Miljoen minder boetes na afschaffen bonnenquota

Auteur: , 29 Reacties

Valt er dit jaar aanmerkelijk minder fanmail van het CJIB op uw deurmat? Dat kan kloppen: in 2011 zijn tot nu toe al meer dan een miljoen minder boetes uitgeschreven dan over dezelfde periode vorig jaar. De grooste daling zit in de boetes voor de snelheid, voor dit vergrijp gingen 14% minder bekeuringen de deur uit.

Volgens het CJIB werden in de eerste negen maanden van het jaar 7,3 miljoen boetes uitgeschreven, tegen 8,5 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Van de uitgeschreven boetes waren er 5,6 miljoen voor een overschrijding van de maximumsnelheid (in 2010: 6,5 miljoen).

Het aantal boetes voor snelheidsovertredingen daalde met 14 procent het meest (hoewel daar op de A2 nog weinig van te merken is). In de eerste negen maanden van 2010 gingen er ruim 6,5 miljoen boetes de deur uit, in 2010 waren dat er 5,6 miljoen. Dus: van elke 4 bekeuringen die er uitgeschreven worden, zijn er nog steeds 3 voor het overschrijden van de maximum snelheid. Best veel.

Eind vorig jaar schafte brombeer/GVR/onze minister van Justitie Ivo Opstelten de gehate quota af, en het resultaat is dus direct en fors merkbaar. Daar tegenover staat wel dat Opstelten de boetes in januari verder wil verhogen. De agenten zien hier weinig heil in, wat wel een beetje te begrijpen is als je 15% van een modaal maandsalaris moet uitschrijven omdat iemand zijn/haar telefoon vast hield.

Maar het zal uit de lengte of uit de breedte moeten komen natuurlijk. (via VK)



29 reacties

Volgens mij staan ze nog meer dan dagelijks zo’n kast op te stellen langs de a2. Dus bonnenquota weg is ook niet helemaal waar… Ze kunnen in ieder geval niet meer zonder ons geld, want anders zou je het niet weer gaan verhogen. Nu is het toch al 180 euro voor niet handsfree bellen? Wat wordt het volgend jaar? Meer dan 250?
@ErikkNL: Dat er geen bonnenquota meer is wil natuurlijk niet zeggen dat er niet meer gecontroleerd wordt, dat lijkt me duidelijk.
Dat er langs de A2 veel wordt gecontroleerd heeft dus met iets anders te maken, maar daar hebben we het hier al vaak genoeg over gehad (zie http://www.autoblog.nl/?s=a2+controles)
@potver7: Tuurlijk snap ik dat er gecontroleerd moet worden, maar het heeft praktisch niks met verkeersveiligheid te maken om rond een uur of 11 op de a2 bij Breukelen te gaan staan flitsen. Daarom ben ik ook groot voorstander van variabele snelheden op de snelwegen. Dit maakt en het controleren praktisch onmogelijk (door constante aanpassingen snelheden) plus het zorgt voor een veiligere situatie.
Boete voor hands-on bellen is nog lang niet hoog genoeg, evenals de pakkans. Zelfde geldt overigens voor scheren, opmaken, boeken en/of vergaderstukken lezen, zonder zonnebril rijden (en dan de laagstaande zon de schuld geven van files of aanrijdingen…), etc.

Investeer in een beetje veiligheid en gebruiksgemak en je hebt je eerste boete er al uit. En die kneuzen die met een auto van ruim een ton (EUR, niet kg) nog met hun telefoon in de (ene en hun sigaar in de andere) hand ‘rijden’ begrijp ik al helemaal niet: 100l brandstof per tankbeurt is geen probleem, de halve optielijst is aangevinkt, maar een simpel handsfreesetje (desnoods zo’n lullig oortje van een paar tientjes) kan er niet af?
@benzinehoofd: Dat is nooit het probleem. Meestal gebeurt dat omdat er een andere telefoon is die (nog) niet is gesynced
@benzinehoofd:

Dit heeft vaak te maken met luiheid. Ik betrap mij zelf er op dat ik weinig gebruik maak van de auto telefoon. Alleen op echt lange afstand. Maar inderdaad mag van mij ook zeker nog strenger op gecontroleerd worden, en boetes om bellen mogen omhoog.
@benzinehoofd: zowel in de auto van mij als die van me vader kan ik via de radio ofzo bellen (bleutooth geloof ik?) maar soms moet ik voor em werk ineens een andere auto rijden, zonder die luxe, en ik ga echt niet voor elke die ik rij een andere handsfree set kopen, echter probeer ik als ik aan het autorijen ben zo weinig mogelijk op te nemen, maar toch.
@meneersander: Precies, in de eigen auto’s staat de telefoon aangemeld in de radio. Alleen in auto van de zaak zit geen Bluetooth, zodra ik gebeld word zet ik de telefoon op de speaker zodat ik in elk geval nog (met telefoon in de hand weliswaar) kan schakelen.
Volgens mij was de verhoging van de boetes hoger dan de daling van het aantal bonnen zodat het rekensommetje uiteindelijk toch weer de gebruikelijke kant opvalt.
Het is wel apart om te zien dat zo’n daling direct wordt gerelateerd aan het afschaffen van de bonnenquota en/of de hoge boetes waardoor de politie minder snel zou schrijven.

Ik kan me voorstellen dat de crisis ook een rol speelt. Als de consument in algemene zin “de hand op de knip houdt”, waarom zou deze dan niet besparen op boetes? En dus wat minder vaak te hard rijden?
@easy: Precies of juist minder rijden. Is de hoeveelheid verkeer wel hetzelfde als euh in de vorige crisis.
@easy: @bobb:

Goede punten. Maar dat is niet leuk om te schrijven in de media. Het causale verband tussen het afschaffen van de bonnenquota en het totaal aantal uitgeschreven boetes is niet aan te tonen, maar “Veel minder boetes sinds afschaffing bonnenquota” roept gewoon een stuk lekkerder dan: “Veel minder boetes sinds de aardbeving van 6,3 in provincie Kerman in Iran”….

…of “Veel minder boetes sinds Femke Halsema het stokje overdroeg aan Jolande Sap”
the-budel-guy via Android app
nou wij kunnen nog steeds een muurtje behangen met fanmail.
niet om stoer te doen want het zijn gewoon boetes voor 10 tot 20 kilometer te hardt.
@the-budel-guy: Doe maar stoooer
@Joerek: Nee, Fristi!
the-budel-guy
@Joerek: haha was juist de bedoeling om het niet te doen.

dat ben je alleen als je er een filmpje van op youtube zet zo als deze

http://www.youtube.com/watch?v=xGpWc7mKtXs
@the-budel-guy: Dat zijn dan tenminste nog terechte boetes, die van een paar kilometer zijn de irritante. Zal even afkloppen als ik zeg dat ik pas 1x een boete heb gehad terwijl ik structureel te hard rij.
Ik denk niet dat het alleen maar aan het afschaffen van de bonnenquota ligt. De meeste bestuurders rijden met een tom tom met live update die flitspalen registreert en tijdig meldt.
Ook zullen vele zich aan de toegestane snelheid houden op de bekende plekken waar veel wordt geflitst middels een traject controle ( o.a. A2 – A4 – A12 enz. ).
Maar hoge boetes werken wel. Als voorbeeld noem ik mezelf. Ik ben wel meer gaan opletten op me snelheid. Nu rij ik overal nog maar 140 km/u ipv 160 km/u.
Als € 180,- 15% van je maandsalaris is (netto € 1200,-), dan neem je ook wel een erg flink risico door op te nemen…een headsetje kost eenmalig misschien 100 euro, dat is risocoloos. Oftewel, omhoog met die boetes, stimuleert dat mensen iig nadenken over de risico’s!
Hm, minder inkomsten… Zal dus wel weer iets bijkomen zodat de regering niet in hoeft te leveren….
Rijdt altijd keurig al zeg ik het zelf, soms gooi ik hem een beetje door bochten heen, maar dan zorg ik er wel voor dat er geen andere auto’s/voetgangers/fietsen binnen een straal van 50 meter bevinden. Voor de rest keurig, het enige wat ik doe (ik denk dat ik niet de enige bent) is af en toe een km’tje of 10 te hard. Dat is dan natuurlijk ook veruit het grootste gedeelte van alle boetes die ze uitdelen. Ze moeten zich veel meer focussen op asociaal rijgedrag vind ik, en regelmatig die petjes/sjonnies aan de kant zetten om alle gegevens even te checken.
@kaasboerin: Idd, en juist om die reden vind ik/> dat het een zeer terechte zaak dat het je 15% van een mondaal inkomen kost om je telefoontje uit je zak te halen;)
Er zou eens een mooi journalistiek onderzoek gedaan moeten worden naar het soort bonnen dat minder uitgeschreven werd. Neem deze onder de loep en spreek bijbehorende bonnenschrijver aan op zijn lange tenen, mierenneukerij of flauwheid.
Mensen nemen bewust het risico door een overtreding te begaan. Gezien het feit dat de overtredingen nog zo veel voorkomen, kunnen de bekeuringen dus wel omhoog.
Ik ben wel benieuwd wat er zal gebeuren met de prijzen van de bekeuringen wanneer iedereen netjes rijdt, en er bijna geen bekeuringen meer kunnen worden uitgeschreven. Utopia maar toch :)
Dan gaat de politie toch weer minder schrijven? Oh nee, dat is een utopie!
ach … we mogen trots zijn op onszelf!! Het is ons Nederlanders gewoon gelukt om heel veel minder boetes te krijgen :-)
de quota mag dan weg zijn, maar volgens mij worden er niet minder kastjes geplaatst, en zijn ze ook niet minder zielig/mierenneukerig.. ligt gewoon aan ons (brave burgers) zelf :D
Er staat een foutje in het artikel ;):

In de eerste negen maanden van 2010 gingen er ruim 6,5 miljoen boetes de deur uit, in 2010 waren dat er 5,6 miljoen.

2010 = 2011 neem ik aan :) ?
3/4 boetes voor snelheid, dan mag ik van goed geluk spreken dat ik er afgelopen jaar maar 1 op heb gelopen. Op de snelweg rij ik veelal 10-20km boven de max, het mag niet en ik schiet er niets mee op, maar gevoelsmatig rijdt het lekkerder door.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).