Autoblog Blik op de Weg: trekkertrek in Nederland

Auteur: , 40 Reacties

Het is u vast niet ontgaan.

Maak kennis met de snelste tractor op aarde

Tenzij je op een boerderij in Ruinerwold leeft, is het je vast niet ontgaan dat deze week het woord ‘tractor’ of ‘trekker’ vaak in de mond is genomen. De landbouwmachines, voornamelijk gebruikt door boeren, zijn normaal bedoeld om op het land en/of landweggetjes te zorgen voor succesvolle oogst van onze levensmiddelen. Deze week bleek echter dat diezelfde boeren in het geding komen door de milieuplannen van ons land. Omdat de overheid streng optreedt tegen de boeren, gingen zij protesteren. Dat deden zij door per tractor naar provinciehuizen in Groningen en Assen én tot tweemaal aan toe naar het Malieveld in Den Haag te reizen.

Vanmorgen was dat laatste weer het geval en eenieder wie zich moest omhullen in leaseblik om op zijn werk te komen, heeft het waarschijnlijk gemerkt. Trekkers mogen immers normaliter helemaal de snelweg niet op omdat ze niet zo hard kunnen. Onder het mom ‘protestrecht’ hadden de boeren hier schijt kunstmest aan en zij gingen met hun trage landbouwmachines menig snelweg in de Randstad in een nóg erger spitsuur zetten. Kant kiezen doen we vandaag niet, wat ons vooral interesseert is de enorme stoet tractors: een imposant spektakel.

Want ook op de Autoblogredactie moet af en toe even naar de randstad geforensd worden. WillemE bijvoorbeeld, die doet dat per Alfa Romeo 159. Het mag dan de 1.9 JTDm zijn, een blok wat verbleekt bij menig powerhouse wat in een trekker gelepeld wordt: hij zoeft er vrolijk voorbij. De trekkers zijn overigens niet eens het meest bijzondere in deze video, vooral het feit dat de video genomen is vanuit een rijdende 159 is opmerkelijk. Meestal kun je de grijze Sportwagon van Willem herkennen aan de gele Mercedes Atego die eronder staat. Hij zegt dan altijd dat hij het zonde vindt om de Prodrive-velgen te beschadigen. Voor het gemak geloven we hem even.

Trekkers Alfa 159

Hoofdredacteur Michael had juist geluk. Zijn reizen gingen vandaag de andere kant op en dus kon hij triomfantelijk met zijn rode MINI plankgas de andere kant op reizen. Met de dashcam aan levert het nog mooie beelden op ook. Het is hetzelfde effect als wanneer er op de andere helft een ongeluk is, alleen in plaats van de ramptoerist uithangen levert het Michael een zijdezachte rit op. Als je echter middenin de trekkerfuik bent beland, zal je minder te spreken zijn over de situatie op de A5 vanmorgen.

Mini van Michael

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden (zoals deze en deze) van hoe de situatie er aan toe ging door onze agrarische vrienden. De eerste die een John Deere 6320 spot krijgt trouwens een virtueel koekje. Pohh!40 reacties

John Deere, das mien merk.
@vetnek: Hallo Enzo Knol, jij ook op Autoblog joh…
@venividivici: die heeft wel een vetnek ja
Mooi tegenwicht tegen alle ev berichten van de afgelopen dagen.
Ik heb mezelf in een hoestbui gelachen, al betwijfel ik of dat niet door de heersende griepepidemie komt.
Wachtend op pay-back tim van @willeme
@theladystig: hahaha was echt een geweldig stukje tekst ja!
Ze willen de helft minder boeren en de bouw kan ook niet verder met deze stikstof gebeurtenis. Kost allemaal fiks geld en banen gaan dr aan zo. Dan heb je ook nog een nieuwer probleem dat grondverzet niet meer kan vanwege één of andere superscherpe nieuwe norm. Als je een gat graaft voor een vijver mag dat zand niet meer zomaar afgevoerd worden.

Nu las ik net over dat youtube importklootzakje die een vrouw verkracht had dat ie maar een maand de cel in hoefde ofzo.

En toch blijven kiezers op stemmen op dezelfde linkse partijen zoals de vvd, d66, etc

Fascinerend die Hollanders
@steventure: altijd mooi. Het is een rechtse regering (die de economische groei als allerhoogste en enige doel heeft) die het zover heeft laten komen en links krijgt de schuld…
@mashell: Heb eerder het idee dat hij de VVD-regeringen niet rechts genoeg vindt.
@mashell: “rechtse” partijen met een links beleid ja.
Wanneer stoppen we de boeren weer terug in hun hok? Ze hebben een terecht punt dat ze pissed off zijn (jarenlang door LTO, CDA, Rabobank en de supermarktketens min of meer gedwongen te investeren om maar de schaal verder te vergroten en er dan in 2019 achter komen dat de huidige omvang van de veestapel geen houdbare situatie is en verdere uitbreiding al helemaal niet meer kan, dat is niet leuk) maar ze produceren nu ook wel heel veel stikstof, ze zijn weldegelijk hoofdoorzaak van het probleem en ook de oplossing moet vooral bij hen vandaan komen. Halveer die veestapel, verdubbel de prijzen en plak er een bio-label op, dat is het enige wat kan. Elke dag met je trekker ergens gaan protesteren is hartstikke leuk en gezellig maar lost niks op.
@mashell: “boeren zijn de hoofdoorzaak, halveer de veestapel en verdubbel de prijzen”

😅🤣https://nos.nl/artikel/2306420-kabinetsbeleid-stikstof-juridisch-onhoudbaar-kamer-in-verwarring.html
@mashell: ja helemaal gelijk! De boeren zijn speelbal geworden van de maatschappij…. in plaats van met de trekkers de boel blokkeren kunnen ze beter de aanvoer van de producten enkele weken blokkeren….. de prijzen moeten omhoog. De supermarkten moeten opnieuw onderhandelen en de schaarste zorgt dan vanzelf voor hogere prijzen. De consument moet meer betalen en gaat automatisch minder vlees consumeren.
Maar owee als Den Haag dat wil gaan regelen met extra belastingen, want laat dat nu zo’n maatregel zijn die rechtstreeks effect heeft op de schaalvergroting van boeren. Door de BTW verhoging van 6 naar 9% worden de boeren verder uitgeknepen, de supers willen de prijzen maar minimaal laten stijgen en de boer moet op zijn beurt marge inleveren… dus moeten ze dat compenseren.

Het is zo makkelijk allemaal, maar nee in Den Haag en Brussel subsidieren we de melkproductie…. we hadden er potdikke een goed systeem voor (melkquota) maar schaffen dat af…. en jahoor al in het jaar voordat het afgeschaft word gaat elke boer bijbouwen voor meer koeien! Het melk overschot maken we melkpoeder van en exporteren we vanuit de EU naar Afrikaanse landen, waar het zo goedkoop op de markt word gebracht dat de EU op die manier de lokale boeren kapot concurreert….

Gooi maar eens de boel op zn kop en stop met de markt te verzieken door alle belastingen en subsidies, dan pas is de markt in staat om zichzelf weer te herstellen!
@mashell: weleens naar de stikstof cijfers gekeken? Neemt elk jaar flink af. Dus ik snap niet dat dit opeens zo’n probleem is.
@mashell: jaja, maar boeren steken hun kop ook in het zand. Boer worden is ook een keus, je kunt ook iets ander gaan doen als je vindt dat je niet genoeg verdient.
Zo het is wel weer leuk geweest met die boeren. Ze hebben hun protestrecht er voor de komende 100 jaar er wel weer doorheen gejaagd. En als ze toch naar DH willen komen dan nemen ze maar de trein. Laat die schijtdingen maar lekker op het platte land wij hebben al genoeg p.c. hoofttractoren in de grote stad…
@rick-dos: Eigenlijk wordt de boeren hetzelfde kunstje geflikt als de automobilist, maar dan op grotere schaal. De regels worden tijdens het spel veranderd.

Wat wel grappig is dat er in deze comment-sectie (niet door jou persoonlijk misschien) dan nog wel eens wordt opgeroepen tot actie en er vervolgens niets gebeurt. Nu voegen de boeren een keer de daad bij het woord, is het nog niet goed…
@vaakbenjetebang: Jahaa. Maar je weet het toch.. vaak ben je te bang ..
@vaakbenjetebang: Dat regels veranderen tijdens het spel dat lijkt mij inherent aan het besturen van een land. Voortschrijdend inzicht kan daar een reden van zijn en dat is in dit geval zo.

Ik gun iedereen z’n protestrecht, sterker nog ik zal het ook voor eenieder beschermen, en ik wil ook wel wat overlast accepteren maar dit is gewoon ronduit belachelijk. Wat ik persoonlijk apart vind is dat men dit allemaal steunt en het allemaal maar wordt geaccepteerd, maar als men in Amsterdam de weg gaat blokkeren voor een beter milieu dan zijn het “werkschuw tuig” en worden ze met harde hand verwijderd.
@rick-dos: Dat de regels veranderen is inderdaad niet meer dan logisch. Wat er tegenwoordig vaker dan voorheen lijkt te gebeuren, is dat er regels worden afgesproken voor een bepaalde periode. Mensen/bedrijven gaan op basis daarvan investeren, en dan worden ineens de regels veranderd – en dan niet een verandering die aansluit op de eerder afgesproken periode, maar eentje die de afgesproken periode inkort. Daar maak je natuurlijk geen vrienden mee.

Wat betreft het verschil in perceptie van de diverse protesten: dat snap ik ook nog wel. Boeren kun je bezwaarlijk werkschuw tuig noemen, maar wat er in Amsterdam op straat lag vastgeplakt met goedkope cola leek nou niet bepaald het soort mensen dat doorgaans het zweet des aanschijns op het voorhoofd heeft. Wel denk ik dat de boeren nu hun krediet wel een heel eind hebben opgebruikt, en dat er voor hen ook niet veel meer te halen valt (diverse provincies hebben immers al schielijk wat regels weer ingetrokken). En de intensieve veehouderij is nou eenmaal een grote bron van stikstof, daar kun je lange semantische discussies over voeren maar het verandert de feiten natuurlijk niet – uiteindelijk moet, als we stikstof met zijn allen belangrijk vinden, het mes in dat hele systeem. Of de boeren (en wij consumenten die hoogstwaarschijnlijk meer zullen gaan betalen) dat nou leuk vinden of niet.
@vaakbenjetebang: het gaat niet om wie of wat de boodschap verkondigt, maar om de inhoud van de boodschap en de manier hoe deze gebracht wordt. Wat dat laatste betreft kunnen die boeren op steeds minder sympathie van mijn kant rekenen. Zullen ze niet van wakker liggen maar ik ben niet de enige. Aandacht vragen kan ook op een andere manier, dit vind ik vooral flink ongemak en onrust veroorzaken, met natuurlijk de obligate debiel die zichzelf niet in de hand kan houden. Misschien eens nadenken hoe ze meer zieltjes voor zich kunnen winnen, dit lijkt me niet de beste weg.
Jullie hier bij Autoblog zitten vaak te zeuren dat jullie meer kleur op de Nederlandse (snel)wegen willen, nou dat is gelukt nu!
“Tenzij je op een boerderij in Ruinerwold leeft” hij maakt hem gewoon :P:P
Tracktors zijn altijd cool!
Alleen jammer dat het artikel niet over een trekker met 4 big blocks met elk 2000pk op ethanol of een sykorski heli turbine erop ging. Dát had ik wel willen lezen 🤓
In plaats van trots te zijn op deze industrie, wordt ze door de politiek correcte groenlinks milieumaffia de strot overgesneden. Want alles moet kapot voor die losers.
@johnwaters: goed verhaal man. Heb je lekker staan juichen langs de weg, naar je helden?
@davelepeef: neen hoor, moet ik dat dan doen om een mening te mogen hebben. Je vergeet dat die helden dag in dag uit er voor zorgen dat jij vreet op tafel krijgt.
@johnwaters: ik ben ook blij met de verkoopsters bij de Zeeman. Maar als die herrie gaan schoppen en vooral ‘de normale burger’ gaat dwarszitten om een statement te maken zonder dat politici daar nou echt kast van hebben, dan vind ik dat ook dom… Zonder hen kom ik ook heus wel aan m’n ’t shirts…
@johnwaters: grootste deel van wat ze produceren wordt geëxporteerd, dus kan best wat minder om genoeg te vreten te hebben op ons bord.
@vroaaaaaaaaaar: jij bevestigt de denkwijze van die klimaatfascisten, de boerenbedrijven moeten kapot.
@johnwaters: gewoon gezond verstand gebruiken. Dat gezeik van boeren over te lage prijzen is een gevolg van overcapaciteit. Minder boeren is niet alleen beter voor het milieu maar ook voor de marktwerking.
@vroaaaaaaaaaar: lage prijzen? Jij doet duidelijk nooit boodschappen. De boeren krijgen een habbekrats, de tussenpersonen maken dikke winst, en de consument betaalt.
@johnwaters: Wanneer hadden we voor het laatst een linkse regering? Net zoals die boeren geef jij niet zoveel om feiten zeker.

“Volgens verschillende boeren die vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal te horen waren kunnen de meetgegevens van het RIVM niet kloppen. De natuur zou er daar nog te goed voor uitzien. Vanochtend zei Micha Bouwer van de Farmers Defence Force: “De hei waar ik langs rij is nog mooi paars en het bos is nog steeds groen en ik rij er elke dag doorheen.”

Geloof je toch niet deze raaskallerij. “Ja rot maar op je wetenschapelijk onderzoek, ik zie het heul anders”. Trieste dag voor de waarheid vandaag.
@8cylinder: had ik dan geschreven dar NL een linkse regering heeft? Leren lezen jongen! Ik heb geschreven “politiek correcte groenlinks milieumaffia”.
@8cylinder: ff zonder dollen, een club die zich ‘Farmers Defenxe Force’ noemt zou ik vanaf het begin al niet serieus kunnen nemen. Is het een Fortnite-clubje, zijn ze 8?? Come on…
@davelepeef: extinction rebellion en een verkapte swastika als logo is wél geloofwaardig? Als een bende randdebielen staan dansen is wél geloofwaardig? Zich tot 500€ per week laten betalen om te protesteren is wél geloofwaardig? Als “klimaatactivist” niet weten dat CO2 en Koolstofdioxide het zelfde is, dat is wél geloofwaardig?
@johnwaters: als ik zeg dat de ene raar doet betekent dat niet automatisch dat ik een ander normaal vind :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).