Autojunk Foto Van De Maand – Augustus ’12

Auteur: , 26 Reacties

Zoveel mensen, zoveel meningen. Dit zijn de beste Autojunk foto's van de maand augustus volgens uw altijd maar nooit eerder zó verdeelde jury.

Het is altijd weer een leuke bezigheid: alle foto’s die in een maand op Autojunk verschijnen door scannen op zoek naar de pareltjes die het halen tot de Extrageheime Ultieme Shortlist Turbo GT die ik verzend naar de twee vaste juryleden (Wouter en Autoblogger) en het gastjurylid. Meestal komen er van die mensen redelijk vergelijkbare favorieten terug en moet ik uit vijf auto’s “meeste stemmen gelden” spelen gecombineerd met “ienemienemutte” en dan uiteindelijk mijn eigen stem dubbel mee laten wegen om er iets fatsoenlijks van te maken.

Deze maand ging het anders. Je zou verwachten dat je uit 3 juryleden maal drie favorieten maximaal negen foto’s terugkrijgt maar dat daar zeker wat overlap in zit zodat je uiteindelijk uit maximaal vijf foto’s hoeft te kiezen. Meestal is dat ook het geval maar Autoblogger vond het deze maand nodig om vijf verschillende potentiële winnaars aan te dragen terwijl Wouter daarvan slechts twee foto’s het beste vond en gastjurylid Ralph -zie zijn Flickr stream hier en zijn Autojunk stream hier- nog weer drie andere platen had uitgekozen. Totaal negen foto’s om een top drie van te maken en dan heb ik mijn eigen mening nog niet eens meegerekend. Het is maar goed dat ik ooit een vetorecht heb bedongen voor dit maandelijkse spektakel. Dus, daar gaan we!

Plaats 3: Lamborghini Aventador
Aventador LP700-4
We beginnen met nummer 3: de Lamborghini Aventador die Autoblogger het mooist vond en ook Wouter kon hem zeer waarderen. De Aventador gefotografeerd door KenD Producties. Om te beginnen is het knap dat je het op een vrij druk evenement voor elkaar krijgt een redelijk cleane foto te maken. Ralph had echter een goed punt door op te merken dat de kleuren niet helemaal meer lijken te kloppen desondanks een indrukwekkende plaat en een verdiende derde plek.

Plaats 2: Ford GT in fraai rood
Ford GT in fraai rood
De favoriet van Ralph, een tweede plek voor de rest van de jury. De Ford GT is een zeldzame en fraaie verschijning, één van die weinig retro-geïnspireerde auto’s die duidelijk modern is maar toch succesvol teruggrijpt op de vormgeving van het verleden. Perenubiola fotografeerde deze schitterende wagen in Barcelona. “Prachtige foto’s! mooi photoshop werk! Ik heb voor deze Ford GT gekozen omdat er mooi over de foto nagedacht is en omdat de auto’s echt eruit springen, de foto’s zijn mooi helder en de hoek is ook mooi.”

Plaats 1: Audi R8 LMS
Audi-R8-LMS
Wow. Wat een heerlijk plaatje van deze racer, klaar om van verse bandjes te worden voorzien en het circuit op te blazen. Ferraritje levert echt een heerlijk sfeertje af met deze superfraaie plaat. Ook meteen het bewijs dat je met Photoshop soms verbluffend veel aan een foto kan verbeteren, zie namelijk hier de “before and after” van deze foto. Ralph had liefst gezien dat de banden er niet voor staan maar eerlijk gezegd vind ik dat persoonlijk juist iets toevoegen. En ja, ik weet dat er mensen zullen zijn die zeggen dat Photoshoppen niet eerlijk is maar beeldmanipulatie is ongeveer even oud als de fotografie zelf en er zijn tegenwoordig vrijwel geen foto’s meer die zonder manipulatie het web halen. Wat mij betreft is hier precies aan de juiste knoppen gezeten om hier een poster-waardige foto van te maken. Gefeliciteerd Ferraritje!26 reacties

Die lambo DIK op nr. 1 naar mijn bescheiden mening.
..Daarna de Ford en de R8.
@kaasboerin: Klopt!
Autojunk photoshop foto v/d maand :P
Terechte nummer 1. Dit is echt artistiek bewerken
die audi r8 had van mij helemaal niet in de top 3 hoeven komen…
@mazdarx8: thx voor de fantastisch onderbouwde argumentatie
De foto van de R8 is inderdaad wel de gaafste van de 3. Echter is ie niet helemaal goed geshopt, het is nogal duidelijk zichtbaar dat er met de clone-stamp-tool is gewerkt. Er zitten namelijk allemaal lichtere vlekken naast, best ‘slordig’. Maarja er moet iets zijn om over te zeiken :-)
ik zie bij de nr1 inderdaad nog 2 grote ronde “vlekken” aan beide kanten van de auto, en de lucht van foto 2 is me een beetje te wit (uitgebeten)
nee ik vind de lambo de mooiste.
heerlijk he al die verschillende meningen!
@stekel @Wesley

Witte vlekken? Clone-stamp-tool ?

Jullie komen echt uit de Photoshop-generatie… en waarschijnlijk is er ook vast wel aan deze foto geshopt, maar de ‘witte’ vlekken noemt men lensflare, wat niet ongebruikelijk is als je de koplampen recht in de lens hebt schijnen. Dus prima dat die ‘plekken’ er zitten, die zijn daar helemaal op hun plek en hadden misschien zelfs nog wel wat aangedikt mogen worden om het effect verder te versterken.
@pietjepuk: geloof je gelijk hoor als het de weerpiegeling van de koplamp is, maar nu lijkt het een weggeshop iets, dus het had zeker aangedikt mogen worden dan
weet niet hoe de clonestamp verder werkt
Dit is een voorbeeld van lensflare, en dat is ook te zien in de foto van de Audi R8.

Persoonlijk had dit juist aangedikt moeten/mogen worden, om de foto ‘spannender’ te maken. Nu is het ‘net niet’ …

http://www.d-dig.nl/album/albums/userpics/lensflare_sample.jpg

http://www.digitalefotografietips.nl/wp-content/uploads/2009/06/AVONDRALLY-40.jpg
@pietjepuk: Klopt dat er lensflare in de foto zit, maar lang niet alle vlekken zijn lensflare. Gebruik van photoshop lensflare is okee, maar neh hier vind ik het naast niet nodig ook niet mooi; het wordt té vlekkerig. Trouwens, Photoshopgeneratie? Als je veel foto’s maakt en dus veel bewerkt… nja nvm ^^
@Wesley:

Photoshop-generatie, inderdaad ….

In mijn beleving is photoshop een correctieprogramma, om foutjes uit de foto te halen, contrast te verbeteren, en kleuren te corrigeren. Echter de huidige photoshop-generatie weet (vaak) niet hoe ze een ‘goede’ foto moeten maken, en maken van een belabberd kiekjes middels softwarematig ingrijpen een acceptabele foto op beeldschermresolutie (72dpi).

Een ‘echte’ fotograaf weet op dia of kleuren-negatief al een goede foto te maken, en voert achteraf nog enkele correcties uit. De photoshop-generatie schiet een memory-kaartje vol, en weet het resultaat vervolgens in de computer recht te breien tot een foto. Dat noem ik de photoshop-generatie.

Lensflare is een verschijnsel wat optreedt als er “vals” licht in het objectief binnen valt. Vals licht is een lichtbron die niet hetzelfde is als de lichtbron die het object op de foto belicht. Afhankelijk van de kwaliteit van het objectief (glas) ontstaat er lensflare. Soms storend, soms een welkome aanvulling om het beeld spannender te maken.
Dus als je nog foto’s maakt met een baksteen, kom je nooit in de top 3!
@MARS: dan heb je zeker instabrick nodig!!?
@stekel: ohja, handig!
Kunnen renders ook meedingen?
De foto van K&D is scheef.
de autospottertjes worden wel steeds beter, jammer alleen dat het meestal Lucky shots zijn en niet al de foto’s van die uploaders even mooi zijn.

Ik zou gaan voor de Ford GT.
@Donstil: Maar dit is niet spotten, dit is een vooraf afgesproken ‘photoshoot’.
@kaasboerin: Maar het zijn vaak autospotters die het doen,
Dit is wel een erg “eigen-mening-post”.. Had de top 3 zelf anders gedaan!
hey ik ben erg trots op mijn derde plek, toch zou ik wel eens een aantal tips en tops van de juryleden willen horen, mischien niet openbaar maar gewoon via onze mail, als dat mogelijk is?
Ik ga voor de lambo, die lucht boven die bomen en dan dat oude huis. Echt prachtig!
Die van de Ford GT.

geweldig ding blijft dat!
Die R8 kan zo in een folder! Terechte top 10 naar mijn mening.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).