BMW M550d xDrive: Rijtest en video

Auteur: , 132 Reacties

Als ik je tien jaar geleden verteld zou hebben dat er ooit een BMW M met vierwielaandrijving en diesel zou komen dan was je ongetwijfeld in lachen uitgebarsten. Reden voor lachen is er nu ook, maar dan vooral omdat de M550d zo'n fabelachtig apparaat is.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De Twinpower twinturbo diesels van BMW (x35d en x40d afhankelijk van het vermogen) zijn al geen stakkers, maar ze verbleken bij de M550d. Op papier is het al een heel indrukwekkende krachtbron. Het blok is “slechts” drie liter groot, maar dankzij drie (!) turbo’s komt er een onverstelbare bak vermogen en koppel uit. Zoals bij de meeste diesels komt ook de M550d het sterkst over als je hem niet op zijn staart trapt. Zelfs als je maar 40% van het potentieel gebruikt is de M550d “blistering fast”, maar weet de standaard gemonteerde achttraps automatische versnellingsbak de toeren binnen de perken te houden. Dit zijn geen golven van koppel meer, maar tsunami’s die een 5-serie onvermoeibaar richting de horizon slingeren.

BMW M550d

Tussen 2000 en 3000 tpm haalt de koppel de maximale waarde van 740 Nm. Ook het topvermogen van 381 pk is over een breder toerenspectrum (tussen 4000 en 4400 tpm) beschikbaar. Dat dit zo is bij beide waarden is een teken dat er nog meer uit deze setup te halen valt. Het specifieke vermogen is 127 pk per liter, een waarde waar zelfs een turbo-benzine motor zich niet voor zou hoeven schamen en een absoluut unicum voor een dieselblok.

BMW M550d

Met het 50d blok bewijst BMW eens te meer weer eens dat ze de naam Bayerische Motoren Werke alle eer aan doen. Het was geen triviale taak om zo veel vermogen uit zo’n beperkt slagvolume te halen. BMW koos de route om nog een turbo toe te voegen, zodat er nu totaal potentieel drie staan mee te blazen. Tot 1500 tpm doet alleen de eerste kleine turbo mee, daarna wordt de grote turbo ook actief. Vanaf 2700 tpm kan de zes-in-lijn nog meer behoefte hebben aan zuurstof. Afhankelijk van de stand van het gaspedaal wordt de derde turbo bijgeschakeld. Dat is ook weer een klein exemplaar, maar wel één met variabele geometrie. Het principe klinkt simpel genoeg, maar de implementatie was dit niet. De luchtstromen naar de niet-actieve turbo’s moeten geblokt worden om ongewenste veranderingen in de druk van de inlaatlucht te vermijden. Bovendien mag de grote turbo weer niet te snel draaien om ongewenste tegendruk in het uitlaattraject te voorkomen, dus daar is weer een wastegate voor geïmplementeerd.

BMW M550d

Het perfecte motorblok is het natuurlijk ook weer niet. Vooral bij het uitacceleren van bochten valt op dat het blok ondanks de fantastische (of misschien juist wel dankzij) een klein turbogat kent. Dat valt vooral op tijdens sportief rijden, waarbij je zelf met de flippers achter het stuur de versnelling kiest. Het blok hangt dan simpelweg niet zo aan het gas als een atmosferisch benzine-blok dat kan doen. Er is duidelijk een moment te voelen waarin de M550d wel accelereert, maar waar de turbo’s nog te weinig kracht uit de uitlaatgassen kunnen halen om de zes-in-lijn van vermogen te voorzien. De krachtopbouw volgt dan weer wel geleidelijk, de turbo’s klappen er dus niet in. Dat zou natuurlijk wel spectaculair kunnen zijn, maar potentieel ook erg “spannend” als je de M550d op de limiet rijdt.

BMW M550d

Verder zal je weinig behoefte hebben om de achttraps automaat te helpen bij zijn werk. De bak werkt wonderwel in combinatie met de 50d motor. Schakelmomenten zijn boterzacht, behalve bij volgas, maar dat geeft nog wel een lekker rauw randje. De bak is ook heel gretig om terug te schakelen, zelfs als de vorige versnelling nog maar 500 toeren nuttig gebruik levert. Gevolg is dan wel dat de bak eerst terugschakelt en na een halve tel al weer opschakelt. Dat gaat niet gepaard met vermogens- of snelheidsverlies, dus een echt nadeel kan ik het niet noemen. De automaat schakelt zelfs bij volgas niet bij de redline van 5400 tpm (voor een diesel exceptioneel hoog), maar net boven de 5000 tpm.

BMW M550d

Na de X5M en X6M is de M550d het derde product van M Gmbh met vierwielaandrijving. BMW moet blijkbaar toch nog even wennen dat xDrive ook voor de reguliere auto’s uit het gamma beschikbaar is, een andere verklaring voor de montage van Hill Descent Control kan ik niet verzinnen. Wie gaat dat in godsnaam gebruiken op een 5-serie of een 6-serie xDrive? De vierwielaandrijving zorgt er in ieder geval wel voor dat de M550d zijn kracht goed op de straat kwijt kan. In de BMW M5 moet je veel meer op je hoede zijn voor een (zelfs met ESP aan) uitbrekende achterkant. In de M550d kun je veel meer de hooligan uithangen zonder dat je de skills van Schumacher nodig hebt om dat te kunnen navertellen.

Qua prestaties lever je niet eens zo heel veel in ten opzichte van de M5, die sprint in 4,4 seconden naar de 100, de M550d doet er 4,7 seconden over. Als het een beetje glad is, zal de man in de M5 het simpelweg afleggen. Daar kan ook wel eens de grote kracht van de M550d worden. Een M5 met een goede chauffeur achter het stuur is sneller, maar het potentieel is in de M550d veel makkelijker te benutten. Op een bochtige weg moet je een hele held zijn èn goed moeten kunnen sturen om daadwerkelijk sneller te zijn in een M5.

BMW M550d

De M550d is de eerste in een nieuwe serie M Performance modellen die het gat moeten vullen tussen de M3, M5, M6 en de reguliere BMW’s. Of dat gat het uberhaupt was, valt op zich over te discussiëren. Meer dan een M-sport pakket en de oh-zo-belangrijke M-badge wordt er in feite niet toegevoegd. De motoren zijn ook niet exclusief voor M Performance modellen bedoeld, hoewel de combinatie van motor en carrosserievariant er voorheen soms niet was (zoals bij de M135i). Je kunt de gehele exercitie makkelijk afserveren, maar feit blijft ook dat de grote concurrent al jaren succes heeft met een vergelijkbaar recept met hun S-modellen.

Op papier zou het verbruik 6,3 liter per 100 km kunnen zijn (CO2-uitstoot 165 g/km), maar tijdens de testrit stond er een totaal ander cijfer in het display van de boardcomputer. We zullen het maar wijten aan de lol die te beleven valt door een beetje te jagen met de M550d. Tijdens normalere ritten zou de M550d voor zijn krachtspotentieel relatief zuinig moeten zijn, maar zuiniger rijden dan 1 op 14 zal alleen voor monniken met een extreme zelfbeheersing zijn weggelegd.

BMW M550d

De soundtrack is zoals we gewend zijn van de diesel zes-in-lijns van BMW, maar met een extra twist. Net als in de M5 gebruikt de M550d in Sport of Sport+ het audiosysteem om “an authentic reproduction of the new engine’s unmistakeable straight-six soundtrack”. Als je lichte gehoorschade hebt opgelopen tijdens een nieuwjaarsavond zal dit ongetwijfeld zo zijn, maar voor mensen met een gezond gehoor klinkt het net zo artificieel als in de M5. Het is in de M550d minder storend, maar tevens simpelweg onnodig. Een rondje 640d bevestigde weer eens dat de 3.0 liter grote BMW diesel van zichzelf al leuk klinkt.

Ondanks wat nadeeltjes blijft de M550d ook enkele dagen later in mijn hoofd rondjes rijden. Het is gewoon een hele lekkere auto. Niet te schreeuwerig, maar ook geen muurbloempje. De technologie is aansprekend en de prestaties zijn dik in orde. Je mag zelfs kiezen of je een sedan of een M550d Touring wilt. Er komen zelfs een X5 M50d en X6 M50d, maar de gaafste is de M550d sedan. Dat is namelijk de snelste productie diesel die je op dit moment kan kopen. Filmpje!132 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
-edit: nutteloze bijdrage-
@aschie1: lekker inhoudelijk.
@rubenpriest: Je moet wat, als je als 1e wil reageren :roll:
@rubenpriest: Nice Nice baby!
Iets dikkere velgen en hij is af. Zeer mooie 5
@rubenpriest: En in een andere kleur dan dit saai het doet afbreuk aan deze mooie auto.
@agera: Helemaal mee eens. Met deze velgen en kleur is ie zo saai. Doe hem lekker in het knalrood met antraciet (M5) velgen of iets in die richting. Lekker opvallend. Kan die auto namelijk prima hebben. Deze velgen lijken op saaie instapvelgjes of wintersetjes. Voor de rest prima blok en mega snel. Ik twijfel nog over xDrive, liever had ik standaard RWD.. maar goed.
@rubenpriest: Vorsprung durch techniek :-P
@rubenpriest Het is inderdaad wel een lelijk, goedkoop setje velgen ;)
@rubenpriest: Dit zijn geen eens M-sport velgen :(

Jammer heur.
zeker wel handig als je toch diesel wilt rijden.
@MAB: Absoluut als je fabrikant wordt je gewoon gedwongen om een ruim aanbod van diesels te leveren anders red je het gewoon niet in diesel lover Europa.
@agera: ja natuurlijk, klant is koning
@MAB: het fijn stof en de onverbrande brandstofdeeltjes die deze fenomenale dieseltopper de lucht in blaast is ongezien, de échte gevolgen daarvan wil je niet weten. Iedereen is vooral in de ban van de CO2 uitstoot… Ze zouden gewoon diesels en diesel 2x zo zwaar moeten belasten als benzinemotoren en benzine, en die laatste dan wat bijschakelen naar beneden! Een 3-liter diesel met een kleine 400pk is gigantisch lekker, maar de 550i is in de realiteit vele malen schoner, en de M5 helemaal in zijn geheel: mooier, sneller en esthetisch discreet, af. Dus, pleit mee met Wouter voor de petrol-side of the story!! Hopelijk beseffen de juiste mensen snel de ware gevolgen van fuck-diesel!

PS Als ik de auto zou krijgen zou ik er wel mee rijden… Zo zijn we opgevoed hè, 380 pk gvd! Mooi ;-)
@temptation: eindelijk nog eens iemand die weet hoe het echt zit! :)

Maar ik kan er gewoon niet rond, surfen op een koppel-tsunami is gewoon zalig :D
Die roetwolk neem je er met plezier bij ;)
Misschien als je deze laat chippen(mogelijkheden genoeg metb3 turbo’s) dat hij gewoon evenwaardig is aan de M5. #evil lachje#
@temptation: Nog nooit van roetfilter gehoord? Volgens de experts zijn diesels met roetfilter juist schoner dan benzineauto’s. Je loopt wat achter
+1 voor het stukje techniek erbij!
Alleen wel jammer dat er geen uitlaat geluid te horen was!
@Jokkebrok: stukjes techniek hadden ze er idd mooi tussen gezet!
Prijs?
Mooi hoor. Mijn vader heeft een 35d blok met 6bak aut. Heerlijke wagen en motor. Voordeel is dat je gewoon overal power heb.
Jammer ook dat we niks horen over het xDrive gedeelte.. toch wel het nieuwe stukje techniek bij BMW en dan geen woord er over? nja goed.. reed vast als een Audi nu? :lol:

En.. stond vroeger de 550 niet voor 5 serie 5.0 liter? waar slaat dit dan op..
@dennisr: tsjah the 328i is ook een 2.0 4cil geworden :(
vreemde gang van zaken..

als bedrijf zijnde nog altijd stoer willen doen met de mooie nummertjes maar er in de praktijk niks van waar kunnen maken..

erg jammer.. noem het dan gewoon de 530 (in dit geval)..
@dennisr: amg 63 is nog steeds de meest rare benaming aangezien er nooit een 6.3L is geweest. Ze vonden 63 esthetisch mooier dan 62, that’s it :D
Ik ben het al gewoon dat de cijfers niet meer kloppen, maar een beetje kenner heeft toch wel altijd een idee wat er onder de kap ligt.
gedwongenleaser via iPhone app
@dennisr: xdrive nieuw? Lol…
Prijs?
Strakke bak, maar ik vind dat M550D nogal een opzichtig logo. Ziet er nogal aftermarked uit. Dus bestellen zonder badges is mijn mening! By the way, hoe klinkt deze eigenlijk?? De 3.0TDI 313pk van Audi klinkt namelijk voor een diesel bijzonder aangenaam!
@AudiQuatro:

True, Audi heeft met hun 3.0TDI V6 blok een heerlijke diesel soundtrack. :D BMW heeft dat ook Heeeeeeeeel erg goed voor elkaar. Ik vind M550D op video iniedergeval lekkerder klinken dan de M5 :oeps:
@zakar36: link van die video?? Ik wil wel even vergelijken;)
Heerlijke wagen!
Waarom op zaterdag? Maandag ook nog een rijtest?
@sdk16420:

maandag mag die lelijke vrouw weer een autodingetje doen ..
@lincoln: slecht teken dat ik gelijk weet dat je Sjoerd bedoeld.. :lol:
@dennisr: das niet goed idd
@lincoln: Inderdaad xD
@sdk16420: maandag zijn we in geneve en eind vd dag zal er veel nieuws loskomen…
@autoblogger: spann0nd!
@autoblogger: handig om te weten, thnx ;)
met de M van marketing ..
@lincoln: Waar je bij benzine een geile vermogenskurve ziet krijg je hier de geilste dieselkoppelkurve.
Maar het is historisch gezien wel geen echte M, daarom ook het Preformance achtervoegsel.

Ik vind het wel leuk gezien van BMW.
Wat een power! Wel jammer van de velgen onder deze bimmer.
ben trouwens benieuwd hoe veel sneller zo’n 550d nou is in vergelijking met een E420 CDI
@mauriceb: Er zit een duits kenteken op dus die velgen zijn met winterbanden (verplicht daar)
Eerste blik op op die wielen en je zou zeggen dat ze van een of andere efficient dynamics zijn… Misschien net een inchje te groot daarvoor. Maar die zien er dus wel HEEL saai uit…

Voor de rest, doe maar een touring zonder badges aub :)
Staat hij op winterbanden ofzo? Deze velgen hebben de meeste 520js ook…
james125 via iPad app
Toch geen echte M.
Waarschijnlijk een auto waarvan we over twintig jaar denken dat de eigenaar het stickertje M er zelf op heeft geplakt.
@james125: Maar we dan terugdenken aan die mooie tijd op autoblog en dan weer op het rechte pad terechtkomen?
Lijkt mij dat de velgen die er onder liggen de winterset zijn, M-velgen zijn meestal de dikkere versies, deze verwacht je eerder onder een 525d.
Zeer toffe wagen kan niet wachten om zelf een proefritje te mogen maken bij m’n bmw dealer :)
Maar Wouter… alsjeblieft STOP met die irritante hete aardappel RRRR (bij die tuRRRRbo uitleg) want anders kap je maar met de filmpjes en gaat Sjoerd alle rijtesten maar overnemen hoor!!!
@VeniVidiVici: Ja, dan kunnen we de hele tijd tegen een monster op de achterbank kijken, YEEY!
Wat een enthousiasme weer bij Wouter! BMW heeft weer een dijk van een diesel afgeleverd. Dat mag best gezegd worden. We weten nu wel dat je geen fan van BMW bent maar moet je dat nou iedere keer laten merken. Test hem dan niet…
@noir8: some cars just makes you smile :lol:
HELL YEA!!!
(ik had deze reviewd pas maandag verwacht eigenlijk, helemaal tof dat het er nu al op staat! :D )
ik mis ruben als camera-man/editer….de laatste tijd is het wel erg stijfjes allemaal en eentonig, waar is hij gebleven?…
anyway, die auto is natuurlijk meesterlijk, nuff said.
@sanderm3:
ik bedoel patrick… naamsverwarring..
Gaaf filmpje! well done Wouter!!! veel better als die nieuwe, hoe heet hij van Petrolhead ook alweer?
Prachtige auto, Prachtige prestaties !
Van een 381 pk diesel ga je wel zweten he Wouter.. @ 0.45s
Mooi hoor maar wat heb je er aan in nederland,een 520d voldoet prima hier in nederland met zijn 184pk.
@pikes83: auto’s worden ZEKER
@Megakix: niet met het oog op de Nederlandse consument gebouwd.. :lol:
@Megakix: Dat is niet geheel juist..

ALS BMW de auto’s niet voor de Nederlandse consument werd gebouwd.. waarom dan nog 550 er op plakken als het een 530 is?

Waar anders ter wereld heeft men de drang om op te scheppen over hun ”550”..
@dennisr:

o.k. .. volgens mij moet iemand je het 1 en ander duidelijk maken over BMWers ..
@lincoln: misschien.. :mrgreen: maar 550 staat toch voor 5 serie 5.0 liter? heb nooit anders geweten..

of je doelt ergens anders op..
@dennisr: Wie heeft je wijsgemaakt dat 550 staat voor een 5-serie met 5 liter motor? Meestal geeft het een aanwijzing over de motorinhoud, maar niet altijd. En hoe duidelijk is het om de 530d, 535d en 550d alledrie 530d te noemen? Buiten dat had BMW de gewoonte om bij turbomotoren de cilinderinhoud met 1,4 te vermenigvuldigen, net als in de autosport gebruikelijk was. Dus 30 jaar geleden of zo had je een 732 en de versie met turbo heette 745. De 550d had met 3 turbo’s dus 566d moeten heten. Goodnight.
@youngtimer: ok, dank voor de uitleg.. ik weet niet wie me dat wijs gemaakt heeft, heb dat ooit zo aangenomen en heb dat altijd gedacht..

dat het de ene keer wel zo is en andere keer niet geeft nie bepaald duidelijkheid..
@dennisr: yep…voor de ‘show but politicians say NO’ is de badge veel belangrijker. De 550 heeft trouwens een 4.4i V8 aan boord.
De F30 328i moet het met minder specifiek vermogen doen, dan deze F10 M550d…netjes dus idd. Op de snelweg zal hij een M3 eraf rijden.
@Megakix:

zekers .. met de cruisecontrol op 121 km/u en gaaaaaaaaan ..
@lincoln: prime, een start vanaf 121km/h dan…wat jij wil ;-)
Mooie auto, maar zoals meerdere zeggen in mijn ogen geen echt M..

Als ik een diesel mocht kiezen + een zak geld, kies ik voor de Audi Q7 V12 TDI!!
Wouter wat raaskal je nou man: een AWD diesel veel bruikbaarder als een M5??? Hoe kan dat nou? Ach ja, het wordt oud: turbodiesel, AWD op een BMW M… Audi’s Sjes naapen. Zielig. Laat onderstaande video een troost zijn voor de BMW liefhebbers:

http://www.youtube.com/watch?v=PZgAcAhNiGM
@nomar:

huh .. Fonzy Fons ??

doet me denken aan 1 of andere avatar die ooit gezien heb ..
@nomar: eeehm…geen associaties met mijn naam oké ? ;-)
@Megakix: geef toch gewoon toe dat jij het bent :D
@nomar: eeeeyyyyyyy *doet thumbs up* ;-)
@nomar: Ja, die Wouter kan volgens mij ook beter bakker worden. Had gelijk geen zin meer in het filmpje. Toch doorgezet, leek heel die auto me niets meer.

Maar dat filmpje is helemaal om te huilen, VRESELIJK!! Heb nu zin om al m’n BMW’s te koop te zetten :(
zit net te bedenken dat dit toch wel weer een erg dikke diesel is van bmw
vroeger had je de e34 525tds was voor die tijd het neusje van de zalm kwa diesel daarna kreeg je de e39 530d dat was een drama toen was de Mercedes E320 cdi de top
daarna kwam de 535d was weer een lekkere diesel en nu deze geweldenaar
Een droom van een wagen! Prestatie van een respectabel sport auto maar de comfort en verbruik van een diesel. Alleen ben ik een student met een e39 520i (ben er nog steeds super blij mee) Dit is toch wel echt een droom auto voor mij om te hebben :D
echt een heerlijk ding!
maar liever de M5 F10.
ik vind deze revieuw echt BAGGER!
ik had veel meer verwacht, diep teleurgesteld.
wouter jij praat te veel / onnodig. normaal kan ik dat waarderen, maar bij deze wagen.. kep toch liever het geluid van deze wagen dat door mijn speaker komt..

verder nog wat:
“een TWIN-power turbo met 3 turbo’s” :arrow: :?
@1.29

ik vind het zonder dat patric weg is, (denk dat ik namens alle autobloggers mag spreken als ik zeg dat ) de revieuw van de M5 echt geapprecieerd werd, maar deze zuigt gewoon. echt zonder.. *zucht*
maar bovenal: er is veel te weinig gebruik gemaakt van de buitenboord camera, ik zou het liefst (de hele tijd) die beelden willen zien, als dat mogelijk is.. :roll:
@bigcar: het is review, niet revieuw.
@bigcar: ik vind het vooral jammer dat hij het niet meer heeft over de versnellingspook.. daar had hij vroeger iets mee..

sowieso vind ik de review’s van Wouter nogal saai worden, een vooral omdat hij telkens dezelfde trekjes heeft.. krijg steeds een deja vu..

(wie is patrick trouwens?)

dan moet ik zeggen (en niet om te slijmen) dat Casper het een stuk beter doet..

Ook jammer dat er met geen word over het X gedeelte werd gesproken aangezien dat het enige echt vernieuwende is naast de 3 turbo’s..

en volgens mij is de derde turbo om de andere 2 aan te drijven dus vandaar TWIN, denk ik.. zoiets was het :)

ik zou al met al voor de 550 gaan.. deze 530 is niet genoeg voor me..
@bigcar: Ga je eerst eens verdiepen in de Nederlandse taal kind.
Ik vind het eigenlijk een beetje overbodig. We hebben al een sterke 535d. Gooi er een m pakketje op. Klaar is kees. Ik vind het een beetje raar
een 6 in lijn met drie turbo’s hoe noemt bmw het een tripple turbo ? wanneer komt de benzine versie uit ! wil wel weten hoeveel pk die dan levert ik denk zelf niet dat bmw een m550i zal uitbrengen .
Echt een heerlijke auto! Een alternatief voor de m5 is het natuurlijk niet, maar hij doet er niet veel voor onder. Zeer nette prestaties.

Bovendien vind ik de 5-serie een prachtige wagen. Als ik er geen verstand van had, zou ik best geloven dat het een 7-serie was. De auto ziet er een klasse hoger uit dan die werkelijk is en dat heeft bmw goed gedaanp
@akrapovic: geen alternatief inderdaad….zéker niet. De M5 is zulks doorjanken in de versnellingen, dáár krijg je kippevel van. En een M5 heeft ook geen problemen met zijn koppel (ivm 2 turbo’s).
@Megakix: Precies, een m5 heeft veel meer beleving
Aaah eindelijk een bruikbare M van BMW ,zou zomaar de perfecte auto kunnen zijn.
Hill Descent is hier zo gek nog niet @wouter ,veel mensen hebben dat hier nodig om de berg waar hun huis op staat af te komen .Kunnen ze weer eens iet anders kiezen als de standaard Landcruiser.
@norge:

hoe hebben ze dat huis op die berg kunnen krijgen in the first place ??
@lincoln: met kaboutertjes…
@norge:

Standaard Landcruiser? …. mmwhahaha, Hyundai i30 zul je bedoelen. Wakker worden, dromen is voorbij.

:-)
Ik zou graag een M335d willen hebben als hij zou bestaan :P. Dezeauto is niet echt cool vind ik. Dan maar een (r)s. van audi of sow.
@amg77: fuck audi, die heeft echt zwaar last van onder.
ga voor mercedes dan ;)
@bigcar: Daar zeg je me wat :D. Ik doelde eigenlijk gwn op de concurrenten van M550d daarom xD.
1 woord: hebbon!
hoopt stiekum dat er een M350d komt
Bmw maakt rijden geweldig.
Wat een lekkere wagen! Innovatie is altijd goed voor de branche.
@drivingpleasure:

“innovatie” ??
een vrachtwagen motor in een sedan lepelen “innovatie” ??

een surprise-ei heeft nog meer “innovatie” ..
@lincoln: Innovatie ja, de snelste diesel, 3 turbo’s, dat heet innovatie. Jochie wordt volwassen en zoek dingen op voordat je reageert.
@drivingpleasure:

LOL .. je bent toch wel sarcastisch .. toch ??
@lincoln: Nee absoluut niet. Ik stop nu met reageren op jou aangezien jij alleen maar een discussie wil winnen, dit soort kinderachtig gedrag heb ik geen tijd voor, grow up please.
@drivingpleasure:

luitjes zoals @punk lijken mij idd een betere gesprekspartner voor jou ..
“Er is duidelijk een moment te voelen waarin de M550d wel accelereert, maar waar de turbo’s nog te kracht uit de uitlaatgassen kunnen halen om de zes-in-lijn van vermogen te voorzien.”

maar waar de turbo’s nog te kracht uit de uitlaatgassen .. ?

Wat een beestachtige wagen. Als je zakelijk moet dieselen of sowieso lange afstanden rijd lijkt dit me echt een gruwelijk alternatief van de m5. I’m in love!
@rrvliet:

of benzine-pompen bezichtigen je hobby is ..
@lincoln: Je kan er ook gewoon zuinig mee rijden. Check de feiten jochie…
@drivingpleasure:

in de jaren 80 waren dit soort waardes zelfs abnormaal in een diesel ..
BMW loopt weer eens hopeloos achter ..
@lincoln: En nu worden ze de standaard door de innovatie. Ben jij 17 jaar ofzo dat je dit soort dingen niet begrijpt en alleen maar een discussie wil winenn?
@drivingpleasure:

ja hoor .. jij komt er wel met je wikipedia wijsheden ..
@lincoln: Als ik naar Zwitserland wil rijden en mag kiezen tussen 1 op 13 á €1,35/l of 1 op 7 á 1,65/l dan weet ik ’t wel hoor, dat zijn verschillen die je in de portomonee voelt.
@lincoln:

De 3L turbo diesels uit de jaren ’80 konden idd wel tot 1 op 20 rijden. Maar vergeet niet dat je dan niet één derde van het vermogen van de M550d had, een filtersysteem waarbij alle bloemen verwelkten als je er langs reed, het geluid van een tractor met ingebouwde ratelslang etc.

Ik denk alleen dat ze het koppel en vermogen toch net wat hebben gelimiteerd (vooral koppel). het zou natuurlijk een schande zijn als de dieselvariant van een M-auto net zo snel zou zijn.
Straks komen de tuners deze ophalen, en dan kan de M5 echt wel inpakken!
@Pixed: En dan komen de G-Powers en Ac-Schnitzers, dan kan de 550D met wat extra’s inpakken.
Dus tegenwoordig krijgt iets met evenveel vermogen als een deftig afgestelde 2007 335d een M-badge? Nou toen mijn verkoper me zei dat de M-modellen bereikbaarder gingen worden, hoopte ik eerlijk gezegd op een E60 M5 met prijsverlaging. En dat doe ik enkele maanden later nog steeds, die “M530d Tri Turbo” lijkt me wat overpriced.
BMW had ook gewoon van dezelfde 35d twin-turbo motor de managementsoftware kunnen optimaliseren. Krijg je dezelfde PK’s uit.

Maar als ze zelf aan het motormanagement gaan sleutelen, dan is BMW’s argument tegen chiptuning natuurlijk nergens meer. Sowieso vaag dat BMW dan niet alleen de garantie op de motor loslaat, maar ook op de andere onderdelen. Hier zit exact dezelfde 8-bak in, en ook exact dezelfde remmen.

Ik ga toch maar even langs de chiptuner met de 535d :-)
@zdev:

Als je er niets van weet moet je er misschien geen uitspraken over doen.
Het is vrij eenvoudig om meer vermogen uit een motor te halen met het motormanagement aan te passen, tot zover zit je juist.
Maar het hele blok is opgebouwd uit onderdelen met bepaalde tolleranties. (vaak onderdelen die tussen de 1,35 en de 7 keer te sterk moeten worden gemaakt om statistisch veilig te zijn) Als je meer uit zo’n blok vraagt dan moet je alles gaan verbeteren om veilig te blijven, doe je dat niet is de kans op schade en stukken veel groter. Logisch toch dat BMW een paar apen met een laptop geen carte blanche geeft om hun motoren op hun kosten te vernielen?

Wat ze hier gedaan hebben is waarschijnlijk wel wat meer dan er een paar koppelmeloenen op schroeven en zeggen dat alles OK is. De onderdelen die hier gebruikt worden zijn waarschijnlijk diegenen die eerst gecontroleerd (=duur) zijn zodat ze zeker zijn dat die voldoen. Iets wat ze niet doen bij de gewone motoren daar weten ze dat alles dat geproduceerd is wel voldoet omdat ze zo’n grote veiligheden hanteren.
@Hupke:
Het is gewoon hetzelfde 35d blok maar dan met een extra turbo.
Het is gewoon dezelfde 5-serie met dezelfde bak en remmen.
@zdev:

Als jij niet leest wat ik schrijf ga ik de moeite ook niet doen om me te herhalen maar dat is alles behalve hetzelfde blok met dezelfde onderdelen. Het BLOK BLOK is hetzelfde maar alles wat erop zit is net iets beter.
Jongens wie weet het prijsverschil tussen deze 5 en een M5???
@rrd1:

vraag anders een internet aansluiting voor je verjaardag ..
Ik ben er nog niet uit, ik zal moeten wachten tot ik eens kan meeliften voordat ik er een oordeel over ga vellen. Het klinkt anders wel leuk, diesels zijn een stuk interessanter dan benzine motoren vind ik altijd.
Wouter is echt droog: mijn relax cruise is voor anderen kei hard knallen.

Over de auto: snap niet dat ze zo’n auto in zo’n saaie kleur en paupervelgen meegeven aan journalisten. Winterbanden maken ze ook in 20 inch… Die paar tientjes verschil. En die auto moet gewoon een vette kleur hebben.
Ik zou voor dagelijks gebruik liever deze hebben dan een m5!
prijs: €83.750,–
zonder opties wellicht..
@lionwood: in duitsland? Of ook echt in Nederland? En zoja, waar heb je het gevonden, ikzelf kon het zo gauw niet vinden namelijk :-)
Kunnen die rijtesten niet wat langer en uitgebreider? Niet dat ze nu niet goed zijn maar die 5 minuten zijn heel snel voorbij.
toch beetje uitmelking M badge. Hoe geweldig hij zonder twijfel ook gebouwd zal zijn, het blijft een 4×4 turbodiesel.

Weinig info over sound & verschil in gedrag met de RWD versie.
In mijn garage waren ze toch vrij negatief over xDrive als het over rijplezier gaat.
Ik rij zelf een 335d met stage 3 tuning. 380pk 750nm. Bepaalde onderdelen zijn aangepast om deze krachten te kunnen verwerken. Als je dat met deze 5 serie vergelijkt dan is die vreselijk duur. 8 speed automaat is eigenlijk het grootste verschil. De AWD van BMW is niet echt serieus te nemen, het is geen Quattro systeem.

Hoe dan ook. De 3 liter diesel met 2 of 3 turbo’s is een dijk van een motor. Ik rij de M3, RS5, AMG en de meeste Porsches het snot voor de ogen. Het wordt nog leuker als je deze M550d kan tunen tot bijna 500 PK. Dan is de M5 meteen op zijn plaats gezet als sjonniebak. Veel kabaal in de achteruitkijkspiegel.
Hi SpeedyConzalich, wat doet je auto 80-120?
Heb net m’n A4 3.0 tdi 245 -> 289pk / 590nm en dat vond ik al indrukwekkend! (circa 4,4sec)
Groet!
Ik vind het altijd ergerlijk om naar deze man te moeten luisteren èn te kijken. Hij trekt frequent onnodig gekke bekken (denkt daarmee populair te doen?), begint op de meest ongelegen momenten onduidelijk te fluisteren en bovendien slecht te articuleren. Zijn gedrag leidt mij af van het onderwerp.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).