Belgische politie slingert EVO-racer op de bon na filmpje

Auteur: , 47 Reacties

Kennen we deze scheurbelg nog? In december trapte hij een Lancer Evo IV op hoge snelheid door Vlamingen en de trotse beelden kwamen op Autojunk terecht. Alleen was de Belgische politie iets minder blij met het ritje, en heeft de dader daarom opgespoord. Zo moeilijk is het immers niet om een rechtsgestuurde EVO IV te vinden.

In het filmpje raast hij over een ringweg nabij Lier, langs een woonwijk en doet tot slot een paar donuts op een parkeerterrein. Onlangs, bijna drie maanden nadat een maat van de Lancer EVO-coureur de beelden op AJ zette, kwam de politie uit bij een 23-jarige man uit Grobbendonk. Hij werd uitgenodigd op het bureau voor “een goed gesprek”. Alleen bleef het daar niet bij.

We quoten Nieuwsblad.be:

De snelheidsmeter van de auto komt nooit in beeld, maar op basis van de beelden kon de politie berekenen waar welke snelheden werden gehaald. Daaruit zijn een zestal betichtingen gedistilleerd waaronder meerdere snelheidsovertredingen, roekeloos rijgedrag en het niet in staat zijn zijn voertuig veilig in de hand te houden.

Holy f#ck. In België kun je dus op de bon worden geslingerd (6x) aan de hand van een gepixeleerd Go Pro HD-filmpje waarvan niet duidelijk is of de beelden al dan niet versneld zijn afgespeeld. Snelheidsbelasting betalen omdat een paar Vlaamse snorren op Autojunk terechtkwamen en wel vonden dat boetes op z’n plaats waren. Is dit niet een enorme gerechtelijke farce? We zien de Nederlandse hermandad nu al kwijlen boven hun toetsenborden door zoveel machtsgevoel, maar zij staan hier nog altijd machteloos bij dergelijke racefilmpjes op de openbare weg.

De video bekijken kan HIER.

Met dank aan Panther voor de tip!47 reacties

Ik vraag het me toch af of je er hier ook niet iets mee zou kunnen. Niet zozeer de snelheid berekenen, dat is onzin, maar je ziet hem zwaar onaangepast langs het andere verkeer raggen, met zijn gezicht vol in beeld. Het lijkt me dat je op basis daarvan wel een artikel 5 kan doen.
De driftbeelden aan het eind zouden niet uit moeten maken, geen enkel bewijs dat het dezelfde man is, of zelfs dezelfde auto.
Dat is echt bizar, kan je zoiets niet gewoon aanvechten?
Als je zo idioot bent om dit op de openbare weg te doen, op ‘drukke’ plaatsen, dan verdien je dit.
Ga dan op z’n minst naar de haven, op een zondagnamiddag is daar bijna geen kat & je hebt het prachtig lang glad asfalt helemaal voor jezelf.
& als je wil racen, wees dan niet zo gierig om een echt circuit op te zoeken.
@vale46:

“verdien je dit”
Ik wil z’n daden niet verdedigen (ben het er zelf ook niet mee akkoord) maar iemand op basis van zulke camera beelden veroordelen zou niet mogelijk mogen zijn.
@Hupke: Menselijk gezien vind ik dat deze gast gewoon zijn straf verdiend.
Of ze hem wettelijk ook daadwerkelijk kunnen straffen is een andere zaak natuurlijk.
@Hupke: Hij knalt toch redelijk hard door een woonwijk volgens
mij, dat is toch artikel 5 wel waard denk ik?
Ik dacht nochtans dat filmpjes nog niet als onomstotelijk bewijs werden aanvaard?

Alleszins verdient hij de boete wel, racen moet je maar doen op een circuit of verlaten plaats.
Ach ja, da zijn onze autoriteiten. Echte maffia’s kunnen ze niet aan. chek: http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1409548/2012/03/16/Antilliaanse-knokploeg-haalt-gestolen-cocaine-terug-uit-Borgerhout.dhtml
@4991: Als je 200kg coke gaat stelen van de maffia. Kan je er wel op rekenen dat ze iemand gaan sturen op al die drugs te recupereren.
@laurensl: Met die reactie wou ik zeggen dat ze wisten wat er gaande was maar dat ze niet wilden reageren.
“We zien de Nederlandse hermandad nu al kwijlen boven hun toetsenborden door zoveel machtsgevoel…”
Maar ze zullen nooit zo erg kwijlen als de schrijver van dit nare en insinuerende stukje tekst deed toen hij het typte.

OT: Geheel terecht. Moet je maar niet zo achterlijk zijn om een dergelijk filmpje te maken met je bakkes vol in beeld en die dan op het web te plaatsen.
Snelheid is gemakkelijk te bepalen a.h.v. de beelden.
Als de beelden versneld zouden zijn dan kan dat nooit veel zijn want zoiets is dan al snel te zien en horen. Dus hanteren ze een flinke correctiefactor en is dat ook weer ondervangen.
@rooster: helemaal mee eens. Fatsoen heet dat…
@rooster:

Ik vind niet dat je op basis van beelden iemand kunt veroordelen. Die beelden kunnen trouwens ook wel op andere manieren bewerkt worden dan versnelt te zijn ofzo.

En zolang private bewakingscamera’s niet als bewijs materiaal mogen dienen om moordenaars, verkrachters en dieven op te sluiten vind ik dat je ze ook niet mag gaan gebruiken om geld in het laatje te brengen.
@Hupke: Ligt de fout dan niet bij het niet-gebruiken van de beelden bij de overige gevallen ipv het gebruiken in dit geval?
@bozewolf:

Misschien wel, maar als ze dat daar niet doen omdat ze er !terecht! van overtuigd zijn dat (zeker met slechte beeldkwaliteiten) die dingen te gemakkelijk te vervalsen zouden zijn moeten ze daar hier ook maar vanuit gaan.
Komop @ricardo het is toch duidelijk dat ¨de man zich misdraagt? Juist mooi dat dit soort praktijken aangepakt wordt.
@norge: Alsof ik het absurde rijgedrag goedpraat. Ik doel juist op het uitdelen van bonnen aan de hand van een filmpje. Lijkt me nogal onbetrouwbaar.
@ricardo: Misschien onbetrouwbaar. Maar hij zal het zeker geen tweede keer meer doen en misschien schrikt dit ook andere af die hetzelfde van plan waren.
Met een goede advocaat ben je zo die boete kwijt + onkostenvergoeding
kaasboerin via iPhone app
@Stopwearingpants: Dat lijkt mij wel realistisch ja..
@Stopwearingpants:

Zonde dat die nu meestal net iets meer kosten dan de boetes.
kaasboerin via iPhone app
Linke soep, wist dus niet dat dit kon zonder kenteken als bewijs.
Terecht! Dit soort dingen doe je maar op het circuit…
Goed voor de hits van Autojunk dus! Allemaal blauwpetten ineens.
Ik ben vooral blij dat deze rijder aangepakt wordt, en dat het signaal afgegeven wordt dat je niet overal mee wegkomt.
Politie/ justitie worden wel vaker door de rechter teruggefloten. Ze proberen gewoon hoe ver ze kunnen gaan.
belachelijk en zelfs schandalig.
aan de ene kant zitten jullie te kwijlen op zo’n filmpjes en zijn snelle auto’s jullie voer, aan de andere kant kunnen zulke automobilisten niet hard genoeg aangepakt worden.. waar is de logica.
daar komt nog eens bij dat hij niemand in gevaar brengt en op een verlaten parkeerterrein waar het serieus geregend heeft eens een donut trekt. wow wat een crimineel. we zouden idd beter cocaine gaan verkopen, want dan zijn we braaf… jeez
@SPEEDMAN: Die donut is het probleem niet zozeer.
@SPEEDMAN:
Eindelijk eens iemand die NIET hypocriet is.
Ik HOU van zo’n filmjes, heb er zelf al vaak gemaakt, en dit is het eerste waar ik ‘problemen’ mee heb gekregen..
Ach ja, laat ze in Nederland maar met een GTR ff 300km/h aantikken, dat mag en kan dan allemaal..
Dit noemen ze hier: “onaangepast” rijgedrag.
Volledig terechte boete.
Rijbewijs afnemen en opnieuw rijexamen laten afleggen.

Yo Speedman, eens benieuwd als jij dit nog normaal rijgedrag vindt als zo een loser met zo een snelheid door jouw woonwijk raast?
Wat hij op een lege parking doet kan me eigenlijk geen ene fuck schelen.
@jandsh0g: +1
Weet iemand trouwens wat er nog met dat Nederlandse ventje die iets soortgelijks deed in een Nissan GT-R is gebeurd?
Lol Nederlanders, mooi de regeltjes volgen op de letter is belangrijker dan een gevaarlijke vandaal van de weg halen…
En als je je als een lul wil gedragen op de weg, film het dan niet om later mee te stoefen met de gabbers op café.
Eigenlijk zijn mensen toch vreemd, zeggen “wat als hij door jouw woonwijk scheurde en jouw kleine schepte” is ok.
Maar na een “nationaal drama” zeggen “Ik heb altijd gezegd dat busreizen en schoolreizen over het algemeen een ramprecept zijn”, dan ga je erover… :-p
Rijbewijs invorderen en zijn auto vernietigen svp.
Mensen hier die zeggen dat ze hem niet kunnen vervolgen, het volledige verhaal is dat bij een verhoor en na het zien van de beelden hij heeft bekend dat hij de chauffeur is en dar hij die snelheid reed… De bekentenis/verklaring is dus de rondslag voor de vervolging, niet de beelden an sich…
@upstream: Ah, okee. Klinkt al aanneemlijker.

Wel enigszins netjes dat hij er op zich voor uit is gekomen (verstandig uit egocentrisch oogpunt was het niet).En ook al vind ik dat je verkeerscriminelen best hard aan mag pakken, bij oprechte berouw, bekentenis en betering (daar hoort eigenlijk “ver” voor, maar dat allitereert niet zo lekker) moet natuurlijk wel een nieuwe kans krijgen. Tot op zekere hoogte dan.
@upstream:

Ja als hij dat doet dan moet het wel mogelijk zijn. Tenzij hij gedwongen is tot die verklaring.
Eigenlijk had hij gewoon moeten zeggen dat hij van niets wist en niets ondertekenen (maar zo snugger zal hij wel niet geweest zijn).
Wel een vette bak.
Hele simpele oplossing voor om je race filmpjes toch zonder zorgen op internet te zetten… Zorg dat je kenteken, auto (mits een proefritje) en vooral je kop NOOIT op beeld staat!!!
In België altijd alles ontkennen. Neen ik ben dat niet en niet ik heb daar niet gereden. Zo volhouden en er is geen probleem.
@juakali:
idd, dat had ie moeten doen!
Lijkt mij dat er voortaan een waarschuwingkje komt op Autojunk bij het uploaden ;)
Snelheid bepalen aan de hand van dit filmpje lijkt me niet echt mogelijk (wie weet hoe hard er gereden wordt mag het me vertellen). Echter aan de hand van het filmpje vind ik wel bewezen dat hier sprake is van roekeloos en gevaarlijk rijgedrag.
jaja, grof schandaal, waar wel ff filmpje posten uiteraard. hypocrisie heet dat.
gerechtelijke farce? Het filmpje is duidelijk.. enkel over de snelheid kan er discussie zijn.. In ieder geval als ze die man vinden, hem het filmpje tonen, zeggen wat hij misdaan heeft, het op papier zetten en hem de verklaring laten ondertekenen het dossier naar de procureur des konings verzenden dan zal deze man zonder probleem kunnen vervolgd worden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).