Bentley Mulsanne: Rijtest en Video

Auteur: , 93 Reacties

Het is het soort auto dat je ziet rijden en dat je denkt: “Wie zou er in zitten?”. Voor één dag was ik dat. Zowel voor- als achterin, want dit is het type auto waarin je je het liefst laat rijden.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De Mulsanne is een klassieke Bentley, waarmee ik de zeer succesvolle Continental GT geen tekort wil doen, maar de Mulsanne sluit het sterkst aan bij het traditionele beeld wat iedereen heeft van dit type Engelse auto. Een grote, imposante sedan, met de hand gebouwd, een motor met “voldoende” vermogen (hoewel dat meer een uitspraak was waaraan dat andere Engelse merk zich waagde) waarin de eigenaar zich in het weelderige interieur laat rondrijden door zijn chauffeur.

Bentley Mulsanne

Met de Mulsanne grijpt Bentley sterker terug naar het verleden waarin het nog op eigen benen stond en geen onderdeel was van Rolls-Royce. Vooral voor het design is dit belangrijk, want Bentley moet en kan nu meer zijn dan Rolls-Royces met een andere badge. Bentley grijpt dan ook terug naar iconen uit hun verleden, zoals de powerlines over de voorspatborden van de Continental R-type, de “gespierde” achterspatborden, de mesh grille en de grote koplampen die verdeelt zijn in drie vakken. Het is een verwijzing naar de tachtig jaar oude Bentley 8.0-liter. Het levert niet het meest fraaie front op, wel een subtiele verwijzing naar Speed. Toch werkt het design beter in het echt dan op foto’s, wellicht vooral omdat dan pas de majestueuze omvang duidelijker wordt.

Bentley Mulsanne

Sinds Bentley is los geweekt van Rolls-Royce, kan (en moet) de Engelse autofabrikant zijn eigen koers varen. Dat uit zich duidelijk in het design, wat teruggrijpt naar het verleden in plaats van dat het “opgeleukte” Rolls-Royces zijn. Helemaal onafhankelijk zijn ze in Crewe niet, maar de inmenging van de Volkswagen Group is niet zo sterk dat de identiteit verloren dreigt te gaan. De Mulsanne is geen verlengde Audi A8, maar maakt uiteraard wel gebruik van componenten die beschikbaar zijn. De voorwielophanging komt van een A8, de achterwielophanging van de A6 Avant en uiteraard zal het navigatiesysteem ook bekend zijn als je de andere producten van VAG goed kent. Verder is de Mulsanne op en top een Bentley. De carrosserie wordt volledig in Crewe geproduceerd. Als je ooit een Mulsanne ziet staan, zoek dan eens goed naar de naad tussen dakplaat en de rest van de carrosserie. Bij vrijwel iedere andere productieauto zie je die ergens terug, soms weggemoffeld onder een sierstrip op het dak, soms als overgang tussen spatbord en dak. Bij de Mulsanne niet, de overgang is volledig doorgelast en weggewerkt. Dat is niet alleen steviger, maar ook een indicatie voor hoe veel oog voor detail er is tijdens design en productie.

Bentley Mulsanne

Craftmanship
Het respect voor Bentley groeide ook na een rondleiding door de fabriek. Vrijwel alles wordt met de hand gedaan en iedere auto wordt voor aflevering nauwgezet geïnspecteerd, zowel binnen als tijdens een testrit op de weg. Nog leuker is het echt traditionele werk wat wordt verricht aan het interieur. Alle leer wordt met de hand gestikt, voor het stuur wordt bijvoorbeeld één draad gebruikt. Optioneel kunnen alle functionele stiksels nog worden verfraaid met een dwarsgestikte draad. Daar is één persoon een volledige week mee bezig. Dat dient geen enkele functie, behalve dat het mooi is.

Bentley Mulsanne

Bentley Mulsanne

Hout hoort normaal gesproken in de open haard, maar in een Bentley mag het ook. Voor de Mulsanne geldt: alles wat er uitziet als hout is ook hout. Het is niet alleen een fineerlaag geplakt op een ander materiaal. Mocht de apocalyps naderen, dan kan je met al het hout uit een Mulsanne nog wel een avondje de haard warm houden. Doe dat wel pas nadat je de parketvloer uit de balzaal van je kasteel hebt opgestookt, want daar zit beduidend minder werk in dan in de overdaad aan hout in de Mulsanne. Voor het hele interieur is meer dan 170 uur handwerk benodigd, bijna de helft van de totale productietijd.

Bentley Mulsanne

Bentley Mulsanne

6¾-liter V8
De bloedlijn van de V8 is terug te voeren tot 1959, maar de krachtbron is wel ingrijpend aangepast aan de moderne tijden. Bentley zelf heeft over een volledig nieuw blok, maar boring en slag zijn wel hetzelfde als die uit de V8 van de Arnage. Alle interne delen en de cilinderkoppen zijn in ieder geval helemaal nieuw. Om het brandstofverbruik verder te drukken is er zelfs cilinderuitschakeling. De V8 schakelt vier cilinders uit als de motor minder dan 2.000 tpm draait en niet zwaar belast wordt. Dat levert 8 procent besparing op onder dit soort omstandigheden. De totale CO2 uitstoot en het verbruik daalde met 15 procent.

Bentley Mulsanne

Trap het pedaal in het bijzonder dik en rijk uitgevoerde tapijt en de Mulsanne gooit zich met een ontstellende overgave richting horizon. Het is een lel van een auto met een gewicht van 2600 kg, maar de V8 heeft er totaal geen moeite mee. Vanaf 1750 tpm is er maar liefst 1020 Nm aan trekkracht beschikbaar! Bij 4200 tpm komt het maximum vermogen van 512 pk vrij. De redline volgt al snel, bij 4500 tpm is het feest over. Het zegt iets over het karakter van de twinturbo V8: “effortless” brengt de Mulsanne je naar de plek van bestemming. Als het moet snel, maar dat is ook weer niet de hoofdmissie van de Mulsanne. De prestaties zijn overigens indrukwekkend genoeg: in 5,3 seconden staat 100 op de teller, in 11,5s 160 km/u en de topsnelheid is in ieder geval 296 km/u.

Bentley Mulsanne

Bentley Mulsanne

Op de kleine met heggen omheinde weggetjes tegen de grens van Wales aan werd de Mulsanne wel een spannende metgezel. Vooral omdat het in mijn aard zit om toch minimaal één keer het volledige potentieel te benutten. De associatie met windsurfen in een herfststorm of op tempo skiën van een ijzige piste is snel gelegd. Het kan allemaal wel, maar de omstandigheden en de behaalde snelheid staat niet bepaald garant voor een veilige rit.

Aan de wegligging ligt het overigens niet: de besturing biedt voldoende feedback en het instelbare onderstel in combinatie met behoorlijke lappen rubber om de 21 inch velgen (onderdeel van de Mulliner Driving Specification) zorgen voor veel grip. De Mulsanne is echter zo stil en de V8 doet zo makkelijk zijn werk, dat je je makkelijk vergist in de snelheid die je al behaald hebt.

Bentley Mulsanne

Laat je rijden
Maar pak af en toe de sleutels van je chauffeur af, want dan krijg je nog meer respect voor het technologische vernuft van de Mulsanne. Dan kun je meteen genieten van het werkelijk fabelachtige geluid van het optionele 2200 watt sterke Naim audio-systeem. Het is het hoogste vermogen ooit in een productieauto, maar de twintig speakers produceren ook bij lagere volumes een subliem geluid. Achterin kan je daar misschien nog wel beter van genieten dan achter het stuur. Laat de elektrische verstelbare achterstoel ietsje onderuit zakken, nestel je nog iets dieper in het leer, schenk een klein glaasje champagne in die je uit de koelkast haalt en laat de wereld aan je voorbijtrekken. Ontspanner reizen kan bijna niet. Filmpje!93 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Leuke video zo met beelden van de fabriek!
@JamesBond007: absoluut! Maar ik zit nog steeds te wachten op het stuk wanneer Wouter ‘m laat uitbreken, is toch AB traditie?
@label89: ‘T schijnt dat Wouter dat niet durft met rechts gestuurde auto’s.. Pff poes!
Prachtige auto! Leuk stukje ook in de video met die plassen.
Didn’t see that coming.
@Joost1990_2:
Ik ook niet, leuk dat Autoblog zo’n divers pluimage aan wagens kan en mag testen!
Ik vind de Mulsanne echt geweldig.
Wat een indrukwekkende wagen.
Leuk!

Maar waar blijft de rijtest en video van de nieuwe Maserati Quattroporte?
@azuli: die mogen ze houden.
Ik krijg steeds meer respect voor deze auto, al helemaal na het zien van deze video.
is die gefacelift? die bij Top Gear was 2 jaar geleden zag er best anders uit moet ik zeggen
@salberts93: Ja, nou je het zegt! Het is er kwalitatief ook op vooruit gegaan volgens mij; Jeremy moest toch een paar keer een push krijgen toen..
Takes driving to a whole new level!
En toch zou ik nog steeds een RR Ghost kopen als ik
voor de keuze stond…
Sorry wouter, maar als jij gereden wilt worden… het klinkt gewoon heel verkeerd.
@slipstreamer: Waar het hart vol van is…
Nivellering rules!
Teneerste top van Autoblog dat ze dit soort auto’s kunnen testen.
Duitse vakmanschap gecombineerd met Britse stijl en je krijgt je dit soort auto’s gewoon om van te watertanden. Velen zeiken VAG af, maar vergeet niet dat er dankzij VAG zulke auto’s bestaan.
@agera:
Ik kan anders prima zonder hoor….
Dus om VAG hierom nu te bejubelen….
Nee dan liever een Rolls, Bentley is sinds eind jaren 30 toch al niks meer dan badge enginering.
@jrk68: Bekijk het een keer van een ander perspectief. Bentley stond op sterven na dood, VAG nam het over en deze kapitale injectie leidde tot een heel nieuw frisse wind. Zelfde geld voor Bugatti en een heel klein beetje voor Lamborghini. Echter koopt VAG niet alleen prestigieuze merken. Seat en Skode zijn nu betrouwbare bakken geworden mede dankzij de Duitsers.
Rolls is ook een prachtig merk, maar ook hier zijn Duitse handen aan de pas geweest.
@agera:
Seat betrouwbaar? woehahaha, wanneer ontwaak je uit die droom….
Skoda’s daarentegen zijn idd wel redelijk betrouwbaar naar VAG begrippen….
Maar goed als het AngloGermaan moet zijn blijft mijn keuze gewoon een Rolls….
@agera: kwaliteit is anders, voor het geld tenminste. Ik ken iemand die er een had, de cillinder uitschakeling was heel duidelijk voelbaar, en er waren schakel problemen. Buiten dat zitten er standaard niet eens schermpjes in de hoofdsteunen. Met minder dan een jaar was ie de deur weer uit.
@trbn: Standaard? dat woord kennen ze niet bij Bentley. alles, maar dan ook echt alles, is een optie. Degenen die deze wagen rijden verkeren immers in de luxe positie dat ze ook daadwerkelijk zo’n wagen kunnen veroorloven. de gemiddelde Bentley rijder heeft immers een huiselijk wagenpark bestaande uit meerdere wagens, slaven assistenten, een groot landhuis, een helikopter in de achtertuin of voortuin die klaar staat om je op en neer te brengen indien je haast hebt.

dus ik denk niet dat iemand die zo’n wagen daadwerkelijk koopt, werkelijk wakker licht van wat er in de standaarduitrusting zit..
@trbn: Standaard? dat woord kennen ze niet bij Bentley. alles, maar dan ook echt alles, is een optie. Degenen die deze wagen rijden verkeren immers in de luxe positie dat ze ook daadwerkelijk zo’n wagen kunnen veroorloven. de gemiddelde Bentley rijder heeft immers een huiselijk wagenpark bestaande uit meerdere wagens, slaven assistenten, een groot landhuis, een helikopter in de achtertuin of voortuin die klaar staat om je op en neer te brengen indien je haast hebt.

dus ik denk niet dat iemand die zo’n wagen daadwerkelijk koopt, werkelijk wakker licht van wat er in de standaarduitrusting zit..
@jrk68:

VAG heeft bentley dichter gebracht bij wat het was dan dat het ooit geweest is sinds de ’30s.

We mogen de conti gt dan wel een voetballers wagen vinden en lichtjes marginaal maar het is wel die wagen die de essentie van zo’n klassieke 4 1/5 littre draagt.

Een zwaar krankzinnig snel scheurmachien voor zij die wat geld op overschot hebben en comfort willen.
In een Bentley rijd je zelf en niet met chauffeur.
Het model, tenminste de ‘neus’ heb ik altijd een verwijzing gevonden naar de 1958 Bentley Continental S-1 Mulliner Fastback.
http://remarkablevehicles.com/index.php?title=1958_Bentley_Continental_S-1_Mulliner_Fastback
@desjonnies: Een hele subtiele verwijzing… De hele voorkant is naar de klote door die achterlijke kleine lichtjes…
@desjonnies: Het kan later gewijzigd zijn natuurlijk, maar Mulliner paste het ook toe op de eerder R-type.

http://i47.tinypic.com/1rckso.jpg

Bentley fastbacks uit de 50-er jaren kennen geen Rolls Royce gelijke en zijn voor velen veel bepalender voor het beeld dat ze van klassieke Bentleys hebben dan de saloons. Kijk maar naar de prijzen die ervoor betaald worden.
integralechubasco
ik vind hem wel een stuk mooier dan de audi a3…
Grappig trouwens die nummerplaat, de letters WO staan voor W.O. Bentley, de grondlegger.
Dat jullie zo’n ding meekrijgen valt me al lang mee!
Mooie wagen en dat zit lekker kan ik je vertellen!
Ik vind het nog steeds een lelijk ding. Zou altijd voor de Rolls gaan. Ook alweer dik 8j in productie en nog steeds top. Die koplampen doen de auto geen goed in mijn ogen. Beetje ‘gesmolten’ Alsof er een kop koffie over de originele tekening is gegaan. Interieur is wel erg fraai.
@E34M5Touring: Al moet ik eerlijk zeggen dat ik de Phantom I van voor de facelift beter vind ogen. Die grote imposante ronde mistlichten onder de vierkante koplampen zorgden voor een nog indrukwekkendere uitstraling. Natuurlijk is de Phantom II nog steeds indrukwekkend, maar ja een facelift had die misschien wel nodig na 8 jaar o.a. voor nieuwe verkopen.
@agera: Ik vind het ontwerp nog steeds niet oud worden. Dat vind ik heel knap van de Phantom. Die ziet er nog steeds statig en modern maar toch klassiek (i know klinkt stom maar kan het niet anders uitleggen). Zou mijn keuze zijn.
Heerlijke wagen. De Chinezen zullen ervan smullen.
Toen ik ooit de eerste foto’s van de voorkant zag vond ik het echt helemaal niks. Gelukkig begint het ontwerp al aardig te wennen en ben ik de auto behoorlijk gaan waarderen.
Ligt het aan mij dat deze Mulsanne mij veel meer het Bentley-gevoel geeft dan die Continental GT-modellen?
@bentley1969: Je hebt ook nog de Flying Spur al heb ik liever een Flying Spur dan een Mulsanne, maar dat is een kwestie van smaak.
@agera: Bij de Continental GT-modellen (dus ook bij de Flying Spur) heb ik het ‘dit is een dure VW gevoel’; bij deze Mulsanne heb ik meer het gevoel dat het de ECHTE opvolger van de Arnage (en Turbo R) is.
Dus beter aansluitend bij de traditie van Bentley.
@bentley1969: Je hebt gelijk dat het misschien geen typische of een klassieke Bentley is zoals de Mulsanne. Met de Continental series is Bentley een andere weg ingeslagen. Echter de grootste klantenkring van Bentley gaat voor een Continental en de Continental series brengt nu eenmaal het meeste geld in de kas bij Bentley.
Puur vakwerk, wat deze auto overduidelijk ‘kijk mij nou’ maakt. Maar wat is ie mooi!!
’21 WO’ als kenteken. De WO snap ik, waar komt de ’21’ vandaan?

Wie-o-wie?
@rikkon: 21ste eeuw ;)
Het is lang geleden dat ik de behoefte voelde een AB-rijtest te lezen/kijken, maar met deze auto is het weer voor elkaar. Ik ben jaloers…
hoeveel Mulsannes zou Bentley kunnen maken op jaarbasis?
-=edit: check!=-

Verder heel indrukwekkende auto. Ik zal graag een keer in zo’n auto meerijden zeg…
jammer dat de foto van het artikel, niet een foto is van de rijtest zelf..
Ik vind dit echt een geweldige auto, terwijl ik er bij de lancering nog niet veel aan vond. Ik heb normaal ook niks met VW en Opper-VW en alles wat daar bij hoort (zelfs Lambo is tegenwoordig een beetje meh en een Continental GT is een Phaeton voor meer), maar Bentley is er bij dit model duidelijk in geslaagd zelf de regie in handen te nemen en keihard (nou ja, grotendeels) NEE te zeggen tegen al die pars bin platvorm deel terreur bij VAG, waarvoor hulde.
Slechtste video in tijden!
De Moeder Aller Moderne Auto’s.

Ja dankzij VAG, dat wel.
Jammer dat de achterbank niet is geshowed.
wat een auto! Ideaal om verre reizen mee te maken, als je geld zat over hebt om te tanken. Niet geschikt voor de Nordschleife.
Mulsanne is een auto die bedoelt is om zelf in te rijden en te laten rijden ;)!
Zo dan, en nu weer een lekker ragapparaat
Prachtig maar bij lange niet zo prachtig dan de Phantom van Rolls Royce
Het stuur is anders, volgens mij, zo afgeleid van Audi’s van de vorige generatie. Het stuur van de A3 van een van mijn buren (en met hem het stuur van waarschijnlijk meer Audi’s) ziet er op het logo na precies het zelfde uit.

Eigenlijk toch gek dat deze auto geen V12 heeft, aangezien het wel het vlaggenschip is.
Goed en sfeervol filmpje, je voelt gewoon de luxe van die auto afstralen. Verder mooi om te horen dat jullie voor zo’n statige auto ook geen hippe elektronische muziek gebruiken, zoals dat vaak gebeurt in rijtesten, maar een rustig stuk pianomuziek, complimenten!
Schitterend toch dat zulke auto’s nog bestaan.
Ben jaloers! Prachtige onbereibare wagen…
Hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe.hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe
Hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe hebbe
@nielsjesauto: wil je m hebbe?
Wat men noemt een statige limousine. Zoals alleen Engelsen ze kunnen maken.
Prachtige wagen! Kan niet wachten tot ze hier een coupe versie van maken!
@lambo4all: Een opvolger van de epische Brooklands dus ;-) Ik hoop er ook stiekem op.
De lekkerste Bentley blijft toch wel een Brooklands. Dat is lekker cruisen met toch dat tikkeltje sportiviteit in de venen van de wagen.
@xilver:

Sportief, maar dan in de betekenis van het woord en niet in die betekenis van het woord die geassocieerd kan worden met zoiets vulgairs als zweet, moeite, brood-sporters,…

Maar ja daar heb je gelijk in. Da’s de bentley van het moment.

Al vind ik dat de conti GT’s het meeste de spirit van het merk overdragen.
@Hupke: Ik vind de GT wat gedateerd (en de achterkant vind ik geen succes maar dat is louter mijn mening), de Brooklands is veel tijdloze ;-).
@xilver:

Hij begint iets ouder te worden ja.
Super mooi gedaan en prachtige auto! Jammer dat het filmpje zo kort duurde. Van mij had alleen het interieur wat beter doorgenomen mogen worden…
Het is misschien vloeken in de kerk maar ben ik de enige die deze stukken minder mooi vindt dan een RR Ghost?
@bennyweisz: nee absoluut niet, maar ik vind het interieur op deze veel mooier.
Prachtige wagen, geweldige wagen zelfs.
Maar toch heb ik de indruk dat Woolf Barnato zich nog eens een keertje omdraait in z’n graf.
Bij dit soort video’s zie je wel snel wie weet waar hij/zij over praat en wie uit zijn nek lult.

Bentley wordt ontworpen en geproduceerd door Britten (eigen afdeling).
@Relief: En de directeur heet?
@norge:
Wolgang Schreiber! Hoeveel punten krijg ik nu?
@9000cse: Klinkt lekker Brits he die naam?
I’m afraid I must insist on the V12 Diesel. I think Bentleys should have diesel so I want the first off-the-line (probably the first ever) Bentley Diesel. If it runs on biodiesel that would be totally cool.

The exterior will be painted by a graffiti artist in this style:

http://streetartbelgium.com/wp-content/uploads/2012/11/Gent-werregaren.jpg

http://streetartbelgium.com/wp-content/uploads/2011/08/IMG_9706.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3009/2931567710_8ca814aa2c.jpg

http://payload.cargocollective.com/1/0/633/118367/roa_london_invisiblemadevisible_1_u_1000.jpg


Not too clean a picture – lots of colours but not too much brightly coloured surface. I’m thinking a lighter gun metal grey as the base colour. Maybe just the steel of the car itself. After the artist(s) is finished the shell gets back on the line to get a Bentley-quality clearcoating. Can you clearcoat the metal without a primer? Could be interesting. I’m thinking a matt finish on all the chrome parts-wheels. But not too obvious – perhaps semi matt like unpolished alluminium. Just so it doesn’t stand out too much from the artwork either way of the spectrum.

As for the interior: art deco – deep red (burgundy) and dark green.

http://www.theleathershop.biz/GREEN%20LEATHER%20PHONE%20CASE%20300.jpg

http://2.bp.blogspot.com/-qTod3L8M6_A/TngqCEyAfaI/AAAAAAAAAHk/KzqmW82jVWI/s1600/Art_Deco_by_stacy_reed_no_hotlinking_Original.jpg

This colour of wood:
http://www.trendzcar.com/wp-content/uploads/2012/04/2012-Bentley-Mulsanne-Diamond-Jubilee-Interior-1.jpg

And I’ll need the executive option with the buttons and the ipads and whatnot.

To promote the diesel Bentley I’ll gladly hand it over to some of the more respected car mags-journalists – and the guys from TopGear. :-p

Might be something that lures a few customers away from RR.
@Pieter-Jan Catteeuw: Maybe some brass details in-out for the whole art deco flavour.
Het wachten is op een Inferno versie komt van Top Car… :D
2600 kg? Goh dat is slechts 700 kg zwaarder dan die rs5!
Alleen al mooier dan een RR omdat je er bijna geen Hiphoppers, Russen of Arabieren in zult zien. Echt exclusief!
Nou snap ik wat mijn probleem met Wouter is. Hij is gewoon geen echte petrolhead!

“dit is het type auto waarin je je het liefst laat rijden”

Sorry, maar die auto moet echt nog gebouwd gaan worden!

Ik ben eigenlijk geen taalpurist, maar dit loopt toch niet helemaal lekker:

“waarmee ik de zeer succesvolle Continental GT geen tekort wil doen”
Qua uiterlijk toch wel een erg gedateerde auto, met name de achterkant vind ik lelijk. De RR Ghost en Phantom zijn vele malen mooier.
Mooier dan de Rolls, zo dat is er uit!
Zou zelf nooit zo’n auto kopen als ik het geld had, maar wat een mooi interieur.
Prachtige wagen. Vind ik persoonlijk mooier dan een Rolls
ik dacht toch wel dat wouter hier de topsnelheid mee ging rijden!

filmpje had langer mogen duren
Waar zit jullie goeie smaak mense.. Dit is toch een adembenemende auto..
Dank u!!!!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).