Autojunk Foto Van De Maand – November ’11

Auteur: , 36 Reacties

Weer een maand voorbij. Tijd om onze huisspotter Appeltje eens mee te laten kijken naar het materiaal dat jullie in November op Autojunk hebben geplaatst. Nooit eerder lagen de meningen van de jury zo ver uit elkaar. Appeltje geeft overigens en passant ook nog wat tips over het maken van mooie autofoto's.

Appeltje kennen jullie natuurlijk allemaal van zijn “gespot” serie hier op Autoblog.nl. Exoten, klassiekers, races, bizarre voitures, hij legde het de afgelopen jaren allemaal haarfijn vast op de meest bijzondere plekken. Tijd om deze spotter eens zijn licht te laten schijnen op de foto’s die jullie de afgelopen maand op Autojunk hebben gezet, hij zit als gastjurylid naast Wouter, Autoblogger en mijzelf.

Zelfs over de winnaar waren we het niet 100% eens. Appeltje en Autoblogger gingen voor de Renault 5 Turbo, Wouter voor deze Audi R8 (die de rest net niet interessant genoeg vond voor de top 3) en ik voor de Porsche hieronder. Maar vooruit, meeste stemmen gelden en de Renault zat bij mij ook zeker in de runner ups, dus die wint deze maand de titel “Autojunk Foto Van De Maand” en zal een maand lang als header boven Autojunk.nl te vinden zijn. Appeltje over deze spot: “Deze foto steekt er met kop en schouders bovenuit. Om de foto te waarderen hoef je niet eens een band te hebben met deze typische jaren ’80 en ’90 hot hatch. De bijzondere verlichting was het eerste dat mij opviel aan de foto, de flank en wielen worden heel mooi uitgelicht met veel nuance in de belichting. Het oog voor detail is terug te vinden in het feit dat de foto een rechte horizon heeft. Op de achtergrond rijden twee auto’s voorbij, die als een veeg te zien zijn vanwege de lange sluitertijd. Je kunt je afvragen of dit bijdraagt aan de foto, dan wel of dit er afbraak aan doet, maar ik vind dat dit het thema van de foto benadrukt.” Gefeliciteerd Alex!

Porsche 930 panning shot

En dan de eerste runner up. Wederom zien we een plaat voorbij komen van Jerrik Blaauwehand, voor iedereen die ooit in deze selectie terecht wil komen: kijk die jongen zijn foto’s eens door, hij weet waar hij mee bezig is. Ook deze foto van de Porsche 930 is daar weer een voorbeeld van. “Nadruk op de auto leggen kan op veel verschillende manieren. Je kunt het geluk hebben dat de auto zelf al een opvallende kleur heeft, je kunt het diafragma helemaal opendraaien, en je kunt oefenen op je panning-skills. Hoe langer de sluitertijd is, hoe meer oefening het vergt, maar des te beter is het resultaat.” aldus Appeltje “De samenstelling van herfstkleuren maakt de foto mooi, ook omdat er maar weinig verschillende kleuren in de foto zitten. Het grootste deel van de foto bestaat uit rood, groen en bruin, en bovendien zit er geen enkele afleiding in de foto. Overall maken kleur, beweging, en een gebrek aan afleiding dit tot een mooi stuk autofotografie.” Ik wil daar graag nog aan toevoegen dat ik blij ben dat er een keer een lekkere panning bij zat deze maand. Het is lastig om auto’s mooi vast te leggen in beweging maar ik zou het graag meer zien. Die dingen worden immers gemaakt om te rijden, niet om te poseren!

Aston Martin Rapide Parijs

En dan de tweede runner up. Ook die komt van de hand van Jerrik. De Aston Martin Rapide werd gespot in een afgesloten straat en is een goed voorbeeld van wat een fraaie compositie voor je foto kan betekenen. Appeltje legt het uit: “Spelen met beeldvulling is nog steeds geen veel gebruikte tactiek, terwijl het effect heel mooi kan zijn. De auto wordt in de rechterhoek gedrukt om links ruimte over te houden voor de kenmerkende plantenbakken, die deze foto nog iets “Parisiens” mee geven.”

We wensen jullie ook voor december weer veel plezier met fotograferen, tot volgende maand!36 reacties

Wat is zo’n Renault 5 Turbo toch een knettergaaf karretje! Mooie foto ook.
@surpass: agree, een r5je decent getuned is very, very hot.
(Ontworpen door Gandini, btw, die van de Countach)
@heidekonijn: Om heel precies te zijn is het een renault 5 GT turbo..
Wat een super gave Renault 5 Turbo!!! Prachtige kleur overigens!!! Eigenaar, wees er maar trots op! :)
Vind de winnaar zeker de beste van de gekozen top 3. De Porsche is wat te weinig foto vullend, de Aston komt geshopt over. De foto van de R8 is meer een straatbeeld met een auto op de voorgrond dan een foto van een auto…
baap via Android app
Supergaaf wagentje zo’n 5 Turbo!! Wat weegt zo’n knettertje nu eigenlijk?! Iets meer dan een tegel toch?!
Ik vind die Renault 5 juist meer een foto shop + als je over een horizontaal achtergrond praat, dan moet alles dat wel zijn natuurlijk. Kijk naar die brug dat loopt diagonaal dwars door de Renault.
Of ik kan ook iets te perfect zijn.
@bempi: De foto had denk ik (een stuk) mooier geweest als die weg recht zou zijn inderdaad, maar goed. Alsnog een zeer goede foto natuurlijk.
@bempi:
Renault 5 doet erg photoshop aan, met name de felheid van de koetswerkkleur. Verder is het gewoon een hot hatch op een slipcircuit…
De 930 Turbo was in mijn ogen de terechte winnaar geweest, leuke panning met prachtige herfstkleuren. De herfst is het moment om mooie foto’s te maken!
@StijnB:

Herfst met een beetje bliksem erbij.
Voor mij is de Aston echt de winnaar, daarna de 5, en als laatste de Porsche. De Porsche komt voor mij te gewoon over, net als de R8.
Beide runner ups zijn beter in mijn ogen… Soms is dictatuur beter :P
Zojuist ook maar’s een foto van mijn wagen gestuurd, eens kijken of ik in de top 3 kom :-)
IK vind ze allemaal wel wat hebben uit de top 3. Alle drie winnaars in mijn ogen.
Mooiste foto, in mijn ziens de porsché. Erg mooi altijd zo een bewegende auto. Ondanks dat de auto voor mijn gevoel niet genoeg gedekt wordt, op de foto. Dit is dé shizzle..
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQiu8WSaqubJXA_w5tlKfkVMN3scBLkV5D8gzzSwNfPBN0s8LNueZ_ewf-g0Q
Jammer, dat er ”Autojunk” eronder staat..
ik ga voor de foto van de Renault 5 turbo. De racetrack op de achtergrond, de spiegeling van het asfalt en de fijne hoekerige vorm van de auto zijn voor mij van doorslaggevend succes :)

Hoe leuk en toegankelijk karretje is dat toch ook!!
ronal turbo velgen op die renault ?
nog vet :D
@Sm0keGun: Zeker wel Ronal Turbo’s. Die kunnen alleen onder jaren 80 en 90 auto’s. Vind ze persoonlijk erg vet, blijft ook een supergaaf ding zo’n 5 GT Turbo.
@E34M5Touring: Idd, wat mij betreft een prima combinatie. Mooie foto en een mooie auto :) Terechte winnaar…
Kleine correctie: het gaat hier om en Renault 5 GT Turbo en niet over een ‘dikke’ 5 Turbo
Heb een tijd een toen 3,5 jaar oude R5 1.4 GTt (’87)gehad met 115pk turbo icm 1 carb.Veel problemen mee gehad,dramatisch stuurgedrag bij regen, knalde uit z’n 4,turboslangen knalden eraf en het lastigste was, dat hij vreselijk slecht startte met warme motor (bijv.even 10 min. winkel in en daarna starten)vapourlock oftewel luchtbel in de benz.leiding omdat die turbo zoveel hitte afgaf.De ’88 120pk’s waren vast beter.Wel ontzettend snel door het extra lage gewicht, had een grijs kenteken en dat was nogal populair die tijd.Rijd nu al weer 4 jaar een 2005 Laguna turbo (gechipt van 170 naar zo’n 200pk)en dat is een wereld van verschil en wel betrouwbare turbotechniek en bijzaken.
@willemseles:
ps: je had ook een eerdere alpine 1.4 turbo en nog de 5 1.4 turbo met middemmotor (collectorsitem).
@willemseles: De eigenaresse heeft deze auto omgebouwd naar injectie, om het vapourlock probleem op te lossen.
Bedankt voor mijn tweede Foto van de Maand mensen. :) Deze foto is bijna onbewerkt, alleen een beetje gecropt. De baan op de achtergrond is de kombaan van de RDW testtrack, vandaar dat die niet recht is. De auto’s op de achtergrond heb ik gebruikt om het doel van de auto aan te geven. De eigenaresse gaat regelmatig hiermee het circuit over. :)
Erg mooie foto’s! Maar ik zou toch gaan voor de Rapide.
Een rechte horizon staat gelijk aan oog voor detail?
Nadruk leggen op de auto door het diafragma open te draaien?
Tweede foto zit wel degelijk afleiding in, kijk maar eens goed.

Ben van mening dat iemand met maar een foto mee zou mogen dingen. Maar goed, ik bedenk de regels niet.
@rotarypowah:

Ben ook van mening dat zelfs photoshop er niet bij hoort. Want dan kun je zelfs een slechte foto nog wel mooi krijgen.
Die Aston is toch wat teveel geshopt om nog van een echte foto te kunnen spreken…

De andere twee zijn top!
@Carreza: Wat bedoel je? Ik heb er op contrast en een kleine crop na niet wat aan veranderd?

@Alex, gefeliciteerd!
@jerrik: is = lijkt

Mijn excuses :D
De 1.7 turbo van Volvo, een Renault blok door Porsche indertijd ‘getuned’ past in zo’n R5 turbo. Porsche heeft die blokjes oorspronkelijk voor meer dan 150pk ontworpen. Maw, die blokjes hadden een ruime marge en waren zo simpel als iets om op te voeren… weet ik ivm mijn volvo 400 verleden :p
Het is een Renault gt turbo enorm verschil met de Renault 5 turbo
Love voor de r5!
gefeliciteerd @Alex ..

pracht foto ..
Van harte gefeliciteerd! Prachtige plaat.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).