‘Belg nog steeds scheurend, dronken gevaar op de weg’

Auteur: , 52 Reacties

Dus: niet alleen beslechten onze zuiderburen verkeersruzies graag met gemotoriseerd tuingereedschap, ze kruipen ook nog steeds regelmatig met een slok op achter het stuur. Moeten we niet eens een grote muur langs de grens bouwen?

Dat laatste is vandaag vrij toepasselijk, aangezien het precies 23 jaar geleden is dat die andere muur (in Berlijn) ten onder ging. Maar serieus: vorig jaar constateerden we al de merkwaardige voorliefde van de Belg voor het combineren van alco’s, jonko’s, en de besturing van een voertuig, en elementen hiervan komen ook dit jaar weer naar voren uit een ander onderzoek.

Voorbeelden te over: Tom Boonen, Jonathan Legear, deze knul in zijn Audi R8, en natuurlijk de broodnuchtere Aston Martin-racer (in het kader van ‘te hard rijden’)

Nu verwacht je niet dat de mentaliteit in een jaar tijd omslaat, en inderdaad, volgens een nieuw onderzoek ‘blinken Belgen uit in dronken en te snel rijden‘ (bewijs). Dat zijn niet onze woorden, maar die van de Belgische krant De Morgen, die even in het Europese onderzoek met de naam Sartre4 mocht neuzen.

En om dit nog even te bevestigen zien we vandaag meteen een bericht van een Belg die met 4,04 promille uit zijn auto is geplukt. Wow, meer dan 4 promille, dan verdien je eigenlijk een medaille als je een auto nog in beweging kunt krijgen…

Eigenlijk zijn alleen Italianen erger qua dronken rond rijden, maar dat is een Zuid-Europees land, en daar denken ‘wij’ als Noord-Europeanen toch graag van dat ze wat anders in elkaar zitten.

Misschien kunnen onze Belgische lezers hun licht op bovenstaande kwestie laten schijnen? Hoe kan het dat er in België kennelijk toch een vrij grote drankrijdcultuur is (ik heb het zelf ook ondervonden bij Belgische vrienden)? Aan de campagnes zal het niet liggen lijkt me, we hebben nota bene het begrip BoB van jullie overgenomen.

Zou het verlagen van het maximumpromillage zoden aan de dijk zetten? Of een alcoholslot wellicht?52 reacties

Hahahahah heerlijk om te lezen sir smokalot,ik heb erg van genoten.
In België hebben ze blijkbaar een heel ander beeld van een onbemand tankstation.

Als die er niet is dan zorgen ze er zelf wel voor
Ik denk dat het vooral komt omdat we niet goed van onszelf weten wanneer we aan die 0,5 promille zitten en dan proberen we de grens op te zoeken.
Misschien moeten we er maar iets op vinden om mensen duidelijk te maken hoeveel ze nu precies mogen drinken vooraleer ze niet meer achter het stuur moeten. Want helemaal niks drinken is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker in een bierland als het onze…
@Revvji: Daar komt trouwens nog bij dat de pakkans voor dronken rijden in België vrij laag ligt. Of die indruk heb ik toch.
@Revvji: +1 Ik ben altijd BOB tijdens oudjaar/nieuwjaar. Nog nooit een controle gezien. Van mij mogen ze hier veel strenger controleren.

Ik moet ook toegeven dat ik in NL veel rustiger rij en meer oplet dan op de eigen wegen. Altijd het gevoel dat er in NL veel efficienter (wat goed is) wordt gecontroleerd.
@Revvji:
Misschien gewoon NIET drinken als je rijdt..
@Stijn Torfs: Gelijk heb je. Maar om dat in België te bereiken zal je HEEL veel moeite moeten doen.
We passen ons gewoon aan aan de staat van de weg,… we rijden zo goed als de weg erbij ligt…
Tja, en ‘Bob’ is dan natuurlijk ook een naam/term die je makkelijk in combinatie met een flinke boer kan uitspreken…
Dat kon ik je ook wel zonder onderzoek vertellen..
Ik dronken best netjes als ik rij auto ;)
@mercs: jij bent BERT: Bezopen En Rij Toch
@stanny:
Nee, Ernie: Engeltjes Rijden Nuchter, Ik Enthousiast
@StijnB: Of Mario, Met Alcohol Rij Ik Ook.
4.04 promille?
Dan is er bloed gevonden in je alcohol !
@desjonnies:
Dan is het officieel geen bloed meer maar bloody mary door je aderen lopen…
we zullen maar zwijgen over de nederlanders….
Simpel toch? Wij hebben wel echt bier, en geen troebel water zoals jullie.

Qua snelheid, hoe sneller we rijden hoe minder hard we de putten in ons wegdek voelen.
Vanwege de biercultuur en Bourgondische mentaliteit in België(vooral het Westen van Vlaanderen), simple as that.
Iemand een overzicht van heel europa? Incl. Het oosten graag… Kijken op welke plaats onze zuiderburen dan staan.
Ben voorstander van die muur, al is het alleen maar om de ollanders buiten te houden met hun sleurhutten!! Helaas ben ik ook al verschillende keren stomdronken thuis gesukkeld met auto, dom maar is niet anders…
@9114life: ja, en de volgende keer dat je weer stomdronken naar huis sukkelt rij je misschien wel een kind dood. Maar ook dan geldt natuurlijk: ‘dom maar het is niet anders’, hè.. Dat zullen de rechter, de ouders van het kind, je vrouw, jouw kinderen, je vrienden etc. allemaal beamen. NOT!
@flippert: met dom maar is niet anders geef ik aan dat het dom is en mijzelf niet wil beter voordoen; gebeurde vroeger dus wel uit geleerd en proficiat met uw perfecte levenswandel, idioot
@9114life: heeft natuurlijk niets met een perfecte levenswijze te maken, maar met een gezond verstand.
Drinken en rijden is ‘not done’. Het enige wat je daar voor nodig hebt, is een dosis gezond verstand…
@awesome: volledig akkoord met u. Werp alleen op of die pippo geen jeugdzonden begaan heeft, wie zonder zonde is enz… Heeft niemand die hier op autoblog zit ooit dronken gereden? Zoveel te beter maar lijkt mij straf.
@9114life: ik kan je verzekeren dat ik nog nooit met een borrel op achter het stuur heb gezeten. Hoe het met de rest zit weet ik natuurlijk niet.
Buitebr dit verhaal om: de wijkagent wist precies wie ik was en waar ik woonde ;)
Echt wel wat uitgehaald vroeger hoor.
@9114life: met een glaasje teveel op rijden is één ding. Dronken rijden een ander. Maar STOMdronken rijden en dan ook nog meerdere keren: dan ben je gewoon een hele zielige rukker in hart en nieren. Maar ja, het is nou eenmaal zo hè? Zo was je vroeger gewoon, mja..
@flippert: jij moet niet eens achter het stuur kruipen om een achterlijke rukker te zijn. Net zo makkelijk. Blijf maar uit België weg. Veiligst zo voor jou
@flippert: Ach kom, nu niet denken dat jullie heiliger dan de paus zijn hé. In Nederland zijn er even goed dronken ezels die rond rijden.

Alleen berichten jullie hier niet over want het is natuurlijk veel leuker om de berichten over “die domme belgen”.

Sja, als jullie dat nodig hebben om jullie beter te voelen…
@Preske: in Belgiëland hebben ze een onderzoek gehouden, niet in NL. Cijfers daarover kun je vast wel ergens op internet vinden, maar daar gaat dit artikel niet over.
@Preske: nee, zeg ik ook niet, hier zijn er net zoveel en belgen en belgië vind ik top, ik kom er graag (sorry :-)
wij, Belgen, hebben graag nog een extra uitdaging er bovenop want elke dag over die prachtige wegen alias biljartlakens te rijden, dat begint snel te vervelen ;)
Je moet het zo bekijken , zo behoren wij Belgen toch tot de top van iets in Europe , samen met hoogte van de belastingen , criminaliteit en immigratie en kutpolitiekers! Hey , in feite zijn we in alle slechte dingen goed … Geen zin om samen met Vlaanderen een land te vormen ipv met onze kutwalen ?
@gorre: “kut”walen? Uit jouw reactie leid ik af dat je het natuurlijk véél beter zou doen dan de huidige politiekers.
Ik zie die muur wel zitten. Op voorwaarde dat alle autos met gele plakken en NL sticker langs Duitsland omrijden als ze zuidelijker dan België moeten zijn.

Het zal ons een hoop frustrerende slentelaars en onnodige vrachtwagens op de autosnelweg schelen. Om nog maar om over de ontlasting van de Antwerpse Ring te zwijgen.

En in tijden van crisis zorgt dit voor werkgelegenheid. Zo’n muur bouw je niet op één dag!
@nielsr: vul eerst die gaten in het asfalt op voordat je aan de muur begint. Daar hebben jullie nog jaren werk van.
@nielsr: ik vind die Belgen op de weg in België juist altijd zo irritant: ik wil jullie land zo snel mogelijk doorraggen op weg naar het zuiden en krijg de belgische boetes toch nooit thuis, maar jullie gaan nooit aan de kant ondanks het nodige bumperkleven en lichtsignalen, nogal ongastvrij is dat..
@flippert: de Laatste weken staan ze wel erg vaak te flitsen 5km voor de grens, de motards klaar om je staande te houden dus even gas loslaten op de e19 zodat je niet voor verrassingen komt te staan…
Aan bovenstaande reacties te lezen rijden Belgen eerder te hard door hun te lange tenen…
BOB : Bezopen Op Baan ! Vive la Belgique!
Nuja, drankcultuur. Ik ken veel mensen die rijden als ze te veel gedronken hebben volgens de politie maar maar weinig die echt alcomobilisten zijn.

De meesten van de generatie van m’n ouders die opgegroeit zijn met 0,8 promille als legale hoeveelheid en die het toch al niet zo nauw nemen met de regels.
’s nachts doe je er niet zoveel verkeerd mee denken ze en de pakkans is niet zo hoog.
Die is overdag hoger want ’s nachts controlles uitvoeren is duurder voor de politie.
Denk dat wij Belgen gewoonweg wat anarchie door onze aderen lopen hebben, we hebben lak aan die vele regeltjes. We leven gelukking ook niet in zo’n gestapo staat zodat die anarchie ook wat makkelijker uitvoerbaar wordt.

@sir_smokalot: Elektrisch tuingereedschap? Yep, ik heb ook een 240 Volt stopcontact in m’n auto zitten.
Haha, daar heb je zeker wel een punt. Zullen we er maar ‘gemotoriseerd’ van maken dan?
België is toch ook een Zuid-Europees land?
@RobTWo: and proud to be. Eat that Annet Last!
Zat vorige week stomverbaasd te kijken toen ik op een parkeerplaats langs de snelweg stond in België. Stapt een man in de auto die naast die van mij stond, trekt een blik bier open, neemt en slok en rijdt daarna weg. Misschien een starten met het uit de schappen halen van bier bij tankstations.
@RoT___: In België mag je perfect alcohol drinken achter het stuur, je mag alleen niet dronken zijn, één pintje kan dus. Die slechte wegen nemen we er met plezier bij.
@sir smokealot Zorg ook even dat de tankende hollanders aan jouw kant zitten dan
Het is simpel, je mag drinken achter het stuur dus waarom zou je een pint laten staan. Je moet er alleen voor zorgen dat je de limiet niet overschrijd. Ik zelf hou het simpel, als ik op stap ga drink ik gewoon 1 pint per uur, kan geen kwaad.
Maarja een Heineken laat je ook gemakkelijker staan dan een echte pint he!
Van Heineken kan je volgens mij zoveel drinken als je wil, dit is geen bier als je het mij vraagt :D

Anyway, ik drink ongeveer ook een pint per uur, maar hoe dat je het draait of keert, je reflexen zijn trager, zelfs na 1 pintje…

Als ik te veel drink om te rijden, rijdt mijn vriendin, maar het probleem is dat die echt niet goed kan rijden dat ik dronken zelfs veiliger zou kunnen rijden…
Belgisch bier, smaakt gewoon beter…
@Alfa156 , tuurlijk zou ik het beter doen , ik zou IETS doen …

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).