Belgische politie krijgt verbod Nederlanders te beboeten

Auteur: , 58 Reacties

Als je binnenkort in België bent, en je ziet in de berm een snelheidscontrole staan, rij er dan even een (paar) keer met volle snelheid langs*. Omdat het kan. Onze zuiderburen schijnen het bevel te hebben gekregen te stoppen met het beboeten van 'Ollanders.

Bovenstaande zal je niet geheel onbekend voorkomen als het goed is. In april meldden we al dat het voor ons kennelijk geen probleem is om in België ongestraft te hard te rijden, wat vier maanden later nog eens werd bevestigd.

Wat is er nu dan voor nieuws aan? Nou, de Belgische flikken schijnen sinds vorige week een nieuw systeem in gebruik te hebben genomen, het Eucarissysteem. Hiermee kunnen bijna alle Europese nummerplaten geïdentificeerd worden, slecht nieuws dus voor mensen die zich over de landsgrens veilig wanen, zou je denken.

Het probleem is dat er kennelijk geen verdrag is met Nederland (tsss, je zou ze uit frustratie in de Westerschelde duwen..), en dus zijn de Belgische agenten gesommeerd alle gele kentekenplaten uit de dag-/weekopbrengst te vissen. Vanzelfsprekend wordt er achter de schermen wel druk gewerkt aan zo’n verdrag, dat wellicht dit jaar al klaar is. (via HLN.be)

Heeft er iemand zin om de proef op de som te nemen? Doe het dan niet bij flitspalen, want sommige daarvan schijnen toch niet te werken, of ben je onlangs gesnapt en heb je inderdaad nog geen boete gezien? Laat het even weten. Wij houden van België, het land waar je nog ongestraft door kunt rijden, of waar je boetes van 0 euro krijgt. Ga zo door! Helaas kunnen wij de gunst niet wederkeren.

* Niet te vaak, want bij een staandehouding ben je uiteraard wél de pineut. Irriteer ze dus niet te veel.58 reacties

Dit is het begin van een scharme offensief. Eerst dit, binnenkort hoeven we niet meer te betalen in restaurants… en over 2 jaar vragen ze of we hun aub willen overnemen. Met het vriendelijke verzoek om een grens te trekken zodra men Frans gaat spreken.
@gregorius: Ik heb in het woordenboek gezocht naar “scharme offensief”, kon het echter niet vinden…
@hammerman: probeer t nog eens?
.. ok sorry; was nog vroeg he?
@gregorius: Alleszins is dit lang niet het gekste wat we hebben gezien of nog gaan zien. Maar wat wil je met bozo de clown als premier. Momenteel heerscht de discussie of in de winter rond 1800 u mag gestreken worden. Echt. Als je het toch doet wordt als straf heel je dorp zonder stroom gelegd.
Ik werd toch mooi van de weg geplukt door een motormuis daar….
@RudyV: Begrijpend lezen is geen vak meer in de Nederland scholen? Het gaan hier om flitsers. Dus als je met je lompe kop aan 200km/u een agent voorbijrijdt heb je het uiteraard te vlaggen.
@Preske: niet altijd.
@Preske: Dan rijdt je dus nog niet hard genoeg :p
@Preske: nadenken is ook lastig he? Ik werd geflitst en daarna door een agent langs de kant gezet. Vanuit de flitswagen werd mijn snelheid doorgegeven en mocht ik meteen afrekenen (omdat ik NLer) ben…
Toch bijzonder, vier jaar geleden kreeg ik namelijk een boete voor 1 kilometer te hard (okay, na aftrek) netjes binnen vanuit Belgie. Ik ga het in ieder geval niet nog een keer proberen.
@erce: ja 4 jaar geleden had nederland ook nog het oude systeem waarbij de boettes wel gewoon vanuit belgie naar de juiste mensen toegezonden konden worden
@darkpluisje: Ah, op die manier! Dank.
@erce:

je gaat niet meer proberen om 1 km/u te hard te rijden?
want de boete voor 1km/u te hard is inderdaad wel astronomisch hoog ja..
@rijbewijzer: Elk bedrag dat je naar die club zendt is zonde van je geld, de grootte maakt totaal niet uit.
Werkt het ook met terugwerkende kracht? Zou mooi zijn.
Belgie is wel het laatste land waar ik hard zou rijden, kijk naar hun wegen…SLECHT. Je sloopt alleen je onderstel en je stuitert door je auto…
@slipstreamer: Juist daarom moet je doorrijden, dan heb je minder last er van. Juist wanneer het langzaam gaat word je compleet gestoord van alle oneffenheden en is het drinken van koffie helemaal onmogelijk.
Mijn ervaringen met de Belgische politie zijn zondermeer positief te noemen, 2 keer iets stouts gedaan of proberen te doen, staande gehouden en misschien we omdat ik me netjes hab gedragen, beide keren zonder kleerscheuren er vanaf gekomen.
Iets ander dan in NL, war ze je het gevoel geven dat er te praten cq iets uit te leggen valt, om dan alsnog de mededeling te doen dat je toch een boete krijgt.

Vreemd genoeg gedraag ik me door deze voorvallen altijd netjes in België.
Hoe noemen ze zoiets toch, oh ja dat heet respect.
Echt respect.
Want dat dwing je nooit af door een boete uit te schrijven, daar creëer je alleen maar een angst cultuur mee zoals in de Nederlandse steden waar je tegenwoordig allemaal 40 km/h rijdt uit angst voor een snelheidsbekeuring.
@desjonnies:

Dan heb je 2 uitzonderlijke agenten tegengekomen, waarschijnlijk van de oudere garde?
@desjonnies: De politie voelt zich in België tenminste niet (onterecht) verheven boven de anderen. Woon nu vier weken in België en merk dat zij even aardig zijn als alle anderen. Agent stopte om mij over te laten steken, terwijl het niet eens een oversteekplaats was. Zo kan het dus ook! Hetzelfde merk ik op de weg, doordat er amper struikrovers zijn rijdt het veel lekkerder door, men durft hier tenminste gewoon gas te geven.
@desjonnies: ben hier in NL ook een keer goed en overigens terecht terechtgewezen. 150 waar 80 mocht vond ze toch te gek voor een proefrit. Na haar preek voelde ik me heel klein, kan ik je wel vertellen.

Nu ik de auto heb rij ik toch echt met een minder groot snelheidsverschil.
Hoewel ik mij ook in het buitenland keurig gedraag, heb ik wel de ervaring dat boetes uit België niet te hoeven worden voldaan. Zij besteden dit uit aan een extern incassobureau die slechts één poging onderneemt om een bon te sturen. Niet reageren is het devies.
1,5 Maand terug geflitst met 170. Ik wacht nog steeds.
Ook geen boete bij staandehouding?
Helaas pindakaas. Twee weken geleden gewoon een mooie bon op de mat ontvangen van onze zuiderburen. In augustus met 154 km/u geflitst via een mobiele flitser.
Misschien komt dit door het feit dat ik al eens eerder geflitst ben in België en ze dus mijn gegevens hebben?
En nou VLUG vuurwerk gaan halen in België !
@Dreumeltje: op vuurwerk wordt gecontroleerd door de NEDERLANDSE politie/douane!
@hammerman: Ja maar normaal gesproken haalt Dreumeltje RUSTIG vuurwerk in België.
@Jochempie: OK, je bedoelt VLUG in snelheid, niet in tijd! ;-)
Geld dit ook voor Duitse kentekens?
@the-budel-guy: Alle gele platen worden er uit gevist.
Beter lezen vriend.
@the-budel-guy: nee, mensen die rijden met duits kenteken hebben al genoeg financiele voordelen. Een van de redenen dat ik binnenkort over de grens ga werken
@desoper: Een Hollander die werkt in Duitsland hoeft toch geen Duitse platen te hebben? Of ga je daadwerkelijk emigreren naar Duitsland? Duitse regels, Duits huis, auto met Duitse platen op je naam etc.
Tell me more.
@BmwMPower: nee alleen werken in duitsland, ik heb daar de mogelijkheid om een auto van de zaak te rijden.
En aangezien de auto’s daar goedkoper zijn dan hier kan ik een leuke auto uitzoeken. Hier kom ik niet verder dan een bluemotion oid.

Wat zal Nederland BV de mijn maandelijkse 150euro aan wegenbelasting gaan missen, maar dat hebben ze aan zichzelf te danken. Ongestraft belastingen blijven verhogen gaat nu eenmaal niet lukken.
@desoper: Als jij €150,- aan wegenbelasting per maand betaald, dus €450,- per kwartaal, wat voor zwaar voertuig rij je dan? Iets met rupsbanden en een loop?
@BmwMPower: nee, een 1600kg zware a4 2.7tdi. en daarover betaal je inderdaad bijna 450euro per kwartaal.

Je komt er nog wel achter als je zelf een auto rijdt.
@desoper: Dat is juist de reden dat ik wacht met de aanschaf van een auto.
You made your point.
@BmwMPower: voor een vergelijkbare a4 met 3.2 FSI betaal je trouwens “slechts” 250 euro per maand.
@desoper: Langleve de Nederlandse staat en haar afstraffen van dieselauto’s, waardoor het al snel onrendabel is om een diesel te rijden. Juist voor de zakelijke rijders zouden ze diesel veel meer moeten promoten, op de snelwegen komen die dingen pas echt tot recht, juist waar de zakelijke rijder zich veel bevindt dus.
@desoper: let wel de Nederlandse douane kan moeilijk gaan doen. omdat je met een Duitse auto rijd met een Nederlands rijbewijs
leuk om al die reactie’s te lezen op de site van hln.be.

76% bestempeld dit artikel als “frustrerend”
@desoper: als je de reactie’s op die site vaker leest besef je dat het een apart volk is die daarop reageert.
@desoper: Wij kunnen ook stemmen op het artikel, ik heb op ‘grappig’ gestemd (10%).
Eerder het Eurekasysteem…
Als ik zo gelukkig was geweest om Belg te zijn had ik hier over geklaagd ,rechtsongelijkheid of zoiets.
@norge:

Ik durf niet te klagen, straks gooien ze me nog in ene gulag.
Vrijdag effe testen, oudewets knallen met de knalfa dan.
Afgelopen zomer meerdere keren door België heen gereden, weet in elk geval één flitser die me sowieso te pakken heeft gehad, nog steeds niets van gehoord. De meeste flitsers staan keurig aangegeven, dus even terug zakken en daarna weer doorrijden. Ondertussen ben ik naar België verhuisd en merk ik dat het auto rijden hier vele malen prettiger is dan in Nederland, niemand is hier gefixeerd op de snelheidsmeter, daarnaast spiegelt men tenminste en laten ze je er langs. In Nederland kan men nog veel leren wat dat betreft.
En terecht ze zouden ons geld toe moeten leggen om op die klotewegen te rijden
@rijbewijzer: Hoe is het uitzicht vanaf de achterband van papa’s auto? Je hoeft er niet overheen, je kan ook om België heen.
@RoT___: Ben het er zeker niet mee eens dat wij nog veel van de Belgische automobilist kunnen leren! ze zijn inderdaad niet zo gefixeerd op de snelheidsmeter, waardoor ze heel fijn linksachter je blijven hangen wanneer jij rechts langzamer verkeer nadert. ik maak zo vaak onverwachtse handelingen mee van Belgische bestuurders. Ik let dubbel zo goud op wanneer ik over de zuiderburen hun wegen rijdt.
@RoT___:

Grappig dat je gelijk op je teentjes getrapt bent, Belg zeker? ;)

Jullie snelwegen zijn gewoon kut.. ik kom er helaas vaker dan m’n lief is.. kennedytunnel is wel leuk om met 200 doorheen te blazen, krijgen we nu toch geen boetes voor :)
Ik rijd iedere vrijdag avond over de ring van Antwerpen richting Zeeuws Vlaanderen, dan geven de matrix borden 100 km per uur aan en ik ga er toch altijd wel met een gangetje van 120 langs (uiteraard alleen wanneer de ring leeg is!) en heb nog nooit maar dan ook nooit een Belgische bekeuring ontvangen.
Morgen Nara Antwerpen en Brussels, ff gassen dan maar. Die boete van 3 maanden terug op de weg luxemburg-brussel heb ik ook nooit gehad. Ging toch begaf met bijna 160 langs een flits-vectra.
Was blij toen ik bij de grens was.
Een mooie samenvatting van de Vlaamse reactie op allerhande nieuwssites. Arm Vlaanderen …
http://www.vier.be/dekruitfabriek/videos/arm-vlaanderen-nederlanders-immuun-voor-belgische-flitsboetes/10444#.UGNj5o32J8E
Geluk voor de Belgen is dat hun wegen is dusdanig slechte staat zijn dat niemand te hard DURFT te rijden
Nog dagelijks loop ik trillend naar de brievenbus in verband met een nachtelijk flitsmomentje net buiten Antwerpen. Dat was ergens in mei en ik heb er nog altijd niets van gezien, dus wellicht loopt het goed af :)
Hallo mensen. Ik heb een vraag. Ik ben op 6 juli 2012 geflits in belgie en daar heb ik afgelopen week een boete van gehad. Er staat geen boete bedrag op. Wat moet ik doen? Ik heb verschillende verhalen gehoord dat ik niet eens moet terug schrijven omdat er niks mee gebeurd?
Gr martijn en alvast bedankt natuurlijk

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).