Wat voor auto’s rijden presidenten en wereldleiders?

Auteur: , 80 Reacties

Als "wij" simpele zielen een auto van de zaak krijgen is dat met een beetje geluk iets van het formaat Golf. Als we heel erg ons best doen staat er misschien zelfs een Passat-achtige voor onze Vinex-woning, maar daar nemen wereldleiders natuurlijk geen genoegen mee. Als je machtig bent wil je dat ook uitstralen. Laten we dus eens kijken in wat voor vierwielers die mensen zich laten vervoeren.

Nederland
De Nederlandse premier rijdt sinds 2010 in een dikke Mercedes S600 Guard. Die auto werd in gebruik genomen tijdens de nadagen van Balkenende en verving de gepantserde BMW 760Li High Security, die sinds 2006 werd gebruikt. Daarvoor reed de premier ook in een BMW (750Li) en weer daarvoor deed Wim Kok het jarenlang met een Ford Scorpio (net zoals Beatrix).

Pas sinds de laatste jaren wordt de Nederlandse premier verplaatst in een ‘aantrekkelijke’ auto. Zeker ten tijde van de Scorpio was het huilen met de pet op.

Belgie
In Belgie zijn de politici iets bescheidener. Zo rijden premier Elio Di Rupo en vicepremier Laurette Onkelinx allebei in een Audi A6. Die hebben ze overigens pas sinds kort, want voorheen reden ze in een Audi A8 en een Lexus GS450h.

Duitsland
En onze andere buren dan? De kersverse Duitse president (Joachim Gauck) schijnt net als zijn voorganger in een Mercedes S600 Guard met het kenteken 0-1 te rijden. Of dat een verwijzing is naar een voetbaluitslag is niet helemaal duidelijk.

Mercedes S600 Guard van de Duitse President

Bundeskanzlerin Angela Merkel heeft in tegenstelling tot haar voorganger (Gerhard Schröder) geen voorkeur voor een specifieke auto. Ze wisselt namelijk alle Duitse toplimo’s keurig af. Haar voorganger reed altijd in een Audi (zijn favoriete merk) totdat hij een Phaeton cadeau kreeg van Volkswagen. Merkel gebruikt overigens kenteken 0-2 zoals hieronder te zien is.

Audi A8 W12 Angele Merkel

En ander (Oost-)Duits staatshoofd dat nogal aparte auto’s had was DDR-leider Erich Honecker. Hij liet zich vervoeren in aangepaste Volvo’s en Citroën CX’en. Ook had hij nog een Range Rover Landaulet voor de jacht.

Range Rover Landaulet

De meeste bekende (en beruchte) leider die Duitsland ooit gehad heeft liet zich graag vervoeren in een blauwe Mercedes-Benz 770 K. Een auto die enkele jaren geleden gekocht is door een Russische miljardair voor een bedrag tussen de 4 en 10 miljoen euro.

Mercedes-Benz 770 K Hitler

Frankrijk
Zoals je je ongetwijfeld nog wel kan herinneren maakte de kersverse president van Frankijk, Francois Hollande, gebruik van een speciaal voor hem geprepareerde Citroën DS5 Hybrid4 Cabrio. Of hij deze auto ook gaat gebruiken voor zijn dagelijkse werkzaamheden is nog niet bekend.

Zijn voorganger, Nicolas Sarkozy liet zich over het algemeen vervoeren in een Renault Vel Satis en een Citroën C6. Bij zijn inauguratie maakte Sarkozy overigens gebruik van de Peugeot 607 Paladine Concept.

Peugeot 607 Paladine met president

Griekenland
En hoe zit het in ons Europese probleemgebied? George Papandreou, de man die tot 2011 premier was van Griekenland liet zich lange tijd vervoeren in een zwaar gepantserde Mercedes-Benz S600 (W221) die werd geëscorteerd door een vloot G-Klasses, maar op een gegeven moment deed hij een stapje terug naar een standaard Toyota Prius. Wat voor auto de huidige premier (Panagiotis Pikrammenos) gebruikt is ons niet bekend.

Wel weten we dat de president van Griekenland nog gebruik maakt van een Mercedes-Benz S600. In het verleden werd door premiers van Griekenland een Rolls-Royce Silver Shadow Long-Wheelbase Limousine gebruikt en in de jaren ’30 gebruikte het Koninklijk Huis van Griekenland een Maybach Zeppelin.

Italië
In dit Zuid Europese land bezit de overheid meer dan genoeg auto’s, relatief gezien zelfs zo’n beetje het meest van alle landen. Silvio Berlusconi liet zich over het algemeen vervoeren in een Masarati Quattroporte, maar het schijnt dat zijn opvolger (Mario Monti) de voorkeur geeft aan wat normalere auto’s. President Giorgio Napolitano laat zich ook vaak vervoeren in een Maserati Quattroporte, maar onlangs kreeg hij een gloednieuwe Lancia Thema cadeau van Sergio Marchionne en John Elkann.

Verenigd Koninkrijk
David Cameron heeft net als zijn voorgangers een Jaguar XJ als Prime Ministerial Car tot zijn beschikking. Hij rijdt sinds zijn aantreden in de toen net onthulde gepantserde Jaguar XJ Sentinel. Je weet wel, de auto die Jaguar zo uitgebreid getest heeft.

Jaguar XJ Sentinel David Cameron

Sir Winston Churchill verplaatste zich in de periode 1944-1949 overigens graag in deze Daimler DB18 Drophead door het land. Ook niet verkeerd.

Daimler_DB18_Winston_Churchill_2.jpg

China
De Chinese president Hu Jintao heeft sinds 2009 de speciaal voor hem ontworpen Hongqi HQE tot zijn beschikking. Een enorm bakbeest dat ons doet terugdenken aan de Hongqi CA770 uit de jaren ’60. De HQE is gebaseerd op de Toyota Land Cruiser en heeft een dikke (Duitse) V12 onder de motorkap liggen.

Hong Qi V12 staatslimousine

Het Oostenrijkse Magna Steyr zou geholpen hebben met de ontwikkeling. Hongqi staat overigens voor “rode vlag”.

Hong Qi V12 staatslimousine

Rusland
Ook in Rusland kiezen Medvedev en Putin voor het Duitse merk met de ster in plaats van een lokaal gebouwde Lada. Jarenlang werd gebruik gemaakt van verlengde S600 W140 die een jaar of 6/7 geleden werd vervangen door een W220, inmiddels schijnt er ook gebruik gemaakt te worden van een nieuwere W221.

Mercedes S600 Guard Pullman - Medvedev

Russische staatsauto's

Mercedes convooi in Rusland

Vladimir Putin is overigens wel een echte Lada liefhebber! Zo laat hij zich graag fotograferen met een Niva en ging hij eens op roadtrip met een Kalina. Helaas lukte het hem niet om een Lada Granta te starten. Laatste feitje; hij doet graag stoer in een Formule 1 auto.

Poetin F1

De huidige premier (en ex-president) Dmitri Medvedev is niet zo handig met auto’s. Zo liet hij een keer een Mercedes M-Klasse vol het publiek inrijden omdat hij de auto niet in zijn P had gezet.

Eigenlijk willen Medvedev en Putin helemaal niet in een Mercedes rijden. Het liefst zouden ze weer in een good ol’ ZiL rijden. Enkele jaren geleden gaf Dmitri Medvedev (toen hij president was) opdracht om een nieuwe ZiL te ontwikkelen. Die zou klaar moeten zijn als Putin weer president zou worden (wat hij inmiddels is), maar die nieuwe ZiL hebben we nog niet gezien.

ZiL limo's - Oud vs nieuw

Zo kreeg Joseph Stalin in 1949 de beschikking over deze door ZiL gebouwde ZIS-110, wat eigenlijk een reverse-engineered Packard Super Eight was.

ZIS-110 limousine

Verenigde Staten
Dat Barack Obama (net als veel van zijn voorgangers) in een Cadillac rijdt zal geen verrassing zijn. George W. Bush reed van 2005 tot en met 2009 in de Cadillac DTS Presidential State Car waar 2 exemplaren van zijn. Toen Obama in 2009 het stokje van Bush overnam werd ook gelijk de nieuwe Cadillac Presidential Limousine in gebruik genomen. De oude DTS limousines worden overigens ook nog steeds als back-up gebruikt en die blijven soms op een drempel hangen.

Voordat Obama president werd reed hij jarenlang in een Chrysler 300C (met dikke V8), maar zodra hij presidentskandidaat was werd die auto wegens PR redenen ingeruild voor een Ford Escape Hybrid.

Overigens gebruikt Obama zijn presidentiele limo ook wel eens om ff een hamburger te gaan halen zoals je in deze video kan zien.

Tijdens de aankomende verkiezingen zal Obama, net zoals Romney, gebruik maken van een gepantserde bus.

I Like 'em Big

Venezuela
Hugo Chávez wordt met enige regelmaat gespot in een Venirauto Centauro. Nog nooit van gehoord? Dat zou goed kunnen. Het is namelijk een gerebadgde IKCO Samand. De IKCO Samand wordt gebouwd in Iran en is gebaseerd op het aangepaste platform van een Peugeot 405. IKCO stuurt ‘bouwpakketten’ naar Venezuela zodat ze daar hun “eigen” auto in elkaar kunnen zetten.

Venirauto Centauro - Hugo Chavez

Uiteraard wordt hij niet altijd in deze auto vervoerd (het is meer een PR stunt). Ze zouden de nodige (gepantserde) SUV’s gebruiken, een klassieke Cadillac Fleetwood, een Lincoln Town Car en er schijnt ook een Bentley Continental Flying Spur tot de vloot van Chávez te behoren.

Zimbabwe
Die gekke ouwe Robert Mugabe houdt ook wel van wat luxe. Dat zijn volk sterft van de honger maakt hem niks uit. Zolang hij zelf maar in een dikke Mercedes kan rijden. Zo was hij een van de eerste mensen die in 2008 een gloednieuwe S600 Pullman Guard in ontvangst nam. Een waardige opvolger voor zijn oude W140 S600 Pullman Guard.

Mercedes S600 Pullman Guard Mugabe

Mercedes S600 Pullman Guard (W140)

Daarnaast heeft hij ook een klassieke Rolls-Royce Landaulette tot zijn beschikking. En voor zijn vele ministers bestelde hij in 2009 een stuk of 30(!) Mercedes S350’s.

Rolls-Royce Mugabe

Uiteraard zijn dit nog lang niet alle presidenten en wereldleiders. to be continued!80 reacties

Niks over de USA ?
@luuktb: Verenigde Staten?
@BmwMPower: nvm ik heb er over heen gelezen ;)
@luuktb:

hoeveel presidenten zijn er in de USA ??

en hoeveel in Europa .. of Azie .. of Afrika ??
@lincoln: gouverneur ? Veel staten zijn groter dan Nederland vandaar . en Bush en Obama hebben toch ook wel een aantal wagens in bezit ( of gehad )
@luuktb: Moet je misschien eens bij “verenigde staten” kijken
Ik zie alleen auto’s waar de leiders in worden gereden.
Lompe grote auto’s…
Wat rijden ze privé? Daar moest ik eigenlijk aan denken toen ik de titel las.
@BmwMPower:

Rutte heeft een VW Vento ..
@lincoln: nee hoor, een 9-3 Estate. Net zn stokoude 9-5 op ingeruild.
@Svenska_Aeroplan_AB: Klopt.. hij werd er vaak aan herinnerd toen het ietwat minder liep bij de Zweden.
@lincoln: ..dat is de auto die het beste bij hem zou passen…
Zeer interessant artikel. Graag meer :)
Die range rover landaulet ziet er ook niet uit. Die bus van de VS lijkt me wel vet om te hebben m mee op vakantie te gaan. Heel de reis beetje gamen en chillen.
@jordy14: Dan doe je het getal in je nickname eer aan.
@BmwMPower: haha, ik ben ondertussen al bijna 16 hoor. :)
@jordy14: Heul goed!
@jordy14: oh..ik dacht 46 en nog steeds infantiel :lol:
@Megakix: haha nee dat is ons pap! :)
Leuk topic

lol @ Chavez met z’n bouwpakket.
euh even vermelden maar: Di Rupo (België) heeft momenteel een spliksplinternieuwe A8! maar vraag mij niet welke motor
@love4sportcars: welke motor
@wantthegreen: hij zegt: vraag mij “niet welke motor”…
@love4sportcars: niet welke motor ? :lol:
@love4sportcars: weet je dat wel heel erg zeker? In dit artikel van 25 maart 2012 staat namelijk:

Zowel Elio Di Rupo als Laurette Onkelinx ruilden hun wagen om voor een Audi A6 (37.000 euro, 129 gram CO2/km). Tot nu toe reed Di Rupo met een Audi A8 (73.320 euro, 213 gram CO2/km), Onkelinx deed het met een Lexus Hybride GS 450H (61.750 euro, 179 gram CO2/km). Beiden kozen dus voor een goedkoper en groener alternatief.

http://www.vacature.com/blog/de-nieuwe-wagens-van-onze-ministers

Het lijkt mij dus dat die A8 vervangen is of op korte termijn vervangen wordt.
Die Venirauto is de max. Ik hou van dit soort merken, die met revolutionaire bezieling uit de grond worden gestampt, ter meerdere eer en glorie van de staat!

Ze hebben trouwens niet alleen dat ding op basis van de 405, maar ook de Turpial, ye good olde Kia Pride…

http://dayerses.com/data_images/posts/venirauto-turpial/venirauto-turpial-06.jpg
@Esprit_de_Flandre: Huh…Dat kan toch niet? Good old en Kia Pride samen in 1 zin?
@Esprit_de_Flandre:

de Diahatsu Applause is de snellere variant ..

die had tenminste van de fabriek af al een spoiler ..
(no kidding) ..
@Esprit_de_Flandre: De Kia pride was toch een Mazda 121 afgeleide?
@mashell: Idd, maar de Pride is mij bekender dan de 121, wegens langer in productie en ik denk ook populairder. Vandaar dat ik eerst aan de Pride denk ipv aan de 121…
@Esprit_de_Flandre: de Saba saipa, wordt genaakt in Iran. Overigens wordt in Syrie precies dezelfde auto gemaakt als die waar Chavez in rijdt, ook op basis van aanleverprocessen uit Iran
@alassad: heb me er zelf ooit in verdiept (ik doe veel zaken met Venezuela), zoveel Ventir’s rijden er niet. Zie ook het volgende artikel: http://www.freeopinionvenezuela.nl/2011/10/19/nieuwe-venirauto-staat-te-rotten-in-de-achtertuin/

Bovenstaande filmpje is niets meer dan reclame. Buitenlandse wagens zijn daar onbetaalbaar en daarom zou de Ventir uitstekend passen bij het volk.
Van de moderne auto’s vind ik de Jag van Cameron toch het mooiste. De auto van Adolfje vind ik ook bijzonder mooi!
Als je echt veilig vervoer wil neem dan een Paramount Matador ipv een gepantserde limo :)

http://www.youtube.com/watch?v=dEhCZcFqzFM
@house: Denk dat je in die Caddy van Obama ook niet al te bang hoeft te zijn hoor, kijk eens hoe dik die kluisdeuren van dat ding zijn…

http://www.wired.com/images_blogs/gadgetlab/images/2009/01/06/car.jpg

http://dcist.com/attachments/dcist_sommer/2009_0218_limo.jpg
@mopar: Ja maar bescherming is niet alles:p weg kunnen komen in geval van een aanval is ook belangrijk. Denk dat je met zo een Matador dan beter weg komt gezien dat filmpje dan zo een limo :p
@house: denk dat je in een stedelijke omgeving zoals Washington dc of NYC beter af bent met een limo. Zo’n matador is daar gewoon te onhandig groot voor en te langzaam.
@mopar: Alsof dit slagschip wel snel is. Met zulke bescherming wil ik niet weten wat hij weegt. Wat voor motor zit er in dit ding?

Ik denk dat een petje met een afgetrapte golf GTI dit ding nog zoek rijdt.
93% van de landen over de hele wereld gebruiken Mercedes S-klasse’s. Zien we hier ook weer redelijk goed terug!
Mercedes S-klasse blijft de onbetwiste koning!
Niet voor niks, want Mercedes steekt deze auto altijd vol met de nieuwste snufjes.
@vale46: Zou je daar als wereldleider wat aan hebben?
@vale46:

idd .. want kan de president lekker op knopjes drukken onderweg ..
@vale46: Tuurlijk! is de enige auto met fabrieks-af Crosshairs op de motorkap.
@E34M5Touring: Idd, superhandig :D
Als je door de ster kijkt, dan zie je in de crosshairs juist het plekje asfalt waar je voorwielen gaan rijden. Zo kan je altijd perfect inschatten waar re rechter wielen gaan rijden :D
@vale46: Dan ben je gewoon dictator. Net als de rest van die apen die een S600 Pullman rijden.
Mis eigenlijk deze nog.

http://www.thehogring.com/wp-content/uploads/2011/03/ahmadinejad-car-1.jpg
@anakiet: Ja. De station daarvan zou ik best willen rijden.
@anakiet: voor degenen die m niet snappen; dit is de auto van Ahmedinejad, president van Iran
wichardvangraas
@robbie:

Leuk weetje, de Volvo’s van DDR-leider Erich Honecker staan in Nederland bij een bekende Volvo verzamelaar in Baarn.
@wichardvangraas: Laat het de gemeente maar niet horen, voor je het weet heeft ie weer een zaak aan z’n broek wegens het oneigenlijk gebruiken van dat Bomencentrum;-)
1,5 maand geleden nog escort van Obama gezien, weet niet meer of het de limo van Bush was of de nieuwe.. weet iemand of er van de huidige 1 of 2 exemplaren zijn?
Basescu van Roemenié : de eerste Dacia Duster,speciaal voor hem een roodkleurige.
Een Marauder zou een goede auto zijn voor die presidenten.
@reventon:

Mercury bestaat niet meer ..
@lincoln: ik bedoelde die gepantserde legervoertuigen http://en.m.wikipedia.org/wiki/Marauder_(vehicle)
@reventon: Kijk mijn reactie boven :) dan zie je de Paramount Matador, die is nog beter:)
Interessante artikel zeg :) Ik mis alleen die van Indonesië.. Iemand een idee?
@toyotafortuner:

SBY zal wel Toyota rijden ..

de oude 7-serie van Soeharto heeft nog een tijdje in mijn gudang in de opslag gestaan ..
@toyotafortuner:

“mobil presiden sby” en zie het droevige resultaat ..
@lincoln: hmm google levert een niet echt bijzondere Mercedes S-Klasse. http://1.bp.blogspot.com/-DTH37wdUSy4/TmWBkSJ04VI/AAAAAAAAATg/cBrdLsHnHxw/s400/sby.jpg

Ik had ook Toyota verwacht. Aangezien ze daar zwaar Toyota-fan zijn.
@toyotafortuner: Kan iemand uitleggen waarvoor die zwarte vlag voorop is? Alleen de “hoge” regeringswagens hebben het.
Die van 0 bamie was toch een omgebouwde vrachtwagen met caddy koets erop?
Ik mis Aladeen in de Dartz:
http://www.instablogsimages.com/1/2012/04/25/dartz_prombron_aladeen_edition_2i2pt.jpg
@midasracer: Haha, epische film.
@kaasboerin: Hij zat tussen lomp en geniaal in. Vooral de speech aan het eind was scherp.
@midasracer: Dat begin al, dat ‘ie z’n volk toe gaat spreken en z’n lach niet in kan houden als ‘ie de doeleinden van de kerncentrales uitlegt.. Geweldig.
Vele S-klasses… en geen enkele BMW ocharme.
Leuk topic! Kan het zijn dat ik de Merc van AH een keer in een museum heb gezien?
@kickass: lijkt me sterk. Die auto was in handen van een verzamelaar. Zal ongetwijfeld wel een zelfde soort Mercedes geweest zijn.
@robbie: Oh, oke. Hij leek er wel heel sterk op dan. ;)
http://img.fotocommunity.com/Oldtimer-Youngtimer/Oldtimer/Adenauer-Mercedes-a19724027.jpg

Deze ontbreekt toch echt wel. De Mercedes Adenauer van Adenauer.
@Hupke: er missen er wel meer hoor ;) Maar dan zou het helemaal een extreem lang artikel zijn geworden.

Heb me (voorlopig) beperkt tot hetgeen momenteel in een aantal lande worden gereden plus enkele historische uitstapjes. Meer artikelen met dit thema zullen ongetwijfeld volgen.
veel mercedes
Laten we ook niet al het pracht en praal van de Bitten vergeten te noemen!

http://britishcarnews.wordpress.com/2011/05/02/a-royal-car-collection/
http://en.wikipedia.org/wiki/Official_state_car#United_Kingdom

Buiten de koetsen om beschikken zij nog over veel ander customized indrukwekkends, waaronder: 2 Bentleys, 3 Rolls-Royces en 3 oude Daimlers.

http://britishcarnews.files.wordpress.com/2011/05/29920ben.jpg?w=750&h=500
En vergeet ook niet de auto’s van de Sultan van Brunei. Hij schijnt er meer dan 2000 op kenteken geregistreerd te hebben staan. (Als je elke dag auto rijdt, zijn dat meer dan 5 verschillende bolides per dag.) De beste geldstrooier is in het bijzonder fan van Rolls Royce, hij heeft er niet minder dan 350 en koopt er soms 12 in 1 keer, maar met zulke aantallen wil je natuurlijk soms ook nog iet bijzonders hebben met je ‘zuurverdiende’ oliecenten. Een daarvan is dit:

http://expensive-world.com/wp-content/gallery/sultan-of-bruneis-rolls-royce/cool-rolls-royce-1.jpg
@pkgek: deze auto is NIET van de Sultan van Brunei ;) Ook koopt hij al tientallen jaren niet meer zoveel auto’s Hij is al jaren geleden gestopt met verzamelen.
en nu de arabische monarchen, van Marokko tot aan Bahrein
Maar Rutte reed tijdens het Catshuisoverleg ook wel eens in een A6 4.2

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).