82% van de Duitsers wil géén maximumsnelheid

Auteur: , 66 Reacties

In Nederland springen we een gat in de lucht als we op bepaalde snelwegen, op bepaalde tijdstippen, maar liefst 130 km/u mogen rijden. In Duitsland komen automobilisten in opstand als je slechts 130 km/u mogen rijden. Daar wil 82% van de automobilisten volgas kunnen knallen!

Om een tegenwicht te bieden aan de ideeën van partijen zoals de SPD, Grünen en Linkspartei, die een maximumsnelheid willen van 130 km/u in heel Duitsland, besloot automobilistenclub Mobil in Deutschland een online enquête te houden. En surprise-suprise daaruit kwam naar voren dat maar liefst 82% van de Duitsers helemaal niks zien in een maximumsnelheid van 130 km/u.

Ik kan me best voorstellen dat een grote hoeveelheid van de Duitsers daar niks in ziet, maar dit is wel een beetje overdreven. Zeker als het onderzoek ook nog eens is uitgevoerd door een club mensen die opkomen voor de belangen van automobilisten. Het heeft allemaal een redelijk “Wij van WC Eend” gehalte.

Helaas hebben we in Nederland alleen maar clubjes die willen dat we 90 km/u rijden. De Duitsers steunen kan via 130-danke-nein.de, dat is uiteraard ook in je eigen belang.66 reacties

Voor vrachtwagens lijkt me 130 snel zat, of bestaat daar al een limiet voor in DE?
@alcantara: klopt, snelheden voor een vrachtwagen boven de 120 zijn al gevaarlijk, als je 150 gaat als dat kan dan kan je makkelijk kantelen. Vandaar.
@alcantara:

yep .. dat noemen ze “luchtweerstand” ..
@alcantara: Gewoon 90
..net ff gestemd en mijn steun betuigd aan het ‘lossgehen’ op de Autobahn !!!!!!! Banzai…
@Megakix: mijn zege hebben ze ! Ook in Nederland zijn er snelwegen waar je ’s nachts makkelijk en verantwoord harder dan 120/130 kan rijden!
@label89: plus 1, precies, je kan op de A2 bijvoorbeeld makkelijk 170 rond middernacht!

@kabinet/ minister van verkeer: kom is op, en doe je werk is goed. Jullie vreten alleen maar onze belasting centen en lullen allerlei dingen… Maar uitvoeren, ho maar.. Jullie weten namelijk maar al te goed hoe jullie ons kunne naaien: allemaal (verkiezings)beloftes doen, en je er niet aan houden…

@bigcar: Nederland is een coalitieland, verkiezingsbeloften zijn alleen waar te maken al er partijen zijn binnen de coalitie die dit ook willen waardoor het onderdeel is van het regeerakkoord.
Duitsland is een groot land en je hebt erg veel wegen, als je 2 steden verderop werkt dan wil je er zo snel mogelijk zijn. Dus met ’n ongelimiteerde snelheid kun je gerust 250km/h gaan zonder dat iemand iets zegt. Dus het lijkt me logisch dat 82% nee zegt tegen een gelimiteerde snelheid. Niet dat iedereen 2 steden verderop werkt maar gwn als voorbeeld.
Goh dat was nou een verrassende uitslag ;)
@norge: wel gezien de grote hoeveelheid hippies in Duitsland ;)
@robbie: die doen niet mee aan de hype ‘internet’.
Zelfs volgas nemen onze Oosterburen bochten wat ik hier niet zie. Het grote verschil met hier is dat de Duitsers beter kunnen rijden.
@agera: helemaal mee eens.

Of dit: al die oma’s die een gevaar op de (snel)weg zijn laat staan die debiele mensen die op de linkerrijstrook bivakkeren. Aan dat laatste moet wat gedaan worden, serieus.

@minister die hierovergaat: weer een punt voor jullie.. ( tot hieverre word hier trouwens gehoor aan gegeven???) automobilisten voelen zich namelijk diep verontwaardigd..
@bigcar: *hieverre moet zijn: hoeverre :P
kreeg al een dubbele hartverknettering, Duitsland Max. 130kmh aaaaarch
Het grote voordeel is dat je daar rustig 140 km/h kan rijden, net als thuis, maar dan zonder de schrik een brief in de bus te krijgen een paar dagen later. En met die concentratie die je niet nodig hebt om flitstoestellen te bespeuren, kan je beter op de weg en het verkeer letten.
@fortuna: Je kan zelfs op vele snelwegen met een rustig gevoel 240/250 rijden zonder een dreun op je vloer te verwachten als de postbode is geweest. Je moet alleen goed uitkijken voor elke auto met een NL-nummerbord.
wie gaat zichzelf nou vrijwillig limiteren ??

dat doen alleen Nederlanders ..
@lincoln: Noren ook :(
Het is veel veiliger omdat je niet op flitsers hoeft te letten. Bovendien is hard rijden niet eens zo leuk meer als het mag. Je rijdt dan meer op je gevoel.
@bartsmit: 150 is in Nederland inderdaad veel spannender dan in Duitsland, puur vanwege het continue flitsgevaar.
Het limietloze Duitsland is niet alleen fijn om te kijken hoe hard je auto kan. Ik vind het ontbreken van een snelheidslimiet juist heerlijk om met een gerust hard een snelheid te rijden die ik prettig vind, in mijn geval vind ik 170 als kruissnelheid heerlijk relaxt rijden.
Nein Cat agrees:
http://www.youtube.com/watch?v=oKNtaM_J_Cg
@sir_smokalot:
http://www.youtube.com/watch?v=VLDKnWi2hNA
24 uur lang s.v.p.
@Renesis: haha, zijn die filmpjes er ook niet van over de 100 uur ? geloof dat het langste filmpje op youtube tegen de 600 uur zit :lol: abnormaal, maarja.. verder niet off-topic :o
Het fijne aan geen limiet is, dat je zelf kan/mag bepalen hoe je rijdt. Ik merk elke keer als ik Duitsland rijd, dat ik de eerste 30 minuten effe doortrek rond de 180km/h (harder vind ik niet prettig). De uren daarna rijd ik meestal tussen de 130 en 150 km/h. Kortom ik denk dat de meeste mensen zo rijden, Duitsers rijden over het algemeen ook tussen de 130 en 150 km/h prima snelheid.

Heb je niet een focus tdci, maar een snellere auto. Dan is harder rijden waarschijnlijk veiliger. Maar een limiet rond de 200km/h zou ik nog voor kunnen inkomen. 200km/h is hoe dan ook niet veilig op de openbare weg!
@trabbit: ik heb precies hetzelfde.. Knal hem vaak eerst even door naar Vmax en daarna 160 kruissnelheid.. Als er borden staan in Duitsland hou ik mij er dan ook gewoon aan. Omdat je weet dat je iets verderop weer ongelimiteerd mag. De Autobahn is echt super!!
@audir8v10: +1, autobahn is wel super, maar dat kunnen we helaas niet van de snelweg in nederland zeggen

om een voorbeeld te noemen: de a2 is echt een perfecte weg (één van de veiligste wegen in europa zelfs). alleen de debielen die erop rijden, verpesten het voor de anderen (mafkezen die op linkerrijstrook bivakkeren etc.). en de regering doet er ook nog een schepje boven op door een hele ‘gare’ maximumsnelheid. laat dan op z’n minst s’nachts de maximumsnelheid hoger worden…
Met 250kmh naar je werk? Volgas door de bochten? Ik kan je uit de droom helpen, op veel trajecten in Duitsland gelden al limieten, en waar niet laat je het wel uit je hoofd om zo hard te rijden ivm drukte. Ja, ’s avonds laat is het lekker doorknallen idd.
Maar dat is normaal, als je 160 rijdt in DE, is het gelijk je in BE 120 rijdt, iedereen rijdt daar gewoon zo! De banen lenen hen er ook voor….
ik zou dolgraag een keer lekker legaal willen knallen in Duitsland, maar verstandig als ik ben ga ik daarvoor eerst nog even wat ervaring op doen :lol: dat dan weer wel..

Ik kan me best voorstellen dat ze dat daar niet willen (wel heel erg hoog percentage) als je al die jaren niet anders gewend bent, wil je niet ineens dat oom agent om het hoekje staat met een lasergun..
Volgens mij maakt het qua veiligheid weinig uit. Het weegt igg niet op tegen de enorme beperking die het geeft.
Wat lijkt het me heerlijk om dagelijks de ‘open’ stukken snelweg te pakken in Duitsland waar nog steeds geen limiet is. Niet als een quasimodo, muisstil luisterend naar het laatste flitsnieuws achter het stuur te hoeven zitten in de verte turend -als een havik- opzoek naar de flits gestapo.
@raphael: wat mij een aantal keren heeft geholpen is die app voor de iPhone die op gps werkt!! Rij iets geruster wat betreft de gatsometers, alleen opletten op de onopvallende surveillance…
@audir8v10: FlitsNav toevallig? Die heb ik op mijn (Android) telefoon staan. Info is niet altijd even actueel, wil nog wel eens waarschuwen voor flitsers die al weg zijn. Haalt info van Flitsservice. Keurig 30sec voor naderen flitser een signaal.
@RoT___: Nee Flitsmeister, erg prettig soms idd onjuiste waarschuwing dat ie er nog staat. Pakt Flitsnav ook meer dan alleen A en N wegen? Flitsservice site s in dat opzicht een extra welkome check…
@audir8v10: FlitsNav pakt alle flitsers die gemeld zijn bij Flitsservice. Laatst ook waarschuwing voor 60km weg. App zou ook moeten waarschuwen bij vaste flitspalen (registratie bij Flitspaal.nl nodig), maar dat heeft hij nog niet gedaan, maar even nakijken in de instellen hoe dat zit.
Net ook mijn gegevens achtergelaten van mijn spamadres.. Mooi om te zien dat van de laatste 20 aanmeldinen er ca 15 uit NL komen!! Goed werk AB!!!
@audir8v10:

ook maar ff gedaan, mooi al die Nederlandse reacties ook!
Wat me ook opvalt is dat Duitsers meestal gedisciplineerder rijden. Op plaatsen waar beperkingen zijn houden ze zich er ook omdat ze zich de vrije loop kunnen laten op andere stukken. Wij moeten heel de tijd steeds gefrustreerd onze teller in het oog houden.
@speedie: +1, met als gevolg dat we allemaal een pishekel krijgen aan de overheid (iig op hun auto-beleid [dat de automobilist zegmaar de melkkoe voor de overheid is])
Ik wil nog eens lid worden van de 300+ club.
Dat zal toch echt in Duitsland moeten
Officieel tenminste wel
http://forums.civfanatics.com/images/smilies/mischief.gif
*stemmen gaat*
@PeugeotGTI: Daar mag je alleen lid van worden met een voertuig dat die snelheid ook kan halen. ;-)
Tuuk niet, gewoon jagen
ik vind dat je meer aandacht hebt bij het rijden aan hogere snelheid, als je net in DE hebt gereden en je rijdt dan 120 in NL of BE dan begin je automatisch met je radio te prullen of ietsje te eten, te smsen…

Maar wat ik ook heb gemerkt is dat het al VEEL verminderd is qua onbeperkte snelheid, ik ben onlangs van Stuttgart terug gekomen en er waren niet veel stukken waar je echt onbeperkt mag, en als je dat dan eens kon waren er wegenwerken of vrachtwagens die elkaar op die stukken aan 90 beginnen inhalen!
@Jantje_555: dat probleem met die vrachtwagens dat is al lang en breed bekend, maar daar word zoals altijd toch nooit gehoor aan gegeven…

over die wegwerkzaamheden: I know: hele zomer lang aan geïrriteerd in duitsland: ene grote file na de andere / of ook een keer meegemaakt: hele weg was afgesloten… :(
maargoed, dit is dan wel weer om voor de toekomst de wegen daarzo te verbeteren :)
Nein mann
the-budel-guy via Android app
mijn vader rijd 2x per week van budel (net onder eindhoven) naar frankfurt A.M. dat is een ritje van 3 en een half tot 4 uur. waarbij hij ong 40 kilometer in nederland móet rijden. waarbij hij zelf zegt dat die kilometers in nederland vermoeiender zijn dan in duitsland omdat je daar harder mag ga je alerter rijden ipv je snelheids meter in de gaten houden.
@the-budel-guy: Klopt. Laatst van Hilversum naar Wiesbaden gereden. Tot aan de grens aan de snelheid gehouden, raampje op een kier voor frisse lucht. Eenmaal over de grens raam dicht en lekker gaan, verschil in snelheden houdt je vanzelf scherp.
@the-budel-guy: Harder rijden ervaar ik óók in Duitsland als aanzienlijk vermoeiender. Als ik een paar honderd km ~180 km/u heb gereden ipv bv ~150 km/u, merk ik dat de rest van de dag duidelijk.
als er geen snelheidslimiet is wordt het veel veiliger op de snelwegen in Nederland hoor. Want alle opa’s en oma’s of mensen die nie kunnen rijden komen dan niet meer op de snelweg omdat ze dat te gevaarlijk vinden. Dan hebben we meteen minder auto’s op de weg en kun je makkelijker met 250 naar je eindbestemming cruisen.
@larsyboy1997: In Nederland wordt het juist levensgevaarlijk als er geen snelheidslimieten meer zijn. Onze snelwegen hebben veel opritten welke dicht bij elkaar liggen, hierdoor worden de snelheidsverschillen tov invoegers veel te groot. Daarnaast laat de drukte op de weg hoge snelheden niet eens toe. Buiten de spits is 130-140km/u op de linkerbaan nog vol te houden (sterker: dat is dan de kruissnelheid op links), harder betekent continu weer terugzakken en accelereren.
De snelwegen inDuitsland zijn van een heel andere kwaliteit dan in Nederland. De basislaag van de snelweg is meer dan twee keer zo dik, en de bochten zijn dusdanig aangelegd dat er praktisch geen snelheid ingeleverd hoeft te worden. Ook wordt er gebruik gemaakt van een speciale soort vangrails die extra sterk zijn en zo vorm gegeven dat de energie van de crash door de vangrail verspreid wordt en de klap dus minder hard aan komt. Tel daarbij het aantal op-en afritten, en je weet meteen waarom je in Nederland best je 100 à 120 kmu houdt. Want vergeet niet: ook in DE is het rond de steden 130, rond op- en afritten en op drukke trajecten 100. En dat is maar goed ook, want daarmee hebben ze in DE hun verkeersdodenaantal op 10 jaar tijd quasi gehalveerd. Maar ze doen het met hun 45 per miljoen nog altijd een eind slechter dan NL, want die hangen nu rond de 30. En ja, dat is voor het grootste deel te danken aan al dan niet gedwongen snelheidsmatiging. Het effect daarvan merk je trouwens duidelijk in België: we zijn hier notoire hardrijders, met een beschamend cijfer van 76 doden per miljoen. Dus heren testosteroni’s, gebruik je verstand en rij trager, niet harder. Je wilt echt niet verantwoordelijk zijn voor een verkeersslachtoffer.
@BaRa: Goed stuk!
Volgens het ‘wal keert schip’-principe heb je geen snelheidslimiet op de Autobahn nodig. Als het druk is kun je niet hard en als je de brandstof te duur vindt, pas je je snelheid vanzelf wel aan. Kijk maar naar het wegbeeld op een zondagse Autobahn, als er mensen rijden die hun eigen benzine of diesel moeten betalen.

Maar vergeet niet dat het ontbreken van een snelheidslimiet een overblijfsel is uit de begintijd van de snelweg. Ook in Nederland en het Verenigd Koninkrijk gold er geen limiet. Dat was ook niet nodig zolang 90 procent van de voertuigen toch niet hard kon, en die paar man die wel 160 konden en wilden rijden… ach. Maar nu kan feitelijk iedereen de 200 aantikken. Tegenwoordig is de snelheidslimiet (of het ontbreken ervan) vooral een stokpaardje voor beide zijden van het politieke spectrum.

En een auto die in theorie 200 kan, moet dat ook veilig kunnen rijden, want die situatie is een bestaande, namelijk op de Autobahn. Dat betekent zware remmen, ophanging, weet ik veel wat. Dat kost weer allemaal geld, gewicht, en uiteindelijk brandstof, ook al rijd je die 200 nooit. Kijk, voor een Ferrari of Porsche is dat niet zo relevant. Maar voor de gemiddelde gezinsauto wel degelijk.

Kijk, dat een hoge snelheid extra brandstof kost, dat is wat mij betreft rekening man. Maar een hogere snelheid betekent ook extra remweg, minder uitwijkmogelijkheid in geval van een onverwachte manoeuvre van een medeweggebruiker, en uiteindelijk een hoger ongevalsrisico. Die ‘Richtgeschwindigkeit’ van 130 km/uur is geen vrijblijvend advies. Door erboven te gaan accepteer je als bestuurder ook een ‘erhohtes Betriebsgefahr’ met zeer waarschijnlijk gedeelde of volledige schuld als het met hoge snelheid tot een ongeval komt. Dat die adviessnelheid 130 is, komt niet uit de lucht vallen: de ontwerpsnelheid van de Autobahn is waarschijnlijk ook 130, misschien 140. Een Autobahn wijkt qua algemene inrichting en constructie niet zoveel af van een Nederlandse autosnelweg.

300 rijden op de openbare weg klinkt heel gaaf, en het is leuk zolang het goed gaat… maar je stopafstand is bij de gunstigste omstandigheden (droog wegdek, maximale remvertraging, halve seconde reactietijd) al meer dan een halve kilometer. Reageer je trager of rem je niet hard genoeg, nouja, reken maar uit. Dat ene autootje dat hem toch langs die vrachtwagen hoekt komt dan wel heel dichtbij.
Ik kan me voorstellen dat ze dat niet willen, alleen het is wel een stuk veiliger…
Wordt weer zo’n kleine kinderen topic. Jaaaa in nederland kan je ook makkelijk 250!! Lekker doorknallen!!!!
niet eens aandenken om daar een limiet te zetten, waar moet ik anders gaan boeken.
De hoge rijsnelheid maakt het niet veel gevaarlijker, het snelheidsverschil tussen weggebruikers doet dat wel. Zo lang er in Nederland nog zo veel op- en afritten zijn iedere paar kilometer, er hoedjes met 70 km/u de weg op komen en er ook nog eens van die eieren zijn die zonder op- of omkijken hun wagen naar links gooien om willekeurig welke invoeger “de ruimte te geven” kan je lullen tot je een ons weegt maar is een hoge snelheid onverantwoordelijk.

Overigens, hoewel in Duitsland de Vmax oneindig is (op steeds minder plaatsen), met een snelheid groter dan 130 km/u ben je er wel per definitie op z’n minst mede-aansprakelijk aan mogelijke ongelukken. Sukkelt er daar een hoedje met 80 naar links en duik je er met 200 achterop, dan heb je een probleem. Niet alleen verkeerstechnisch, maar ook voor de rechtbank.
@ BaRa,

Dat heeft niks met snelheid te maken, maar de belabberde rijkwaliteiten vand de meeste automobilisten.

Als er een diploma is wat echt IEDEREEN kan halen, dan is het wel het rijbewijs.
@Griffin: Niet alleen is op een heel groot deel van de Autobahnen de snelheid toch al beperkt, maar daar waar hard rijden nog steeds mag spreekt de verzekering mee. Wie in een ongeluk betrokken raakt met een snelheid boven 130 km/h is voor dat incident dan niet verzekerd. Had je je verstand maar moeten gebruiken.
‘Om een tegenwicht te bieden aan de ideeën van partijen zoals de SPD’
Die zullen wel problemen krijgen met Shimano omdat SPD een geregistreerde naam is. [spd=shimano pedaling dynamics dacht ik]
De discussie in Duitsland is eer theoretisch. Het bestaat alleen maar op de helft van alle snelwegen in Duitsland geen snelheidslimit. Op bijna 33% is de maximumsnelheid constant bepaald. Voor het overige bestaan electronische regelingen. 130km/h is algemeen de aanbevolene snelheid. Als iemand sneller rijd en het gebeurt een aanrijding zo heeft hij in iedere geval een deelschuld. En let op, de Duits politie controleerd preciezer. Vroeger zegde men onder de hand, toegestaane snelheid + btw (vroeger was deze 16%). Dat kan ik bij ervaring zeggen, dat dit niet meer geldig is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).