BBR Cosworth geeft Mazda MX-5 serieuze peekaas

Auteur: , 44 Reacties

De Mazda MX-5 underpowered? Niet met 262 RWD-paardjes dankzij wat supercharger-geweld.

In een tijd van bulkige RWD-powerhouses doen de Japanse merken niet echt mee met de pk-rat race. Ze focussen zich liever op een uitgebalanceerde handling, een laag gewicht en dito zwaartepunt, en een lekker direct hoogtoerig atmosferisch karakter. Voorbeelden: de GT86 en MX-5, beide prima bochtenmmachines. Maar wat als je daar nou geen boodschap aan hebt en gewoon een bak brute power op de achteras van je Roadster wilt loslaten?

Cosworth Supercharrrger

In dat geval ga je even langs BBR Cosworth en laat je een supercharger-kitje op het blok van je MX-5 monteren. Dit kan onder andere in de volgende smaken:

Mazda MX-5 2.0i MK3 255 pk / 282 Nm (+95 pk / +93 Nm)
Mazda MX-5 2.0i MK3.5 262 pk / 282 Nm (+101 pk / +93 Nm)
Mazda MX-5 1.8SE MK3 / MK3.5 233 pk / 257 Nm (+108 pk / +91 Nm)

Zelf weet ik niet precies of het handig is om zoiets te laten doen. Je zou natuurlijk eerst kunnen proberen om door goede bochtentechniek en pedaalwerk het maximale uit je stock-apparaat te halen. Voordat je dat onder de knie hebt ben je alweer een heel eind verder, maar ok…je wilt er op de rechte stukken ook liever niet helemaal uitgereden worden door een M135i.

De vermogenstoename is noemenswaardig, en je krijgt er een lekkere huil bij op de koop toe. Toch zullen de MX-5-puristen rillen bij de gedachte. Ach, de volgende MX-5 schijnt af fabriek al een turbo te krijgen, dus wat maakt het uit.44 reacties

Als dit de balans van de wagen verneukt, dan niet. Nee, dit klinkt slecht en zou ik mijn MX-5 nooit aandoen. We zijn verdomme geen stoplichtracers!
@robinio:

You said it! En er moet een flinke BMW aan te pas komen om mijn MX-5 voorbij te steken op een bochtig circuit – want ja, dat heel-and-toe zit er wel in. Wat voor een heb jij er Robinio?
@Jesper: MX5 1.8 (2006). En bij mij komen er geen BMW’s of Golf Gti’s langs, want ik geniet van wegen waar dat soort wagens niet rijden ;-)
@robinio: Oh ja joh?? De Road of Death bijvoorbeeld?

http://www.youtube.com/watch?v=w3XBWDlCtns
@Jesper: Met een swiftje maak je het een mx-5 al erg moeilijk op het circuit. Een golfje diesel gaat al harder op zandvoort/assen. Ja een mx-5 is misschien een ontzettend leuke auto om te rijden, maar snel is hij gewoonweg niet.
@imdoctorbob: ik wil dat wel eens zien.. de praktijk laat namelijk zien dat vrijwel alles kinderlijk eenvoudig op ruime achterstand staat na een paar bochtjes… dus leuk hoor een Golfje diesel maar tenzij het veel rechtuit gaat en het ding 170pk heeft zie ik die niet lang in de spiegels.
@robinio: Hoezo zou dit de balans verneuken? Lijkt mij wel mee te vallen. Als iemand een SC of turbo voor mijn NA zou doneren zou ik het niet afslaan. We zijn geen stoplichtracers, maar een beetje meer pit zou geen kwaad kunnen imo.
@fant: De MX-5 is perfect uitgebalanceerd, daar moet je niet verder aan morrelen. En ik denk net als de GT-86 (wil ik zeker een keer rijden).
Uiteindelijk gaat het er ook niet om of je sneller bent dan de andere weggebruiker, maar dat je het uiterste uit je eigen auto kan halen, en bij de MX-5 is dat een avontuur. Bij een Golf GTI is dat de DSG en ben je het na een week al zat dat je de snelste bij het stoplicht weg bent.
@robinio: Helemaal mee eens!
@robinio: je bedoeld zeker dat hij te weinig vermogen heeft om in onbalans te raken? Een beetje power mag wel hoor, ook in eens kappersauto!
@robinio: een cabrio is nooit goed uitgebalanceerd
@fant: wat denk je dat een supercharger weegt? En wat denk je dat er gebeurt als je zoveel koppel loslaat?

Ik zou 5 mille denk ik vooral stoppen in andere zuigers, drijfstangen, nokkenas, race-kat en inlaat en uitlaatspruitstuk. En natuurlijk een lichter vliegwiel.
@w0o0dy: Geen idee wat het weegt, maar een MX-5 zal zelfs met een SC niet loeizwaar worden :) Dat koppel is volgens mij best leuk :D Maar ligt eraan wat je wil. Ik hoor weinig klachten van mensen met een Turbo/SC MX-5.
@robinio: we als in wij, de kappers?
@robinio: Ik denk soms wel dat m’n MX5’je uit 1993 (115 pk) wel wat extra pit kan gebruiken. Maar dan ook héél soms ;)
@robinio: klopt, zo zijn kappers niet..
Zeker doen. Ik zou het wel weten. Doen!
“Ach, de volgende MX-5 schijnt af fabriek al een turbo te krijgen, dus wat maakt het uit.”
Mazda kennende zal het niet zomaar een turbomotor worden. Zelf hoop ik op een motor die lekker hoog in de toeren klimt, voor een lekker hoog geluid.
Enige niet nichten cabrio, dus weg met die haardrogers.
@norge: meningen verschillen ;-)
@roadrebel123d: Anders zou het saai zijn hier.
Dat wordt zeker driften! Aardige toename van het vermogen, kan je nog mensen lekker verassen.
Dit is hetzelfde blok als in de Caterham R600 supercharged ligt.
Niet echt verrassend, wel betrouwbaar en veel koppel.
Zo’n auto mag je eigenlijk geen geblazen karakter geven. Beter had gewoon standaard meer vermogen geweest. Niet veel meer, maar gewoon nét dat beetje meer. Bv het blok dat in mijn auto ligt, zou al veel doen. ( Atmosferische 2.0 liter 4 cilinder, 200 pk, 215 Nm koppel.)
@SimonMc: Renault Clio III RS?
@lamdi: Zoiets ja. Renault Clio Sport R27. Maar het is hetzelfde blok.
@SimonMc: Wat kleine andere onderdeeltjes en wat stickers maken het verschil.

Maar alsnog een enorme droomwagen, gefeliciteerd!
@Jochempie: lol, dank u ;)
Een compressor mag nog wel vind ik een turbo is gewoon te voor zo’n wagen tenzij het een hele zwake is maar wat heb je er dan aan?
@Hupke: meer koppel, en beschikbaar vanaf een veel lager toerental?
@Hupke: Dit is ook een compressor, voor zover ik begrijp. Ik lees in een press release ook ‘235 bhp at 7130 rpm’, dus hij draait nog lekker toeren zo te zien. Denk dat het karakter wel intact blijft. Maar 5000 pond exclusief montage is ook niet niks.
@Mairsil: 5000 inclusief montage zie ik nu, dat is al beter…
Lekkerrrrr !
Of jouw aandrijflijn jou dat in dank neemt is maar de vraag, en wat is de kwaliteit van de zelfgemaakte ecu?

Het zal wel aan mij liggen maar ik vind mx5\’en meestal een hoog fisherprice gehalte hebben. Doe mij maar liever een 2ehands boxster of elise.
@roadrebel123d: een aandrijflijn schrikt niet zo erg van een beetje extra vermogen en koppel hoor. Bij de meeste auto’s zal de koppeling eerder gaan.
@roadrebel123d: Een boxster of elise kost een stukje meer he… Anders was ik ook voor de lotus gegaan. Maar de MX-5 is een geweldige auto en een heel goed platform om op uit te bouwen.
@fant: voor mensen die andere auto’s aandragen heb ik één statistiekje die verdere discussie overbodig maakt…
6 jaar op rij APK zonder enige aantekening of reparatie boven de 50 euro… only with a Mx-5
@w0o0dy: Dan heb je geluk zeg! NA of NB? Ik heb in de twee jaar bezit wel enkele probleempjes gehad (uitlaat, koppeling, differentieel), maar het is het allemaal waard :)
Turbo affabriek… Veel liever een supercharger.
Lijkt me meer een upgrade voor je mazda 6(26) dan voor een mx5
@Simpson: mazda 6 rijden alleen bejaarden in. Geen animo voor dus..
Met het standaard vermogen en goede stuurmanskunst kom je ook al een heel eind.

http://www.youtube.com/watch?v=040tP0wWgSU

http://www.youtube.com/watch?v=d7Oq9uIa2bo
@topless: een kapper met een helm op?? Dat moet hem zwaar vallen..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).