BMW 640d xDrive: Rijtest en video

Auteur: , 90 Reacties

Een som is vaak meer dan de optelling der delen, dus als we een fijne dieselmotor combineren met één van de mooiste koetswerken van BMW en er vierwielaandrijving aan toevoegen dan moeten we wel een winnaar hebben. Of niet?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Nou ja, om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit lijkt me geen hardloper qua verkopen te worden in Nederland (of Belgie). Voor Nederland schatten we in dat er maximaal drie op kenteken komen: één persdemo van BMW Nederland, één wordt er als een companycar in een dronken bui besteld door een directeur van een grotere BMW dealer en de derde is voor een verder anoniem te blijven persoon die ooit ingesneeuwd raakte doordat hij al zijn benzine verstookte wegens tractieproblemen in een sneeuwstorm. Deze persoon is immers zo verbitterd dat er niemand meer met hem in één auto wil zitten, dus de 2+2 opstelling van de 6-serie coupe is voor hem perfect. Voor de echte wacko’s wordt de 640d xDrive ook nog als cabriolet geleverd, maar wie daarvoor de doelgroep is weten ze in München zelf ook niet.

BMW 640d

Grappig genoeg zijn de xDrives wel de snelst accelererende 640d’s. Blijkbaar kunnen alleen de achterbanden niet alle Nm’s aan het asfalt afleveren. De achterwiel aangedreven 640d doet over de sprint naar de 100 een nette 5,5 seconden, de 640d xDrive klaart het sprintje echter in 5,2 seconden. De tractie is dan ook merkbaar verbeterd. In kortere bochten geeft het de 6-serie een betere stabiliteit, tenminste zolang de omstandigheden wat glibberiger zijn. Op droog zal alleen de hooligan die zich aan heeft geleerd om vol gas haakse bochten in te accelereren er veel voordeel bij hebben.

BMW 640d

BMW beschouwt het xDrive systeem als een intelligent vierwielaandrijfsysteem, maar de biologen onder jullie zullen het daar niet mee eens zijn. Wel is het een geavanceerd systeem, wat al het eerste tractieverlies detecteert om zo wielspin te minimaliseren. Het xDrive systeem gebruikt daarbij data van het motormanagement systeem, de stand van het gaspedaal, stuurhoek, wielsnelheden en laterale acceleratie. Zodra grenswaarden worden overschreden past het xDrive systeem de krachtverdeling aan en zodoende wordt onder of overstuur voorkomen voordat het überhaupt optreedt. Althans als je je nog een beetje inhoudt, zoals altijd redt ook hier vierwielaandrijving je niet als je veel te hard een bocht ingaat. Dan ga je in een gunstig geval gras maaien en in een ongunstig geval hetzelfde proberen te doen met de aanwezige lantaarnpalen, vangrails of bomen. Sommigen van jullie zullen het wellicht nog een geruststellend idee vinden dat xDrive tot op de laatste milliseconden voor impact nog steeds het onderstuur en overstuur aan het minimaliseren is.

BMW 640d

BMW 640d

Dankzij het extra aangedreven paar wielen komt de 640d xDrive niet meteen op de problemen op een modderig bospaadje of in de sneeuw. Veel meer moet je er natuurlijk ook niet van verwachten, want meer bodemspeling of stoerdere dikke bumpers om struiken mee plat te walsen zijn niet aanwezig. Op de weg komt de 640d veel beter tot zijn recht, zelfs op winterbanden geeft de 6-serie genoeg vertrouwen. Onder normale omstandigheden wordt 60% van de kracht naar de achterwielen gestuurd en 40% naar de voorwielen, maar dat kan xDrive naar gelang de omstandigheden aanpassen. Tijdens straatje keren kon het zijn dat ik voor het eerst in mijn leven heel even een doorslaand voorwieltje had in een BMW. Een primeur dus, maar het was geen levensveranderende ervaring. Het rijden is dat ook al niet, de balans en eindeloos lijkende grip doen me vooral denken aan rijden met Quattro producten uit Ingolstadt.

BMW 640d

BMW 640d

Op het 40d blok heeft Audi pas sinds kort een antwoord. Het blijft een briljant blok en indrukwekkend dat BMW uit de drie liter grote zes-in-lijn 313 pk en 630 Nm weet te persen. Inmiddels weten we dat met een turbo extra er nog meer in zit, ik reed immers al met de M550d xDrive. Toch blijft de combinatie diesel en coupe een rare, alsof je voor het kerstdiner naar de Aldi gaat om de duurste biefstuk en wat exotische gerechten te halen. Het kan allemaal wel, maar de hamvraag blijft waarom je het in godsnaam zou doen.

BMW 640d

BMW 640d

In het interieur is er weinig spannends te melden, op één klein detail na. Op de middentunnel prijkt een Hill Descent knop. Heel handig voor als je echt steile hellingen gaat bedwingen in je X5 op offroad banden in het Amazone gebied, maar voor het hellinkje naar de skilift is het lichtjes overdreven. Verder valt er weinig te klagen over het interieur, tenminste zolang je geen verwachting hebt van de achterbank. Wil je regelmatig met vier man op pad, dan kun je beter uitwijken naar een 5-serie of nog even wachten op 6-serie Gran Coupe. Het interieur is schitterend met leer, een fijn navigatiesysteem, een briljant mooie (maar optionele) B&O geluidssysteem en meer knoppen dan op een gemiddelde afstandsbediening. Het mag ook allemaal wel, de achterwielaangedreven 640d kost al ruim 94 mille en het xDrive systeem gooit er naar verwachting nog eens 10 mille bovenop. Voor 89.900 euro is er ook al een 640i en het bindende koopadvies is dan ook om de diesel lekker links te laten liggen. Die blokken & het xDrive systeem passen veel beter in de X-modellen. Filmpje!90 reacties

” Je bent een BMW Rijder dus er hoeven geen vrienden mee :D ”

Beetje raar bij zo’n 6 serie.. vier wiel aandrijving + diesel. Zal ongetwijfeld fantastisch rijden, en hij klinkt zeker niet slecht voor een diesel!
De reflectors onder de achterlichten ogen wat raar. Is dit een diesel or xdrive kenmerk?
@birdboy: Nope, M-sport pakket kenmerk. Ik vind het zelf ook een beetje jammer en zou de 6 dan ook zonder het M pakket bestellen. Overigens heeft de 5 met M-pakket iets vergelijkbaars.
Kijken hoelang het duurt voordat een RDW-medewerker begint te zeiken over de “privacey” van zn kenteken als hij deze least.
In de M550d zat toch ook een hill ascend knop?
@sdk16420: *descend
@sdk16420: je was me voor, ik wilde “ja, het gaspedaal” zeggen
Ik ga binnen een jaar misschien verbaasd zijn over hoeveel mensen hem gekocht hebben maar ik ga nu de stelling innemen dat niemand dit ooit zou kopen.
Diesel en vierwiel aandrijving in een BMW coupé.
@Hupke: Puur is anders, maar een 335D rijdt anders best lekker hoor.
@birdboy: maar denkjeniet dat mensen die en ton uitgeven aan een bmw wel wat meer willen dan ‘best lekker’?.
@lambo4all: Zoals @tritone opmerkt zijn er meerdere landen die financieel heel vriendelijk zijn voor diesels. Dat iemand 100k aan een auto uit kan geven betekent niet dat ze zomaar met geld smijten. De meeste mensen die ik ken met een dure auto en (financieel) succesvol zijn, letten meestal juist op de koopjes en pakken waar mogelijk iederen euro mee.
@Hupke: Ik denk dat bmw niet zoveel van NL verwacht, gelukkig voor hun, dat er meer landen zijn die niet zo auto onvriendelijk zijn.
@Hupke: Iemand van men kennissen heeft er eentje full option besteld. Lijkt me wel goede keuze? Discreter dan andere wagens in dat segment, power, zuinig, stijlvol, ideaal om veel kilometers te vreten zoals hij dat doet en achterbank voor het kindje.
@voytekbe:

Of het een goede keuze is heb ik eigenlijk nog niet eens bij stilgestaan, het lijkt me gewoon geen evidente keuze.
Is technisch toch eigenlijk een 5 serie coupé? Jaguar XK zou in theorie een concurrent zijn, maar jammer genoeg niet met hun goede diesel leverbaar dacht ik.
Audi A5 coupé quattro met 3 liter diesel is bijna net zo snel, en kost iets van 70 mille behoorlijk uitgerust. Hij is dan minder exclusief, en iets minder groot dan die BMW, en langer op de markt, maar ik vind ’t nog steeds een erg geslaagde auto.
@fit4fun: Daar is de 335d voor.
@fit4fun: Ik heb getest met de A5 3-liter diesel en ik vond het echt een heel pover blok hoor. Heb een E90 20d gehad met chip en die reed echt een PAK beter.
Bij die “noodstop” aan het einde hoor je wel heel duidelijk dat er winterbandjes onder zaten.
Verder inderdaad een bijzonder mooie wagen waar een benzineslurpert in thuis hoort.
zeker met het M-pack is het een knappe auto (wat zitten hier lelijke winter velgen onder zeg…..)
“Je bent een BMW-rijder dus er hoeven geen vrienden mee.”

Klasse hoor…
@fristie: Hij zegt niet meer dan de waarheid. :)
@fristie: dan zwijgen we nog over de mensen die een Bmw kopen om zo vrienden te kunnen krijgen :D
@fristie: dat moet je ook niet serieus nemen, grapje kan volgens mij wel tusse door.
Ik hoop noet dat mercedes een diesel in de SL/CL gaat lepelen
@mrbones: De cl is dan ook wel iets hoger geplaatst, de 6 kan je best met de cls vergelijken en mercedes heeft sinds de 420 cdi weg is geen dikke diesels meer…best jammer eigenlijk
@mercedesclsfan: De gran coupé is vergelijkbaar met de CLS. Deze 6 zou ik eerder vergelijken met de E-coupé, niet?
Wat een evil face was dat jong na het remmen op het einde van het filmpje :p!
Zo’n saai model ten opzichte van de vorige 6er.. Jammer.
@kaasboerin:

Schrik niet van mijn reactie…maar ik ben het helemaal eens met je ;)
Vorige 6 was vele malen mooier.
ik begin het design van de 6-serie steeds minder te waarderen, vooral en profil lijkt er iets niet te kloppen, te lange overhang aan de achterzijde, die rare uitstulping aan de voorwielen… De 3-serie coupé (vorige generatie dus) komt een stuk evenwichtiger en eleganter over.

Met een diesel in een coupé heb ik dan weer geen enkel probleem, heerlijk zoeven met bakken koppel tot je beschikking!
De concurerende series bij de 3 premium duitsers zijn toch: 5-serie : E-klasse : A6… Dus waarom is een E-klasse coupe hier geen concurent van? of een A7? Beiden met een stevige diesel te krijgen en beiden ook met 4WD.
@MDA: De E-coupe is kleiner, de A7 is goedkoper en heeft vier deuren. De 6 serie is niet echt te vergelijken met een CL omdat die ook veel groter is. De 6 serie heeft niet echt concurrenten om zich heen. Binnenkort als de 6 serie Gran Turismo uit komt, is die ook veel duurder gepositioneerd dan een A7 of CSL.
@jzaero: “Binnenkort als de 6 serie Gran Turismo uit komt, is die ook veel duurder gepositioneerd dan een A7 of CSL.”
Hoe bedoel je dat dan? Dat wordt volgens mij gewoon de concurrent voor die twee die jij opnoemt? Waarom zou BMW die dan veel duurder maken?
@Ferdinand1: Puur op basis van de huidige 6 serie prijzen. Dezelfde prestaties kosten gewoon een smak meer als coupé. Daar ben ik vanuit gegaan en ik geloof dat daar ooit ook een artikel voor was op AB.
@Ferdinand1: Gran Coupe trouwens, my bad ;)
@jzaero: mmm oke. Ik ben benieuwd! Zou het niet slim van BMW vinden om de basis 6-serie Gran Coupe meer dan 5000 euro duurder te maken dan een basis A7. Time will tell.
@Ferdinand1: Scheelde 20k, maar daar staat tegenover dat de BMW al vele tienden sneller was met de oude V8. Nieuwe V8 krijgt 450pk en die is nog een klap sneller dan een CLS500. Ik weet niet hoe het met de instappers zat, maar dat zullen we tegen die tijd wel zien ;)
@MDA: vergelijk de prijzen van de e-klasse en de 6-serie, dan weet je waarom dat geen concurrenten zijn. De 6-serie gc wordt ook meer een concurrent voor de panamera
Dat is nou het verschil, een BMW diesel is relatief zuinig, maar laat je naast zuinigheid ook op enorme golven koppel meezeilen. Vergelijk dit met een nagelend dieseltje in een goedkopere auto en je weet dan plots waarvoor je betaalt. Flink meer, uiteraard, maar je krijgt wel een diesel die binnen niet als een diesel klinkt, een prima wegligging en een prachtig afgewerkt interieur. Vooral de ervaring dat die diesel gewoon heel anders is dan een goedkopere diesel is prima.
@MDA: CLS, sorry!
Neus is helemaal geweldig…de flank daarentegen niet heel ‘stoer’. Supercar (zeker in Nederland), waarmee je 98% van het wagenpark er volkomen uitrijdt.
Waarom niet? Gewoon voor mensen die de 6-serie mooi vinden, genoeg geld hebben, grote afstanden rijden en diesel prefereren. Dan kan er nog xDrive op mocht je niet van een uitbrekende achterkant houden.
Deze kwam ik tijdens wintersport tegen boven op de piste, echt heel gelikt
@lazaro: in kaltenbach toevallig?
@akrapovic: haha ja toevallig wel, niet best hoeveel recalme BMW daar maakt
Doe mij maar gewoon de M6.
En dan te bedenken dat er ook nog een M650d xDrive komt!
En die dan als Gran Coupé en je hebt een geweldige reis/langeafstandsauto.
Goeie bak, en mooi ook! Tijd dat Audi met een tweedeurs A7 komt.
“Toch blijft de combinatie diesel en coupe een rare”. Ja, want mensen die diesel rijden willen allemaal een stationwagen of een busje.
Aardigde rijtest, ik vind de 6 serie ook erg geslaagd en die diesel klinkt behoorlijk lekker.
Een diesel vind ik toch wel heel aangenaam als reisauto. Heb momenteel een A7 met de 300 pk diesel en achttraps automaat. Dat is snel zat, heeft heerlijk veel koppel en je staat teminste niet na iedere 400 km te tanken als je een beetje hebt doorgetrapt…
Heb vroeger X5en gereden maar de wegligging van zo’n (4 deurs)coupé is toch pakken beter dan zo’n SUV.
Volgende auto misschien een 640d xDrive/M650d xDrive of een tegen die tijd gefacelifte 5 GT xDrive 40d of (dare I say it) 5 GT M50d xDrive…
@albion: 4 deurs coupé is eigenlijk een hatchback xD :)
Komt Bentley trouwens niet een Continental GT V12 TDI?
@albion:
Wordt een V8 350pk/800 nm diesel. Die V12 diesel is te groot, te duur, te zwaar en verbruikt veel te veel. De nieuwe BMW X5 en X6 met de tri turbo diesels zijn sneller dan de Q7 V12 TDI en verbruiken veel minder..
Een van de meest lelijke auto’s van het moment. Van geen enkele hoek ‘klopt’ ie. Ik kan er oprecht niet lang naar kijken, vreemd lelijk.
@raphael: Je fiets is vast mooier!
@Tommy2 je zou toch denken dat Audi bijna niet anders kan dan op termijn ook met een A7 Coupé te komen?

Dacht trouwens dat Audi bezig was met een A9 als concurrent voor de CL en de Conti GT, maar hebt ondertussen ook al weer gehoord dat dat project in de ijskast is gezet…
Jammer dat ze onder deze fantastisch mooie wagen zo’n lelijke velgen gemonteerd hebben… Zijn volgens mij zelf de wintervelgen aangezien dit een 6 is met M-sport pakket… Verder zie ik ook niet meteen in wie dit ding met xdrive koopt..
Wat een fraaie auto!
een audi door bmw gebouwd?
@KaCh1ng: Komt er eindelijk kwaliteit…..
@norge: Nee, dat heet verstand Norge…
natuurlijk weer een fantastische BMW!
wat een prachtige wagen.
heerlijke motor maar ik zou voor achterwiel aandrijving gaan!
ik ind het mooi dat bmw weer net als in de jaren 80 sportstoelen heeft met verticale banen, deze zijn veel mooier dan die met horizontale,
Audi A7 ?!
Die is zoveel beter, die heb ik liever !
@pim95: neen mijn jonge vriend, de a7 is niet de directe concurrent van deze 6-serie ( tenminste zo zie ik het ) De meest directe concurrent is de Mercedes-Benz cls. Ik zou deze BMW eerder vergelijken met een SL gezien klasse formaat etc. Ik weet ook niet of dit een succes wordt, de 6-serie is wel mooi alleen ja wie koopt’m dat is de grote vraag hier en dat zullen we vast terug zien in de cijfers volgend jaar.
@amg77: de meest directe concurrent van de audi a7.
Opgenomen met 240p webcam?
Wat weet Wouter toch weer nutteloze en nergens op slaande kreten te produceren. Het fimpje had de helft korter gekund met dezelfde informatie. Of veel meer informatie geven met dezelfde lengte.

Kan me voorstellen dat hij geen vrienden heeft, maar hij in een BMW? Nee, duidelijk niet, veel teveel auto :D

Audi heeft zoiets niet? Hoeven we waarschijnlijk niet lang te wachten, want ze apen BMW in alles na, tot de modelnamen aan toe. Er zal dus wel ergens in de Audi burelen een klein driftig manneke rondstappen wat “Warum haben Wir dass nicht?” brult en dan gaan de ingenieurs weer driftig aan de gang om weer een BMW-kloon te maken. Jammer hoor dat gebrek aan originaliteit bij Audi.
@johnny23: Get over it…
Dan zou ik toch weer voor de 650i gaan. Xdrive.
Het verbruik van die diesels valt tegen als je ze op de staart trapt.
Het nut van deze auto ontgaat mij. Waarom een, voor de afmeting,krappe en sportieve auto nemen en daarna een belevenisloze diesel gebruiken? Diesels zijn tegenwoordig snel maar klinken nou niet erg inspirerend…..of je wilt geluidsboxen zoals in de Audi’s!!! Da’s pas zielig.
Te gierig zijn om een dikke benzine te rijden om daarna met een soundsysteem een sportief geluid op te wekken…..hhaha
@wolf:
past een beetje in hetzelfde straatje als mensen die AMG stickers op hun mercedes c180 rammen. Wel met een lekker sportief model rondrijden en iedereen de ogen uitsteken, maar nog wel op de centjes letten en diesel rijden.
Mooie auto vind ik het persoonlijk niet, maar het is wel een geweldig stuk techniek zo’n snelle diesel.
Over acht jaar krijgt AutoBlog een mailtje van de kickboksende wapen-, drugs- of mensenhandelende eigenaar of ze de foto’s van zijn bomvolle wagen effe weg willen halen in verband met zijn praifasie ;-)
Hopelijk volgende keer een video van die nieuwe McLaren MP 4 C huppeldepup. Alvast bedankt :-)
Even doorsparen voor de GranTurismo dus maar. Of dan toch maar een tweedehandsje, verdampt er ook minder van je geld in de eerste paar jaar.

In het begin van het filmpje klinkt hij echt als een bus die staat te wachten. Dat is toch wel een beetje jammer bij je strakke coupé.
Om dat stukje over de concurrentie moest ik wel even lachen.
E coupe iets te klein. CL, veel groter, minder ruimte overigens en alleen met dikke motoren………………………………….Audi…
Wat is het toch een prachtige wagen! En Xdrive is ook echt prachtig, 4 wielaandrijving waarbij je alsnog plezier kan beleven.
Ik snap de benaming niet. Een 640d verwacht je een 4 liter diesel v8. Maar goed, ze zeggen dat het vergelijkbaar is met een 4 liter van de vorige serie en dat het daarom zo genoemd wordt. Hoe wordt dan de volgende generatie diesel genoemd die ongeveer 300 pk levert? Dat zou best een 2 liter 4 of 5 cilinder kunnen zijn. Dan noem je een 2 liter een 4 liter.. Slaat nergens op dat systeem. Beter noemen ze dit gewoon een 3 liter twinturbo en met de afkorting 630ttd.
Over deze wagen: wat een lelijk hok. BMW maakt mooie motoren, misschien wel de beste ter wereld. Nu nog mooie auto’s..
Een 3.0 TDI Audi a7 lijkt mij opzich toch wel een concurrent?
Lijkt wel een Alfa.
Hier laat men weer duidelijk zien, dat er niks boven een Mercedes CL gaat, want dit ziet er wel heel goedkoop uit.
4 Wielaandrijving is dan wel weer een goede keuze, maar dat zou men juist op de echt snelle versies moeten hebben.
@deruiter: Wat voor bril heeft u op?
Hetzelfde blok, 3.0 diesel met twee turbo’s, heeft Audi ook in de a6 liggen. Die sprint van 0 naar 100 in 5,1 seconden, dus is zelfs nog sneller dan de 6-serie. Dus om nou te zeggen dat BMW goede motoren maakt…
“Je bent BMW-rijder, dus vrienden hoeven er niet mee.”

Hahahaaaaaaaaaaa. Das een goeie. Verder zal deze auto het goed doen in petjesland en op het kamp. Ja, er zijn genoeg smakeloze mensen met geld en daar is deze auto voor ontworpen.
Of idd de 3.0 diesel biturbo, 313 pk in de A7 geweldige bak en een behoorlijke concurrent lijkt mij..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).