Autokerkhof in de Ardennen is spookachtig mooi

Auteur: , 33 Reacties

Men zegt wel eens gekscherend dat er in Wallonië niets moois te vinden is, maar toch kom je af en toe nog wat (vergane) glorie tegen. Zoals dit autokerkhof in Châtillon.

Het onofficiële verhaal gaat als volgt: alle 500+ auto’s waren van Amerikaanse militairen die er tijdens de Tweede Wereldoorlog gelegerd waren. Zij gingen na de oorlog weer terug, maar lieten hun wagens achter, omdat het verschepen te duur was. Dat klinkt mooi, maar het is de vraag of het de waarheid is. België was bijna de gehele oorlog bezet, dus dan is het misschien wat lastig om er troepen van ‘de vijand’ te stationeren. Vanaf eind ’44 was dit wel mogelijk.

Het zou kunnen dat het wel troepen waren die later gestationeerd werden, en dit verklaart dan meteen de aanwezigheid van modellen uit de jaren ’50 en ’60. Oorspronkelijk waren er vier autokerkhoven, inmiddels zijn dit er twee. Is iemand van jullie hier wel eens geweest?

Tetten en x-beentjes - Foto: Behance.net

Aan legendarische oude meuk geen gebrek de laatste tijd, binnenkort worden er in Myanmar ook al 36 oude begraven Britse Spitfires uit de grond gehaald. Meer vergane glorie? Check dan deze oude Alpines, en natuurlijk onze Barnfind-tag.

Met dank aan iedereen voor de tips!

Foto credits: diverse Flickr-users, via Amusing Planet. Meer materiaal via Anshitshu, ExclusivePix en Behance.33 reacties

Niet alles wat ze hebben achtergelaten is verroest zo te zien!
@StijnB: idd ze ziet niet echt bruin, ze is wat bleekjes
@bmwe46csl:

Zou lachen zijn geweest moeste ze er een dame bij hebben gezet even oud als de auto’s
Kan ze ook lachen?
Als je d’r even kietelt wel denk ik.
Kan nooit tijdens of vlak na de oorlog geweest zijn. Dat ze toen ijzer zomaar hadden laten liggen.


Ik ben er nooit geweest. Vroeger was er niet zo ver van me ook zo’n hoop rommel. Een boer die dat allemaal verzameld had doorheen de jaren en nooit had opgeruimd.
Toen hij stierf en niemand z’n pacht overnam kon de eigenaar van de grond het laten opruimen. Is nog altijd aan het procederen omdat de grond gesaneerd moet worden en hij hiervoor niet wil opdraaien.
romantisch hoor ..
zo,n verlaten woonwagenkamp ..

staat een Ford Shoe-box die 100 euro waard is als er papieren bijzitten ..
Ik lees net dat het kerkhof is weggehaald. De eigenaar van het land had een dwangsom gekregen en moest alles weghalen..
Een kever voor een Amerikaanse soldaat in oorlogstijd?
Oké!
Voor de rest prachtige foto’s
@jibbe: ja absoluut wij hebben een oude kever uit die tijd , US uitvoering (dus de 1600).
Vraag me niet waarom maar het is zo.
@luuktb: een US uitvoering uit oorlogstijd??? Het moet niet gekker worden…
@luuktb: Sorry, maar dat is onmogelijk, om meerdere redenen:

Ten eerste is de Kever voor de oorlog in Nazi-Duitsland ontwikkeld als KDF (Kraft Durch Freude) auto, men kon er zelfs voor sparen met zegels. Een auto van het volk (vandaar ook de naam). Het project is uiteindelijk nooit echt van de grond gekomen, de oorlog gooide roet in het eten. Voor en tijdens de oorlog zijn er dus nooit meer dan een paar gebouwd, laat staan een US versie. Tijdens de oorlog zijn enkel de Kübelwagen (Duitse ‘jeep’) en Schwimmwagen (amfibische versie van de Kübel) gebouwd. Het is dus ook pertinent onmogelijk om er eentje te bezitten uit die tijd, tenzij het een vooroorlogs model is, wat hem meteen gigantisch waardevol maakt.

Het U.S. exportmodel kwam pas in ’49 op de markt, 4 jaar na de oorlog dus. Dikke kans dat die van jullie inderdaad van een Amerikaans soldaat is geweest, maar dan toch echt uit de Koude Oorlog, in plaats van de Tweede Wereldoorlog ;-)
@musje83: zou goed kunnen , het exacte bouwjaar weet ik zo ook niet.
Wat ik weet is dat het model waar ik het over heb , al de grote re achterlichten heeft en andere blinkers op de spatschermen welke pas later op het eu kwamen.
fantastische fotoserie!
Is het ook mogelijk de foto’s in hogere kwaliteit te downloaden? Voor een bureaublad achtergrond e.d.
@mrwebster: volgens mij is het ook de kwaliteit van de foto’s die deze berg troep mooi maakt. Laat iemand met een compact camera rond lopen en het ziet er wss uit als een berg troep.. :P
Mooie plaatjes! Daar nooit geweest. Wel in Zweden in Båstnäs, zie mijn blogpost
http://www.oudevolvo.nl/blog/2011/07/16/sloop-autokerkhof-in-de-bossen-in-zweden/
Die bestaat nog wel en is ook zeer de moeite waard.
Wel goed insmeren tegen de muggen!
Tetten +10
Wat doet die miep met X-benen op de foto?
Wat men niet gebruikt roest. Het meisje zal wel regelmatig gebruikt/gesmeerd worden………….
@Ghettoblaster: Is vooral aan uitlijnen toe, voeten hebben veuls te veul toespoor.
Is al een tijdje geleden een reportage over gemaakt in ‘Publiek Geheim’ op Canvas. Makkelijk 2 jaar geleden of zo. Da meiske was er toen wel niet bij…
Toen ik bovenstaande foto zag moest ik gelijk denken aan de film Wrong Turn deel 1 :)
Prachtige plek! Al geloof ik niet dat het achtergelaten auto’s zijn. Zijn die Amerikanen nou echt zo decadent dat ze hun auto niet gewoon verkopen maar meteen op de sloop achterlaten? Beetje een vreemd verhaal.
@mgmgb: de eilanden in de Stille Oceaan werden ook achtergelaten met heel wat militair materiaal, transport back to the US kostte meer dan de boel nog waard was.
deze plek ken, dit is een bos achter een garage bedrijf. hij haalde zo af en toe onderdelen van een auto af, parkeerde ze dan achter. dus gewoon sloop voor onderdelen
@toeter11: wat is nu het echte verhaal? Dit klinkt plausibel maar waar gaat de docu van @ronin1130 dan over?
@huupe: is een documentaire-reeks waarbij ‘vergeten’ plaatsen worden bezocht met een verhaal. Deze werd inderdaad verteld met het Amerikaanse soldaat verhaal.
Wie zegt wel eens gekscherend dat er in Wallonië niets moois te vinden is???

Wie dat zegt moet z’n ogen beter open trekken. Veel meer mooie plekjes dan in Vlaanderen…
De broertjes Dardenne? :)
Jammer van alle auto’s maar toch ook wel heel gaaf!
Bestaat het nu nog of niet?

Ik zou heel graag een fotoshoot doen in zo’n verlaten autokerkhof.
Hier stond eerst een link in naar een site met alleen maar dit soort foto’s en verhalen. Waar is die link heen gegaan, beetje kinderachtig van de moderator om die weg te halen.
Weet iemand of er nog een autokerkhof bestaat in belgie en of nederland? Zoja, als je daar heen gaat en je ziet een roestbak kun je die zo mee nemen? of de onderdelen?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).