BMW toont DNA van de 3-serie op Techno Classica

Auteur: , 25 Reacties

Nu de nieuwe 3-serie op de markt is, nam BMW op de Techno Classica de gelegenheid de historie van dit model te laten zien, dat zo'n beetje de kern van het merk is.

Met de E21 zette BMW in 1975 een sportieve, compacte middenklasser neer die bepalend is geworden voor dit segment. Als hij naast zijn jongere broers staat, blijkt pas echt hoe verrassend puur het design is dat zich kenmerkt door eenvoud en een grote herkenbaarheid.

De E21 mag zich tegenwoordig met recht een klassieker noemen. Op de Techno Classica vonden we hier en daar een strak exemplaar, zoals een citroengele 323i. Maar ze zijn zeldzaam aan het worden en de prijzen zijn hoog.

Dat lot lijkt de E30 –de opvolger van de E21- ook beschoren. Veel exemplaren zijn geëindigd als auto voor petjesjongeren, dus wie nog een mooie heeft, moet hem vooral mooi houden. BMW toonde op de autobeurs een 325e uit 1984. De e staat voor een naar 2,7 liter vergrote motor die relatief weinig pk’s leverde (122), maar zeer efficiënt was en daardoor een lager brandstofverbruik had. Downsizing door middel van upsizing als het ware. Dat was het technologisch inzicht in de eighties.

De E30 was ook het model dat de sportieve genen van BMW liet zien in de vorm van de M3. Een hoogtoerige viercilinder zestienklepper van 2,3 en later 2,5 liter. Een raszuivere sportwagen in zakformaat waarmee je ook boodschappen kon gaan doen. Deze M3 heeft de magie van de letter M bij BMW neergezet.

Op de Techno Classica kunnen ook particulieren hun auto te koop aanbieden en daar vonden we een rode M3 Sport Evolution (mét extra lip op de achterspoiler) in werkelijk uitmuntende staat. Een met alcantara bekleed M-sportstuur en M-kuipstoeltjes maakten deze auto echt af. Het tweedehandsje mag weg voor 71.000 euro. Dat is veel geld, maar het is weinig als je bedenkt dat dit type auto’s alleen maar meer waard zal worden.

Op de stand van BMW stond een E30 M3 Groep A uit 1992 die 355 pk uit het 2,5 liter blok perste. Met deze racewagen was BMW zeer succesvol in de DTM en tal van andere raceklassen.

BMW zette eind 1990 een revolutionaire stap met de E36. Die deed in niets meer denken aan zijn simpeler opgezette voorgangers. Modellen als de E36 hebben BMW nadrukkelijk verder de premium-markt in geholpen door de bouwkwaliteit en de steeds rijkere uitrustingsmogelijkheden. Dat werd voorgezet met de E46 die in 1998 verscheen. Uiterlijk zette hij de lijnvoering van de E36 in fijngeslepen vorm voort. Op zijn stand toonde BMW een 330i Security, een gepantserde versie die af-fabriek verkrijgbaar was. Opvallend, want doorgaans zijn het de grotere modellen die gepantserd worden gebruikt. Aan de buitenkant zie je er niets van, zodat de angstige eigenaar lekker anoniem met zijn compacte middenklasser kon toeren.

De nieuwe 3-serie is vergeleken met zijn voorgangers een veel grotere en complexe auto geworden. Zijn oudere familieleden hebben laten zien wat richtig Freude am Fahren is.

Met dank aan Robert en Maarten voor deze bijdrage!25 reacties

*kwakt scherm onder bij het zien van de E30 M3*

wat een schitterend ding is dat! en wat ligt er een mooi ‘zo goed als nieuw’ (zo niet nieuw) blok in, jum jum :)

”Op de Techno Classica kunnen ook particulieren hun auto te koop aanbieden” al Opels gespot ? :lol:
@dennisr: ik zie nog zelden een Opel GSi rijden oid
Ze zijn het vorige model vergeten bij de evolutie! Wat een schande
@conny: Ja dat viel mij ook gelijk op (denk dat het komt omdat ik zelf een E90 rijd). Maar denk dat ze het gedaan hebben omdat de F30 en profil wel erg veel op de E90 lijkt…
Wat een parels!! Het blijven toch heerlijk sturende compacte auto’s die oudere modellen. Als je een E30, E36 of E46 ziet rijden naast een nieuwe insignia of Mondeo blijkt pas hoe klein die auto’s eigenlijk zijn. Komt de wendbaarheid ten goede. Een BMW met een groot 6 cilinder blok maakt het af, maar die M 4 pitter in de E30 M3 is ook echt een juweel.
Kweenie
E21’s waren een beetje vout en dat was het leuke van BMW
Beetje vout zijn.
Nu is het een grijze gehaktballen auto geworden.
Tuurlijk rijden ze goed enzo enzo, maar zelfs mijn accountant heeft er eentje.
En dat zou verboden moeten worden !
Originele bandjes en maar 4000 kilometer na 33 jaar .Was een paar maanden geleden hier te koop.
http://pub.tv2.no/multimedia/TV2/archive/00902/318_3_902348i.jpg
@norge: Wauw. Ik zit te kwijlen :( Ik wil deze hebben!
@jzaero: http://www.tv2.no/underholdning/broom/1978-bmw-318-her-kan-du-kjoepe-en-33-aar-gammel-nybil-3566188.html veel geluk met het Noors :) :) :) haha
@norge: oi oi oi, 13.000 euro :( Dat is wel erg duur! Maar in nieuwstaat en met zeer lage maandelijkse kosten is dit wel een hele mooie auto. Vraag me alleen af hoe onderhoudsgevoelig deze jongens zijn.
@jzaero: Op veel uitgedroogd rubber na (denk ook motorsteunen, sommige poelies en pakkingen) zijn dit nou juist auto’s waar je echt helemaal niet bang voor hoeft te zijn.
@norge: ik zal die auto graag hebben zeg… ik zal alleen niet graag op banden van meer dan 30 jaar oud rijden :p
Leuk item!
Mercedes was een aatal jaren terug de bom. Nu komen langzaam maar zeker de klassiekers van BMW opgang. Gelukkig staat er hier een garage vol.
Euhm, ik zie de E21, E30, E36, E46 en de F30… Zit de E90 daar normaal ook niet tussen? Serieuze misser toch? :-)
De E30 M3 DTM blijft de allermooiste gewoon!!
Oo wat een mooie auto’s!
De e21 323i blijft mijn favoriet onder de drie-series. Prachtige auto met die dubbele uitlaten en een heerlijk geluid.
heb even een 318i van 1986 gehad, was een hele leuke bak om mee te sjeezen, maar de kwaliteit van het alu uit de tachtiger jaren was om te schreeuwen…
De cilinderkop was gebarsten. Verder zat er ook nog een fout in de olieaanvoer naar de nokkenas, de gaatjes ontbraken in de olieverdeelleiding waardoor de nokken helemaal ingelopen waren.
Beetje spijtig…
een echte BMW herken je aan de ronde koplampen ..

daarna ging het allemaal bergafwaarts ..
@lincoln:

In de overgang zijn er nog wel een paar hele mooie auto’s gemaakt. Zelfs een paar van de mooiste. Een E39 is een goed voorbeeld. Van binnen en buiten een mooie auto en dat zonder ronde koplampen. E38 idem dito.
Ik vond het daarna juist mis gaan.
Maar snap wel wat je bedoelt betreft de ronde koplampen.
@GOD: de E38, E39 en E46 zijn allemaal nog erg modern voor hun tijd. Ikzelf heb een E46 en veel mensen vragen of dit ook daadwerkelijk een nieuwe auto is.
Ik heb nog een 318 gehad uit 78, wat was dat een fijne auto voor iemand van 20. Daar heb ik een lol van gehad!
E30 vindt ik de mooiste klassieker, de mooie lijnen, mooie uiterlijk, comfortabel. Zou er graag nog een willen ownen.
Ik ben een trotse eigenaar van een E21 3.23 van 1981. Heb hem gekocht omdat toen ik klein was er iemand in de buurt woonde met dezelfde auto en vond deze altijd heel erg gaaf te zien. Jeugdsentiment. Heb er sinds kort ipv van blauwe interieur een zwarte interieur voor gevonden die nu wordt geplaatst. En voorin lederen Recaro’s. Stuurbekrachting had deze bij aanschaf niet dus heb die er later bijgekocht. Bezit hem al ongeveer 12 jaar en verkoop hem nooit. Hij trekt de aandacht. Eindelijk een auto op AB waarvan ik kan zeggen ik bezit deze. Hopelijk over 3 weken klaar om te rijden.
Oude BMW’s zijn echt een feest om te rijden. De gaafste die ik ooit gereden heb is een E21 323i, de beleving van die auto in onovertroffen. De nieuwe 3-series, E46 en nieuwer zijn bijna niets anders dan een Mercedes C-klasse met een BMW logo. Veel te luxe en comfortabel, een BMW hoort wat spartaans te zijn net als Alfa’s dat vroeger waren. Maar zo zullen ze niet meer gemaakt worden simpelweg omdat de markt dat niet meer toe laat.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).