Autojunk Foto Van De Maand – Oktober ’12

Auteur: , 32 Reacties

Uploaders bedankt. Zelfs Autoblogger was overdonderd door de kwaliteit van de foto's deze maand. En ondanks het vele fraaie materiaal hebben we een unanieme nummer 1 in de Autojunk Foto Van De Maand. Dat was lang geleden!

Maar eerst even ons gastjurylid voorstellen. Vorige maand was het namelijk mcdronkz oftewel Willem-Aart van Dorpen die de Autojunk Foto Van De Maand wist te winnen met zijn zeer fraaie plaat van een Volkswagen T1 bus. Deze maand mocht hij dus meebeslissen wie er nu met de titel “Foto van de maand” aan de haal gaat. Zoals altijd beginnen we met de runner ups:

Plaats 3: Porsche 1600 Speedster
Porsche 1600 Speedster
Een mooie klassieker, een leuke plek. Willem-Aart: “Oogt helemaal niet verkeerd. De reflectie in de voorgrond is mooi, maar had met een lager standpunt dichter naar de auto toe gebracht kunnen worden. Het was ook wel fijn geweest als de foto recht had gestaan. Kleurenpalet is smaakvol.” Helemaal mee eens, en de serie toont aan dat het helemaal niet altijd nodig is om zes dagen met Photoshop aan de gang te moeten om fatsoenlijke foto’s te krijgen. Fijne plaat (of eigenlijk platen) kd-producties!

Plaats 2: BMW 550i
BMW 550i
“Dankzij de bewegingsonscherpte (snelheid) en de gekromde lijn van de weg maakt deze foto een goede en professionele indruk. De auto heeft in deze foto een uitstraling zoals de fabrikant bedoeld zou kunnen hebben. De foto doet over het geheel genomen wat onderbelicht aan, en de zwarte auto lijkt een beetje weg te vallen tegen de toch al donkere bomenpartij. Ook het straatmeubilair in de achtergrond doet een beetje afbreuk aan het ‘cleane’ karakter van de foto. Met wat verbeteringen zou dergelijk werk echter niet misstaan in een press kit.” aldus Willem Aart. De auto is inderdaad iets aan de donkere kant maar dat neemt niet weg dat deze foto van voormalig AJFVDM winnaar Bas Fransen een waardige runner-up is.

Plaats 1: Aston Martin Droomrit 2012
Aston Martin
Willem-Aart: “Deze foto roept fijne gevoelens op vanwege de ‘prettige sfeer’. Nu is dat misschien een enigszins abstract begrip, maar in deze foto heeft dat vooral betrekking op de aangenaam contrasterende belichting, de (achteraf toegevoegde?) stervormige lichtstralen en het warme, gedesatureerde kleurenpalet. Daarnaast lijkt het net geregend te hebben, wat een fraai contrast geeft met de felle zon. De foto heeft een eenvoudig zogenaamd ‘analoog’ kleurenschema dat eigenlijk volledig bestaat uit groene en gele tinten. Mede hierdoor vormt het onderwerp echt een eenheid met de omgeving. Een sterkere locatie en een creatiever ontwerp had deze foto naar een nog hoger plan kunnen tillen, evenals het weglaten van het rook/mist effect dat in autofotografie-kringen als cliché en doorgaans overbodig wordt beschouwd. Ondanks dat is het, wat mij betreft, de beste foto die deze maand ingestuurd is.” Zo blijkt maar: geen foto is in ieders ogen perfect maar dat neemt niet weg dat deze foto van Gijs Spierings de beste foto was in een kwalitatief hoogstaand maandje Autojunk uploads!

Volgende maand zijn we terug met de beste platen van November dus je hebt nog ruim drie weken om jouw beste autofoto’s te uploaden. Keep them coming!32 reacties

Lijkt me vrij logisch dat een professionele fotograaf wint ten opzichte van “amateurs”..
@Brutus: in dit geval zou je alledrie de fotografen (semi-)professioneel kunnen noemen. Maar dat is inderdaad iets wat het soms lastig maakt. We zijn aan het kijken of we daar een oplossing voor kunnen bedenken.
@CasperH:
Niet nodig, de beste zijn de beste zo simpel is het. Op de OS worden ook geen plastieke medailles uitgereikt.
@StijnB: klopt, maar dat betekent niet dat je niet ook voor de fanatieke amateurs een podium kan creëren.
@CasperH:
Je geeft ze al ruimte op Autojunk, en soms ook op Autoblog bij een speciale spot. Dat volstaat wel denk ik. Zo’n voorbeelden als deze zouden net moeten aanzetten en inspiratie geven om het niveau van je eigen foto’s omhoog te schroeven. Je zou eventueel de ‘plusjes’ ook bij autojunk kunnen invoeren en met een publieksprijs werken?
@Brutus: Uhh ja..
En nu..?? ;s
@kaasboerin: Dat is gewoon mijn mening. Het is niet verplicht om hier op te reageren hoor..
Van deze 3 heeft de juiste gewonnen, al ben ik niet echt enthousiast over de foto’s.
Wow! De speedster foto is geweldig! De enige die ik thuis aan de wand zou hangen. De bmw is leuk voor een foto en de winnaar…tja..ik zou hem al mislukt beschouwen en weggooien, er zitten allemaal vlekken in. Maar dat is mijn mening, ben geen prof fotograaf.
@dotternetta:
Klopt, maar dan wel een foto uit het andere setje (in de natuur):
http://www.autojunk.nl/2012/10/fotoshoot-porsche-1600-speedster-deel-1
@StijnB: Ik zou dan gegaan zijn voor een andere foto namelijk:
http://www.autojunk.nl/fotos/fotoshoot-porsche-1600-speedster-deel-2/83321/3

Die vind ik persoonlijk het mooist van allemaal :D
Ik zou ook eerder de speedster als nummer 1 beschouwen, het is gewoon een pracht auto op een pracht setting. Ook vind ik het juist mooi dat hij een beetje schuin staat, maargoed dat is smaak :)
(foto = folder)
@1e plaats foto
Komt nooit voor dat je op het IVA terrein zo’n mooie foto kunt nemen zonder dat er iemand voor de lens scheurt! Hulde
@lowbird: Lol! Good eye!

Die BMW kan zo in de folder. Terechte winnaar, erg fraaie foto’s.
@lowbird: Die zijn dan ook weggeshopt ;)
Het misteffect is echt heel jammer, maar op dat missertje na is het de terechte winnaar.
Toch knap, de eerste foto waarop ik zie hoe lelijk een rapide eigenlijk is
@E34M5Touring: niet zo moeilijk, loop er elke dag langs en dan staat er geen Aston;)
@lowbird: Heb er op school gezeten maar moest wel 2x kijken, hahaha.
Mooi werk, hulde aan de kandidaten. Overigens viel mij op dat het misteffect werd genoemd als cliché, terwijl dat onder bevriende autosportfotografen juist die “sun glare” is. Enfin, misschien zijn het beiden clichés, het effect vind ik persoonlijk wel geslaagd.
@pieterveer: dat is ook een cliché aan het worden inderdaad, die fake suns.
@pieterveer: Flares werden, met name in de jaren ’90, op alle manieren toegepast behalve de goede. Zie bijvoorbeeld J.J. Abrams. In de commerciële autofotografie van de laatste tien jaar kom je echter steeds meer flares tegen die wel iets belangrijks toevoegen: levendigheid. Anton Watts is één van de vele fotografen die flares op een correcte manier toepast. Dankzij software als Knoll Light Studio gaan ook steeds meer amateurfotografen ermee experimenten, en worden flares geplaatst op plaatsen waar ze helemaal niet horen. We gaan dus weer terug naar de jaren ’90. Rook en mist zijn dit jaar hip maar nu al cliché, bakken water over de auto gooien is waarschijnlijk de volgende hype.
Die velgen staan de Beemer echt fantastisch
Vind die met de BMW het mooiste.
[quote]“Deze foto roept fijne gevoelens op vanwege de ‘prettige sfeer’.[/quote]

Nou niet echt.. lekker met je blubberpoten de matjes van je AM verneuken noem ik niet bepaald prettig.
Lelijke autojunk.nl eronder..
@SpoonM5: nee, deze post van jou is wonderschoon wou je zeggen?

Kan prima zo lijkt mij, stijlvolle letter en niet een of ander balkje wat je er toch liever af had gehad.

Jij ziet geloof ik een probleem wat er niet is.
@gerbie: Ik ben het met hem eens..

Watermerk is nogal overdreven groot en heeft geen functie. Ook lekker boeiend als iemand de foto wil “jatten”, AB krijgt er sowieso geen geld voor.

Dat is al anders dan b.v. stockfoto websites.
en toch mis ik het naakt op de motorkap..
@flippert: Als je je broek maar aan houd !
3 = 1. 2=2 1=3
Bedankt voor de positieve reacties
Gr de BMW foto maker ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).