Audi A4 en S4 zijn in het nieuw gestoken

Auteur: , 85 Reacties

Nu we beeld hebben van de gefacelifte Audi A4 kunnen we wel stellen dat onze huisshopper het behoorlijk bij het rechte eind had met zijn impressies. Enfin, poetst u de bril maar even op, want we gaan weer ouderwets verschillen zoeken!

De ‘nieuwe’ A4 heeft het meest recente Audi-gezicht gekregen, bekend van de opgefriste A5, en de koplampen -leverbaar met xenon- zijn een stukje kleiner geworden. De achterlichten hebben nu iets weg van de spitse koplampunits. Ook nieuw qua vorm is de motorkap en natuurlijk hebben de bumpers een iets andere styling.

Motoren & ‘bakken
Er zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd en daar is het persbericht in ieder geval lyrisch over. U kent het wel, meer vermogen en toch zuiniger. Audi claimt dat de blokjes nu gemiddeld 11% minder verbruiken. Er zijn zes diesel- en vier benzinemotoren beschikbaar. Samen met alle schakelbak-opties zijn er 23 combinaties van motor+bak mogelijk. Start/stop-systemen en het terugwinnen van remenergie is standaard op alle modellen en ook de elektromechanische stuurbekrachtiging zorgt voor een iets lager verbruik. Ja, soms zit het in de details.

Eerst de diesels. De 2.0 TDI met 136 pk verbruikt 4,2 liter per 100 km en stoot 112 gram CO2/km uit. Iets daarboven bevindt zich de 163 pk sterke TDI met eveneens 2.0-liter aan motorinhoud. Deze verbruikt 0,2 liter meer en stoot 3 gram meer CO2 uit per km. Beiden komen in aanmerking voor 20% bijtelling. Dan is er nog de 3.0 TDI met 204 pk of -als je zin hebt om het Quattro-systeem optimaal te gebruiken- 245 pk. Dat Quattro-gebeuren is op bijna alle modellen leverbaar trouwens.

Benzine verbranden kan met de 1.8 TFSI waarvan de meest tamme 120 en de iets krachtigere 170 pk levert en nieuw is ontwikkeld. Het topmodel qua viercilinders is de 2.0 TFSI en legt 211 pk in de schaal. Daarboven is de 3.0 TFSI V6 gepositioneerd met 272 Germaanse paarden in de aanslag. Voor het schakelwerk kan gekozen worden uit een zestraps handbak, een S-Tronic (zeventraps) of een variabele multitronic-bak.

Opties & interieur
Bestuurders hebben de keuze uit vier standen met Audi’s drive select: ‘comfort’, ‘auto’, ‘dynamic’, en ‘efficiency’. U kunt wel raden welke het hardst doorbeukt en in welke stand de minste peut danwel diesel wordt opgestookt. Met drive select wordt onder meer de respons van het gaspedaal, de schakelmomenten en stuurbekrachtiging aangepast aan de modus.

Opties als adaptive cruise control, damper control, een verbeterde versie van het MMI-navigatiesysteem, voice control en een limited slip differentieel zijn aan te kruisen. Lichtmetaal in 16 of 17 inch is standaard en voor de V6’jes is dat zelfs 18″ of 19″. De stuurwielen zijn vernieuwd en uiteraard kan er weer een S-Line pakket worden besteld.

De Audi S4

Audi S4 2012
Dit model is op het uiterlijk na vrijwel gelijk gebleven. Nog steeds ligt er een 3.0 V6 met compressor in het vooronder, goed voor 333 pk en 440 Nm. Hiermee kan een geoefende rechtervoet de Ingolstadter in 5.0 seconden naar de honderd km/u jagen (0,1 seconden sneller dan voorheen) en de Vmax ligt uiteraard op een begrensde 250 km/u.

Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend gemaakt. Wel hebben we de eerste foto’s van de A4-update te pakken, inclusief de Avant, Allroad en de eveneens strakgetrokken S4.

UPDATE: En we hebben alvast een greep uit de prijslijst. Ze worden, zoals beloofd, nauwelijks duurder dan de vorige generatie.

Audi A4 Limousine 1.8 TFSI (125 kW/170 pk) € 34.670
Audi A4 Limousine 2.0 TFSI (155 kW/210 pk) quattro € 45.850
Audi S4 Limousine 3.0 TFSI (245 kW/333 pk) quattro € 70.240
Audi A4 Limousine 2.0 TDI (105 kW/143 pk) € 38.100
Audi A4 Limousine 2.0 TDI (130 kW/177 pk) € 39.740
Audi A4 Limousine 3.0 TDI (150 kW/204 pk) € 46.930
Audi A4 Limousine 3.0 TDI (180 kW/245 pk) quattro € 54.820

De vernieuwde Audi A4 Avant is er vanaf € 37.050. De prijzen van de vernieuwde Audi A4 Allroad quattro zijn nog niet bekend.

UPDATE 2 – Video’s zijn beschikbaar: S4, Avant, en Allroad.85 reacties

Doe er plaatje bij van de oude A4, kunnen we echt zoek de verschillen doen! Want mijn bril is opgepoetst maar op eerste gezicht heb ik geen flauw idee.
@bozewolf:

Hij lijkt nu nog meer op een A6. Verder kan ik niet zoveel vinden :) En normaal kon ik ze wel waarderen, maar ze gaan nu wel erg ver met hun gelijkenissen. Tussen de vorige A4 A6 en A8 zat nog verschil, nu vrij weinig.
@anakiet: De hoekjes aan de bovenkant van de grille buigen nu eerder terug. Daar is een soort wybertjes vorm in gemaakt. Groots aangekondigd door Audi dat ze dit op alle modellen gingen doen bij de introductie van de A7 concept.
@anakiet: het zijn net 2 druppels water..
mooi kar weer, koplampen maken zijn ze goed in bij audi. en nog steeds met een heerlijk interieur ook qua afwerking.
@sanderm3: inderdaad ik vind de lampen ook altijd wel mooi, wel jammer dat ze zo ontzettend weinig en kleine veranderingen doorvoeren, het is precies dezelfde voorkant op echt minuscule veranderingen na(lampen, gril iets aangepast en bumper klein beetje). En as je dan de S4 met de S5 gaat vergelijken, zie je eigenlijk alleen verschil in de koplampen, de lijn is omgedraaid, en op deze manier lijken de lampen dus alsnog op elkaar. Hoop niet dat BMW over een paar jaar ook zo is, dat zou echt zonde van het merk zijn. Mercedes hoef ik volgens mij niet voor de vrezen.
http://www.autoblog.nl/gallery/Audi/A6_2011/Audi_A6_2011-01.jpg
@anakiet: okeeee, dat is een foto van de A6. Ik moest toch even goed kijken voor ik dat door had.
Er zijn absoluut verschillen in de koplampen, maar ze zijn wel erg subtiel. Ik vond audi’s altijd al veel op elkaar lijken en het lijkt alsof het met elke generatie alleen maar meer wordt.
@El_Bastardo: deze lijkt er inderdaad ook op qua lijnen, maar de bumper is anders de lampen zijn ook anders, maar kan begrijpen dat je moeilijk het verschil ziet, het wordt trouwens wel heeeel moeilijk om het verschil tussen de S4 en S5 te zijn.
Raar, die versnellingspook oogt simpelweg misplaatst in een A4… Audi heeft bij mij de illusie gecreëerd dat er een DSG in hóórt. Toch knap. Bloed mooi interieur weer.
@Jesper: Het is inderdaad bloedmooi afgewerkt. Het begint naar mijn gevoel wel gedateerd te ogen nu. Ze hadden bij deze facelift ook best het dash mee mogen nemen.
Audi maakt geen spannende en gewaagde modellen meer. Het is nu allemaal het zelfde. Ze moeten weer gewaagde lijnen in de modellen stoppen, Audi was alsof je een conceptcar letterlijk op straat zag rijden.
De a4 was altijd al een prachtige wagen vind ik. De face-lift vond ik op de A5 wat minder gepast, maar hier komt het echt tot zijn recht naar mijn mening! Prachtige auto!.
Bij de A5 facelift is het óf quattro óf handgeschakeld, allebei tegelijk kan niet (meer). Is dat bij de A4 nu ook zo?

Zou jammer zijn, een handgeschakelde 2.0 TFSI Quattro lijkt me vrijwel de ideale allround auto.
Heb er geen woorden voor .
die s4 is wel errug duur zeg, dan maar zelf knutselen aan een a4!
die s4 is wel errug duur zeg, dan maar zelf knutselen aan een a4!
Prachtige Audi. Helaas tipt het nooit aan BMW. top motorisering onder de S4. 272pk uit een 3.0 V6 met turbo! Een BMW330i uit 2006 heeft hetzelfde vermogen uit een atmosferische 3.0. Ze kunnen het gewoon niet.
@BMW330Ci: ben ik helemaal met je eens,audi zal voor mij gevoel nooit de status krijgen die bmw heeft.maar voor de rest leuk karretje
@BMW330Ci:

bmw 335i 306pk uit een twin turbo 3.0 6 cilinder.dat haalde audi in 1984 al uit een 2.2 5 cilinder met de sport quattro.

Zie, het is niet zo moeilijk :-)
@heyhuub: Lompe vergelijking. dit is een daily driver. een ‘gewone wegauto’. Geen M of RS. De sport quattro was een homologatiespecial van een rally auto.
Ja hoor! Dat vorige model behoort nu echt tot het oude ijzer. Weg ermee en direct die nieuwe bestellen, anders hoor je er niet meer bij. :evil:
@9000cse: lol, inderdaad, daar gaat hem om bij zo’n modemerk als Audi nu is. Kan je toch mooi tegen de buren zeggen dat je de nieuwste Auwwwwdi hebt…
@Svenska_Aeroplan_AB: ziedaar…het NIET-succes van de Seat Exeo ;-)
integralechubasco
leuke standaard auto voor standaard mensen met een standaard inkomen en standaard vakanties. please kill me..
@integralechubasco: nou standaard inkomen denk ik niet.. Zoek eens een modaal inkomen op in NL voor fam met kids, daar kan je geen nieuwe A4 voor rijden. Misschien bedoel je saai overal en boven modaal bij inkomen!
@audir8v10: Volgens mij moet je het lezen als: Kunnen ze eens geen foto’s releasen van de wagen zoals hij voor de meeste mensen eruit komt te zien (interieur bvb)
@BloodSeaker: groot gelijk, interieur zonder stof, zonder sportstoelen en met basic business line pakketje = standaard / saai
@audir8v10: hij had het over het gepeupel dat steeds ‘het vorige model’ A4 rijdt :lol: …. degene die steeds een nieuwe van hun bass mogen rijden zijn nóg slechter af, door de bijtelling ;-).
Ondanks dat het kleine wijzigingen zijn vind ik deze Audi’s in eens 10x mooier.
Een rode S4 voor mij graag.
@GOD: je hangt op z’n kop vriend…de foto is geen ‘rode A4’, maar gewoon ‘grijs’ voor degene die wèl rechtopstaan ;-)
@Megakix:
Ik snap ff niet wat je bedoelt.
@GOD: flauw geintje irt je avatar …
@Megakix: Nu is het mijn avatar? wow volgens mij heb je die film iets te vaak gekeken en zit je er helemaal in.
Wie koopt er één en plakt achterop A6 ipv A4? Kijken hoeveel mensen erin trappen, ik denk bijna iedereen…
Vind het er mooi uit zien maar de andere was , de huidige s4 vind ik mooier
Sm0keGun via Android app
niet veel verschil… maar de vorige was mooier x
Ik vind hem niet lelijk… natuurlijk is niet heel hard gewijzigd, maar dat is de C ook niet… Wat bij de C wel verandert was was dat interieur, terwijl ik hier niet meteen een verschil zie met de vorige…
Het wordt er allemaal niet mooier op wat ze daar in Ingolstad maken.
@weijs: +1, sterker nog, ik vond het model hiervoor mooier..
“Er zijn zes diesel- en vier benzinemotoren beschikbaar. Samen met alle schakelbak-opties zijn er 23 combinaties van motor+bak mogelijk”.

Dus dat zijn 10 motoren, leverbaar als AT en MT, kom ik uit op 20.

Wat zie ik over het hoofd, iemand?
@jack_abarth:

Je hebt de keuze uit een zestraps handbak, een S-Tronic (zeventraps) of een variabele multitronic-bak. 3 soorten, dus zou je er infeite 30 verschillende kunnen ‘maken’
@President:

Ah vandaar, ik wist niet dat er bij een bepaald type motor 3 verschillende bakken aan gekoppeld kunnen worden.
@jack_abarth: Volgens mij gaat dit niet. Want momenteel is het voor de 2.0tdi de multitronic, voor de zwaardere motoren de s-tronic denk ik en voor de sportieve modellen de tiptronic. Ik denk niet dat je op de nieuwe 2.0tdi een s-tronic can nemen als optie..
en de 313pk versie van de 3.0TDI, komt die er ook in, of komt die te dicht bij de prestaties van de S4? :D
Hierboven heeft Flamingo de foto van het oude en nieuwe model onder elkaar gezet. Lijkt t nu dat de LED verlichting bij het nieuwe model aan de voorzijde is verdwenen?
@ralf: De ledverlichting zit aan de randen van de koplamp. Duidelijk op de foto’s van de A5 DTM racer. De leds zijn subtieler geworden..
Die achterkant van de sedan kan mij nog steeds niet echt bekoren. Voorkant is wel fraaier geworden!
Is de belangrijkste verandering nou de grill?
@peterv: En de koplampunits.
Toch grappig, als voormalig verkoper van Audi begrijp ik heel goed de magie van hun producten. Maar een verschil in modellen lijn is langzamerhand steeds minder aanwezig.
Kan dat niet echt positief vinden. Want ik weet uit ervaring dat de A8 rijder niet heel graag een auto voor de wil hebben staan die makkelijk te verwarren is met een A4/A6.
Daarin doen de collega’s van BMW en Mercedes het toch beter.
@zeevink: ik ben ook voormalig Audi verkoperm (5 jr gedaan) en ik begrijp het ook totaal niet!!
@audir8v10: Alle Duitse merken beginnen dit te doen. De Bmw’s beginnen ook elk jaar harder op elkaar te lijken. En Mercedes doet dit nu ook al. Op zich niets mis met een merk-stijl, zolang de kwaliteit maar goed is.
@stanny: Bij BMW zie ik die ontwikkelingen ook terug. Echter bij Mercedes dacht ik dat zij duidelijk de onderscheid tussen de modellen willen behouden. De C, E en S wijken qua design dusdanig af dat je gelijk kan zeggen welk model het is, in tegenstelling tot Audi…
@audir8v10: inderdaad het ‘nieuwe’ audi is gewoon kut, om het maar even simpel te zeggen. Het zijn leuke saaie auto’s die iedereen wel een beetje aanspreekt op een bepaalde manier. Maar kijk dit nou eens je kan op minuscule verschillen na geen onderscheid meer maken, je de koplampen en het hoekje van de gril nou, nou. Jammer dat BMW inderdaad ook wat meer op elkaar gaat lijken, maar zo erg als Audi dat nog lang niet bij BMW zie je nog duidelijk andere lijnen lopen en blijft origineel en komt gewoon met echte veranderingen in een nieuw model. Alleen lijkt de achterkant van de nieuwe 3 op de 5 (met als nog ook verschillen in de lampen bumper en een paar lijnen). Maar mensen gaan daar helemaal wild over doen en deze auto’s zijn net 2 druppels water en iedereen vindt ze weer prachtig…beetje raar toch? Mercedes doet het inderdaad een stuk beter in dat opzicht en blijven lekker onderscheid houden.
@drivingpleasure: “koplampen en het hoekje van de gril nou, nou” hahahaha right on!
@zeevink: Risicoloos, af en toe een bescheiden update geven en hij lijkt weer zo goed als nieuw.. En/of ze durven gewoon niets anders.
@kaasboerin: Waarom een succesformule wijzigen? Zolang de verkoop goed blijft gaan zullen ze dit blijven doen. Iemand met een A6 heeft niet graag dat een A4 erop lijkt, maar iemand met een A4 vind het wel leuk als ze denken dat het een A6 is. En toevallig verkopen ze meer A4’s dan A6’s…
@stanny: Yep, en straks verkoop je alleen nóg maar A4’en.. :o
Ik vind het echt wel een mooie auto
Ik vind deze face lift zeer geslaagd. In elk geval mooier dan de vorige modellen. Toch lijkt het wel alsof BMW en Audi op elkaar afstemmen met het uitbrengen van de modellen.
Het lijkt nu wel erg veel op elkaar. Zie BMW’s nieuwe technologie: koplampen verlengen tot aan de grill. Bij deze facelift neigt dat ook wel.
Als ik zou moeten kiezen, dan voor deze Audi A4 boven de nieuwe BMW 3 serie.
tis wel een verbetering, maar toch best wel saai.
Fantastisch, nu met nieuwe ledjes!! Ze hadden beter het ‘remember 1995’ interieur flink kunnen aanpakken. Navi + scherm blijft er nu overduidelijk achteraf ingeflanst.

Blijft knap dat het VAG lukt vier chromen ringen voor 10K te verkopen.
Zoals verwacht, maar in mijn ogen niets mis mee, en lees ik nou goed dat Audi nu ook een 163pk sterke 2.0 tdi met 20% bijtelling heeft? En als het zo is waarom niet in de A5 gedaan.
als je nou rood kon bestellen op je leasebak ziet hij er nog best mooi uit
Nette facelift, niet meer…
Mooie strakke auto. Facelift is subtiel, maar goed gelukt mijns inziens. De doelgroep zal deze auto waarschijnlijk wel weer op waarde kunnen schatten.

Voor petjesjongens zijn er andere merken…
tja, hier en daar wel kleine verschillen, en het is idd allemaal wel net wat mooier.. maar is je hem op de weg tegen komt zie je het gewoon niet, en dat is wel het grote nadeel van Audi, wat de laatste tijd alleen maar erger word.

Kunnen jullie (@AB redactie) voortaan altijd een plaatje van de vorige erbij doen ? kunnen we tenminste direct vergelijken :)
@dennisr: Dan moet AB eerst 3 kwartier vergaderen over welke nou de oude en de nieuwe is… :lol:
Strakke facelift hoor. Is weer helemaal bij de tijd. Net als http://www.parool.nl/static/FOTO/pe/5/2/13/art_xlarge_1753.jpg
mooi!!
En de oude wordt nu een Exeo?
@norge: :mrgreen: lol
Netjes. That’s all.
De voorkant lijkt op de A6 en de achterkant op de A8, maar is dat erg? Nee absoluut niet, want ik houd wel van Audi en haar design. Verbtering tov het vorige model.
Facelifts, supersaai en kut voor de koper van het oorspronkelijke model. Deze facelift is welliswaar een verbetering, maar wel echt boooooooring…
“nauwelijks duurder dan de vorige generatie”:
de A4 Limousine 1.8 TFSI (125 kW/170 pk) is €2000,00 goedkoper dan de 160 pk voorganger!!
Maar wanneer komt de 120 pk? en wat gaat die kosten?
Vreemd dat ze de achterlichten van de sedan wel veranderd hebben maar die van de Avant niet… En vreemd dat de S4 nu ineens een tiende seconde sneller op de 100 km/u is. Gewicht lijkt mij toch vrijwel hetzelfde gebleven, misschien door de nieuwe quattro? Of aangepaste bak.

Maar het blijft iig een knappe auto om te zien. :P
Hij is er een stuk truttiger op geworden. Maar goed, dat past ook wel bij het soort dat er in rijdt ;)
aardig karretje :P
@bigcar: Weet niet of je het met mee eens bent, maar ook bij de A4 vind ik hem als avant mooier als sedan.
@agera: … ja, maar op zich maakt het voor mij niet uit. zowel de sedan als de station vind ik bij audi wel mooi. :P

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).