Bentley ontwikkelt W12 door

Auteur: , 30 Reacties

Lang leve de rest van de wereld. Als de wereld niet groter was dan Europa, dan geloof ik stellig dat de twaalfcilinder ten dode opgeschreven zou zijn. In met name Aziatische markten kan je het je als luxemerk echter niet permitteren om geen V12/W12 te leveren, en mede daarom kiest Bentley (en dus de VW-groep) er voor de W12 door te ontwikkelen.

Bovenstaande zal niet als een grote verrassing komen: van de aanstaande Bentley-SUV was al bekend dat er sowieso een variant met 12 cilinders onder de kap zou komen. De vraag was echter in wat voor vorm.

Ik weet niet genoeg van de architectuur van Bentley onder de motorkap, maar het zou best wel eens kunnen dat dit dusdanig is georganiseerd dat het het makkelijkst is om er een motor met ‘slechts’ 4 cilinders achter elkaar te herbergen (bij Audi’s Q7 past zoals we weten sowieso een V12, en in de VW Touareg kon je ook een V10 kwijt). De huidige modellen hebben of een V8, of een W12, wat in het laatste geval een mooie manier is om het motorblok redelijk compact te houden.

Tegenover Whatcar heeft Bentleys technisch directeur Ralf Frech nu een nieuwe generatie W12’s aangekondigd. Deze zouden met de nodige verbeteringen ‘standaard’ de 600 pk kunnen halen. Dat lijkt me ook, want de GT Speed heeft er al 610.

Daarnaast zou een 8-bak de huidige automatische 6-bak moeten vervangen, en wordt er zelfs een hybride-Bentley overwogen. Dit zou in ieder geval betrekking hebben op de Mulsanne en de aankomende SUV.30 reacties

hail bentley!
als ik ooit zoveel geld bij elkaar heb he.. wordt mijn eerste auto een dikke bentley!
Nog steeds jammer dat er geen W12 in de korte A8 te krijgen is.
@HZW: een verlengde is ook geen straf?
@HZW: Je bedoelt zeker de minder lange a8
@bertvandessel: haha 1
@HZW: A4?
VW WUP!
Ach ik mag het met 4 pitjes minder doen, maar geniet nog elke dag van iedere meter gereden met mijn W8-je… :P
Goede bezig, niks down-sizen!! Gewoon een dikke 12 doorontwikkelen.
@TSI-tje: Je TSI “W8” bedoel je?
@Silverarrow: Nee, Ik rij dagelijks met mijn 1.8TSI “lease-bakkie” maar probeer ook iedere dag mijn ‘hobby’ 2001 Passat 3BG Sedan 4.0 W8 4Motion even uit te laten… altijd, gegarandeerd goed voor een dikke glimlach.
@TSI-tje: Dat zijn de betere wagens, 275 pk in een auto die er uit ziet als een gewone passat (afgezien van de uitlaten). Nice!
@Silverarrow: Bedankt. En zoals ik al stelde in het commentaar bij 360box. Het zijn géén racemotoren, maar het is wel genieten als je op het gas gaat. Een auto die eruit ziet als ’13 in een dozijn’ maar klinkt zoals een 8 cilinder ‘hoort’ te klinken. Ik vind dat wel charme hebben.
De Touareg is ook met W12 geleverd, dus de Bentley SUV zal, met het oog op kostenbesparing, waarschijnlijk met hetzelfde blok geleverd worden als de Continental GT.
@Silverarrow: Inderdaad er was al een Touareq W12. Dus dat gaat wel passen. Toch mooi dat niet alles kleiner hoeft.
Nu dacht ik dat Bentley een deur gemaakt heeft in de vorm van een W12. :/

Lezen is een kunst zeker.
@laurensl: haha yep, zwaar Star Trek! Helemaal in thema dus :)
@laurensl: Zou een coole garagepoort zijn…
Bentley gaat hun amerikaanse motor verder pimpen…
Zal wel weer 3 vw golf GTI blokjes aan elkaar gelast.
@ytrewq
nee de 6,75l v8 was Amerikaans, dit zijn 2 vr6’jes
Als ze nou 2 van die 3.0 tfsi motoren naast elkaar leggen :) Dan is die hele doorontwikkeling niet meer nodig :p En dan gooien ze gewoon zo’n cilinderuitschakelingsprogramma erbij op om het nog een beetje zuinig in de cijfers te houden.
Ben niet zo’n fan van een W motor, je moet er retedikke turbo’s op zetten om er een beetje vermogen uit te trekken, zal wel te maken hebben met de krukas. Het is dat die Bentleys toevallig niet lelijk zijn.
@The360box: De 500 pk die Audi uit de atmosferische haalt momenteel vind ik toch niet onaardig. En de Bentley heeft sowieso een biturbo-versie.
@Box: Hoe bedoel je? Aan het vermogen niets te kort. Het zijn geen race-motoren, dat is zeker. Maar het zijn wel de blokken met de meest compacte inbouwmaten op de markt. En dat komt weer ten goede aan de binnenruimte. Niet onbelangrijk voor luxe limo’s en coupé’s zoals deze Bentleys. 450Pk uit de W12 van de Audi A8 (zonder turbo’s) is weinig in jouw beleving ? Verklaar je nader…
Haha waar praten we over man? V12’s in Audi’s, V10’en in VW’s (destijds), W12 blijft de volgende 10 jaar nog wel bestaan.. Geweldig :)
Ik was laatst nog bij Bentley op (werk)bezoek en toen werd me verteld dat ze bezig zijn om een 6 Cilinder in de Continental modellen te stoppen!! Dit juist voor de Chinese markt! Dit strookt niet helemaal met “In met name Aziatische markten kan je het je als luxemerk echter niet permitteren om geen V12/W12 te leveren”.
Ze gaven als reden op dat juist in China een heel streng CO2-beleid gevoerd wordt.
Oh ja, ze vertelden me ook nog dat ze dit in Europa niet aan de grote klok gingen hangen… (’t zou je maar gebeuren dat ze op AB gingen Bentley-bashen haha
Netjes, dikke motor, benzine verbranden, milieuvervuilen tot de max :D

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).