Bizar & gefilmd: kettingbotsing met meer dan 100 auto’s

Auteur: , 36 Reacties

Sneeuw, in Finland weet men daar doorgaans prima mee om te gaan. Maar een combinatie van sneeuw + slecht zicht kan ook daar voor hachelijke taferelen op snelwegen zorgen. Zoals dit weekend, waarbij de ene na de andere vierwieler in een lange rij met beschadigd blik klapte vlakbij Helsinki.

De auto waarin de filmer zat kwam er nog redelijk goed vanaf, maar zodra de inzittende zijn uitgestapt komen de eerste achterliggers geschrokken aanglijden. Een bevroren weg met een iets te hoge aanrijdsnelheid, nee, daar is geen houden meer aan. Hoe goed je winterbanden ook zijn. En vóór hun stond ook al een flink rijtje met botsauto’s.

In totaal schijnen er meer dan honderd auto’s bij betrokken te zijn geweest. Dat klinkt ons niet ongeloofwaardig in de oren, als we deze video bekijken. (via Carscoop)36 reacties

Flinke ketting botsing.. maar zoiets zie je aankomen met dat weer natuurlijk, sneeuw + geen zicht is gegarandeerd een ongeluk.. gelukkig allemaal geen harde klapperts..
@dennisr: sneeuw + geen zicht = je snelheid aanpassen!

True story!
@btracing: Helemaal met je eens! Enkel idioten rijden dan vlot. En dan heb je zo van die eikels die gaan bumperkleven. Ik maakte het vorige vrijdag mee toen ik in antwerpen op de E17, de ring en de E34 reed. Ik heb me verschillende keren kwaad gemaakt vanwege bumperklevers.
@FredT: Bekend verhaal… Mensen hebben geen idee wat hun remweg is zo lijkt het wel.

Tip voor mensen die houden van bumperkleven: probeer maar eens op een bevroren stuk weg vol te remmen en kijk maar eens hoe dat uitpakt…
Bots!
Bizar!! *mompelt iets over aangepaste snelheid bij slecht zicht en weersomstandigheden*
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
ahahahaha net botsauto’s
Zo te zien zijn ze in Finland nog niet bekend met strooizout?
@alcantara:

zout strooien werkt maar tot een bepaalde temperatuur. daaronder doet het helemaal niks meer.
vermoedelijk is het daar wat kouder dan hier
@alcantara: Strooizout heeft geen effect meer onder -7 graden. Het ziet er naar uit dat het hier misschien wel -17 graden is.
@alcantara: Zout strooien heeft geen zin als er zoveel sneeuw/ijs ligt en de temperaturen zover onder nul gaan als in Finland.
Uit ervaring weet ik dat Finnen zeer goede chauffeurs zijn en dat alle auto’s daar uitgerust zijn met spijkerbanden.
Zulke weercondities bij ons en er vallen doden…
@gse1984: Zeer goede chauffeurs? ik zie het ja. Met spikes-winterbanden kan iedereen wel door de sneeuw rijden
Niet te verwarren met onze finse zuiderburen :D
lijkt allemaal mee te vallen op eerste gezicht, wel veel schade waarschijnlijk, maar geen hele harde crashes zo te zien.
Leuk, verticale breedbeeld..
Hoe gecontroleerd die blijven bij het uitstappen (eerst kijken of er niets aan komt!): knap!
Zand strooien helpt met elke temperatuur ,dit is gewoon een kwestie van geen zicht.Maar dat is het bijna altijd met dit soort botsingen.
@norge: Ja man, zout had zeker weten deze botsing helpen voorkomen… *zucht*
@VWTouran75: Lezen… *zucht*, d’r staat toch zand?!
@RegnuM: Dan nog. Ik denk dat bijh sneelval van meer als een halve meter het niet zo veel uitmaakt of je nog wat zand strooit. Of je moet zoveel strooien dat je wegen zandweggetjes worden, maar dat is ook weer niet echt veilig.
Lol, dat is best kicken op zo’n moment ^^. Wel een beetje jammer van de schade.
Schadevergoeding!!
Iedereen die van achter knalt is..
Of is dat in Finland niet zo
En daarom hebben we enorm veel matrixborden in Nederland… Ookal sluit dat niet volledig uit dat een dergelijke situatie in Nederland nooit kan plaatsvinden.
waarom komt nooit iemand met het idee tijdens zon situatie om een paar honderd meter terug te lopen en aan de zijkant met je armen/handen seinen dat rijders hun snelheid moeten afbreken?
@arashrsf: zat ik ook al aan te denken
@arashrsf: Op een 80(?) weg tegen de richting in lopen in slecht zicht en sneuuw en dan ook nog gaan zwaaien… dat zal vast goed aflopen.
@SyriX: LOL…
Een paar jaar geleden, heb ik een half jaar in Finland gestudeerd. Toen het begon te sneeuwen, had iedereen overnacht spikebanden onder de auto (en brommer!). En ze reden vrijwel even hard als voor de sneeuw. Behalve banden deden ze weinig tegen de sneeuw, op een moment werden de wegen ook niet meer schoongemaakt.
Rij je aan de overkant van de weg staat er opeens volk op de weg, want ja, wegwezen uit het risicogebied en we lopen een nieuwe in ;)
moest eigenlijk afgelopen vrijdag naar Finland… vlucht geannuleerd vanuit Schiphol…
volgens mij was dit op de weg van het vliegveld naar Helsinki… #luckyme
Afstand houden.. Geen overbodige luxe op een mistige besneeuwde weg.
Ik was afgelopen vrijdag in de buurt van Helsinki. Het sneeuwde, was -20, en door de wervelingen van de auto’s waaide de sneeuw op, waardoor je echt geen hand voor ogen zag. Ergen dan mist.
De taxi waarin ik zat reed af en toe ook akelig door zonder zicht, maar gelukkig kwamen we veilig aan.
Terug in Nederland vrijdag avond had ik heel even hetzelfde verschijnsel tussen almere en lelystad. Te koud voor de sneeuw om te plakken wervelt het rond en je ziet dus helemaal niks.
btw, in finland hebben ze wel allemaal winterbanden (verplicht) en meestal met spikes.

Maar ja, zo weinig zicht, dan kan je op droog wegdek niet eens stoppen.
Kijk vooral één van die laatste die nog met een noodgang aan komt zetten. Lijkt wel of die nog even gas bij geeft zelfs zo hard komt ie aan… wat een mongolen ( die donkere MPV met dakkoffer ).
cameraman van mijn ballen….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).