BMW M235i: rijtest en video

Auteur: , 46 Reacties

Een zes-in-lijn met voldoende vermogen, een fraai gelijnde koets en een beter onderstel: dat noemen we een happy-ending.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

M-Performance
De M-Performance modellen (M550d, X5 M50d, M135i) vullen het gat tussen de M3, M4, M5, M6 en de reguliere BMW’s. Meer dan een M-sport pakket en de oh-zo-belangrijke M-badge wordt er overigens niet toegevoegd. Sterker nog, als je wat opties aanvinkt zijn de uiterlijke verschillen tussen een 218d en M235i minimaal. Ook de motoren zijn niet voorbehouden aan de M Performance modellen, het 35i blok is immers in zo’n beetje de hele BMW range verkrijgbaar.

BMW M235i

BMW M235i

Fraai, maar een tikje anoniem
Als ik van één ding van de 1-serie geen fan was, dan was het de styling van het front. De 2-serie krijgt gelukkig een ander voorkantje mee, die sommige tuners als verbetering zelfs al op de 1-serie schroeven. Ook zijn voorganger wordt qua styling overtroffen: het gedrongene waar sommigen moeite mee hadden bij de 135i Coupé is verdwenen. De lengte groeide dan ook met 72 mm, de breedte met 32 mm en de wielbasis met 30 mm.

BMW M235i

Ondanks dat dit de dikste 2-serie is die je op dit moment kan krijgen, en dat kleur er op het Nederlandse wegennet uitspringt, bleven reacties uit. Normaal gesproken zijn er altijd wel mensen die bij dit kaliber auto een duimpje omhoog steken, een stoplichtsprintje willen doen of de camera te hand nemen. Het mocht niet zo zijn voor de M235i, mocht je dit zoeken in een auto dan bevelen we van harte aan om door te sparen voor de M3 of M4.

BMW M235i

Prestaties: een dikke voldoende
Een dikke motor in een niet al te grote koets: dat is bijna altijd een winnende combinatie. De zes-in-lijn Twinpower turbo doet alles wat je van hem verwacht. Het beschikbare maximaal aantal paardenkrachten (326 pk om exact te zijn) is ruim voldoende om de begrensde topsnelheid van 250 km/u te halen. Ook op de sprint stelt de zespitter niet teleur. Met handbak moet er in exact 5 seconden 100 op de teller staan, de achttraps automaat met launch control is met 4,8 seconden nog iets sneller. De GLA45 AMG doet het in exact dezelfde tijd en de A45 AMG is zelfs nog 0,2 seconden sneller.

BMW M235i

Driftig
De balans in de M235i is prachtig, hoewel met teveel snelheid de bocht in er eerst onderstuur optreedt. Als je de entry-snelheid goed krijgt, dan blijkt de M235i heel exact te plaatsen. Tenzij je de hooligan uithangt en de achterzijde bewust forceert. Met 326 pk en 450 Nm op de achteras is dat zeker in korte bochten geen enkel issue. De M235i is nogal tailhappy, vooral onder natte en koude omstandigheden. Bovendien heeft BMW naar de kritiek op de M135i geluisterd en er is dus een mechanisch sperdifferentieel verkrijgbaar. Het sper staat op de prijslijst van het M-Performance accessoires gamma en is schijnbaar afkomstig van de firma Drexler.

BMW M235i

BMW M235i

Wat je nog meer moet weten
“Het zijn de opties die je nekken.” Dat is wat ik eerst dacht, maar het is wellicht vooral de niet heel riante basisuitrusting die de prijs van een M235i opdrijft. Wil je luxe zoals leer, navigatie en metallic lak, dan is het zaak de knip weer te trekken. De testauto kwam zelfs op 72.030 euro, zonder dat er nou echt exotische dingen op de optielijst staan (check het rekenfoutje in de video). Voor de leaserijders onder jullie is het overigens fijn om te weten dat de 220d met automaat in aanmerking komt voor het 20% bijtellingstarief.

De M235i met automaat kost 59.221 euro. De versie met handbak is door een iets hogere CO2 uitstoot zelfs 59.500 euro. Het belastingvoordeel van de verminderde CO2-uitstoot is overigens ruim 3.000 euro, dus de “gratis” automaat waarmee BMW mee schermt is een sigaar uit eigen doos. FILMPJE!46 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Video nog niet gekeken ben blij dat jullie deze hebben gereden zat er al op te wachten. Dus straks zeker ff kijken!
Doe maar een 435i voor een dikke 60k met wat fraaie opties. Veel te duur dit gebakje.
@paulaner: Yep eensch…Beetje raar in de markt gezet qua prijs deze ‘2’, volgens mij ook deels door de Nederlandse importeur want in Duitsland is het prijsverschil tussen de M135i en M235i veel kleiner.
@jaapiyo: Waar ik bij de 1 de koplampen niets vind zijn dat bij deze de achterunits. Brengen de achterkant in diskrediet.
Heerlijke old school BMW, tenminste een redelijk compacte auto.
De huidige M3/M4 vind ik een beetje te groot gegroeid.
Als ze hier nu eens een M2 van zouden maken met een hoogtoerige 4 cilinder, dan zou dat een mooie opvolger zijn van de onvolprezen E30 M3.
@tupperware: Eens. Een moderne interpretatie van de E30 M3 heet GT86/BRZ, maar dat is voor de meeste hedendaagse BMW kopers te weinig premijum en te weinig power (te veel werk) en die komt er dan waarschijnlijk ook nooit meer van bij BMW…
Mooier dan de 1-serie en de oude 1M, maar nog steeds een lelijk ding. Een Audi of Mercedes ziet er gewoon veel netter uit, zowel van binnen als vanbuiten. (mijn mening)
En 41k voor een 220d? Seriously?!
@kapiteinaudi: Inderdaad, behalve het neusje verdient hij absoluut geen schoonheidsprijs. Sinds wanneer kan BMW eigenlijk geen fatsoenlijke derrières meer maken? Het lijkt wel een Toyota Auris van recht achter.. Bah
@kapiteinaudi: gelukkig is die in het echt mooier dan op foto/ film.
Net zoals de vorige 1coupé staat die maar met weinig kleuren en weinig velgen.
Indien iemand zo een 2serie overweegt: kies geen grijs of rood, dat maakt ‘m niet mooi geproportioneerd. Met blauw en zwart lijkt het al beter!
mooi!
duur!
Te duur en te weinig vernieuwend.
Verder wel een leuke auto, lijkt een beetje op een verlengde BMW Compact.
Nog geen 2-serie gezien op de weg.
eb via Android app
@jeanclaude: hij is net een week geleden bij de dealers gekomen.
@jeanclaude: ik ook nog niet!
Zulke auto’s moeten beginnen bij de 25.000 euro dan heb ik het over een standaard 2 serie dus geen m of iets dergelijke.
@levon: Tsja…zou moeten. Voor 25K heb je in Nederland tegenwoordig een Golf slowmotion met airco en dat was het dan wel zo’n beetje.

In Duitsland is de 220i er vanaf 29.950 en dan komt er waarschijnlijk nog wel een 218 o.i.d. die wellicht in de buurt van die 25K gaat komen.

De autofabrikanten kunnen natuurlijk ook niet opeens bodemprijzen geven aan de Nederlandse dealerts omdat Den Haag een paar K extra van de deal afroomt.
@jaapiyo: eigenlijk vind ik wat ik eerder zij dat zo een auto €25000 moet kosten standaard ook te hoog is ze moeten vanaf €23000 en ongeveer een business edition voor 29.500 laten gaan dus met airco leer m stuur en lichtmetalen velgen. wie wil er nu een auto die standaard 37k kost daar koop ik liever een nieuwe c-klasse of een tweedehands m3.
@levon: Inderdaad, 37k voor een kale 220i….

Vind de auto echt super mooi, maar die prijs is gewoon echt niet meer normaal. Vraag me af als deze auto particulier gaat verkopen.
@workhardplayhard: goed gaat verkopen*
Dat sperretje zal heus ook wel te krijgen zijn op de M135i inmiddels en ik zou dan ook zeker daar voor gaan ipv deze 2 (of eigenlijk voor een 3/4, maar laten we het dichterbij houden qua vergelijkingsmateriaal).

Ik vind de neus van de 1 tenminste wat bijzonders en niet per se lelijk, terwijl deze 2 serie neus me niet heel erg kan bekoren. Datzelfde geldt ook voor de achterzijde trouwens. Maar afgezien van de looks is het wel fijn om te zien dat BMW ook gewoon nog lekkere stuurauto’s maakt met aandrijving op alleen de juiste wielen.

Het is dan ook ongetwijfeld een lekker karretje maar de interne competitie binnen het BMW gamma is groot met zoveel modellen.
Mooi mooi, wanneer ik over 10 jaar een 135i kan betalen; dan weet ik dat ik een paar jaar later daar ook weer een mooie opvolger voor heb :-)
Ik kom die midlife crisis wel door!
Zo’n M135i met 2-serie front graag.
http://www.autoblog.nl/gallery/0_Divers/BMW_1_Serie_met_2_serie_front/BMW-1-serie-2-serie-neus-facelift-04.jpg
In Estoril Blue II, Akrapovič uitlaat en met mechanische sper als het kan.
Strikje mag je achterwege laten. (^^,)

On-topic: Duur!
zag gisteren een zwarte 2 serie rijden.. Ziet er erg goed uit! Heerlijk deze M235i.
Een leuke wagen maar de prijs is wel heel erg hoog. een nieuwe basis c klasse kost 37 mille, en dan heb je toch een stuk meer auto. de ” oude” c coupe is ook goedkoper als je dan per se een coupe wilt, terwijl die toch een flink stuk groter is.
@lambo4all: Een C-Klasse? Whahahhaaahhaahahaha!!!
@eddythedriver: U dient toch even uit te leggen waarom u zo hard lacht? Ik zou veel liever voor een C-klasse coupe gaan dan voor deze 235i. Mooier gelijnd en voor m’n gevoel toch wel iets meer auto.
@eddythedriver: leg is uit? ik zie de lol namelijk niet van een kleine belachelijk geprijsde bmw.
@lambo4all: En dan is de C klasse coupe eerder de concurrent van de 4serie…

Zie het inderdaad “op een andere autosite” 40.000 voor C220 coupe.
@reistje: het hele punt van een kleine bmw is dat hij goedkoper zou moeten zijn en dus meer bereikbaar is voor jonger publiek. Dat deze uit de markt Vervolgens uit de markt wordt geprijst door een grotere coupe is dus totaal onlogies. En of je het nou wilt Of niet, kwa prijsniveau zit de c coupe op 2 serie niveau!
Duur bakkie. Ik zou dan zelf waarschijnlijk ook voor een 435i of desnoods een flink aangeklede en gekietelde 428i gaan. Maar aan de andere kant: dit autootje zal je een hoop plezier geven. De concurrentie heeft toch minder interessante auto’s als antwoord (vind ik).
Dan toch liever de S3. Mooier sneller en quattro.
Gave bak! Maar wat een geld…
“Het sper staat op de prijslijst van het M-Performance accessoires gamma en is schijnbaar afkomstig van de firma Drexler. ”

Het blijft moeilijk op Autoblog, het verschil tussen schijnbaar en blijkbaar.
Gave auto, op zich is de basisprijs ook niet slecht als je kijkt naar de concurrentie en wat je er voor krijgt, maar mijn God wat beginnen mijn handen te jeuken telkens als ik de velgen zie van een net niet M (M550d, M135i, M235i etc). Wat een verschrikkelijk lelijke velgen zijn dat toch. Telkens als ik ze zie dan krijg ik zin om met geweld die dingen onder de auto vandaan te slopen. Ik vind die dingen gewoon misstaan onder zo’n auto. Ik weet even geen beter woord maar ik vind ze te “lief” ogen. Onder zo’n auto horen naar mijn mening gewoon stoerdere velgen. Heb je een agressief ogend front en in het algemeen sportieve auto en dan zie je zonneschijnvelgjes eronder. Ben benieuwd wat de aftermarket er mee kan want dit is 10 keer niks.

Zo. Das eruit…
@Rick-dos:
Concurrentie, noem mij dan is 1 concurrent op?
Nu ben ik meer een Mercedes man dan een BMW fan maar Mercedes heeft hier voorlopig geen antwoord op. De A45 is een concurrent van de 135 en de CLA zal gaan cocurreren met een eventuele 2GC.
Het enige wat ik kan bedenken is de Toyobaru GTBRZ maar dat is hooguit een alternatief voor de 220.
@tupperware: Nou ja, misschien is dat ook wel een beetje mijn punt. Voor wat je er voor krijgt kan ik bij de concurrent niet snel iets opnoemen. Of het is veel duurder of het kan niet de specs en fun leveren als deze auto. Misschien dat de S3 sedan nog het meest in de buurt komt.
@Rick-dos: Ja eens voor wat betreft de velgen van de net niet-Ms en de M sportpakketjes. Bij de M-sport pakketjes heb je vaak een standaard keus en een optie waarbij alleen de optie vaak redelijk dik is en de standaard keuze een beetje lafjes.

De CSL stijl velgen van de vorige M3 en 1M coupe vind ik nog altijd top en ook de competition package velgen op de M5 mogen er zijn wat mij betreft (een open velg maar daar houd ik wel van als er een paar goede remschijven achter zitten), maar het net niet M werk is het in ieder geval qua velg…euhm…net niet.
@jaapiyo: Ik heb het ook bij de M performance pakketten. Ik vind persoonlijk die pakketten er beter uitzien dan de M pakket, maar die velgen vergallen het voor mij.
Ik ben het met je eens de velgen van de 1M en M3 vind ik perfect bij die auto’s passen. De M5 Performance velgen vind ik ook beter staan dan de originele velgen. De M6 GC velgen vind ik trouwens ook mooie velgen.
Grappig dat bmw nu ook van die zilverkleurige buitenspiegels monteert op (semi-) sportieve modellen. En uitlaten links en rechts :-)
@eaudi: Hoezo ‘nu’? Dat is niet nieuw hoor.. Duplex uitlaat zat ook op de e9x en de spiegels zitten ook op meerdere merken. Geen zilver overigens, mat grijs. En semi sportief? Elk model (de M tussenmodellen) zijn geen stakkers. Elk ding wat een auto heeft zal ook wel op een andere auto zitten.
Heeft deze nu standaard een mechanisch sper of ook die vieze elektronische rommel zoals de 135 ?
@RazorHead:
Nevermind
Het spijt me, maar 326pk, een begrensde 250 kilometer per uur en in 4,8 seconden naar 100 “voldoende”? Meer dan dat lijkt mij.
Zo’n heerlijke wagen!
meesterlijke bak maar teeeering wat lult die Wouterrrrrrr irritant zeg….
Ik ging liever voor de 1M die is zo lekker dik uitgebouwd zooooii vet.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).