Shootout: BMW 1M vs Audi RS3

Auteur: , 71 Reacties

Eigenlijk bieden bovenstaande twee auto's het perfecte vergelijkingsmateriaal: ze hebben dezelfde cijfers (340 pk en 450 Nm), en het is Audi vs BMW, dus altijd goed voor de nodige emotie. We hadden al eens een dragrace tussen de twee titanen, en we hebben zowel de Audi als de BMW zelf al eens aan een rijtest onderworpen. Nu worden ze wederom tegenover elkaar gezet, dit keer voor een rondje circuit.

Het zal je niet ontgaan zijn dat seizoen 20 (!) van Fifth Gear sinds vorige week los is. In de eerste aflevering werd er al een Ford Focus vakkundig met 193 km/u naar de haaien geholpen, en deze week was het de beurt aan de absolute bommetjes onderaan het Beierse gamma (nog wel).

Voor de vergelijking nodigde Tiff Mark Higgins uit, die je misschien nog wel kent van zijn heroïsche redding van een Subaru op het TT-circuit van Man (volledige video hier). Hoe de heren het er van af brengen, en wat de snelste auto op het circuit is? Bekijk het hier onder:71 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
RS3 hiero, automaat + 4wd voor de wintersport :)
@DePannekoek: ja plus dat iedereen denkt dat je in een A3 van de baas rijdt met wat dikke velgen… En de buurman heeft PRECIES dezelfde (alleen dan 1,6 met wieldoppen)


Doe mij die 1M maar met uitgeklopte wielkasten etc.
@Benjamin1: Hmm. Redelijk gay die 1M vind je niet? haha, doe mij die rs3 maar!!
@DePannekoek: Hoewel het niet het Audi model is waar de meeste personen en spullen in kunnen, lijkt het me wel een lekker bakkie voor de wintersport. Automaat hoeft voor mij persoonlijk niet. Ik roer de benzine zelf wel.
Heb de BMW nu een paar keer live gezien en vindt hem wel erg dik.
Maar ook wel de meest linke van de twee.
Zonder de video gezien te hebben lijkt het me dat de BMW sneller op het circuit is, maar je weet het maar nooit dankzij de Quattro aandrijving van Audi.
///M powerrr! XD ik heb veel liever de bmw dan de audi omdat het gewoon een betere rijders auto is. Meer lol enz.
Bijna 3 sec verschil, dat is een week in F1. Toch was het beter geweest beide auto’s te testen met de zelfde coureur, was het vergelijk nog beter geweest.
@E34M5Touring: Het is Fifth Gear dus zonder dat ik de video heb bekeken zeg ik dat de BMW gewonnen heeft. Tiff in de Audi? They are soooo biased its not even funny. In echte vergelijkingen vaan meerdere magzines scoort de bmw op het circuit net een paar hondersten of tienden beter nooit veel… Bij de Best drivers car test van Motortrend werd de BMW enorm bekritiseerd ivm het onderstuur EN teveel overstuur… vrij vertaald: snel op ppier maar in het echt krijg je de pk’s nauwelijks effectief aan de grond. En dat zegt dan een ervaren coureur…. Meen ook ergens gelezen/gezien te hebben dat de remmen het niet lang uithieleden. Sorry maar dat klinkt mij niet als een geweldige rijdersauto in de oren. Een hooligan wel, snel ook, best scherp geprijsd voor de prestaties maar er zijn leukere auto’s voor incidenteel circuitrijden.
@w0o0dy: nee tiff in de bmw ;)
@dennisr: uitgaande van de actie op Man ging ik er vanuit dat hij echt zou kunnen rijden… niet dus.
@w0o0dy: Ooh dat korreltje zout snap ik, maar het is niet de eerste keer dat zo’n test tussen M en RS zo uitpakt. Bij Top Gear (jaja i know) was de M3 ook bijna 4 sec sneller op hun track dan de RS5. Zelfde met de test tussen de M3 RS4 en C63 AMG op het circuit van Klaas Zwart,daar was de M3 5 sec sneller dan de RS4. Begrijp me niet verkeerd, een RS6 (bijv.) staat enorm hoog op mijn verlanglijstje en zal op natte, besneeuwde, of slechte weg altijd sneller zijn dan een M5, alleen op een circuit of (een goede) bochtige weg zal een M5 gewoon weglopen door zijn wegligging.
@E34M5Touring:

Dat geldt meestal voor de wat kleine M modellen maar gek genoeg is de RS6 toch sneller op een rondje Groene hel dan de M5. Maar goed ik vind het allebei prachtige auto’s met de bijhorende karakter.

OT: Video is totaal crap! Ten eerste andere bestuurder en ten tweede hij klaagt over onderstuur(zal de RS3 vast wel hebben) maar hoe hij door de bochten ging is overdreven. Expres over de limiet en dan zeuren dat hij te veel onderstuurd. Dat lukt mij in die BMW ook.
@zakar36: Dat is mijn punt op een goede weg. De Ring is gewoon een tolweg met veel oneffenheden, daar heeft een 4×4 gewoon meer stabiliteit, zet diezelfde RS6 op een circuit als Monza zal hij het een stuk moeilijker hebben. bovendien heeft de RS6 nog steeds 73pk meer dan de E60 M5
@E34M5Touring:

Hij kan wel 73 pk meer hebben maar weegt ook 150 kg( uit me hoofd) meer + 4 wielaandrijving (meer verliezen). Maar goed wat je ook kiest het blijven geweldige auto’s.
@zakar36: Zeker eens, je kan ze eigenlijk niet zo goed vergelijken door de RWD en 4WD. Het zijn beide gewoon topauto’s en zou ze beiden zo willen.
Typisch Audi. Domme pk’s alleen voor rechtdoor. Doe mij die BMW maar. Anytime…
@kevlard:
Yep en aan dat hele quattro systeem heb je ook geen reet aangezien het nooit permanent is en als het eenmaal werkt gaat het te weinig naar de achterwielen..
@kevlard: Lekker belangrijk. Zolang je maar 4 ringen in je grille hebt. Lange vinger naar al die suffe BMW’s.
Dus een auto met 4 wiel aandrijving én bredere voorbanden dan de achterbanden, heeft nog steeds last van gigantisch onderstuur? Dikke fail in mijn ogen. Of Audi moet meer vermogen naar de achterwielen sturen, maar ik weet dat ze nogal koppig zijn op dat vlak, en gewoon nog te veel vermogen naar de voorwielen sturen.
@SimonMc: Ze moeten ook de motor is van de koplampen afhalen. Je leest en hoort in veel tests dat Audi de motor zo ver mogelijk naar voren zet om maximale interieurruimte te krijgen, en dat er daardoor teveel gewicht op de voorwielen zet. En wat jij zegt klopt natuurlijk ook waarom geen 30-70 verdeling.
Audi is snel in de rechte lijn op de eerste honderd meters….that’s it. BMW stuurt inderdaad altijd goed, is altijd snel, zeker op een circuit, acceleert sneller naar de topsnelheid etc etc. Persoonlijk vind ik de ///M ook stukken mooier.
@Megakix: wel gek dat het commentaar van Randy Pobst een heel ander beeld geeft… Onderstuur bij het insturen en overstuur bij het uitaccelereren. Zeker geen neutrale sportwagen als de Cayman.
@Megakix: Hoezo typ jij de M serie van bmw altijd met die droevige streepjes ervoor?
@Jimmy: ///M versies….
Waarschijnlijk zou Tiff een betere tijd neerzetten met de Audi. Doe toch de BMW maar…
beetje jammer voor de vergelijking, dat ze niet dezelfde coureur hadden, maar ik denk dat de BMW 1M sowieso wel gewonnen had, en ik vind hem nog de mooiste ook :mrgreen:
Jongens, weten jullie wel wie Mark Higgins is??

Die audi is gewoon een stuk langzamer op het circuit. En veel ook. Op de openbare weg zal het verschil echt minder groot zijn, dan rijd je toch nooit op 100%.

Zal toch zelf ook voor de bmw gaan.
Ik geef eerlijk toe dat ik op voorhand sowieso al neig naar de 1M omdat de technische basis mij gewoon meer aanspreekt. Maar wat ik domweg jammer vind is dat de RS3 alleen als 5 deurs te koop is, vind de S3 3 deurs echt 100x mooier.
Het probleem met alle VAG producten is dat ze allemaal last hebben van onderstuur, zelfs de R8.
De Audi TT RS (en RS3) zijn mooie voorbeelden van onderstuur auto’s waardoor het potentieel er helemaal niet uit komt.
Als je bij een TT RS de veren en stabilisatoren uitwisselt en daarop de uitlijning aanpast krijg je een auto waar je alles uit de zelfde klasse of de klasse er boven mee zoek rijd.
Want met deze 3 simpele aanpassingen heeft de auto helemaal geen onderstuur meer.
Maar VAG blijft de vervelende gewoonte houden om hun auto extreem op onderstuur af te stellen omdat het veliger is.
@ Burby,
Het hangt natuurlijk ook helemaal van het circuit af.

Maar om heel eerlijk te zijn, is het als gewoonlijk weer appels met peren vergelijken.
Een 5-deur hatchback met een 2-deur Coupe vergelijken slaat natuurlijk nergens op.
Ook al hebben ze het zelfde vermogen.
@HZW:

Dat misschien wel, maar het onderstuur blijft. Ook zoals in dit filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=HQ621ZrxwlA
RS3 voor mij,
Praktischer, beter geluid en minder vermoeiend. :)
Ik begrijp weer niet waarom ze de 1M met de RS3 vergelijken en niet met de TTRS. De TTRS komt meer in het straatje van de 1M. Ongeveer even zwaar, zelfde prijsklasse, 2-deurscoupe. De RS3 zit in een redelijk lagere prijsklasse en is meer een station dan een hothatch…
@Joerek: Scherpe opmerking.

Weet iemand in hoeverre de gewichtsverdeling van de TTRS beter is dan die van de RS3?
@sacha: Geen idee. TTRS heeft in ieder geval ASF en dus veel lichter chassis met daardoor ook betere gewichtsverdeling tov RS3. RS3 is 100kg zwaarder.
TTRS is 20 kilo lichter dan 1M.
Blijft natuurlijk de grote vraag hangen welke auto het best past bij je handtasje.
in de werkelijkheid is de 1m op circuits tussen de minuut en 1:40 slechts 1,5 sec sneller zo blijkt uit de tijden op Fastestlaps.com Op de ring wordt het verschil zo’n 5sec. No fucking way dat de vergelijking van fifth gear ook maar in de buurt komt van eerlijk. Op een natte baan in de Autozeitung test klopte de RS3 de 1m met zo’n 8seconden..
Ach, elk model heeft z’n eigen voordelen. that’s it
en jullie weten al welke dus ik ga dat nu even niet herhalen
De BMW heeft hier zowiezo de betere papieren door zijn layout. Motor achter de vooras waardoor je geen onderstuur meer hebt en een veel betere gewichtsverdeling. Maar door zijn achterwielaandrijving ben je in de sneeuw natuurlijk weer nergens. Alles heeft zijn voor’s en tegen’s. :D
@Tommy2: Dus dan is de 1M maar een half jaar per jaar te gebruiken hier?
@norge: Ik weet niet waar jij woont maar hier in Nederland is het maar een paar maanden per jaar winter. :P En anders doe je toch gewoon sneeuwkettingen om de voorwielen!
@Tommy2: kettingen? Weet je hoeveel die dingen rammelen?
@Tommy2: Om de voorwielen? Je bedoelt toch de rechterwielen, neen?
@BaRa: Ik bedoelde eigenlijk de zwenkwielen.
Ze geven de Quattro aan de driftert en bij menig bocht gaat hij over het gras. Ik lig er trouwens niet wakker van, Audi is altijd iets minder snel maar wel comfortabeler en betrouwbaarder. Ze hadden de banden van die Audi trouwens in de warming up al kaal gegumd.
We kunnen het er over eens zijn; BMW heeft gewoon weer een fantastisch product afgeleverd.

Iedereen is er lovend over.
@Rick-dos:

Spreek voor jezelf en niet voor iedereen ;)
De BMW natuurlijk! De Audi is ook maar een Audi. BMW is veel beter afgewerkt en kwalitatief ook veel beter.
@rufctr01: Huh?
Hoezo hot hatch battle of the year?
De 1M is een coupé.
1 woord : Burned !!!!
En toch weten ze, wat een spectakel had moeten zijn, te verneuken. En waarom twee verschillende bestuurders? Dan zijn de tijden toch niet vergelijkbaar?
Humiliation! /quake3

Even doorpakken: de Renault Megane RS is ook veel sneller dan de Audi RS3, en dat met 80 pk minder.
@Initial_D: Wow echt vet, zo’n Renault.
Mooi mooi! Die Rs3 is best leuk, maar gewoon dat onderstuur….
De Rs3 heeft ook het probleem dat ie op hetzelfde moment is uitgekomen als de sublieme 1M… Daarom denk ik niet echt dat het een succesje zal worden….
@Dimglor: De RS3 is in principe al een succes. Hij is gelimiteerd en alles is al verkocht. De 10 stuks die naar NL komen ook al voordat de eerste reed.
@Joerek: Ja maar volgens mij is de 1M een groter succes… Die verkopen ook goed
Jammer, ik vond de Rs3 wel vet, met een vijfcilinder met turbo. Maarja zoals Audi dat vaker doet, gooien we veel te veel gewicht naar de voorkant van de auto. Met onderstuur tot gevolg. De Audi heeft vooraan zelfs bredere banden als aan de achterkant!?!
Ach ja, allemaal leuk en aardig maar in het echte leven rijden deze auto’s gewoon over de openbare weg en dan maken die paar seconden niks uit. Neemt niet weg dat de 1M ontzettend veel rijplezier biedt en mij enorm enthousiast heeft gemaakt. RS3 heb ik nog niet meegereden, dus kan ik ook niet over oordelen.
die audi is voor mietjes en die bmw voor echte kerels natuurlijk.
@pikes83: Denk dat de meeste mietjes een A3 met 1.4 TSI kopen ;)
@pikes83:

Ik wil you wel eens zien als ik je er uit rijdt met mijn “mietjes” auto omdat jij hem tegen de vangrail parkeerde. :D
Typisch autoblog, 5 testen te vinden waar de TTRS tegen de m1 wint, maar die komen hier natuurlijk niet op ;) , je moet je doelpubliek kennen natuurlijk.
@jonathan: stfu BMW RULEZ
@quattroporte:
en met doelpubliek bedoel ik dus reacties zoals deze…
@jonathan: Amen to that :)
Op youtube zijn zat filmpjes waar je kan zien dat een licht aangepaste TT RS met bijna alles wat het op de Nordschleife tegen komt de vloer aanveegt.
En dan gaat Audi nog komen met een TT RS Plus, 380 pk en 60 Kg lichter.
Had al tijdje geleden die rijtest van ‘Auto Express’ gezien op Youtube maar die was niet denderend uitgebreid. Maar Fifth is natuurlijk altijd beter! ( Sowieso ook beter als Top Gear in mijn opinie. Als daar een auto goed of slecht is, is dat puur de mening van Jeremy Clarkson. )
Ik zou het persoonlijk trouwens wel weten; en dat is niet de Audi. Dat vind ik meer een snelle snelweg-express en handig en veilig vervoersmiddel voor op je wintersportje bijvoorbeeld.
Prachtig filmpje. Ik ga voor de 1M.. without a doubt.. die vind ik gewoon het vetst. Ongeacht wie er nou beter, sneller, bruter, geen quattro, etc is.. dat laat ik er buiten. Ik kies gewoon voor die auto vanwege de looks.
De voorwielophanging van audi is niet best, het verschil valt eigenlijk nog mee.
De 1M. waarom? om ALLES!!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).