Bentley-medewerkers boos om ontslag dominee

Auteur: , 49 Reacties

Bij Bentley kon het 4.000-koppige werklegioen de afgelopen 10 jaar rekenen op religieuze support, indien gewenst. Eens per week kwam veldprediker Francis Cooke langs om met zowel gelovigen als atheïsten te praten. Stukje geestelijke nazorg naar de autobouwers toe. Maar Bentley heeft de beste man, vlak voor kerst, de laan uitgestuurd.

Je verwacht het niet, een dominee bij een autofabrikant, maar stiekem hadden veel Bentley-medewerkers er behoefte aan. Niet omdat hij Continental GT’s en Mulsannes aan het einde van de assemblagelijn stond in te zegenen, wel omdat hij cursussen gaf en voor velen als aanspreekpunt diende. Cooke kreeg echter te horen dat zien diensten niet langer nodig waren. De reden? Er zijn té veel religies onder één dak bij Bentley. En het is niet te doen om een geestelijk leider van elke religievorm te installeren.

Bentley tegen de Britse pers:

“We have a wide range of faiths and want to take a multi-faith outlook. It would be very difficult to have somebody from each faith.”

Dominee Francis Cooke

En nu zijn er een paar Bentley-medewerkers gepikeerd. Hoeveel is niet bekend, maar kwaliteitspaper The Mirror heeft er een paar weten te vinden die het haast niet kunnen geloven (haha) en het ontslag als belachelijk bestempelen. Inmiddels is er zelfs een petitie gestart om de dominee terug te krijgen.

Wat denk jij: moet een autobouwer zich anno 2012 bezig houden met creationisme of doet Bentley er in al haar politieke correctheid goed aan om geen onderscheid te willen maken in religies, ondanks dat bepaalde medewerkers nu boos zijn?49 reacties

Ik zou zeggen, doe waar je betaalt voor krijgt en na werktijd kun je je bezig houden met persoonlijke (zoals religie) zaken.
@mitch306: Inderdaad, ik word ook nooit gezegend als ik gewerkt heb..
Dominee? kan je dat drinken?
@norge: dat is chardonnee;)
@autoblogger:
Als je dat door je strot krijgt dan zal het met die dominee ook wel lukken….
Als het niet in de arbeidsvoorwaarden van de werknemers is opgenomen dan moeten ze niet zeiken en maar bij de lokale kerk hun zegje gaan doen. Best vreemd dat bentley did deed trouwens, zouden meer fabrikanten dit doen?
Als de beste man ook een vertrouwenspersoon is, kan ik het me wel voorstellen.
Het is zo ontzettend onfatsoenlijk om mensen vlak voor kerst te ontslaan. Beetje simpele redenering om te zeggen “maar dan hadden we voor elk geloof er 1 moeten hebben”, zo iemand helpt voor de stemming op de werkvloer, juist bij een onderneming als Bentley waar de bandmedewerkers voor een niet al te hoog salaris enorm dure auto’s in de hoogste kwaliteit in elkaar schroeven is het verschil tussen arm en rijk erg zichtbaar. Iemand die de druk van die ongelijkheid kan verminderen is voor een bedrijf goud waard. Dat Bentley wegkwam met een part-time predikant daar mogen ze op hun blote knietjes voor danken. Straks krijgen ze kwaliteitsproblemen, moeten ze rework doen en een psycholoog inhuren, veel duurder. Bestuurders willen maar niet snappen dat alleen een tevreden medewerker een goede medewerker kan zijn.
Of je anno 2012 een dominee in dienst wil houden? Er is blijkbaar behoefte aan een persoon die een luisterend oor en geestelijke steun geeft. Dat is niet religie gebonden dus functie kan ook worden ingevuld door een willekeurig persoon.

Ik vraag me echter wel af:’Wat is er bij Bentley gebeurt waardoor er een geestelijke nodig is?’
@potjak:
Ik vraag me echter wel af:’Wat is er bij Bentley gebeurt waardoor er een geestelijke nodig is?’
Wat dacht je van een overname door duitsers, kan erg gevoelig liggen aan de andere kant van het kanaal….
@jrk68:

just another Sjakie van Kooten ..

heb je geen kut aan ..
Elke vorm van religie is waanzin!!
Heb nooit begrepen hoe een weldenkend mens nu in iets kan geloven wat nooit wetenschappelijk is aangetoond.
Massaal luisteren ze naar een sprookjesboek wat ooit is gemaakt door enkele zeer slimme mensen om de boel voor de gek te houden.
Religie is enkel onderdrukking/uitbuiting/bangmakerij/hersenspoeling/oorlog.
Maar dit is mijn persoonlijke mening.
@bofkont: niet alleen jouw mening hoor ;-)
@bofkont: die laatste zin is fijn om te lezen..
Zwijgen en werken!
@fkbmw: Wat staat die reactie nu hier te doen? Moet die niet van onder staan?
@bofkont:
Ga naar Mekka toe en gil het daar door de straten heen.
Helaas, je zult het niet ver brengen daar.
Dit is de wereld waarin we leven.

Nu wij in het Westen zo’n beetje van God los zijn, kan ik dat – op zijn zachts gezegd- ook geen verbetering vinden.

Iedereen kijkt naar het verhaal van religie als een sprookje, kijk eens naar het sociale aspect wat religie heeft teweeg gebracht.
Misschien zijn er zelfs altijd heel weinig gelovigen geweest, maar gaf de sociale functie van religie een samenhang onder een bevolking.

’t is maar een idee……………..
@desjonnies: haha je doet je naam nu niet eer aan met zo’n geciviliseerde uitspraak. Desalniettemin ben ik het wel met je eens, ik kan ook niet ontkennen dat religie veel problemen met zich heeft meegebracht. Toch is het iets waar mensen houvast aan kunnen hebben wanneer alles tegenzit. Ik vind het geen slecht ding.
@bofkont: ik ben echt niet band en gehersenspoelt hoor
Groot gelijk…een dominee is zoooo 2012!!!

Of hij nou de kinderen vermaakte of niet…
@gj8003: dat bis aleen bij de katolieke kerk!
Religies zijn achterhaald. Vraag me af wat logischer is, een dominee ontslaan omdat men inziet dat ’t op niets slaat, of medewerkers ontslaan die te dom zijn om zelf te denken.
@rotarypowah:
Fabrieks medewerkers die zelf na gaan denken zijn de dood voor je bedrijf…. Die moeten gewoon doen wat er gevraagd wordt, anders gewoon vervangen door een robot….
@jrk68: of een Pool…
@jrk68:

Hangt ervanaf wat ze moeten doen. Van je reparatietechniekers kan je best hopen dat ze 2gram verstand hebben. Net als van je onderhouds en schoonmaak ploegen.
Enkel bandwerkers moeten in paniek schieten als er iets niet zo is als ze het gewend zijn.
die ouwe pik zal wel meer kosten dan opleveren ..

omscholen tot banden oppomper of oprotten ..
Die kerel moet mij NIET lastig vallen met religieus gedoe als ik bentleys aan het bouwen ben.
@bofkont: helemaal mee eens en goed verwoord. Eén puntje van aandacht: waar jij ‘wat’ schrijft moet beide ‘dat’ zijn.
@s82000: Thx :)
Mijn grammatica kan idd wat beter.
Helemaal van god los bij Bentley!
Ach ja, ik blijf vrolijk doorvloeken in mijn mulsanne als er weer zo’n irritant polo’tje voor me rijd :P
Maak je toch van God los, er is niemand in de kosmos……
Die man is waarschijnlijk een steunpilaar voor de werknemers, ongeacht hun religie. Om hem dan te ontslaan, zeker voor Kerst, is wat mij betreft reden genoeg om een petitie te starten. Zijn baan krijgt hij er allicht niet mee terug (directies houden graag hun poot stijf), maar het is voor hem wel een troost dat ook hij steun kan krijgen en wordt gemist.
@maru:

is Bentley een sociale werkplaats dan ??
@lincoln:
Da’s eigenlijk zo’n beetje ieder bedrijf………
@desjonnies:

oei .. dat behoort idd elk bedrijf te zijn ..

@maru ..

is Bentley een asociale werkplaats dan ??
@maru: Grappig dat het bedrijf zich altijd moet conformeren aan de werknemer..
Waar gaat het over.. “voor de kerst”…??
We zitten écht op een roze wolk met z’n allen hè, lol.
Waarom zou je van elk geloof iemand in dienst moeten nemen? Ten eerste beslist de baas toch welk geloof er onder z’n dak gepredikt word. En ten tweede komen ze toch allemaal op hetzelfde neer.
‘liefste opperwezen schenk me gemoedsrust en breek de wetten van het universum in mijn voordeel, bedankt’
het excuus klinkt maar flauw – het zal wel met percentjes te maken hebben

als een gelover in het rekening houden met de psychologie vd werknemers zou ik misschien de peet aangehouden hebben tot zijn (schijnbaar nabije) pensioen en daarna vervangen met een (freelance) psychologische proffesioneel

als mensen zich goed voelen op het werk dan werken ze graag en beter en graag beter

ik geloof ook in een vorm van winstdeelname – dat hogere productie – of kwalitatievere productie – gedeelt word met de mensen die het eigenlijke en vervelenste deel vh werk doen – winstdeelname zal op de werkvloer ook een sterker gevoel van verantwoordelijkheid kweken – want als iemand slecht werkt – dan krijgen zijn collegas ook minder – wat op zich al het aantal slechte werkers vanuit sociale druk zal reduceren – en iedereen word dan eigenlijk een controleur van iedereen zijn werk – ik zou het een maandelijkse bonus maken ofzo – iets dat te volgen is – strafpunten voor problemen die er geweest zijn – bonuspunten voor hogere en betere productie – en gelijk verdeeld over iedereen ongeacht hun persoonlijke prestaties of positie van autoriteit – om zo de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid te ondersteunen – kan dit tot conflicten leiden? – niet meer dan al het geval is denk ik – plus – bij conflicten word standaard de psycholoog ingeschakeld
Wat je ook mag vinden van geloof en dominee’s, deze man staat voor talloze andere mensen die 24/7 beschikbaar waren voor anderen. Ze deden het voor een schijntje, omdat het niet om geld gaat maar om idealisme/overtuiging. Ze verdwijnen… Geestelijke gezondheid op de werkvloer wordt niet meer belangrijk geacht of er wordt voor veel geld een “professional” ingehuurd. Alsof je medemenselijkheid in geld kunt uitdrukken. Dat heet vooruitgang… .
@gt40rpathfinder:

nou .. dan kan hij zo weer ergens anders aan de gang ..
De beste man voorzag blijkbaar in een behoefte. De redenatie van de directie vind ik vreemd, want omdat je niet van alle geloven iemand over de vloer wilt hebben zorg je er voor dat er helemaal niemand over de vloer komt.
Even afgezien van het feit of je het nuttig vind dat er een dominee op het werk rondloopt is het raar om een halve oplossing af te schaffen omdat je de hele oplossing niet wil / kan regelen.

Daarbij kan ik me voorstellen dat een dergelijk persoon in een beoefte voorziet. Als een soort geestelijk verzorger kan hij gesprekken aangaan die niemand anders in het bedrijf kan aangaan, zeker geen psycholoog in dienst van het bedrijf. Hiërarchische verhoudingen in het Verenigd Koninkrijk zijn niet te vergelijken met hoe het in Nederland toegaat, laat staan zaken als ontslagbescherming en zo. Gaat het even niet goed met je, dan laat je het wel uit je hoofd dit tegen je baas te vertellen, je ligt er zo uit. Dan is een “ongevaarlijk” luisterend oor in de vorm van een dominee erg prettig.
Deze mensen (dominee’s, pastoors, rabbijnen, imams etc.) zijn vrijwel zonder uitzondering uitstekende luisteraars en mensenkenners en voor zover ik ze ken (en ik ken er een paar) zeer aimabele en plezierige persoonlijkheden die zich openstellen voor álle mensen, ongeacht geloof of atheisme.

Het zou goed zijn als de directie terug komt op het besluit en deze man zijn werk laat doen.
@sabrerator:

yep .. zijn eigen behoefte ..
Ach ja, het is gewoon bullshit. Privé dingen moet je privé houden. Als je privéproblemen hebt en je daardoor niet meer naar behoren kunt werken kun je toch gewoon zelf een psychiater in de arm nemen , hoeft je werkgever toch niet iemand voor in dienst te nemen lijkt mij? Daarbij zie ik het nut er niet van in anno 2012. En tsja, als ze het iets beter getimed hadden (7 januari ofzo?) was het makkelijk geweest. Voor de rest begrijp ik sowieso niet dat ‘geloven’ als in god etc in 2012 nog een onderwerp is? Ik ken mensen die geloven en mensen die niet geloven, mijn oordeel is dan ook dat de mensen die niet geloven op werk/school/thuis etc. veel gelukkiger zijn dan mensen die wel geloven.
Als sanctie koop ik nu gewoon geen Bentley!

O wacht, ik ben niet pro-dominees dus dat is inconsequent. Pfff, toch maar weer even naar de Zuiderinslag 6…
Amen.
Och, over 15 jaar gelooft niemand daar meer en hoor je er dus niemand meer over. In Engeland gebeurt alles altijd 20 jaar later.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).