BMW X6 M50d: Rijtest en video

Auteur: , 58 Reacties

Als de nieuwe drieliter tri-turbo ergens op zijn plaats zou kunnen zijn, dan is het toch wel een SUV. Pardon SAC, hoewel de X5 het nieuwe blok natuurlijk ook krijgt, net als de 7-serie.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De X6 M50d is een nieuwe loot aan de M-Performance stam van BMW. Even opfrissen: de M-Performance lijn moet het gat opvullen tussen de M modellen en de reguliere modelseries. De BMW M550d was de eerste en heeft hetzelfde blok als deze X6. Daarna volgde de M135i, de eerste benzine M-Performance auto. Het is allemaal iets minder heftig dan de echte M-en en daarmee dus vergelijkbaar met de Audi S- en RS-modellen. Duidelijk?

BMW X6 M50d

BMW X6 M50d

De grootste innovatie is te vinden onder de motorkap. Het “oude” bekende 3 liter zescilinder diesel blok is danig onder handen genomen. Met een enkele turbo levert deze motor vermogens tot pakweg 260 pk (30d), als twinturbo tot 320 pk (35d en 40d). Dankzij het toevoegen van nog een turbo komt de drieliter in de 50d trim nu zelfs tot 381 pk. Drie turbo’s heeft het blok dus en dat lijkt een makkelijke route om meer vermogen per liter te halen, maar dat is het natuurlijk niet. Om het geheel goed werkend te krijgen koos BMW ervoor om twee kleine turbo’s te monteren en één grote.

BMW X6 M50d

Tot 1500 toeren per minuut wordt alleen de eerste kleine turbo gebruikt, daarna komt ook de grote turbo tot leven. Afhankelijk van de stand van het gaspedaal kan vanaf 2700 tpm ook nog de derde turbo worden bijgeschakeld. Dat is ook weer een klein exemplaar, maar wel één met variabele geometrie. Om te realiseren dat er één, twee of drie turbo’s actief kunnen zijn, was aardig wat loodgieterswerk en elektronica nodig. Het schakelen tussen de modi moet naadloos, maar er moeten bijvoorbeeld ook luchtstromen naar de niet-actieve turbo’s worden geblokt om ongewenste veranderingen in de druk van de inlaatlucht te vermijden. Bovendien mag de grote turbo weer niet te snel draaien om ongewenste tegendruk in het uitlaattraject te voorkomen, dus daar is weer een wastegate voor geïmplementeerd.

BMW X6 M50d

Een sterk staaltje techniek en het werkt bijna onfeilbaar. Enige minpuntje is het klein beetje turbo-lag dat optreed als de kickdown wordt geactiveerd. Heel storend is het niet, maar aanwezig is het turbo-gaatje wel. Verder valt er weinig te klagen over het blok, want al vanaf 2000 toeren (en tot 3000 tpm) is het maximale koppel van 740 Nm beschikbaar. Zelfs de nogal looiige X6 (2225 kg) sprint in 5,3 seconden naar de 100 om uiteindelijk door te stomen tot 250 km/u. Onderweg wordt je overigens wel ingehaald door de X6 xDrive50i die weliswaar 0,1 seconden langzamer is naar de 100, maar de kilometers met staande start in 24,6 seconden aflegt. De X6 M50d doet daar 24,8 seconden over. Maak je overigens geen illusies of je een X6M kunt bijhouden. De X6M heeft bijna de helft meer vermogen (555 pk) en slechts iets minder koppel (680 Nm), die blijft dus de absolute daddy van de X6 range (sprint naar de 100 in 4,7 seconden).

BMW X6 M50d

Een auto uit de M-Performance range zou natuurlijk subliem moeten sturen. En voor een dik twee ton wegende SUV doet de X6 M50d dat ook, maar heel agiel wordt het allemaal niet. Grip is er genoeg, dankzij xDrive en Dynamic Performance Control, dat behalve de krachtsverdeling tussen voor- en achteras ook nog meer/ minder koppel naar individuele wielen kan sturen. Dat werkt als een trein, of moet ik de dooddoener “rijdt alsof op rails” gebruiken. De X6 M50d is er een auto mee geworden die niet verrast, niet in negatieve zin, maar ook niet in positieve zin. Een speels driftje is uit den boze, alle elektronica zorgt ervoor dat de X6 (binnen redelijke grenzen) gewoon de kant opgaat waar je heen stuurt.

BMW X6 M50d

Om de M50d onderscheidend te maken van zijn mindere broers graaide BMW diverse leuke spullen bijeen. Doordat X6 van zichzelf al geen muurbloempje is, is het onderscheid minder duidelijk dan tussen 520d en M550d, maar dat kunnen we BMW’s Sports Activity Coupe niet echt aanrekenen. Alle ingredienten zijn aanwezig: de voorbumper verloor zijn mistlampen om ruimte te maken voor meer “gat” van de luchtinlaten. Diverse details zijn Ferric Grey of hoogglans zwart en uiteraard ontbreken de M50d badges niet. Ze zitten zelfs in de instaplijsten verwerkt om je welkom te heten in het opgeleukte interieur.

BMW X6 M50d

Het prijskaartje inclusief 19% BTW voor dit alles is in Nederland een mooie 116.000 euro, in Belgie hoeft er slechts 85.500 euro te worden betaald. In allebei de gevallen een niet al te mals prijskaartje, maar je krijgt er een hoop voor terug. Toch is het Triturbo blok het lekkerste in de M550d, al is het maar omdat die naam wat makkelijker te onthouden is. De X6 wordt in de praktijk al snel de 5-liter diesel genoemd, dat klinkt stoerder en het is gemakkelijker dan die tongbrekende naam. Filmpje!58 reacties

Geen zin om de video te bekijken, zal vast wel goed rijden.
20inch velgen joh? lijken net 16inchers, is ook een grote auto natuurlijk :)
Wat een M performance uitstraling…*kuch*
Die 5 m50d is wat mij betreft goed gelukt, maar dit vind ik niks. Maar dat zal misschien ook liggen aan de x6 in het algemeen
@Jaws149: Mierenneuken is ook een vak…
Zelfs in zwart/wit (laatste foto) tijdloos lelijk…
@StijnB: inderdaad, en om bij deze versie nog wat extra lelijkheid toe te voegen hebben ze ooknog een bult op de motorkap (zoals bij de m3) gemaakt. verpest de lijnen en ziet er niet uit.
deze motor in de 3-serie en je hebt écht wat bijzonders!
@VWTouran75: geen zin om te lezen, maar je commentaar zal vast boeiend zijn… :P
Blijft een lelijk ding! De 5 serie knapt echt op van het M performance pakket. Hier haalt het niks uit….

Had stiekem gehoopt op Wouter in een Rs4…..
Een gewppn omdat het kan auto. Past wel bij mij.
@smoked: gewoon*
Ik zou eenieder die een X6 bestelt, willen vragen om een zo dik mogelijk blok te nemen, dat ‘ie maar snel uit beeld verdwijnt.

Zelfs deze beelden zouden gecensureerd moeten worden: niet geschikt voor gevoelige kijkers!

Wat een lelijke wagen, driewerf bah.
@Simpson: zo denk ik er al over sinds de eerste keer dat ik m zie en die gedacht word alleen maar versterkt
In één woord: Baas
@linkerbaan: de Baas zegt nee. :mrgreen:
In het zwart vind het wel een stoere wagen, in combinatie met een paar mooie 21 inch velgen. Maar wit staat helemaal niet in mijn ogen en ook ogen de wielen wat klein. Ik zou ook gewoon voor een 30d gaan want meer vermogen spreek je toch eigenlijk nooit aan.
Je kon erop wachten tot deze ook als diesel-M kwam…
Haha, die opmerking over intelligente vrouwen: Priceless. Toch heb ik liever een intelligente vrouw i.p.v. een bimbo à la Barbie… Denk dat je met een intelligente vrouw veel meer plezier kunt hebben…dan een bimbo waar je op uitgekeken raakt…
@Emile_Benz:
Ik heb liefst ook een vrouw die slim zijn (in zowel de Nederlandse als Engelse betekenis)…
@Emile_Benz: Met een intelligente vrouw wel ja, als je nou op had gezegd was ik voor die barbie gegaan.
Dit ding blijft zo gruwelijk lelijk.
Een M550d Touring is zo veel mooier en heeft zo veel meer klasse.
Evenals Wouter ben ik ook een liefhebber van de X6. Toch zou ik bij deze motor voor de 550d gaan. Toch wat mooier en rijdt fijner vind ik. Ook het prijsverschil van ong. 25.000 euro vind ik vrij fors. Het 40d-blok is ook al lekker.
Het prijsverschil tussen de X6 50d en 40d bedoel ik.
Al stoppen ze er nog 100 cilinders en 36 turbo’s bij.. Nee, gewoon nee.
@Marijn90: dan nog ga ik voor de intelligente dame…die hoef je niet alles 10x uit te leggen…
De achterkant zit vol met badges. Onzin.
@marokkaanseheld: Die zijn optioneel. ;)
Verkeerde kleur en ‘te’ kleine velgen, laten deze auto in mijn ogen verkeerd uit de hoek komen, zo op het oog niets bijzonders, totdat je onder de motorkap kijkt. maar dat is bij deze auto natuurlijk niet de bedoeling.
Prachtige mooie voorkant, prachtig mooi interieur en prachtig mooie velgen. Wel een overbodige auto en als auto in geheel vind ik ‘m verre van prachtig mooi…
je ben wel gek of je sterf van het geld om een auto te kopen.omgerekend in guldens bijna 295duizend idioot om te denken dat nu in de geld crisis zulke achtelijke bedragen worden uit geteld
Geen kleurendisplay tussen de tellers? Wat een armoede anno 2012… Sta je dan met je retedure bak..
@Emile_Benz: Nou… dat ligt er maar aan of je het intelligent uitlegt anders staat die dame 10x onbegrijpelijk naar je te kijken :-)
Ze worden wat kwistig met het M-performance logo, damn marketing!! Zonder dat laatste hadden ze ook die dit lelijk hok nooit geproduceerd.
Je neemt altijd beter een 35d of 40d, de 550d biedt niet genoeg extra price/value tov de andere 2.
@TDI-goeroe: eens!!!
agiel wordt het allemaal niet

Goede Nederlandse vertaling is ‘wendbaar’
@Dino2400: Agiel kan gewoon…
@kickass:Het is anders geen bestaand Nederlands woord.
Check het groene boekje, ook via internet raad te plegen.
Buiten dat is het lelijk, en onnodig.

In Engelse autobladen kom je “agile’ vaak tegen en blijkbaar is het teveel moeite om op te zoeken? Bovendien staat het zo knullig, de informatie komt zo overduidelijk uit de tweede hand.
Persoonlijk trekt dit model mij ook niet zo, maar woorden als lelijk vind ik zwaar overtrokken. Toen ik hem voor het eerst zag vond ik hem er beter uitzien dan op de foto’s die ik eerder zag. Het is niet een auto w aar je een rare smaak van in je mond krijgt wanneer je hem ziet. Wanneer ik een nieuwe Audi A3 of Golf zie dan komt er bij mij ook geen enkel gevoel van emotie vrij. Dat zijn in mijn optiek volledig zielloze auto’s. Maar ook deze zijn niet lelijk. Hoef er niet voor over te geven. Wanneer is een auto echt lelijk?
Zo’n X6 blijft vet en heel imposant om te zien. Alleen is de M nog iets dikker. ;)
Ah, de schijtende X5, leuk. Vraag me af of deze grote BMW’s net zo strak sturen als z’n kleine (en toch mooiere) zusjes.
@Simpson: hij is ook verschrikkelijk.. Bizar.
Niet 1, niet 2 maar 3 turbo\’s!!!! Die kapot kunnen gaan…
@wouter hij valt dus in dezelfde categorie als de Audi S modellen, en niet als de RS modellen, die zouden in de categorie van de M modellen van BMW moeten vallen, of zie ik het verkeerd?
Weinig onderscheid tussen deze en een 30sD met M pack. Jammer. Blok is erg fraai (klinkt ook best lekker) en natuurlijk een goede keus met zulk gewicht. Maar liever de X5. Blijft de mooiste. En die 20inch wielen bestel ik er dan wel bij.
@Bo1972: helemaal mee eens
Doe mij maar zo\’n X6. Kan me niet schelen met welke motor.
Ik vind het maar een overbodige auto. Maakt niet uit of er een diesel in ligt met 3 turbo’s of M-blok.. Blijft voor mij overbodig en nutteloos, weggegooid geld. Dan 150x liever een mooie 530D station. Meer dan voldoende.
@Homer55: Ik ben het niet met je eens, die auto heeft zijn bestaansredenen, voor mannen met een te kleine piemel…
eender welke X6 vind ik goed, de 50d lijkt slechter maar wel duurder te zijn dan de 40d dus ik weet van welke ik nu moet dromen…een gechipte 40d!!! uiteraard zonder kentekens achteraan en zo sleepersubtiel mogelijk!
Net zo\’n bullshit model als de SQ3 of de RSQ5 ofzo. Lekker bezig BMW je begint op Audi te lijken!

M is niks meer sinds de E92 M3 en V10 M5
..beetje het doel voorbijgeschoten…die ‘nep-M’ series…Simpelweg óók omdat de échte M niet langer een ‘hardcore’ variant kent. En dan botsen de ‘belangen’ teveel. Jammer, BMW wás op de (beste) goede weg, maar met de komst van voorwielaandrijving, X-versies zónder 4WD, en M135i’tjes die een 1M bijhouden…tsja.
+ het blok

– looks
– te zwaar
– te log
– te duur
– waar is het “bmw” gevoel? Of wordt het gewoon copy paste van VAG?
– verbruik valt tegen
– model is alweer gedateerd..
– afschrijving
@tvr1974:
Proest: Wat een belachelijke reactie. Verbruik valt tegen bij een SUV … right. Koop dan een Toyota Aygo ofzo.
Volgens mij is er meer dan genoeg potentieel d.m.v. chiptuning. 450pk en 1000nm? We hebben het wel over 3 turbo’s en dieselmotor. In combinatie met een straight pipe uitlaatsysteem voor mooier geluid kan dit het vreemde broertje van de x6m worden.
4minuten en 42seconden gezeurd, goedzo wouter.
Gruwelijk dikke wagen!
Prachtige wagen, maar ik kies dan toch voor de X5 als het een SUV moet zijn.

Zou dit blok graag eens aan de tand voelen … in een 3-serie ofzo :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).