Audi S3: rijtest en video

Auteur: , 112 Reacties

De Golf GTI, maar dan duurder, met ietsje meer pk's, vierwielaandrijving en de befaamde Audi ringen. Worden we genaaid of is de S3 het echt waard?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Behalve de concurrentie uit eigen stal, staan er ook nog twee andere concurrenten klaar om de S3 te verpletteren. De voorhamer komt in dit geval niet van links, maar uit Affalterbach. De mannen van AMG vonden het namelijk nodig om de A45 360 pk mee te geven. Daar sta je dan met je S3, die “slechts” 300 pk uit een even grote tweeliter viercilinder haalt. De CO2-uitstoot is ook nog eens hetzelfde. In de andere hoek staat de BMW M135i, met zescilinder en achterwielaandrijving (of naar keuze vierwielaandrijving).

Audi S3

Forse concurrentie dus voor de Audi S3, maar dat is vooral op papier. Op de weg liggen de kaarten toch weer anders: de M135i voelt nogal gecastreerd door het gebrek aan ouderwetse hardware in de vorm van een sperdifferentieel en zolang je niet naast een A45 AMG bij het stoplicht staat, kun je je als S3 rijder nog voorstellen dat je best bij de AMG in de buurt kan blijven. Sowieso ben je in een S3 minimaal 99,5% van het wagenpark in Nederland te snel af. In België is het percentage 94,6%, maar daar is de Audi S3 zeker en vast ook voordeliger bij uw lokale Audi-roofhut op te halen.

Audi S3

DSG: ja oder nein
Laten we de prestaties er eens bij pakken. Als je zelf de versnellingspook ter hand wil nemen en het koppelingspedaal beroeren, dan duurt de sprint naar de 100 onder ideale omstandigheden 5,1 seconden. Alleen autojournalisten en verstokte reaguurders op het hele internet claimen trouwens zelf graag in de bak te roeren, terwijl het leeuwendeel van de klanten hun performance-automobiel graag van een automaatje voorziet. In het geval van de S3 is er ook alle reden voor: de sprint naar de 100 daalt met S-tronic bak met dubbele koppeling naar 4,8 seconden. En dat minus het risico op misschakelen, waar alleen diezelfde autojournalisten en verstokte reaguurders natuurlijk nooit last van hebben.

Audi S3

De topsnelheid is naar goed Duits gebruik weer begrensd op 250 km/u. Op de autobahn was het fijn om te merken dat de S3 heerlijk doorstampt boven de 200 km/u. Van een RS6 verwacht je dat er geen einde aan de versnelling komt, maar het was een prettige verrassing om te zien hoe rap de 2.0 TFSI het lichter geworden S3 koetsje richting de begrenzer jakkert.

Audi S3

Niet zomaar een viercilinder
Audi trok de hele trukendoos open om de 2.0 TFSI zijn fijne karakter mee te geven. Het blok heeft zowel indirecte als directe inspuiting. Dat klinkt vreemd, maar de directe inspuiting wordt gebruikt onder hoge belasting, de indirecte inspuiting treedt in werking bij deellast voor een gunstiger verbruik. Tevens is er een nieuwe turbo, twee balansassen en het Audi valve lift-systeem voor variabele lifthoogte van de kleppen. Het resultaat is een viercilinder die er een indrukwekkende 300 pk uitschopt tussen 5.500 en 6.200 tpm en tegelijkertijd een maximaal koppel van 380 Nm biedt over het grootste deel van het toerenbereik (1.800-5.500 tpm).

De viercilinder klinkt ook lekker, vol, kernachtig, doelmatig. Als we dan toch viercilinder turbo moeten rijden, dan mag die klinken zoals de S3 klinkt.

Audi S3

Audi S3

Sturen
De S3 is een ideale metgezel als je echt tempo wilt maken. Het MQB platform (waar ook de Leon en de Golf zijn op gebaseerd) is lichter, stijver en Audi heeft er veel uitgehaald. De S3 stuurt verbluffend fijn in en is dankzij de vierwielaandrijving waanzinnig koersvast. Er staat weliswaar Quattro op de auto, maar het is een Haldex gebaseerd systeem. Tractie-problemen komen niet in het woordenboek van de S3 voor, maar bij overstuur staat ook de omschrijving: “zou kunnen optreden onder bijzonder gladde omstandigheden zoals op ijs of los gravel”.

Audi S3

Dankzij het Audi Drive Select systeem zijn versnellingsbak, gasrespons, besturing en het onderstel (indien gekozen is voor Audi magnetic ride) instelbaar. Ander gadgetry is er in de vorm van launch control, inmiddels zijn de fabrikanten ook zover dat het echt werkt als je er zin in hebt, in plaats van dat het werkt als de auto er zin in heeft. De besturing is variabel en wordt sneller als je verder instuurt. Kies de stand Dynamic in Audi Drive Select en de besturing wordt zwaarder, maar er blijft een klein dood punt rondom de middenstand in zitten.

Waar de S3 excelleert is het interieur: het standaard A3 interieur is al fraai met een soort minimalistische luxe die rust creëert. Voor de S3 komt er allerlei aluminium spul bij en in het geval van de testauto de waanzinnig mooie rode accenten op de stoelen. Aan de buitenkant zul je echter twee keer moeten kijken om een S3 van een A3 S-line te onderscheiden, echt ruig is het nog niet. Alleen de vier uitlaateinden aan de achterkant verraden definitief dat dit een potentere automobiel is dan de doorsnee-lease-A3.

Audi S3

Conclusie en prijzen
De S3 Sportback kost 49.900 euro met handbak. De meerprijs voor een extra koppeling is beperkt, omdat de CO2 uitstoot dan ook lager is: de Audi S3 Sportback S tronic kost € 51.270. Als je op zoek bent naar de ruigste hothatch, dan bedient Audi je voorlopig niet. De A45 AMG heeft meer vermogen, meer spiegeltjes en kraaltjes en is sneller. Het antwoord van Audi in de vorm van de RS3 zal ongetwijfeld niet lang op zich laten wachten. Toch weet de S3 als package te overtuigen en is er duidelijk een meerwaarde boven een Golf GTI. Het afwerkingsniveau is hoger, het snelheidspotentieel is groter en de S3 is simpelweg een erg lekkere auto. Het is soms moeilijk te definiëren, maar al de genoemde eigenschappen maken dat de S3 een echte premium hothatch is. Filmpje!112 reacties

Ik vind de S3 steeds mooier worden, mooie binnenkant ook, voor een duitse auto zeer geslaagd.
@rb26dett: vooral de upgrade naar 4 pijpjes vind ik mooi! Echt S!
@3246cm252kw: Ja ik vind die 4 uitlaten ook wel een vooruitgang.
@rb26dett: ”Voor een Duitse auto zeer geslaagd” Duitsers maken toch wel de beste auto’s ter wereld.
@v12biturbo: Toch staan Japanse auto’s qua betrouwbaarheid wel beter aangeschreven en persoonlijk vind ik Japanse auto’s ook stuk mooier.
Vind de gti mooier. En hij stuurt echt heel fijn!
Prachtige auto, vind de sportback er alleen wat stoerder uitzien. Net als hierboven zou ik ook (als ik het geld had) liever een GTI kopen, met performance pack en dan nog 30.000 overhouden om wat leuks te doen
Waar is ‘ hothatch Casper ‘ gebleven..??

OT: Mooie wagen, al vind ik die 4 pijpjes ietwat overdreven. Doe mij er maar gewoon 2 zoals op de vorige s3.
Jullie wilden de S3 niet met de A45 vergelijken omdat jullie nog niet in de A45 hadden gereden. Op 24 juni publiceerde jullie de video van de A45. Nou ben ik geen hele goede detective, maar het lijkt dat jullie twee maanden eerder al in de A45 hebben gereden.

Wat is hier gaande?
@fritsie: Viel mij ook al op.
@fritsie: ik denk dat ze deze video hebben opgenomen voor die van de A45 AMG maar dat ze die wel eerst op autoblog hebben gegooid
@fritsie: Deze video is opgenomen toen Wouter ook de RS6 reed. En dat was voor ze de A45 AMG reden ;)
@fritsie: Daarnaast, dit is een S, geen RS. Je moet geen appels met peren vergelijken. Zelfde geldt voor de M135i vs A45, omdat dat ook een trapje lager staat. S3 en M135i is dan wel een eerlijke vergelijking.
We worden genaait, je word altijd genaait als je iets van vag koopt
@mrrallycross: Jij klinkt erg overtuigend!
@bogey: Mensen die 3 spelfouten in 1 simpele zin maken, moet je ook niet serieus nemen ;)
@dawwg: Mijn excuses, zal volgende keer beter nalezen!
@mrrallycross: Tuurlijk, zo goed als alle autojournalisten zijn laaiend enthousiast over bijvoorbeeld RS modellen, maar jij zal ze hier even terecht wijzen (zonder feiten, maar met spelfouten).
@fejjie:
Kan je mij even vertellen welke “journalisten” je bedoelt?
Buiten die van AW kan ik er geen opnoemen….
@jrk68: Chris Harris, bijvoorbeeld…
@jrk68: Ik kan er 1 noemen die de mening van menig ander auto journalist overbodig maakt. Laaiend enthousiast over de nieuwe RS6. Daarintegen wel negatief over de nieuwe RS4. Gaat er al een belletje rinkelen?
@kubus:
Yep, Chris was enthousiast over 1 RS model, dat is heel wat genuanceerder dan de claim van @feije.
@jrk68: Hij is enthousiast over bijna alle RS modellen, behalve de nieuwe RS4
@fejjie: Nee hoor, RS3 is frustrerend om te rijden volgens hem (onderstuur), RS5 is hetzelfde als de RS4. En de RS6 is minder leuk om te rijden dan de CLS63 AMG. Verder heeft hij geen RSen getest (op video).
@jrk68: goed punt!
@mrrallycross: maar ook lekker opvallend hou Audi geil Wouter is haha! Hij heeft toch zelf het huidige model?
@mrrallycross: Leer eerst maar eens wat Nederlands, zo’n korte zin met zoveel fouten.
Prachtig, maar vind de A45 amg toch wel meer een concurrent voor de RS3 straks.
@lexlfa:
Daar heb je een punt, het probleem is dat Mercedes niets in het gamma heeft dat je rechtstreeks met de S3 kan vergelijken.
De A250 is met 211pk weer een stuk trager.
Het gat met de A45 is dusdanig groot dat er best ruimte is voor S3 concurrent.
@jrk68: Ja, vooral qua prijs! Voor 60 pk minder komt hij wel al behoorlijk in de nek hijgen van de A45.
@bogey: PKs is inderdaad lang niet alles; aandrijflijn, versnellingsbak en gewicht doet ook wonderen voor de 0-100 sprinttijd en daar is VAG best goed in in vergelijking tot de concurrentie; zo is de A45 met 60pk meer ‘slechts’ 0.2s sneller naar de 100…
Waar dient het lampje in de buitenspiegels voor? Ik gok voor het schakelen..
@vwally: dode hoek? Zomaar een idee…
@vwally: volgensmij voor als je niet oplet en over een lijn rijdt
@vwally: Die waarschuwt je dat er een auto in je dode hoek zit. Overbodige optie, maar zeker niet nutteloos.
@vwally: Oh ja, want als je gaat schakelen ga je ook eerst in je buitenspiegels kijken…
@autobart: uhh jij niet dan?
Ben naar de Mercedes dealer…,


Ben zo terug….
@jrk68: Daar hoefde jij als fervente VAG criticus deze rijtest toch zeker niet voor af te wachten?
@jrk68: Net na de kredietcheck zeker :-)
@E34M5Touring:
Yep…, @#$%^&%$!!!! weer gezakt….
Wat is dat interieur van de nieuwe a3 toch mooi, perfect afgewerkt en een mooi minimalistisch dashboard (daar kunnen andere merken nog wat van leren).

Vind 4 uitlaten voor de s3 wel een beetje te, past dat niet beter bij de rs3 en hadden ze niet beter 2 uitlaten aan elke zijde kunnen doen.
@workhardplayhard: 2 uitlaten aan elke zijde moet zijn, 1 uitlaat aan elke zijde.
@workhardplayhard: behalve de zijkanten en bovenkant
@Simpson: ik verwoord het weer fout volgens mij haha, 1 uitlaat links en rechts i.p.v 2 bedoel ik.
@workhardplayhard: Mooi???? Afijn, smaken verschillen… Ik vind het echt niet om aan te zien zo saai en leeg en zwart, het mag van mij wel wat meer uitstraling hebben.
@Pordon: Smaken verschillen inderdaad, maar dit geeft in ieder geval wel rust en overzicht i.p.v een druk dashboard met super veel knoppen.
@workhardplayhard: Audi kan mooie interieurs maken, maar dit is er niet 1 van!
Ik vind het een heel kaal plastic interieur met mooie frutsels en lichtjes. Die rooie stiksels zijn leuk, maar dat had Citroen ZX Furo ook; en dat was toch niet echt luxe te noemen.
Audi maakt knijter veel winst op deze S-modellen. En in dit geval gaat de oude response: “Ja maar ze gebruiken ook duurdere materialen” niet echt op. Een beetje mooi leer, stukkie hout (als je er van houdt), wat carbon en alu her en der… neen, dat kan betere bij dit interieur. Dat doen ze in de A6 en hoger toch mooier.
De A45 echter; als je dit met alle pakketten erop besteld, ziet er mooi uit (heb er in een paar mogen rijden). En dat 4 viel systeem op de A45 werkt geweldig!
@gregorius: Maar het interieur van de A-serie haalt het kwalitatief niet bij de A3, hoe mooi het ook is. En ik spreek uit ook uit ervaring, vriendin heeft jaren in een A3 S-line gereden en nu een A250.
@dawwg: alsof die A250 rommel is???
Mn broer heeft n a4, die is mooi afgewerkt maar om het beter te noemen dan een even oude Golf of Passat? Bwa, da vind ik ni…
Dit lijkt me nou echt de ideale auto om op de A16 Fransozen te onderscheppen, om die vervolgens op sleeptouw te nemen naar een Vogelaar wijk. Uiteraard inclusief Gucci pet en Prada tasje. Ik neem aan dat de Audi dealer ook cash accepteert? Dan kan die stinkende GTD ingeruild worden. Job wel done Audi.
@munich:

LOL .. jij had deze rij test moeten doen ..
dan had ik em wel helemaal afgekeken ..
Mooie prestaties, eindelijk die oude 265 pk sterke 2.0 verbeterd. Al een tijdje uit aan het kijken naar deze wagen (en de prijs).
Velgen vind ik ontgoochelend, maar dat is natuurlijk gemakkelijk op te lossen. Ook dat stuur ben ik geen voorstander maar. (Die van het 2005 model is mooier)
Maar dan … 10 000 euro meer ten opzichte van de voorganger, is wel wat veel. De A-klasse nog eens 10.000 meer, begint wel heel veel te worden voor dit segment.
Hmm, de Audi is voorzien van een setje 1st gen. Leon FR wielen??

http://6a6f7507c5bce60fda55-3a7d4f1919cf15cc30642bf8ee893f0a.r66.cf3.rackcdn.com/129024.jpg
@jack_abarth: Je kan altijd een andere setje velgen nemen, het is niet zo dat je die banden voor altijd moet hebben…

Ik vind het een mooie tijdloze setje velgen.
@jack_abarth: Haha…ongelooflijk eigenlijk, lijkt wel alsof de VAG bonzen dit expres doen om iedereen die een paar K neerlegt voor die ringen stiekem uit te lachen.
Tsja, prachtige auto, maar 50k€ voor een 3-deurs hatchback gaat me te ver.

Voor dat geld wil je natuurlijk wel dat de vrouwen in drommen op je af komen rennen, als je je sleutels naast de kassa van de lidl neerlegt
Zelfs de videos over Audi’s beginnen nu op elkaar te lijken. Maakt niet uit over welk model het gaat, altijd hoor ik hetzelfde:

– Het stuurt op zich best prima, maar bij sportief rijden neigt hij toch naar onderstuur.
– Ja en dan die afwerking he, ziet er allemaal prima uit en zit perfect in elkaar.

En dan houdt het wel zo ongeveer op.
@berlinetta: wil je dat hij liegt of niets zegt?
@berlinetta: Dat is nu eenmaal de conclusie van de Audi’s..
@Mbaas: En dat is volgens mij ook de bedoeling van Audi: geen verrassingen, alles prima, veilig en luxe gevoel.
Het moet net je ding zijn…
@berlinetta: Is ook wat de meeste klanten willen. Dat onderstuur valt op zich wel mee. Als je een beetje normaal rijdt heb je daar nooit last van, als je sportief wil rijden denk je er gewoon aan dat het niet verstandig is om domweg vol op die gas te gaan in een bocht. (Zo heb je met een BMW ook dikwijls last van onderstuur trouwens).
En inderdaad je kan hem als saai bestempelen, maar lang niet zo lelijk als die 135i en het uiterlijk is naar mijn mening dan wel belangrijker.
@bogey:
Ach so, je koopt een hothatch maar die kan je niet als zodanig gebruiken omdat hij dan onderstuurd…. Volgens die logica ben je dus beter af met een A3 1.6TDI ultra….
@jrk68: Neen, het punt is dat hij inderdaad zal ondersturen als je er fout mee rijdt en dat je dat even goed bij een achterwielaangedreven wagen hebt.
@bogey: Bij de M135i kan je het onderstuur tenminste oplossen met een grote speciale knop, die je met je rechtervoet bedient.
@mierenneuker: Sommigen wel, het merendeel niet.
Shit… had toch gehoopt op een video van de nieuwe S-klasse. Wouter is niet naar Canada gestuurd voor het pers-event van de nieuwe S-klasse? Nu dan maar even de video van de S3 bekijken. *gaaap*
Weer een filmpje dat aan het begin van de lente is opgenomen. De video met de 1M van vorige week was zelfs hartje winter opgenomen. Bij autoblog ook zomerprogrammering net als bij de publieke omroepen?
Ja dat is toch beetje vreemd… In een video die bijna 2 maanden na de video van de A45 AMG uitkomt vertellen dat je nog geen vergelijking kunt maken met de A45 AMG totdat jullie daar in gaan rijden… Verder is het weer een prima auto van Audi, mankeert weinig aan. Uiteraard wel weer de saaiste in zijn klasse. Dat interieur, hoe saai wil je het hebben.
@Wouter Je hebt volkomen gelijk over dat 160/170km/h in NL.

Op de Autobahn is dat een ‘normale’ cruise snelheid, wat voor de meeste Nederlanders duidelijk veels te hard is…
@ot92: Als er iets gebeurt waarbij jik betrokken raakt, moet je kunnen bewijzen dat je niet harder dan 130 km/h hebt gereden.. Dan wordt t met 170 een duur grapje..
@felix1989: kans dat je achterop iemand knalt met 170 is best wel klein op de Autobahn, tenzij het een echte Nederlander is natuurlijk, want die denkt toch maar ‘Ach diegene remt wel voor me als ik de linkerbaan op kom’.

De volgende keer dat je op de Autobahn rijd, moet je maar is opletten wat de Duitsers doen, zodra ze een invoegstrook in de verte zien of een vrachtwagen met één of meerdere auto’s erachter.

Het is niet alleen een kwestie van (veel) gasgeven tijdens het hard rijden, maar meer het manier van denken ‘kan ik nu hard rijden of is het slimmer dat iets later te doen’.

Zo lang de situatie het toe laat, rijd ik in Duitsland altijd wel 170 a 180 op de teller, lekker met het verkeer mee en als het echt leeg is, dan is de topsnelheid even opzoeken ook wel even lachen.
@felix1989: Je hoeft niet te bewijzen dat je 130 hebt gereden, maar je moet kunnen bewijzen dat het ongeval ook bij 130 had plaatsgevonden.
@ot92:
en uiteraard ben jij de enige nederlander die wel op de autobahn kan rijden zoals het hoort…
@super: 1 van de mindere in ieder geval wel…

Ga maar is op de Autobahn 3 richting Oberhausen rijden en zie zelf maar is hoe slecht Nederlanders rijden in Duitsland…

Ik ben heel vaak afgesneden met 180-190km/h op de klok, op het laatste moment ineens de linkerbaan op, doen 7 van de 10 auto’s met een ”Nur Links” kentekenplaat.
@ot92:
Dat is inderdaad een probleem, in Nederland spiegelen die lui ook niet, maar dan hoef je niet vol in de ankers.
Daarentegen is het een misvatting dat je ongestraft kan planken in mijn Heimat.
De adviessnelheid is 130, dat houdt dus in dat jij als hardrijder rekening hebt te houden met langzamer verkeer en zwaar het zaad bent als je achterop iemand klapt die netjes 130 rijdt.

Dat is toch iets om rekening mee te houden, in mijn Heimat kom je er niet met 20 uur schoffelen vanaf wanneer je iemand het leven uit rijdt….
@jrk68: Natuurlijk hou ik wel rekening met mensen die wel gewoon 130km/h rijden, maar de Duitsers snappen tenminste dat er iemand met een hoge snelheid aankomt en die passen zijn/haar snelheid aan voor als er bijvoorbeeld een vrachtwagen zo’n 200-300 meter verderop rijd.
@ot92:
Yep, maar wij Duitsers zijn wel gewend aan grote snelheidsverschillen.
Nederlanders zijn gewend om strak 100 zij aan zij door een trajectcontrole te sjokken.
Daar zijn wij weer niet goed in….
@jrk68: Is het mogelijk om mijn Nederlandse paspoort om te ruilen voor een Duitse?

Want je noemde net wat op, waar ik ook goed en slecht in ben. ;-)
@ot92:
Meh, als ik mensen op die weg hard zie rijden zijn het vaak nederlanders die blijkbaar omdat ze in duitsland zijn opeens 200 moeten en zullen rijden en dan gefrustreerd raken als niet iedereen direct aan de kant gaat omdat dan de met veel moeite opgebouwde snelheid uit hun 1.6td weg is.
meh 4c lijkt me de betere optie. lichter, zuiniger, sneller, mooier, en who cares voor een achterbank binnen de doelgroep (opgeschoten, doorgesnoven richeleu van pakweg 25 jaar).

En je krijgt er nog eens wat voor terug na 8 jaar, als je hem ooit zou willen wegdoen…
-=edit: offtopic=-
Ik ben eerder benieuwd naar de Seat Leon Cupra
Als we (volgens sommigen) de S3 niet met de A45 mogen vergelijken vraag ik me af waar we die dan wel mee moeten vergelijken.. Beide 4wd, beide 2.0ltr 4 cil. turbo, beide hot hatch. Als je de de RS3 wil vergelijken met een overtreffende trap van Mercedes dan zou dat een A45 black series moeten worden oid en die is er ook nog niet.. Misschien leuk om dan het oude blok van de C32AMG eens te voorzien van nieuwe techniek.. Feitelijk wat Audi met zijn oude 5 cilinder blok gedaan heeft.. en dan eens kijken wat dat zou doen met de RS.. Nb de BMW is al een 6 cilinder.. maar die zullen ze ook straks gaan vervangen door turbo geblazen blokken..
@tvr1974: vergelijk em is met de Golf R en de nieuwe die er aankomt of met een 135i X drive, allen 4wiel aangedreven. Een S3 en de nieuwe Golf R zullen qua rijbeleving niet veel gaan verschillen
Haha ben benieuwd hoe lang het motoblokje zonder problemen blijft lopen. Ik denk dat de gemiddelde S3 niet de 100k haalt zonder mega problemen met het blok/dsg bak.
@premiumbmw: duidelijk dat jij niet moet denken
@dtm01: jij hebt zeker de andere kant op gekeken toen alle problemen bij vag mbt de TSI en DSG wereldwijd nieuws werden? Niet voor niets dat audi als meest onbetrouwbaar uit de test kwam bij diverse onderzoeken. Het is dus gewoon een feit.
Hele mooie auto, maar ik geef toch tien rooien meer uit voor een A45 AMG.
Hmm…ik heb nog eens de review van de M135i gekeken omdat die in mijn herinnering best positief was.

http://www.abhd.nl/video/bmw-m135i/

Joah denk dat ik toch voor de bimmer zou gaan. Het geen sperdiff verhaal is meer een nadeel bij een voordeel; omdat de bimmer het voordeel van RWD heeft, is het jammer dat ze er geen sper in gezet hebben, maar liever RWD zonder sper dan AWD op FWD basis zoals in deze opper-Golf.
@jaapiyo: beetje jammer van Wouter ja… heb filmpje net ook even gekeken en ben het met je eens..

Dit is ook een mooie:

http://www.youtube.com/watch?v=e4vTid2ob5o
Heerlijk dat geroffel, super dingetje, wie weet, ooit :) Toch ook benieuwd naar de RS

en looooooooooooooooooooooooooool @ “M135i… best een lelijke auto”
@nomar: heerlijk dat geroffel…..mwah… valt eerder tegen.. je mag er dan wel lol in hebben dat de M135i door Wouter lelijk gevonden wordt: die BMW klinkt toch een heel stuk lekkerder dan die Audi. Verder een mooie auto hoor, maar het geluid, no thanks!
Pfff. Dat is omgerekend (en dat doe ik nog steeds) meer dan 110.000 gulden voor een auto waar ik met mn 1.87m niet fatsoenlijk achterin kan zitten. Leuk spul, maar die prijzen slaan nergens meer op.
@terazino: Het is 2013…
Vroeger, toen we nog een gulden hadden had je voor die prijs een Pontiac Firebird V8. Klonk beter en kon je ook niet achterin zitten.
Voor de rest is een 2013 basis A3 het geld wat Audi er voor vraagt t zeker waard. Wil je was poespas, dan vraag Audi er iets meer voor: fair. Het zijn die gasten waarvoor jij al tig jaar stemt die er voor zorgen dat het 50000 euro wordt.
Wil je lekker achterin zitten, koop een mooie Kia Sorento 2wheel drive.
Voor Nederland een overbodige auto, je kan beter iets kopen wat wel lekker stuurt met iets minder peeka. Iets Frans of Koreaans of zo?
@norge: hahahah een koreaan die lekker stuurt, grap van de dag zeker?
Ziet er super uit, maar 50k is belachelijk.
Drie woorden: hij is lelijk.
weet iemand of dat onderstuur nu echt zoveel is? en in vergelijking met een gti + performancepack. hij is 10000 duurder maar is hij het ook waard????
@vantageman: Als je van plan bent de een of andere te kopen, neem dan een uitgebreide proefrit in beide wagens. Zelf vergelijken heb je meer aan dan hier vragen stellen.
Ik wilde ook eerst reageren met “belachelijke prijs!”, maar even spieken in de prijslijsten en zoveel prestaties zijn voor dit geld elders niet zo makkelijk te krijgen. Al zou ik voor 50 mille bijvoorbeeld een Volvo S60 T5 powershift R-Design kiezen, minder snel maar een wat meer volwassen “echte” auto vind ik.
(En geen petjes/allochtonen/pauper-imago wat snelle hatchbackjes hebben)
@vantageman je mag een quattro – ondanks het Haldex systeem – toch niet met een GTI vergelijken !
als je deze auto kunt kopen draag je geen petje naar mijn mening, tenzij je hem gestolen hebt natuurlijk :p.
@azenomei: ik heb een testrit aangevraagd voor de gti, ga dit voor de audi ook doen, heb ook prijs laten maken voor een a45 amg, ik had enkel het nightpakket en performanceuitlaat erbij genoemen en geen navi, mercedes zit heel scherp qua prijs, veel opties standaard en was maar een paar honderd euro duurder dan de s3,
@vantageman: ik ben van mening dat de automarkt op het moment wordt bepaald door merken die zichzelf veel duurder prijzen dan dat hun wagens waard zijn. Ik weiger nieuwe autos te kopen totdat de prijzen weer wat normaler zijn geworden. +110k gulden voor een audi s3 is in deze moderne tijd belachelijk. Autos kosten niet zoveel om te maken. Ik heef mijn geld liever uit aan snellere wagens van +/- 10 jaar oud. Als je ziet wat de restwaardes zijn van die autos dan snap je dat de aanschafprijs veel te hoog gegrepen was.
Ik kan dr weinig negatief over zeggen…. alleen dat t interieur design totaal mn smaak ni is (vb Golf of C4/DS4 is veel mooier, heb je meer t gevoel van n dashboard in je auto te hebben) en wat k nog wat negatief vind is de prijs: 50duizend eurootjes voor een kale 300pk A3….. dan toch veel liever een nog kalere A6 avant voor t zelfde geld met veel minder vermogen.
Verder ben k dr helemaal positief over. Echt n heerlijk machien moet dit zijn.
@saxoke: ga maar eens in beide auto’s (GTI en S3) zitten; ze staat in Leusden in de showroom.

De S3 is zeker niet kaal integendeel, en met Pro Line Plus pakket is het een mooie propositie.

Een beetje aangeklede GTI kost inmiddels ook >45k
@mhoutman: t design van het dashboard vind ik gewoon niet mooi, da heeft geen ballen met uitrusting te maken. Al heeft ie alle paketten, het dash blijft er t zelfde uitzien van vorm. De manier waarop de console met versnellingspook aansluit op het dashboard doet me erg veel aan n auto uit de jaren 80 en 90 denken. Dat is zoals ik zei bij een Golf of een DS4 veel mooier. Die dashboards zijn ook niet overdreven druk en naar mijn gevoel lijkt t daardoor dat je veel meer “in” de auto zit.
Je hebt wel helemaal gelijk dat de a3/s3 en de golf geweldig zitten, maar dat doen tegenwoordig wel veel meer autos uit die klasse (C4/DS4 om dr eentje als voorbeeld te noemen)
De golf R kost idd ook n aardig fortuin, en hoewel die net als de S3 geweldig is, zou ik m zelf ook niet snel nieuw kopen (of k zou n mooi bedragje met de lotto moeten winnen) dan zijn het 2 kanshebbers voor hier in huis te komen…
@saxoke: Ik respecteer je mening. De A3 is wat mij betreft toonaangevend in zowel het materiaalgebruik als en (verwerkings) kwaliteit in het c-segment. En ja daar hangt ook een prijskaartje aan.

De Golf 7 ziet er van binnen al weer een stuk beter uit dan de 6 maar “saaiheid” blijft troef. Overigens rij ik nu in een Golf 6R.
@mhoutman: bwa… saaiheid kan je het ni echt noemen vind ik in de golf 7. Vergelijk m eens met de golf4 ;-) of erger, de passat uit die tijd (98 model)

Materiaal gebruik is top bij audi, maar om te zeggen dat dat n veel hogerpe prijs rechtvaardigd vind ik niet.
Mn broer zn A4 als voorbeeld: de knopjes vd elektrische ruiten en airco geven bij indrukken altijd een duidelijk hoor en voelbare klik. Het geluid daarbij klinkt echt “goedkoop”. Dan moet ik zeggen dat de knopjes van mn berlingo veel soepeler werken. Die klikken niet hoorbaar en voelen “zachter” aan.

Maar bij de a3/s3 , hoe mooi het materiaal ook is, het dash wordt qua design echt ni mooier. Wel is het minder saai dan dat van de vorige A3.
Nee dan toch de amg 45. Dit vind ik net een golf R. Nix verkeerds aan… Maar de amg is gewoon een stap verder op dit moment.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).