Benzinedieven opgepast: BOVAG heeft nieuw middel

Auteur: , 83 Reacties

En wat is dat dan? Kraaienpoten? Een jachtgeweer voor iedere pomphouder? Je peut afrekenen voordat je hem in je tank gooit? Neen!

Het ‘extra wapen in de strijd tegen benzinedieven’ is het standaard verhalen van 151 euro (geen 150, maar 151 euro) schadevergoeding op benzinedieven. Dat zal ze leren!

Tsja, alleen ontspringen benzinedieven vaak de dans, omdat ze valse kentekenplaten gebruiken. En als je ze dan al te pakken hebt, zie dan maar eens geld van ze los te krijgen. Van een kale kip kan je geen veren plukken, en dit soort gasten zit doorgaans niet zo ruim in de slappe was. Althans niet legaal. En wat doe je als ze je de spreekwoordelijke middelvinger in je gezicht geven?

In principe bestond dit programma al, de BOVAG haakt aan bij het succesvolle programma ‘Afrekenen met Winkeldieven’ van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Echter, zoals al eerder gezegd, zie eerst de benzinedieven maar eens te pakken. Een winkeldiefstal zie je of hij ontgaat je, dus in feite is de pakkans daar 100% (want van die andere winkeldieven heb je nooit weet gehad), bij benzine is dit wat anders.

Maar misschien is mijn cynisme misplaatst en gaan we vanaf nu een spectaculaire daling van het aantal brandstofdiefstallen zien. Ik zie echter meer heil in bijvoorbeeld vooraf betalen, of evt een barriere die uit de grond tevoorschijn kan komen (hoewel dat voor andere bestuurders niet zo fijn is).

Benzinediefstal staat weer helemaal op de agenda, door de hoge benzineprijs, maar zeker ook nadat enkele weken geleden twee mannen na benzinediefstal en de daariop volgende politieachtervolging een onschuldige weggebruiker dood reden. Dit veroorzaakte veel ophef, zeker toen de schuld in de schoenen van de polite werd geschoven.

UPDATE 10:50 – We hebben contact gehad met de BOVAG, die ons van de volgende informatie heeft voorzien: jaarlijks komen 20.000 tot 30.000 gevallen van benzinediefstal voor. In 28% van de gevallen wordt hierbij met gestolen kentekens gewerkt. Verbazingwekkend genoeg is de meerderheid van de dieven dus vrij gemakkelijk op kenteken icm camerabeelden te achterhalen. Naast de boete die ze voor het vergrijp krijgen, moet deze 151 euro extra afschrikwekkend werken, en als compensatie voor de pomphouder dienen.83 reacties

Waarom geen poortjes bij de pompen? Na betaling de poort open? (of met zo’n paal die je ook regelmatig voor bussen ziet)
@petermb:
Jerrycan?
@petermb: Pas na afrekening een soort parkeerticket krijgen, waardoor slagbomen omhoog gaan ofzo. Dat lijkt mij wel een oplossing, in ieder geval tegen het wegrijden.
Dit idee klinkt misschien een beetje raar maar waarom niet de brandstof goedkoper maken?
…..als de veren op zijn kun je het vel nog eraf trekken….
@somebody: en kippenvlees is ook niet verkeerd!
@wantthegreen: het is maar waar je van houdt…
Vooraf betalen of pinnen aan de pomp , wel zo logisch.
@wouter070: Ik heb een hekel aan vooraf betalen, ik wil mijn auto gewoon aftanken…
@flutterby: gewoon vooraf je pas er in (zoals nu ook al bij onbemande tankstations moet) en een reservering laten plegen. Dan tanken en daarna wordt pas het uiteindelijke bedrag geratificeerd.
@Griffin: KLopt wel, maar dan gaan mensen die shop niet meer in. Op de troep de ze in de shop verkopen pakken ze redelijk wat winst!
@gregorius: meer zelfs: daar halen ze vaak meer uit dan uit de benzine.. beetje zoals een garagehouder meer heeft aan een onderhoud dan aan een verkoop..
@Griffin: En dan expres onvoldoende saldo hebb0n. :lol:
@kaasboerin: haha zal wel niet werken, dan kan je wss gewoon niet verder tanken.
@Christiaanvdd: Bij doe-het-zelf dingen moet je minimaal 100 of 150 euro ofzo op je rekening hebben staan. Dus het enige wat je dan nog kan doen is stiekem een tank van 300 liter onder je auto doen en precies dat minimumbedrag op je rekening hebben :P
@Mich: valt wel mee. Ik heb een keer meegemaakt dat er maar 35 euro opstond en dan stopt de pomp gewoon bij 35 euro :-)
@Mich:

normale pompen slaan toch af bij zoveel liter? 100-150 ofzo?
@wouter070: In Frankrijk is dat overal zo…
Kwam terug van vakantie en zag allemaal dubieuze transacties op mijn rekening. Totdat ik ging vergelijken met de bonnetjes, en bleek het overeen te komen met alle tankbeurten.
Waarom zou een barriëre voor andere bestuurders vervelend zijn dan? Ik vind het nog niet zo’n slecht idee. Gewoon paaltjes voor en achter de auto waarmee ze overdag ook winkelstraten afsluiten. Ze komen omhoog zodra de pomp start, en gaan naar beneden wanneer de kassiëre ze weer vrijgeeft. Zo hebben andere klanten geen last van de paaltjes want die nemen het vulpistool niet uit de houder.
@Original_Arnoud: Dit dus.

En tevens van te voren betalen is helemaal niet zo gek. Doen ze op sommige plekken in België ook gewoon.

Ik zou zeggen, laat de pomphouder gewoon lekker zelf beslissen hoe hij het wilt doen.
@Original_Arnoud: Hoe ga je het zo maken dat elk soort vehikel, dus bussen, vrachtwagens, personenauto’s, tourings, allemaal precies zodanig achter de paaltjes staan zodat deze er niet gemakkelijk om heen kunnen draaien dan?
@Original_Arnoud: Er kan nogal wat mis gaan met van die paaltjes. Voorbeeldje: bestuur rijdt weg na afrekenen, er komt een andere bestuurder die op de parkeerplaats moet zijn achteraan. Paaltje komt onder auto weer onhoog, auto total loss. Dat soort dingen gaan gebeuren.
De kans is klein, en mensen moeten opletten. Toch heb ik in mijn stad wel gezien dat het nog knap vaak kan mis gaan. Dat veroorzaakt erg veel negatieve publiciteit en flinke schades.
@jelmer: Gewoon heel simpel, als je begint te tanken dan komt het paaltje omhoog… Heb je betaald aan de kassa dan gaat die weer naar beneden. Dit paaltje merk je waarschijnlijk niet eens tot je er tegen aanloopt.
@flutterby: een slagboom werkt ook hoor, en is een stuk goedkoper.
Want wie gaan die paaltjes betalen? En eventuele schade die ze toebrengen? Juist, degenen die gewoon betalen voor hun benzine…
Omdat je je auto dan op een te specifieke plek moet neerzetten. Bijv Porsches 911 en busjes hebben hun vulopening vooraan de auto.
@sir_smokalot:
Dat is inderdaad een moeilijkheid.. Ik zie het in. Dan is pinnen aan de pomp inderdaad de enige oplossing. Dan zal de shop waarschijnlijk langzaam aan verdwijnen. Klanten hoeven niet meer naar binnen om te betalen en zullen dus ook niet snel geneigd zijn om nog effe een tijdschrift mee te nemen oid.
@Original_Arnoud: Dat hoeft toch niet zo’n probleem te zijn? Op die manier maak je ruimte voor zaken waar mensen wél behoefte aan hebben, zoals bijv. fatsoenlijke toiletten en wegrestaurants, of een soort AH 2 Go varianten.
de auto waarmee de benzine gejat is, is ook altijd nog wel 150 euro waard.

maarre, waarom gaan niet alle pompstations het systeem van de onbemande pompen gebruiken? Dan hoef je slechts een enkele pomp in de gaten te houden voor mensen die cash willen betalen, daar kan je dan evt. nog een paaltje of slagboom plaatsen. Bijv. de Makro in Diemen werkt zo, gaat volgens mij prima en het verklaart ook meteen waarom ze zo goedkoop kunnen zijn met hun brandstof.
Gewoon allemaal onbemande benzinestations. Kunnen ze niets meer, of een pinautomaat op elke tankmodule.
Ook hierdoor zijn onbemande tanksations (prepaid immers) goedkoper.
Bij ons in België zijn veel pompstationhouders de dieven zat en verplichten ze nu al vaak om vooraf te betalen. Zo is het al jaren in Amerika, dus ik zie niet in waarom niet iedereen dit zou toepassen…
@cedio911:
Maar dan kun je de auto dus niet voltanken ?
@cedio911:

van tevoren betalen vind ik echt een waardeloos systeem. ik wil hem gewoon volgooien, niet voor een bepaald bedrag. Doe dan gewoon het pin systeem zoals bij veel onbemande pompen.

dan kun je gewoon tanken wat je wilt en aan het einde wordt het juiste bedrag afgeschreven.
Veel stations zijn niet voor niets bemand, ze moeten immers nog wel de koffie, sandwiches en M&M’s kunnen slijten. Maar volgens mij is dat geen reden om vooraf betalen niet tot norm te maken?
Paaltjes of blokken is veel te duur en omslachtig. Voor dit probleem zijn mijns inziens maar twee oplossingen:

1. Alleen met pin betalen (zoals de onbemande pomp)
2. Vooraf betalen.

Wij zijn niet gewend om vooraf te betalen maar in de VS, Scandinavië en Japan is dit gewoon gemeengoed…
Zijn er ook dieseldieven?
@rotarypowah: Die hebben bijna allemaal een tankpas ;)
@E34M5Touring: Zijn er ook nog voordelen van een Tankpas voor particulieren?
@euro95: Geen idee, denk het niet, aangezien je het einde vd maand nog steeds moet betalen. Het scheelt mij in ieder geval veel bonnetjes sparen voor de baas!
Laat die tankstations zelf maar de maatregelen betalen om diefstal te voorkomen, het is tenslotte hun probleem. Als ik wil dat er niet wordt ingebroken moet ik ook zelf sloten op mijn deur maken. Als de belastingbetaler er weer voor op moet draaien of de klant, op wat voor manier dan ook, stel ik voor om met zijn allen masaal benzine te gaan stelen, heulemoal nergens voor betoalen!
@panzerknacker: Tsjonge jonge, wat is het credo ‘eigen verantwoordelijkheid’ aan het doorschieten. Voor jou is zelfs diefstal zelfs geen overheidszaak meer. Natuurlijk moeten de pomphouders zelf ook wat doen, maar het probleem naar ze toe schuiven lijkt me flauw. Moet heel Nederland in een soort Kijkshop veranderen?
@jelmer: Het bestraffen van diefstal is inderdaad een overheidstaak. Maar iedereen (zowel burgers als bedrijven als de overheid) is ook gewoon verplicht om maatregelen te treffen om hun eigendommen te beschermen tegen diefstal.
Pomphouders hebben diverse middelen ter beschikking om dat te doen (prepay, pinpaspomp), maar blijkbaar hebben ze goede redenen om die niet toe te passen – al is het maar omdat dan hun shopverkopen omlaag gaan.
Kortom, blijkbaar wegen de nadelen van de status quo op tegen de voordelen. Dat is hun beslissing.
Vooraf betalen kan ook problemen geven. Want de pomphouder vraagt voor hoeveel je wil tanken. En als je tank vol is en je te veel heb betaald kan/wil de pomphouder dit niet terug geven. Zelf een keer meegemaakt in USA en ook vaker gehoord. Of ze vragen of je je creditcard aan ze wil geven tot je getankt heb. Dat vertrouw ik helemaal niet.

Het beste is bij elke tankmodule een pinautomaat ( zoals Northwestern al schreef).
En als ze eens de benzine/dieseldieven te pakken hebben gewoon 2 jaar cel. Lijkt mij een gepaste straf. :)
Eerst betalen en dan tanken is een eenvoudige oplossing. Wordt al veelvuldig gebruikt bij onbemande benzinepompen. Er wordt dan na het tanken afgeschreven wat is getankt.
Mensen die met cash willen betalen kunnen dan voor een bepaald bedrag aan biljetten invoeren bij een automaat om zo tegoed op hun tankkaart te zetten of meteen te tanken. Vrij simpel en hopelijk wordt het eten dan ook eindelijk eens wat beter in de Nederlandse tankstations.
Lol @ Ben Zinedief

OT:
Slagbomen kan op de snelweg makkelijk, die zet je gewoon net voor de oprit naar de snelweg toe. Wordt het verkeer ook gelijk gedoseerd toegevoegd. Uitrijdmunt kun je ophalen bij de kassa, ook als je niks gekocht hebt.
Dat is alvast 1 probleem opgelost.

Pomphouders in steden en dorpen is wel wat moeilijker omdat deze nogal verschillende soorten lokaties hebben.
Maar niks onmogelijk…
Gewoon vooraf betalen,lopen je klanten 2x door de shop, of met pin aan de terminal. Doen ze in Curaçao ook allang…
in frankrijk zie je wel eens een slagboom bij de pomp alwaar je daar kunt afrekenen, wordt met camera’s bekenen waar je getankt hebt.. zodat na afrekenen de slagboom omhoog gaat..heb je maar 1 slagboom nodig, die staat als het ware aan het eind..
een soort van fuik waar je door moet…net als een mc drive , maar dan anders..;-)
Waarom geen (inter)nationale tankpas met code ( zoals en pinpas ). Al je gegevens staan op die pas met een chip en elke tankbeurt wordt geregistreerd.
Zo bespaar je 3 tot 4 cent op de benzine prijs die vaak naar het personeel gaat en het is veiliger.
In mijn buurt staat een pompstation dat eerst je pinpas en code opvraagt voordat je kan tanken.
Als dat is opgenomen, dan kan je tanken net zoveel als je wilt. Veilig, makkelijker, goedkoper en je krijgt een bonnetje. Dus altijd te controleren.
@bempi: de eerste jaren zal dan de benzineprijs omhoog moeten om de kosten van jouw (overbodige) systeem terug te verdienen.
Een kleine maand geleden was ik in Miami, Florida. Daar wordt er vooraf betaald voordat de pomp gebruikt kan worden. Prima systeem, zeker aangezien er veel met creditcard wordt gewerkt. Cash vooraf betalen kan ook, alleen dat is lastig inschatten hoeveel peut erin moet. Verder prima systeem en diefstal is daar vrijwel onmogelijk!
het kan ook makkelijker en zonder slagbomen.
het vulpistool blokkeren totdat je jezelf met je bankpas hebt identificeerd.

Een kenteken is (hoop ik) makkelijker na te maken dan een bankpas.

en naast de camera die de auto in beeld brengt, ook een camera bij de pomp die iedere klant in beeld brengt
Wat doen ze toch moeilijk in Nederland! Als ik hier in Stockholms ongeving op bepaalde (lees: niet de beste) plaatsen in de shop wil betalen moet ik eerst mijn rijbewijs of ID kaart als onderpand geven. En dat is geheel geaccepteerd hier.
@lastbiltekniker: Klinkt een prima systeem, maar al van tevoren pinnen is net iets sneller/makkelijker.
Voor iedereen die roept vooraf betalen, volgens mij is het dan alsnog mogelijk om 10 euro af te geven, en vervolgens voltanken voor 100 euro en dan alsnog weg rijden. Maar dan ben je in ieder geval binnen geweest en dus gespot op de camera denk ik.
@jeanclaude: de pomp is dan wel zo slim afgesteld om je voor max € 10 te laten tanken.
Probleem met die paaltje is dat als je er tegenaan rijdt of hij komt omhoog met je auto erboven op, het tankstation aansprakelijk is.
De verhouding tussen wat je fout doet en de schade is namelijk zoek, dus zelfs als een paaltje de dief tegenhoudt, dan moet het tankstation de schade vergoeden.
In winkelstraten net zo. Licht op rood? Toch doorrijden, paal komt omhoog, met auto erop, gemeente mag dokken. Want door rood rijden kan je niet bestraffen met een total loss auto. Plus je mag geen eigen rechter spelen.
Bij de pompen langs de snelweg kun je maar op 1 manier het terrein af. Zorg dat wanneer je de afrit pakt je kenteken gescand wordt en er bij de oprit een slagboom staat die opnieuw je kenteken scand. Je kan op die manier een prima systeem maken welke ziet bij welke pomp er wordt getankt en wie er heeft afgerekend. Kan allemaal volledig geautomatiseerd en kost ook nog eens geen kut :)
Creditcard erin, er wordt een groter bedrag afgeschreven (denk aan 200 euro). Vervolgens krijg je het verschil terug als je klaar bent met tanken.
Wat een onwillig gezeik hier in Nederland. Proberen ze weer het wiel opnieuw uit te vinden ofzo! Gewoon heel simpel… Betaal 100 euro, ga daarna tanken en de pomp slaat af bij 100 euro. Simpel toch!
@VeniVidiVici: Kijk, das nou slim ;-)
@mrbones: Haha ja toch, wat kan het leven soms simpel zijn :)
Wat wordt dit weer lekker uit verband getrokken.

Even uitgaand van 3000 bemande pompstations, en 25000 doorrijders per jaar totaal, dan hebben we het hier over iets meer dan 8 doorrijders per pompstation per jaar. Als een gemiddelde tankbeurt 40 liter is, dan hebben we het over een kostenpost van rond de €500 per jaar per pompstation.

Nu hebben snelweg pompstations meer doorrijders, maar die zetten ook veel meer brandstof om dan een buurtpomp.

Lijkt me dan niet erg nuttig om peperdure slagbomen of andere systemen aan te leggen die klantafschrikkend werken. Kan je beter de pompbediende alerter maken met het vrijgeven van een pomp, en bijvoorbeeld niet de pomp vrijgeven als het kenteken verdacht is (vast gemaakt met tie wraps of duct tape). En bij twijfel om de kenteken papieren vragen.
@Tenck: Bij sommige tankstations is het 1000,- euro in de maand wat ze kwijt zijn aan doorrijders. Bij anderen is het maar 100,- ofzo.

Als pompbediende heb je trouwens op sommige stations echt niet de tijd om elke auto te gaan bekijken op verdachte zaken. Toevallig zijn dat nou net de tankstations waar ook de meeste doorrijders zijn.

Trouwens dit systeem is echt heel naar van die 151,- euro.

Het gros van de ‘doorrijders’ zijn namelijk mensen die écht zijn vergeten om hun pomp te noemen omdat ze wat te eten kopen en de pompbediende niet 500x op een dag wil vragen ‘heeft u ook getankt’.

Helaas heeft het tankstation geen info over de kentekenhouder en dan moet het via zo’n dure incasso.

Ik snap niet waarom de tankstations niet een goedkoper incassobureau hiervoor in het leven roepen die de klant niet zo op kosten jaagt.

Overigens de echte boeven jatten gewoon een kentekenplaat en die trekken ze er bij de eerstvolgende parkeerplaats weer vanaf.
Zolang ze daar niks tegen kunnen doen heeft de rest van de maatregelen geen zin behalve dat je mensen echt tegen het zere been stoot.
“Een winkeldiefstal zie je of hij ontgaat je, dus in feite is de pakkans daar 100% (want van die andere winkeldieven heb je nooit weet gehad)”
Natuurlijk heb je weet van die dieven, er zijn spullen uit je voorraad verdwenen die je niet in de omzet terug ziet.
Als al je dit soort boerenstatistiek zou willen toepassen dan is de kans 50%, je pakt de dief of je pakt em niet.
Je vat m niet. Benzinediefstallen vallen altijd op, al was het alleen maar omdat je de pomp moet resetten. Winkeldiestallen kunnen je ontgaan.
Een vulpistool die zich vast zet in de vulpijp en pas los gaat als er betaald is (op weg naar het patentbureau)
@norge: Rijdt je alsnog weg, boeiend dat je plastic tankdopje stuk gaat. Het betalen met de pinpas lijkt me het sterkste plan. En anders gewoon parkeren, naar de balie lopen, autosleutel inleveren, pas krijgen zodat je het vulpistool kan ‘activeren’, tanken, terug naar de balie, betalen en autosleutel terug.
@kaasboerin: Maar goed, kan je alsnog een reserve sleutel bij je hebben natuurlijk. Met de pinpas it is.
@kaasboerin: Nee ik bedoel een gewapende slang die diep:oops: in de vulpijp gaat en zich in de vulpijp vast zet.
@norge: Een vulpistool met een pistool zeg maar.
goed idee! Ik zeg door middel van weerhaken die zich in de vulpijp vast zetten. En een paar die er vooruit schieten en zich in de tank zelf boren. Gouden plan! *rent naar patentenbureau om er eerder te zijn dan norge*
@sir_smokalot: @norge: @kaasboerin:
En een bougie in het vulpistool verwerken welke wordt ontstoken op het moment dat de slang knakt/breekt
@desoper: werkt overigens niet bij dieseldieven maar des te beter bij LPG-dieven
@desoper: Inderdaad, gewoon instellen dat je binnen 10 seconden het geld over moet maken anders veranderd ‘ie in een vlammenwerper.
wat gaan de dieven doen als je alleen nog maar vooraf kan betalen> juist…die gaan je pinpas stelen en je code afdreigen (bv bij oude oma’tjes thuis, makkelijke prooi). of er komen meer overvallen omdat ze cash nodig hebben. een bankrekening hebben ze vaak niet eens, of ze willen die niet gebruiken omdat alles van ze geregistreert wordt, en dan vinden ze niet leuk. kortom, de STRAFFEN moeten gewoon gigantisch omhoog zodat ze het wellicht wel uit hun kop laten om mensen te overvallen.
brandstof is veel te duur geworden. haal er 25 centen af en er zal minder gestolen worden. of laat werkgevers meer reiskostenverg betalen. het is namelijk niet te betalen. maarja de meeste hebben toch een tankpas dus het zal ze een zorg zijn.
@jeanclaude: Maak alles gratis, dan wordt er niets meer gestolen? Net zo een “slimme” reactie als die van 5 uur geleden, Heb je ooit zelf wel bij een tankstation gewerkt ;) ?
turks of marokkaans afkomst, wat zetten die mensen zichzelf en alle andere toch in slecht daglicht zeg…
heeft allemaal geen zin die maatregelen die hoge prijzen wat ze hadhaven zeker hier in de kt land ned melkoe 3x belast hier mensen moesten zich eens samen pakken en die regeringen eens flink op de flikker geven we werken tegenwoordig alleen maar om te betalen iets overhouden moeilijk allemaal 1 pot nat daar boven die alles proberen te regelen de normale werkman is de klos de dikkop word alleen maar rijker erdoor pluk die maar eens kaal die ze wagen op de oprit hebben staan en zoiets is voor het milieu nederlands wordt wakker
Je kan ook paaltjes plaatsen aan het eind van de pomp, dat je vrij rond kan rijden bij de pomp. Als je dan weg wilt moet je je bonnetje of een gekregen kaartje bij de uitgang doen om zo weer de snelweg/weg op te kunnen. De paatjes hoeven niet perse gelijk bij de pomp te staan?
Niet €150, niet €150,99, niet €150,999, maar €151! Oh nee toch!
gewoon benzineprijzen verlagen met 50%?
Trouwens vooraf betalen kan prima zonder omzetverlies.

Laat de klant gewoon binnen pinnen vantevoren. Het teveel betaalde gelijk terugstorten.

Evt. een bonprinter bij de pomp inbouwen zodat de klant maar 1x de shop in hoeft.

Maargoed pomphouders in nederland zijn te beroerd om te investeren in nieuwe techniek.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).