Marchionne: ‘Porsche is geen concurrent voor Ferrari’

Auteur: , 26 Reacties

En ook zal Ferrari geen SUV, en geen vierdeurs Rapide-concurrent maken.

Haha, die Marchionne toch. Het is een van de meest kleurrijke CEO’s uit de Automotive wereld, en altijd goed voor een pittige uitspraak of twee. Als je zou willen, zou je een heel blog alleen aan de truiendragende Italiaan kunnen wijden. Laatste uitspraak: niet Ferrari, maar Maserati is een waardige concurrent voor Porsche en Bentley. Oh snap!

Ik kan het altijd wel waarderen als een CEO een plaagstootje uitdeelt aan de concurrentie. Want hoewel hij geen probleem heeft met een flinke spoonsessie met Amerikanen, moet Marchionne toch echt geen Duitsers in zijn bed hebben.

In het luxe sportwagensegment zal het Maserati zijn dat de komende tijd nieuwe producten zal introduceren om tegen de rest van de gevestigde orde op te boksen. En Ferrari? “Ferrari doesn’t play with Bentley and with Porsche, it plays in its own box,” aldus Marchionne. Heerlijk, die arrogantie!

Andere interessante uitspraken zijn dat we van Ferrari geen SUV, en geen vierdeurs Rapide-concurrent hoeven te verwachten. Maar Sergio, wat is de Ferrari FF dan precies? Volgens mij houdt dat model toch redelijk het midden tussen een sportief model en een Grand Turismo. Sterker nog, het ís gewoon een GT.

I'm the BAWS!

Deze uitspraak komt kort nadat bekend werd dat Alfa het nog wel even zal laten liggen in Europa. Het mag dus duidelijk zijn (als dat nog niet zo was) waar de prioriteiten binnen het Fiat-concern liggen, en vooral, waar ze niet liggen. Maserati zal dan wel nieuwe modellen nodig hebben, nu hebben ze alleen de GranTurismo en een stokoude Quattroporte.

Vorig jaar verkocht Ferrari 6.573 auto’s. Op de lange termijn moet dit naar max 10.000 stijgen. Exclusiviteit gaat dus duidelijk voor kwantiteit, wat Marchionne betreft. Maserati, dat vorig jaar minder (!) verkocht dan Ferrari, moet op termijn naar de 50-60.000 verkopen toe. Dit moet gebeuren met twee sedans, die qua formaat om de huidige Quattroporte heen zullen vallen.

Heilige huisjes bestaan er wat Maserati betreft niet, want het kleinere model moet een dieseltje krijgen, alsook een V6 benzine. Zijn grotere broer zal het met een Ferrari V8 doen. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog de Kubang/Cinqueporte, die hopelijk op termijn wat van zijn lelijkheid afschudt.

Het is trouwens het zoveelste bewijs dat hij de touwtjes binnen de Fiat-groep stevig in handen heeft. De CEO’s van de submerken zitten er weliswaar, maar dienen toch vooral hun waffel te houden en te luisteren naar Ome Sergio, de Julius Ceasar van de autoindustrie. Wie van jullie heeft er wel eens van Amedeo Felisa of Harald Wester gehoord? I rest my case.26 reacties

Tja, opzich heeft de Ferrariman wel enigszins gelijk. De tak van sport vind ik bij Ferrari toch wel totaal anders dan bij Porsche. Lamborghini is wel zo’n merk dat in hetzelde ‘genre’ zit als Ferrari.
Wat de FF is? Geen vierdeurs auto,dat is wat het is!

Maar prachtige man, geweldig hoe hij denkt dat de wereld om Ferrari draait. Toegegeven, Ferarri is ook geen concurrent van de ‘normale’ Porsche, een carrera gt is echter wel een concurrent van Ferrari.
Of de 959-opvolger die er aan zit te komen.
@sir_smokalot: De 928 opvolger bedoel je? Of bedoel je de 918?
@joosthoeve: Ik begrijp het eerder als: Ferrari gaat niet de Porsche-toer op, met veel niet-echt-sportief-te-noemen-modellen, maar blijft gewoon bij z’n bestaande gamma, van sportwagens ‘klein’ tot groot. En niet dat Porsche geen modellen KAN hebben die in het vaarwater van bepaalde Ferrari’s komen.
@Esprit_de_Flandre: Ook dat ja. Dat Maserati meer in het vaarwater van Porsche gaat en Ferrari de UHP-auto’s gaat maken. Maar alsnog is het vanuit Porsche nog wel zo dat zij niet consequent genoeg zijn om Ferrari echt aan te vallen op dit moment qua productgamma.
DE ferrari FF is wel degenlijk een echte ferrari! een dikke GT met een grote v12 aan boord is waar ferrari’s handelsmerk! dat de carroserie aan de achterkant wat apart gevormd is maakt het nog niet meteen ferrari onwaardig!
Kijk dit kan ik nou echt waarderen, gewoon zeggen waar het op staat. Want zeg nou zelf, hoevaak zie je een ferrari op de openbare weg vergeleken met een porsche? Juist ja, een ferrari bijna nooit en een porsche nog best vaak. Té vaak om echt een excentrieke sportauto te zijn. Ook al is een porsche beter betaalbaar dan een ferrari, als je echt wat anders wilt dan een platgeslagen kever zit je toch snel bij de italianen.
Ondanks dat ik die Marchionne niet hoog heb zitten heeft hij nu wel gelijk. Porsche is totaal niet exclusief te noemen. Het is een mooi merk met sterke troeven in ieder segment waarin ze opereren maar Ferrari is meer voor de Happy Few. Ferrari is eigenlijk het meest ultieme wat je kan kopen.

Dat Maserati een geducht concurrent kan worden van Porsche daar geloof ik wel in. De naam is er, nu nog het assortiment. Wat klinkt nu beter, ik heb een Porsche of ik heb een Maserati ?

Over Alfa ben ik het totaal niet met hem eens. Laat Alfa eerst een goed assortiment in Europa opbouwen en dan in de VS.
@ferry832: ja, maar met een naam alleen ben je er niet. Ik vind trouwens niet dat Maserati en Porsche elkaar kwa naam ver ontlopen, zeker niet als het race-geschiedenis betreft.
GT2 RS , GT3 RS 4.0 , Turbo S zijn dus echt wel concurrenten van de Ferrari 458 Italia.
@SuperVeloce: nee hoor, het blijven dezelfde 911’s. Dat is het probleem, een top 911 ziet er ongeveer hetzelfde uit als een simpele 911. Een Ferrari is wst dat betreft een andere klasse.
@porsche928:

Andere klasse vanwege het uiterlijk? De GT2 RS heeft meer vermogen als een 458 Italia , en ziet er echt wel anders uit dan een standaard 991 Carrera. En als jij het verschil niet ziet tussen een Carrera en een GT3 RS dan wil je het gewoon niet zien. Klasse heeft naar mijn mening te maken met het vermogen en niet hoe de wagen eruit ziet. En volgens jouw is Porsche geen concurent vanwege het uiterlijk. Over smaak valt niet te twisten dus daar klopt niks van. Klasse gaat over preformance en niet over het uiterlijk. Zelfs een Veyron zou dan andere klasse moeten zijn dan Ferrari alleen omdat ik het uiterlijk minder vind. Nee zo werkt dat dus niet
@SuperVeloce: met dir artikel wordt bedoeld dat ferrari net mee gaat doen aan de massaproductie waarmee porsche bezig is en da
Heeft hij ook gewoon gelijk in. Ferrari is in de bijzondere situatie waarbij ze hun eigen omzet en voor een deel ook winst kunnen bepalen. De vraag is zo groot en het aanbod erg beperkt. Dat zag je goed in de crisis van 2008 en 2009. Bentley, Aston Martin en Lamborghini hadden te maken met kelderende verkopen, in sommige gevallen zelfs met ruim 20%. Ferrari had dat probleem niet, die hielden omzet op peil en maakten zelfs een recordwinst. Als je in de autoindustrie een omzet/winst draait van 20% dan doe je het uitzonderlijk goed. Dus ja wat dat betreft is Ferrari een categorie apart.

Hij wil met Maserati de kant van Porsche op. Volume modellen zoals een SUV en een sedan. Logisch lijkt me. Maserati wordt al jaren genegeerd binnen de FIAT groep maar heeft het meeste potentie van alle merken. De luxeauto markt zal komende 10 jaar flink toenemen met name in Azie waar de vraag jaar op jaar met dubbele percentages toeneemt. Ideaal voor Maserati als luxemerk.

Wat mij betreft doet Marchionne het weer eens spot on, Alfa en Fiat hebben het zwaar momenteel in Europa. Hij heeft Amerikan nu op de rails gekregen en nu is het de beurt aan Europa. Kost tijd en dat moet je hem gunnen na een zware fusie met Chrysler. Maar als iemand het kan is het Marchionne wel.
Was ook al aan het denken aan de FF,gewoon even wennen :) tot je dit hoort :D http://www.youtube.com/watch?v=aHAqP5ogYiU
…mogen wel weer n’s een F1-raceje winnen bij Ferrari ;-)…Het is natuurlijk jammerlijk roepen door die Marchi, want de huidige racecijfers liegen er niet om. Een Ferrari is een superieure wagen, maar HIJ heeft daar geen enkele invloed op gehad. Dus ik zie dit meer als een ‘verstop-me-politieke-uitspraak’ (falen rondom Fiat, Alfa en rebadge-Lancia). Dus…meneertje leurt met passievruchten waaraan hij part noch deel heeft / had. Laattie gewoon achter z’n bureautje kruipen.
Verrassend is dit niet, noch is het een plaagstootje en het is al helemaal niet arrogant van Mr Marchionne. Dit heeft fiat een jaar geleden ook al officieel aangekondigd op een conferentie voor de nieuwe strategie. Redelijk nutteloos stukje tekst van Smokealot, non-nieuws zou ik zeggen.. En noch opiniërend zonder feiten ook. Hoe kan men van buitenaf nu zeggen of ‘ome sergio’ de touwtjes strak in handen heeft?? Hij mag dan wel de baas zijn, maar de strategie wordt toch echt gezamenlijk uitgezet, net zoals in elk gezond bedrijf.

Daarbij; Maserati heeft altijd al ingezet (zie Merak, Biturbo etc.) op concurrentie met Porsche, dus lijkt het me een vrij logische stap hier mee door te gaan. Ferrari heeft niks te zoeken in het 100.000 euro territorium. Super-exclusief is het altijd geweest en zal het ook altijd blijven als die Italianen na blijven denken..
Och als je je geld voornamelijk verdient met petjes, mokken en stickers op PC’s en fietsen dan is dat zo.
Sterkte met de petjesverkoop
@zanveld: Klopt het is best erg, met hele winkels (onder andere bij de Nürburgring) speciaal voor Ferrari gadgets, hoe levenloos, ga gewoon een echt goede auto ontwikkelen, daar moet je mee bezig zijn als AUTOmerk.
Het woord Lamborghini durft hij zeker niet in de mond te nemen…
geen SUV is goed nieuws, geen Rapide concurrent dat is dan weer minder goed.. had het wel leuk gevonden :)
via iPhone app
Prijs-kwaliteit komt Maserati nog niet aan de enkels van Porsche
rh95 via Android app
geniale vent! trouwens wel blij dat er geen SUV komt! Rapide concurrent had ik niet erg gevonden, de Rapide is ook een prachtbak
bij ferrari dromen ze .Een porsche is geen competitie voor ferrari ,Het is 50 maal beter dan een ferrari .Heb 13 jaar een porsche en heb nooit een probleem gehad .Heb drie ferrari’s gehad en heb nog nooit zo hard aan een auto moeten werken, ferrari heeft een mooie lijn en daar blijft het bij mooi voor naar te kijken maar rij er niet mee aub
@eddy

een toyota is nog betrouwbaarder. ruil die kever in op een avensis diesel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).