Bentley Continental GT V8: Rijtest en video

Auteur: , 76 Reacties

Vier cilinders en twee liter minder dan de W12, en de krachtbron kan ook nog eens de helft van de cilinders uitschakelen. Een Bentley met vier cilindertjes dus, gekker moet het niet worden.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Bentley (vooruit, en ook Rolls-Royce) associëren we vooral met overdaad. Zonder negatieve bijklank overigens, want als je er hard voor hebt gewerkt of talent hebt (om bijvoorbeeld tegen een balletje te trappen) dan gunnen we je ook het beste. En het beste, dat kwam voorheen altijd uit Engeland. Tegenwoordig plakt er een Duits tintje aan de identieke tweeling Bentley-Rolls-Royce en leven ze gescheiden van elkaar, BMW pikte Rolls in en Volkswagen ontfermde zich over Bentley. Mercedes-Benz bleef met lege handen langs de kant staan en stofte daarom het merk Maybach af. Vrij onsuccesvol overigens. Maar Bentley scoorde juist enorm. Vooral de Continent GT was & is een regelrechte hit. Totaal werden er al meer dan 50.000 exemplaren verkocht.

Bentley Continental GT V8

Stap aan boord (deze woorden kan je vrij letterlijk nemen) en het succes verklaart zichzelf. Met sommige supercars doe je de buitenwereld een plezier, maar de Continental GT verwent vooral ook de bestuurder. Heerlijk is het achter het stuur, een meter had ik niet bij de hand, maar mijn hartslag moet gedaald zijn. De Conti geeft het begrip ontspannen reizen een totaal andere dimensie. Het is stil aan boord, het onderstel filtert iedere hobbel weg en van medeweggebruikers hoef je niet lang last te hebben. Dankzij de V8 met twee turbo’s zijn die niet lang in beeld. Dit mag dan de instapper van Bentley zijn, maar dat woord komt wellicht alleen in je op als je de prijslijst bestudeert.

Bentley Continental GT V8

De V8
De fonkelnieuwe V8 is slechts 4 liter groot, maar twee turbo’s zorgen voor een indrukwekkende voorwaartse drang. Het blok wordt met Audi gedeeld (maar zal ongetwijfeld bij andere merken gaan opduiken) en wordt in de S6, S7 en S8 gebruikt. In Audi’s topmodel is er 520 pk beschikbaar, maar voor de Continental GT voldoet 507 pk, ongetwijfeld omdat anders de W12 nog overbodiger zou worden. Het maximumkoppel van 660 Nm staat paraat tussen 1700 en 5000 tpm. Vloer het gaspedaal en de Conti transformeert tot een ware hotrod. Er moet nogal wat gewicht mee worden gesjouwd (2295 kg), maar het lijkt de V8 niets uit te maken. De sprint naar de 100 duurt slechts 4,8 seconden (5 seconden rond voor de GTC), maar daarna blijft het feest. Bentley voelt zich ook niet geremd door het herenakkoord van de Duitse fabrikanten en na 250 km/u blijft de Continental GT gewoon door accelereren. Pas bij 303 km/u is de koek op, de GTC slecht de magische grens ook en haalt 301 km/u.

Bentley Continental GT V8

Oh en wat klinkt de V8 heerlijk, bij normaal gebruik hoor je niets. Trap het gaspedaal naar de bodem en/of zet de transmissie in sportstand en de hemelpoorten openen zich. Het zijn eigenlijk kleppen in het uitlaatsysteen, maar boy oh boy wat klinkt de Continental GT dan gaaf. De nieuwe achttraps automaat is goed bij de les, maar je kunt ook met de flippers achter het stuur zelf een versnelling kiezen. Dankzij de modernere bak en de verkorte eindoverbrenging is de V8 bijna net zo snel als de 575 pk sterke W12 die een sprinttijd naar de 100 noteert van 4,6 seconden. Inderdaad, dat scheelt maar tweetiende van een seconde! Bij een stoplichtsprint zal de reactietijd bepalend zijn wie er wint.

Bentley Continental GT V8

Ons ben zuunig
Tegelijkertijd haalt de Continental GT V8 “outstanding levels of fuel efficiency and CO2 emissions,” tenminste voor een 507 pk sterke 2300 kg zware auto dan. Downsizing werkt en de V8 heeft bovendien cilinderuitschakeling. Indien er rustig wordt gereden doet slechts de helft van de cilinders mee, je merkt er verder niets van, maar het scheelt wel in het verbruik. Het normverbruik is 10,5 liter per 100 km en de bijbehorende CO2 uitstoot bedraagt 246 gram per km. Het goede nieuws is dat dat enorm scheelt in de aanschafkosten. De W12 kost meer dan 3 ton, terwijl de V8 “slechts” 2 ton kost. Het netto prijsverschil is ongeveer 20.000 euro, de rest vloeit direct naar de staatskas.

Bentley Continental GT V8

Wegligging
Van een auto van dit formaat kan je geen lichtvoetiger weggedrag verwachten, maar de Continental GT stuurt beter dan verwacht. Tractie is sowieso geen probleem, dankzij vierwielaandrijving die 60% van het vermogen naar de achterwielen stuurt. Onderstuur blijft lang uit, maar oversturen doet de Conti ook op droogwek niet zomaar. Dankzij de fenomenale grip kun je er hard de bocht mee door, maar een echte sportauto is het natuurlijk niet.

Bentley Continental GT V8

Bentley Continental GT V8

Het beste in zijn element is de Continental GT als lange afstandscruiser. Comfort mag je met recht met een hoofdletter C schrijven, het is stil binnen, de stoelen zijn fantastisch, de afwerking idem dito en het veercomfort is bijzonder goed. De demping is (op een ingewikkelde manier via het navigatiescherm) op vier verschillende standen zetten, maar zelfs in de meest sportieve stand blijft het comfort gewaarborgd.

Bentley Continental GT V8

Het uiterlijk van de V8 is sportiever dan dat van de W12. Zo is er een nieuw gemodelleerde voorbumper, zwart hoogglans gaaswerk in grille, rode “B-tjes” in de logo’s en achtvormige uitlaten. Geen grote verschillen, maar een kenner zal de W12 en de V8 moeten kunnen herkennen. Dat zou een reden kunnen zijn om toch voor de W12 te gaan. Dat, of je hebt een enorme fetish voor twaalfcilinders, want verdere redenen zijn er eigenlijk niet. De V8 maakt de W12 zo’n beetje overbodig, vooral in Nederland met het gigantische prijsverschil. Mocht je toch een W12 willen, spaar dan nog even door voor de Speed. Of trek je niets aan van dit advies, want het feit dat je uberhaupt een Continental GT kan betalen komt ongetwijfeld niet doordat je altijd slaafs de massa volgde. Filmpje!76 reacties

Op een vreemde manier deed dat kenteken mij denken aan de EXP 9 F, maar gelukkig voor de Continental GT V8 ziet de Conti er een stuk beter uit
Leuke test van een toch best wel lelijke auto. Bentleys kunnen me niet echt bekoren, ik vind ze veel te log en lomp ogen. Met zo’n prijskaartje zou ik liever bij maserati of AM gaan shoppen. Ok, dan heb je geen turbogeweld maar wel een mooiere en elegantere wagen dan dit.
@mco: Een AM ipv. NO WAY
@fristie: http://www.youtube.com/watch?v=mi0yXeuqBjU&feature=player_embedded
@fristie:
http://www.youtube.com/watch?v=n7rj5nLPiCc

http://www.youtube.com/watch?v=U9blvPdgYew
Deze zijn juist behoorlijk positief over de Vantage S. Heeft een andere versnellingsbak dan die jij postte. Smaken verschillen en ik vind dit echt 10X mooier dan een Bentley. Een Vantage S is zelfs goedkoper dan een Continental V8.
@fristie: Val je ff door de mand joh. Wouter heeft ooit een review gedaan over de V8 Vantage S. Je had die hier beter gepost ;-)!
@fristie:
ja hij heeft veel praat, precies of een amerikaan die in dezelfde categorie zit beter is afgewerkt en een betere automaat heeft… de corvette C6 werd bij zijn intro geleverd met een 4traps auto (al is dat later wel een 6traps geworden).
@fristie:

Wat een enorme zagevent.
Niet dat hij compleet ongelijk heeft maar toch.

Je mag een aston ook helemaal niet vergelijken met een conti.
En toch al zeker niet de (V8) vantage.
@mco: Zo denk ik er ook over, misschien wat minder luxe, maar daar krijg je weer een beter geluid voor terug.
@maseratizzzzzzzz: Beter geluid? Understatement van het jaar!
Fantastische wagen toch. Mooie kleur ook.
Komt er nu eigenlijk nog een Flying Spur? Duurt gelijk heel lang. De convertible is er nu toch ook al een tijdje
@adyton:
Ze hebben de coupé bij de cabrio gezet en nu komt het gezinsvehikel Flying Sperm er hopelijk na 9 maanden…
En deze motor vind ik toch meer dan genoeg hoor. Die zware motor hoeft niet onmiddellijk. Echt hard rijden doe je hier toch niet mee
Had verwacht dat ze deze gingen uitbrengen als Skoda…
Wat een set afschuwelijke velgen. Er moeten van die multispoke velgen onder zoals bij de Continental Sport.
Mijn favoriet onder de supercoupé’s blijft Brooklands.
http://www.autogush.com/images/bentley-brooklands-02.jpg
@AutomotiveDesigner:
Waarom zou je Golf R-velgen onder je Bentley willen?
@StijnB: Als je als voetballer toen je net begon een Golf R kocht en inmiddels een Bentley kunt kopen.
@StijnB: Ik doelde op de velgen van de Bentley Continental GT Speed.
Deze velgen dus:
http://motoburg.com/images/bentley-continental-gt-speed-coupe-03.jpg
Ik zou overigens de Brooklands ook voorzien van dezelfde multispoke velgen. Dus niet die Golf R lookalikes zoals op het plaatje die ik eerder plaatste.
@AutomotiveDesigner: Wauwww! Deze uitvoering is precies goed! Goede smaak
@StijnB: Welke was er eerder? Maarja nu je het zegt is het wel jammer. Het was mij nog niet eerder opgevallen. Terwijl ik die velgen onder de brookslands het mooist vind staan.
@AutomotiveDesigner: De Brooklands is gewoon een van de meest impressionante wagens. Deze blijft een tijdloze schoonheid en is onvervangbaar. Een Mulsanne coupe zal mr en triestige poging blijven.
@adyton: Ik hou mijn hart vast voor wat betreft de Mulsanne coupé. Als ze het wederom voorzien van “historisch verantwoorde” scheelkijkers hou ik het voor gezien. Achterzijde zal ongetwijfeld wel elegant zijn.
@AutomotiveDesigner: Ik weet niet of je de Mulsanne in het echt al gezien hebt, mr het valt nog goed mee hoor. In een lichte kleur val je al veel minder over die lichten. Ik stoor me er sinds dan al minder aan. Maar het had inderdaad wel mooier kunnen zijn.
Ik weet eigenlijk niet of er al goede photoshops zijn gemaakt waar men de neus wat heeft aangepast. Zou wel eens willen zien hoe andere mensen het op een stijlvolle manier zouden aangepakt hebben. Jij geen talent daarvoor als automotive designer? :)
@AutomotiveDesigner: Deze zie ik wel zitten.
http://www.jameslist.com/cars/bentley/brooklands/(2009-model)-for-sale-532567
@adyton: Jammer dat het een rechtsgestuurde exemplaar betreft. Dat is wel een heel mooi exemplaar Adyton.
@AutomotiveDesigner: behalve die lelijke antenne hé
@AutomotiveDesigner:

Een enorm mooi ding, die brooklands. Maar eenmaal je hem in het echt gezien hebt.

Die is echt gigantisch groot.

Ik zou geen idee hebben waar je die kan gebruiken. Voor op het plateland sportief te rijden is hij te groot. Voor in de stad is hij te groot,…
Het enige wat overblijft zijn grote wegen of goed opletten en dat is dan weer niet ideaal.

Om te hebben dan veel liever een mercedes. Om naar te kijken deze brooklands.
waarom zou je nog een w12 kopen als je veel beter geluid krijgt en meer dan een ton goedkoper uit kan zijn!
Hoor ik telkens het signaal ‘gordel omdoen’ als er ín de auto gefilmd wordt?

Bentley is wel de ultieme auto als je het in de maatschappij gemaakt hebt (of juist niet natuurlijk)…
@petermb: Met een positieve of een negatieve bijklank. Maar ja, elk merk is die klasse wel kwijt jammer genoeg :)
Echt een VAG-product. Er zit gewoon geen “wow” (nou ja, misschien het prijskaartje dan) of “wat gaaf” aan aan dat ding. Sterker nog, dit ding is gewoon lelijk. Maar goed, het is een Bentley en het heeft een prijskaartje van meer dan 2 ton en dan is het opeens begeerlijk. Helaas om alle verkeerde redenen…
Nooit een auto die ik zou kopen, maar wat een leuke Rijtest.
@maseratizzzzzzzz: ja want jij koopt natuurlijk een maseratizzz
@bbroek: Dat Heb je goed! ;-)
wat een klasse bak is het ook, ik wil er straks zo eentje, puur alleen al om die brillendoos
Wouter! beter kom je volgende keer even bij me langs! Je bent letterlijk langs m’n huis gereden ;) Je hebt de tunnel bij Assel gebruikt en het laatste stuk om hard te gaan op de Amersfoortseweg!
@maxx1: in het filmpje van de Morgan reed Wouter ook zo’n 500m van m’n huis vandaan :P
Leuke test en een fantástische auto! Dit is zeker een auto die ik zou kopen als ik het geld ervoor had! In Nederland zou ik zeker de V8 kopen, hoe minder belasting je aan de overheid afdraagt met deze auto, hoe beter.
Da’s inderdaad wel een leuke auto maar ik prefereer liever een CL65 AMG, ik denk dat dit wel vergelijkbaar is.

@Wouter Heb je nog nooit iets voorgehad met je rijbewijs of boetes tijdens het filmen?
@xilver: Ik zie de 2 heel vaak samen in een garage staan en je hebt ergens wel gelijk. De CL65 amg facelift is een prachtige bak. Maar zou toch niet zoveel geld uitgeven aan een Mercedes. Al is ie wel heel luxueus. Ik zou toch onmiddellijk een Bentley verkiezen.
@adyton: @AutomotiveDesigner heeft eigenlijk een betere vergelijking gemaakt, een CL65 AMG is tenslotte ‘maar’ een Mercedes. Wil je exclusiever gaan dan denk ik dat Brooklands nóg beter vergelijkbaar is met de Continental, alleen heeft deze eerst nog veel meer stijl.
@xilver: Brooklands boven alles! :)
@adyton: Je kan uiteindelijk nog extremer gaan en kiezen voor een Xenatec coupé (toch qua prijs), hoewel dit eigenlijk geen originele Maybach is.
@xilver: Was een hele verbetering ten opzichte van de originele Maybach, maar echt mooi was die toch niet echt. Het front zag er zelfs wat gemeen uit met die opvallende en te drukke voorbumper.
Wat wel heel dicht in de buurt komt van een Brooklands is de Rolls Royce Phantom Coupé. oogt iets moderner, maar is ook een statige wagen met heel wat klasse. Aangezien de Phantom Coupé nog wel te kopen is, zou ik die nu wel eerder overwegen, omdat de koopervaring en Bespoke me altijd wel heeft aangesproken. De Brooklands is nu jammer genoeg een tweedehandsje.
Wouter beetje verkouden? Heerlijke bak trouwens, lekker aristocratisch hard voorbij roffelen
@rodger: Haha, ik vond @wouter ook al vreemd klinken! Ik dacht eerst dat het aan mij lag, haha, verkoudheid heerst op dit moment (en dat terwijl het zomer is :S). OT: Gewoon een mooi ding, al prefereer ik de oude Conti, lijkt wat beter in verhouding (voor en achterkant, de nieuwe voorkant oogt trouwens erg Chinees, niet mijn smaak… Achterkant van de nieuwe ziet er overigens wel lekker uit).
@masterstig: denk dat dat ding een hele goeie airco heeft ;)
Het is ongetwijfeld een heerlijke auto.
Maar de types die erin rondrijden. Overdone zonnebankbruin, dikke pens, gouden zegelringen en roze overhemd.
En met een lager prijsje wordt deze auto alleen maar toegankelijker voor dit volk.
Niet cool.
@zdev: Gelukkig kan je nog altijd de W12 kopen om de grootte van je mannelijkheid te bevestigen en je boven de plebs te positioneren… :)
@zdev:
@Bartholomeo: goede inhoudelijke reactie ;-)
Eindelijk, deze V8!
Persoonlijk vind ik het een auto die best op zichzelf staat. Een auto die stij en klasse uitstraalt. En waarbij je ook nog eens twee mensen kunt meenemen die ook mee gaan naar het feestje. Een CL65 absoluut geen vergelijk omdat deze niet zo stijlvol is. Staat los van smaak. Een Aston is net wat sportiever, maar je kunt geen extra mensen meenemen. Een Rapide is toch alweer minder snel en duurder. Voor 200.000 euro koop je toch iets bijzonders, en daarom denk ik dat er ook in ons land vraag naar zal zijn. Het enige nadeel is dat de W12 veel minder snel nog verkocht gaat worden. Omdat je deze motor voor relatief weinig geld kunt laten chiptunen, wil je meer power!
@Bo1972: Niet zo stijlvol? Wat mij betreft is het precies andersom. CL is stijlvol, Bentley protserig
Tekst gelezen, zo even filmpje kijken. Ben toch benieuwd hoe deze zich weerhoudt ten opzichte van de CL 63/65 AMG. De CL is in mijn ogen een stuk mooier zowel van binnen als van buiten en de CL is toch over het algemeen wel de benchmark in deze klasse. Ik weet niet of het vermeldt wordt in het filmpje maar @Wouter, aangezien jij ook de facelift CL63 AMG heb gereden, wat zijn de grote verschillen?
w12 , waarom zou je die nog nemen? is maar 0,2s sneller naar de 100 , miss wat dikker vanbinnen uitgerust maar kvind een bentley op zich al dik genoeg
Overigens wel een misser in het interieur bij de schakelpook. Lijkt bijna identiek op wat ik ook in m’n 99′ Audi A4 quattro heb. Bij Audi zelf hebben ze die pook er al uitgegooid, waarom bij Bentley niet? Ziet er goedkoop uit.
@Pordon: nu je het zegt idd… Rn uberhaupt die hele look van de automaat op die middenconsole.. Volgens mij heeft een vw touran precies hetzelfde aluminium framework.. Wat een blunder
@alassad: nou, dan koop je hem toch niet!
@alassad: ik doelde eigenlijk ook op het framework. Elke Audi van de vorige generaties had hetzelfde.
Wat een geweldige auto blijft dat toch! Volstrekt niet relevant of er een 12 of 8 cylinder onder de kap huist. De leek hoort het toch niet en Jopie met zijn Golf wordt er toch aan alle kanten mee van de weg geblazen :-)
Eindelijk, jullie hebben het door dat de lezers er meer aan hebben als jullie de standaardmotorisaties testen… :p
Zeg @wouter, iets minder mompelen zou wel fijn zijn hoor :P

Verder blijf ik dit een snoeilelijke auto vinden. Het hok lijkt me teveel op de Chrysler 300C qua voorkant en die vind ik ook niet mooi.
De Continental series van Bentley zijn bijzonder, de GT is leuk en aardig maar de Flying Spur vind ik juist geweldig. Onzin om deze auto’s te bestempelen als Bentley ontwaardig, deze auto’s waren van levenbelang voor Bentley mede door de vele verkopen.
Al met al een hele fraaie GT met alle comfort en luxe aan boord.
In het kader van leuke details: zo hoort een derde remlicht weggewerkt te zijn.
Kwartiertje wachten…..en je kooptm met weinig kilometers voor 60k…blijft een topauto, dat weer wel. Heb ooit in de v12 mogen trappen. Het genoegen was geheel aan mijn kant ! :)
Komt norge weer ,ik vind het VAG gehalte zo hoog liggen in het design ,gewoon zonde .
@norge:
Ik voel een redactionele ingreep aankomen..
@jrk68: Voorkant is gewoon lelijk en de achterkant ziet er uit als een verlopen Audi ,zijaanzicht heeft een paar leuke lijnen in een verder lomp profiel .
En dat is mijn mening, op een blog mag je reageren toch?
@norge:
Van mij wel,dat weet je.
Alleen heb je eerder een edit aan je broek als je VAG afkraakt dan wanneer je wekenlang mensen lastigvalt met on-gefundeerde persoonlijke aanvallen.
@jrk68: PM ;)
Beetje rondom Apeldoorn rondrijden! Goed bezig! Volgende keer even bij restaurant De Bon Vivant langs gaan! ;)
Ik vind ‘m prachtig, mooie kleur ook!
Een chippie en hij rijd de Speed er zo onderuit.
@ Wouter: je ziet er bijna oranje uit man. Toch misschien wat minderen met de zelfbruiner en zonnebank.

OT: knappe wagen enkel de achterkant kan me minder overtuigen.
Wat een auto! alleen ontbreekt een mooiere dashboard! die flippers slaan nergens op, eens niet op goede plek. Moet maar onder mijn handen komen…….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).