BMW gaat toch produceren bij Nedcar? [updated]

Auteur: , 30 Reacties

Lange tijd bekeken we de geruchten met een niet onaanzienlijke dosis scepsis, maar het lijkt er toch op dat BMW/MINI serieuze plannen heeft met de Nedcar-fabriek in Born. Vanaf 2014 willen de Duitsers er auto's bouwen.

Wij moeten ons baseren op informatie uit tweede hand, maar er schijnt vandaag een hoge delegatie van BMW in Limburg op bezoek te zijn. Volgens de voorlopige plannen zou BMW de faciliteit overigens alleen gebruiken, en zou het Eindhovense VDL eigenaar worden. VDL is het bekendst om de grote stadsbussen die in groten getale in Nederland rondrijden, maar is ook toeleverancier voor de auto-industrie.

Overige geĆÆnteresseerden voor het al jaren kwakkelende en nu zieltogende Nedcar, zoals het Zwitserse Q-PM of de Chinezen, zijn allemaal afgehaakt, dus het is prettig voor de werknemers dat er weer beweging in het proces zit. Ook de kans dat er ooit nog een DAF van de band rolt achten wij niet zo realistisch, maar zeg nooit nooit, zeker niet als een Eindhovens bedrijf de boel overneemt.

Overigens is de deal niet rond, maar het mag duidelijk zijn dat er vergevorderde interesse is, anders zat BMW er niet vandaag met een aantal mensen uit de hogere echelons. Volgens de berichten zou een doorbraak enkele weken op zich laten wachten. (via NOS)

UPDATE 16.15 – VDL bevestigt betrokkenheid middels een nieuwsbericht.

UPDATE 2 (03-05) – In Slowakije verschenen in de media de laatste dagen berichten dat BMW een nieuwe fabriek zou willen bouwen (voor EV’s), maar BMW ontkent. Over Nedcar heeft het bedrijf zich echter nog niet uitgelaten. Slowakije heeft al fabrieken van VW, Kia en PSA staan.30 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
BMW is iets waar we trots op kunnen zijn, dat die prachtwagens in ons kikkerlandje worden gebouwd.
Want van Mitsubishi word ik niet vrolijk, droevig merkje.
Eerlijk gezegd denk ik dat het de werknemers aan hun reet zal roesten of ze nou een Lada of een Rolls Royce in elkaar schroeven. Als er maar brood op de plank komt.
@sir_smokalot:

Precies !
@sir_smokalot: Valt inderdaad wat voor te zeggen. Maar desalniettemin is het wel leuk dat BMW (MISCHIEN!) auto’s gaat bouwen in Nederland. Spreekt mij meer aan dan mitsubishi eerlijk gezegd (dat zal ook wel te maken hebben met mijn voorkeur voor automerk (A)).
@sir_smokalot: Misschien als de SP het straks voor het zeggen krijgt, ff een belletje naar Poetin om de produktie van de 2107 hier weer op te starten.
@sir_smokalot: Eerlijk gezegd denk ik dat het ze wel kan schelen. BMW verkoopt beter dan Lada, dus biedt meer werkzekerheid…
Hetzelfde wat de Japanners heel goed doorhadden na de teloorgang van British Leyland :
Het personeel weet hoe ze voertuigen moeten bouwen.

De Japanners investeerden, bouwden nieuwe fabrieken en voila Nissan’s en Toyota’s made in England.

BMW kampt met een acuut tekort aan productie capaciteit en personeel.
Wilkommen in Holland !
@desjonnies: Groot verschil. De Japanners hadden Europese fabrieken nodig om importheffingen en wisselkoersproblemen te vermijden. Of dat dan in de UK, Frankrijk of Polen was, maakte niet zoveel uit. Dat een hele boel fabrieken in de UK sloten was waarschijnlijk wel een ‘voordeel’ waar de Japanners mee rekening hebben gehouden, want makkelijk sectorspecifiek personeel te vinden.

Voor BMW zijn die redenen veel minder van toepassing…
Maar wat zullen ze er dan gaan produceren? De nieuwe varianten van de Mini of de nieuwe X-lijn modellen?

-=edit: check!=-
Laten we het hopen. Zou mooi zijn voor de werknemers en voor de limburgse economie
ik hoop niet dat het allemaal vdl kwaliteit wordt, die vdl berkhoff ambassador bussen, zijn ehct niet best, allemaal gerammel en ze valen geregeld uit, en de stoelen zijn slecht. Een paar jaar geleden reden ze nog met van die den oudsten alliance bussen ofzo, daar voelde je aan alles dat het degelijkwas, en er zat tenminste een laag schuim op de stoeln
@undifined1: Zo degelijk dat ze failliet zijn gegaan…
@Esprit_de_Flandre: waarschijnlijk wilden die mensen de bussen goed en degelijk maken, maar konden ze daarmee niet concureren met lage prijzen tov vdl.
@undifined1: Ik denk eerder aan een gebrek aan klanten. De reden waarom er te weinig klanten waren spreek ik me niet over uit, dat weet ik niet. Zou wel kunnen dat ze te duur waren dus. Echter, voor een product dat beduidend beter is dan de concurrentie vind je altijd wel klanten, ook al is het dan wat duurder. Blijkbaar woog de meerprijs niet op tegen de hogere kwaliteit…
@undifined1: die den oudsten bussen rijden nog steeds in Rotterdam op lijn 71 en 68. Komen uit Woerden, tegenover ons bedrijf. Toch leuk om dat zo mee te maken.
Hier zijn een tijdje terug de geruchten rond gegaan dat er al z4’s zijn geperst door BMW. Gewoom om proef te draaien.

Wel netjes als BMW naar Nederland zou komen met productie!
Zou super tof zijn. Beter dan al hetgene wat daarvoor van de band rolde.
Zou geen slecht idee zijn van BMW, bijvoorbeeld voor de Z4. In de VS nemen ze het niet al te nauw met kwaliteit en de ongunstigere stand van de dollar tov. de euro kan zomaar reden zijn om lokaal te gaan produceren, dat dat dan in NL gebeurd is een goede zaak voor NedCar en Limburg. Al stoor ik mij er wel gigantisch aan de grote ‘huiliehuilie’ storyline rondom NedCar. Het bedrijf is niet met z’n tijd meegegaan en de vakbonden hebben het er – verblind door hebzucht van hun achterban – ook niet beter op gemaakt.
Correctie: al stoor ik mij (‘er’ moet weg) gigantisch (…)
Ach, de kleinere modellen (1 serie en X1) en alle Mini’s kunnen er prima gebouwd worden lijkt me?
@kp92: Het kijkt mij voor de marketing van MINI essentiƫle, om die in Engeland te bouwen.
Personeel hebben in NL.. Weet waar je aan begint..
@kaasboerin:
Valt wel mee.
Gewoon langzaamaan al het personeel vervangen door ossies.
Die kosten geen drol.
@kaasboerin:

Hahaha inderdaad ! De meeste werken een maandje om vervolgens ziek te melden met alle kwalen van dien.
@kaasboerin:
Breek me de bek niet open……………
Wat ik niet begrijp, waarom zou VDL de toko kopen terwijl (alleen) BMW er gaat produceren?
@ramshoek:
VDL gaat assemblagewerkzaamheden voor BMW uitvoeren.
m.a.w. : BMW’s in elkaar schroeven.
Dat is prachtig nieuws. Hopen dat BMW ook de Mini in Born gaat bouwen. Maar niet te vroeg juichen. Pas als ze ondertekend hebben kunnen ze een feestje bouwen bij Nedcar.
voor de nieuwe voorwielaagedreven BMw’s ?
dat zou top zijn voor ons ik was er helaas vrijdag niet bij jammergenoeg eindelijk weer een premium merk zoals vroeger volvo

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).