Brandweer zet schaar in goede bedoelingen

Auteur: , 90 Reacties

Behulpzaam. Iemand na een huiselijk ongeval naar het ziekenhuis transporteren. Wat moet het dan ontzettend humeurverpestend zijn als medisch personeel besluit dat het slachtoffer alleen verticaal uit de auto gehaald mag worden. En de brandweer vervolgens je auto open knipt.

Dit gebeurde vanmiddag voor het HagaZiekenhuis in Den Haag. Een aangesnelde Renault Mégane kwam aanzetten met een slachtoffer dat thuis gewond was geraakt. Reden onbekend. De kennis die zijn Fransoos ter beschikking stelde kreeg er alleen een permanente cabrio voor terug. FML.

Bij de minste of geringste nek- of rugklachten wordt een gewonde gestabiliseerd, en omhoog getakeld, om de kans op blijvend letsel te minimaliseren. zit er metaal in de weg, dan wordt de hydraulische schaar direct uit het vet gehaald. En dat heb je te accepteren, want knipgrage brandweerlieden hoeven daarvoor geen toestemming te krijgen van de eigenaar (check ook deze woedende post op FOK!).

Foto van het Renault-restant. We hopen dat de verzekering een beetje coulant is. (Bron: Regio15, via Twitpic & Twitpic)

Het dak eraf90 reacties

Hey bro, I heard you like convertibles, so we cut you one… wel een beetje extreem, maarja als het niet anders kan he..
Dan vraag ik me af is het echt nodig of wilde het ziekenhuis zich graag indekken?
Met wat geluk is het slachtoffer dankbaar en vergoed die je wagen maar met echte pech…
@Hupke: Of.. het slachtoffer probeert bij haar eigen verzekering die auto er bij te rekenen, omdat dat een onderdeel was van haar reddingsoperatie.
Ik heb ooit wel is een factuur gezien voor het plaatsen van een dakraampje.. Volgens mij is deze methode goedkoper..
@celica89: En hoe vaak heb je gelezen dat mensen door een dakraam getakeld werden wegens rugklachten?
@dennisr:
Ik had het puur over de kostenpost voor een gat boven je hoofd..
Aauhw, zou niet graag in de schoenen van de eigenaar staan!
@mister: nek- en rugklachten zijn inderdaad geen pleziertje
@vwally: nvm.. had het verkeerd gelezen..
Dan baal je
Damn, zal dat eventjes flink zuigen.
Dit is toch al heel lang bekend. Iemand die een ongeluk heeft gehad kan van mij een paraplu en een aludeken krijgen. Mijn auto komen ze niet in, hoe koud en nat ze ook zijn.
@rufctr01:
Zo kom je er wel!!!
En dit wordt niet gedekt door de verzekering! Balen!
Het is maar een Mégane die niet heel erg veel meer waard is, dus zou ik de auto wel willen riskeren om iemand van verlamdheid te redden/ voorkomen.
@Jokkebrok: Misschien was die voor de eigenaar wel waardevol. Niet iedereen rijdt een auto, omdat ze er ook eentje makkelijk kunnen betalen. Voor vele is het een dure, extra kostenpost waar ze niet op zitten te wachten, maar ook niet mee zonder kunnen..
@Brutus: Nee, prima, laat de ander maar stikken omdat je auto je dierbaar is..
@Jokkebrok: Dus bij een dure auto had jij gezegd flikker op krijg maar een dwarslaesie buurman! Niet liegen..
heb dat stukje op FOK! ff gelezen.. en ik heb maar even besloten dat ik dus ook maar geen mensen ga helpen.. althans.. niet met mogelijke gevolgen voor mezelf of mijn materialen..

Ja, ik ben egoïstisch..
Volgens mij is de gewonde hier wel voor verzekerd. Het zal igg mij niet gebeuren…..Ik heb al een cabrio.
@mcshine: +1
Dat zouden meer mensen moeten doen..
@mcshine: Ja, iedereen is verplicht om een WA verzekering af te sluiten, juist voor gevalletjes als dit.
Dit is echt klote zeg.. Leven reden maar je wordt genaait waar je erbij staat, tenminste op FOK!
@r32turbo:

Gewoon een verzekeringspolis tegen menselijkheid nemen zou ik zo denken.

Heb het ook gelezen op FOK!, een beetje triestig eigenlijk.
Ik werk in een schade bedrijf en heb dit vaker gezien..

Je krijgt een aanrijding en uit goede bedoelingen laat je het slachtoffer even lekker in je auto zitten.. Hij heeft niks dusja,, wacht hier maar even, het is al zo koud buiten..

Politie komt en meneer heeft wel een beetje last van zijn rug ( wat hij misschien al jaren heeft..

Wopla brandweer erbij en knippen zo je dak of een stijl en soms zelfs je stoel uit je auto.. Hiervoor ben je NIET verzekerd!
@ricksmits:

Is dat enkel in het geval dat het slachtoffer dan al zo stijf is dat die nietmeer zelf kan opstaan of raden ze die dan aan om te blijven liggen?
@Hupke: NICHT BEWEGEN!
https://www.youtube.com/watch?v=DN13XE4z4dg
@kaasboerin: Ik moest hieraan denken toen ik je reactie las: https://www.youtube.com/watch?v=SPNfcNR8RR0

vanaf 1:05, en dan maar klein stukje :P
@kaasboerin: Hahaha die kende ik nog niet!
@ricksmits: Volgens mij is het in dat geval ook niet jouw verzekering, maar de WA van de man met rugklachten die moet uitbetalen.
Verzekerd of niet, die auto is voor de verzekering geen flikker waard dus je beurt nooit de waarde om zo’n zelfde wagen terug te kopen.
@jack_abarth: Als het aan de verzekeringsmaatschappijen ligt is geen enkele auto iets waard. Het enige waar die mannen warm voor lopen is hun bankrekening; als ze dus ergens onderuit kunnen komen zullen ze het zeker niet laten.
1 van de eerste lessen tijdens EHBO…

het is natuurlijk wel leuk als ze dit met een politiewagen doen :-)
@rednasnamsob: Je bedoelt een slachtoffer laten liggen?
Als je al een smeulend luchtje ruikt (begin van een brand) dan denk ik toch dat je het slachtoffer best verplaatst.
Het is maar war het slachtoffer liefst heeft, kans op verlamming (niet altijd blijvend) of levend verbrand worden.
Als de vlammen er uit slaan is het te laat hoor.

Maar in alle andere gevallen er af blijven als je er niks van kent, enkel zeer logische dingen doen (afbinden bij hevig bloeden etc.)

Het is niet altijd leuk om getuige te zijn, je bent zelf wat in paniek, je wil het slachtoffer helpen maar soms moet je kiezen tussen de cholera of de pest..
Dit is al lang bekend. Slachtoffers moet je laten liggen waar ze liggen, zolang de positie niet levensbedreigend is. En vooral geen eten of drinken geven, al helemaal niet als ze zich misselijk voelen.

Het heeft niets met hoffelijkheid te maken, maar met verplaatsen van een slachtoffer kan je meer kapot maken dan je lief is. En ja, dan is het logisch dat ze je dak eraf knippen. Voorkomen is beter dan genezen.

Sowieso raar om naar het ziekenhuis te rijden, en er vervolgens dáár pas achter te komen dat het moeilijk is om uit de auto te stappen. Had dan direct professionele hulpdiensten ingeschakeld!
@KeesB: Want wachten op hulpdiensten, dan nog eens wachten op hun constatering, en pas DAN naar het ziekenhuis rijden was zeker allemaal beter geweest?

mijn moeder heeft ook niet zitten wachten op een sjiek geel busje met allemaal dure snufjes toen mijn zus hersenvlies ontsteking had.. er zelf heen rijden is meestal sneller..
@KeesB: Ik denk niet dat ze moeite had om uit te stappen hoor, het zijn gewoon de verplegers die je opzij duwen en jij als eigenaar hebt niks meer te zeggen, je dak gaat er af.
@vale46: want verplegers staan direct klaar als er een auto voor de deur rijdt?

@dennisr: gaat mij niet om specifieke gevallen. Er zijn altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Alhoewel ik mij niet kan vinden in jouw case. Ik heb een beetje het idee dat veel mensen denken dat een ziekenhuis en de Spoedeisende Hulp bedoeld is om binnen te lopen als in een winkel. En dát is incorrect.
@KeesB: Als je zegt “blijf maar zitte, ik ga eerst eens naar binnen om wat te regelen, dan moet je daar niet recht staat”.
& er komt dan een verpleger bij de auto, dan heb je het zitten hoor.
@KeesB: In de meeste van dit soort gevallen zijn de slachtoffers zelf uit hun auto gestapt, en hebben ze op dat ogenblik nog nergens last van. Het is helemaal geen situatie waarin je ‘het slachtoffer moet laten liggen waar hij ligt’.

Het zeikt van de regen, het vriest dat het kraakt, ze smelten van het asfalt bij 35 graden in de volle zon… Gewoon lekker laten rotten in hun rottigheid. Dat je in zo’n situatie een slachtoffer in je auto laat zitten heeft ALLES met hoffelijkheid te maken.

Ook verzekeringsmaatschappijen weten dit, en het feit dat ze de schade niet willen uitkeren heeft alles met gierigheid te maken.
@potver7: oké, wellicht een verkeerde term gebruik. Ik doelde op het feit dat slachtoffers vaak meer schade aan hun lichaam hebben dan ze zelf in eerste instantie voelen of merken. Dat geef jij ook aan in andere woorden. Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat je lijf giert van de adrenaline. De echte pijn voel je pas later.

Daarnaast probeerde ik duidelijk te maken dat het al langer bekend is dat je auto / dak zonder pardon aan stukken wordt geknipt. Dus zowel schade aan het slachtoffer als aan je eigen auto beter voorkomen dan genezen.
ZONDE van die ontzettend dikke Renault :O
Exact hetzelfde is een paar weken geleden in Engeland gebeurd:

http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-sussex-20944339
Die meneer moet naar Radio538!! Die hebben nu die actie dat ze je rekening betalen!
Bij dit geval doen de dat sowieso wel!
Standaard verplichten in elk ziekenhuis?
http://www.hmk.nl/IMAGES/Images/garage_ger/980130.jpg
@vale46: Als ze daar vaak aan motor ombouw doen, dan wel ja..
sjap je hem nu echt niet?
@vale46: Wat denk je zelf..
@dennisr: ik hoop dat je hem snapt? :p
Note to self: Als je iemand naar het ziekenhuis brengt, pak de cabrio… ;)
Ik heb zon vermoeden, dat bij zon 200 euro Renault, de beslissing om het dak eraf te halen wat sneller gebeurdt. Dan met een nieuwe BMW oid.

Maar je zult dit maar hebben met je gerestaureerde Oldtimer.
@undifined1: gloed nieuwe BMW of een renaultje 5, Het interesseerde ze geen reet. Als iemand rugklachten heeft wordt ie stabiel weg gehaald om eventueel erger te voorkomen.
@undifined1: kijken ze niet naar. Al zit het slachtoffer in een auto die miljoenen waard is, het dak gaat eraf!
@undifined1: gebeurdt? Really?
@Vinny_93:
Doe niet zo moeilijk joh, het is maar taal, een van de meest overrated dingen van deze wereld, helaas kunnen we er zo slecht zonder. Maar bedankt voor het herinneren, ik heb morgen toets Nederlands.
@undifined1: nau, dah wordt wah….. Zuuksez
Hopelijk is de verzekering Meganed
@E34M5Touring: lolbroek :p
Laat na een ongeval oid NOOIT iemand in je auto zitten. Laat ze lekker buiten op de koude grond liggen. Je krijgt gegarandeerd een cabrio. Bel dan 112 en laat de persoon per ambu stabiel vervoeren
@newguy92: Deze persoon heeft geen letsel in de auto opgelopen.
@Vinny_93: het maakt niet uit waar en hoe de persoon schade oploopt. Maar als jij iemand in je auto stopt met rugklachten zonder duidelijkheid oid. Geknipt wordt er zeker
Een normale WA verzekering (van het slachtoffer) dekt dit gewoon!
@lastbiltekniker: Dat vraag ik me dus af. Je zou dat wel verwachten, maar volgens mij vergoedt de WA verzekering dit niet omdat de eigenaar van de auto vrijwillig het slachtoffer in zijn auto heeft vervoerd. Zoals iedere verzekering weer de kleine lettertjes.
@moveyourmind: Kleine lettertjes of niet, de verzekeringsmaatschappijen hebben er alle baat bij dat die daken worden opengeknipt, dus moeten ze niet moeilijk doen om de kosten daarvan te dragen.

Even een simpel rekensommetje: de gemiddelde Nederlandse auto is 9 jaar oud. Als je er rekening mee houdt dat met nieuwe auto’s meer wordt gereden dan met oudere, kun je inschatten dat de gemiddelde auto op de weg zo’n 7 jaar oud is. Tel daarbij op dat de meeste opengeknipte auto’s toch al zwaar beschadigd zijn door het ongeval waar ze bij betrokken waren. Kortom de gemiddelde schade door het openknippen van auto’s is niet echt dramatisch hoog.
@potver7:
Maar niet al dit transporten gebeurd met autos die een ongeluk hebben gehad, kan ook een behulpzame voorbijganer zijn.
@undifined1: Thanks om het voorbeeld van een willekeurige voorbijganger te benoemen. Van die situatie was ik ook uitgegaan.
@potver7: Mee eens dat ze niet moeilijk zouden moeten doen. Bovendien een mensenleven is meer waard dan welke auto dan ook. Wat ik bedoelde is dat ik denk dat de WA verzekering van het slachtoffer deze schade misschien niet eens hoeft te vergoeden. Ga straks eens mijn eigen polis erop naslaan, want zoals zovelen heb ik die nog nooit kritisch doorgelezen.
@moveyourmind: ‘Bovendien een mensenleven is meer waard dan welke auto dan ook’

Droom lekker verder, zou ik zeggen. Het is dat men er niet aan wil om deze berekeningen aan te gaan, maar ik kan je verzekeren dat er een maximum aan de prijs van een mensenleven zit. Vooral bij verzekeringsmaatschappijen…
@lemans96: Haha, je snapt ook wel wat ik bedoelde, maar je hebt wel gelijk, voor de verzekering is een mensenleven niet zoveel waard inderdaad.
@moveyourmind: De WA verzekering, evt samen met de ziektekostenverzekering. Mij lijkt dat niet meer dan logisch.
Al zeg je als slachtoffer dat het nog wel gaat, je word “gezegd” te blijven zitten en knippen alles open.. Ook de verzekering van he slachtoffer keert niks uit want het is JOU keus hem/haar in je auto te laten zitten.
@ricksmits: ik heb zo mijn bedenkingen bij je verhaal. Ongewild iemand schade berokkenen kan voor zover ik weet nog steeds opgevat worden als een onrechtmatige daad. Volgens de wet zou deze schade dus wel op de veroorzaker verhaald kunnen worden, lijkt me. Maar als iemand jurisprudentie kan verschaffen waaruit blijkt dat ik ongelijk heb… welkom.
Zie je nou wel dat die CC-dingen best wel ergens goed voor zijn?
Dus ook bij een ongeval een ogenschijnlijk licht gewond slachtoffer niet even in je auto laten “schuilen” voor het weer of om van der eerste schrik te bekomen. De hulpdiensten zullen bij de minste of geringste twijfel het slachtoffer in je auto stabiliseren en indien noodzakelijk de auto openknippen om deze op de juiste manier te tillen.
Verzekeringen keren de schade NIET uit. Uit jurisprudentie blijkt ook dat ze daar ook niet tot verplicht kunnen worden. Hooguit uit coulance wordt er iets vergoed
Gekkuh bij de brandweer
Dit wist ik niet maar bedankt voor de waarschuwing. Bij mij komen er geen gewonden in de auto. “Want wie wil er nu bloed op de achterbank van de degelijkheid?” Als ik door Frank Boeien nu maar niet voor racist wordt uitgemaakt.
Mijn vader, die wegenwacht is heeft dit wel eens meegemaakt met een toendertijd gloednieuwe politie vectra.
Een jonge agent wou een licht onderkoelde bestuurder van een eenzijdig ongeval helpen door hem in z’n warme wout-vectra te laten zitten, totdat de Ambulance kwam en de beste man iets last van z’n rug/nek kreeg..
Eerst 121 bellen en vragen voor toestemming om de persoon te vervoeren. Bij goedkeuring en vervolgens het onthoofden van je auto of bij een aarijding is de schade gedekt. Eerst bellen dan rijden al is de berwonding nog zo klein.
@ricardo De Fok post is een 1 april grap. Leuke bron om je artikel op te bouwen….
@thoisss: Nonsense. Dus alles wat er op de dag er voor, de dag zelf of de dag er na(van 1 April) gebeurd of word gepost neem jij niet serieus? Beetje teveel bijgelofigheid tabletjes geslikt ?
@lemans96: @lemans96: Ik heb de moeite genomen de hele thread van voor tot achter te lezen. Misschien moet jij dat ook eens doen voor je met oordeel komt.
Allereerst moet ik zeggen dat ik weet dat na een ongeval betrokkenen niet verplaatst mogen worden, ook al lijkt er in eerste instantie niets aan de hand. Adrenaline van het ongeval onderdrukt de pijn, die minuten later zich alsnog kan laten gelden. Maar toch is de reactie van verzekeringsmaatschappijen niet duidelijk te lezen uit de bovenstaande verhaaltjes, het zijn meer veronderstellingen dan feiten. Wie zegt dat ze hardvochtig de hand op de knip houden? Ik vraag me af hoe mijn verzekeringsmaatschappij zou reageren als ik als behulpzame bestuurder mijn nieuwe All-risk verzekerde auto opengeknipt zie, en hoe zou de reactie zijn als ik als WA-verzekerd slachtoffer de opengeknipte auto van mijn helper zou moeten vergoeden? Toch maar eens mailtje sturen naar die leuke en behulpzame mevrouw van het verzekeringskantoor…
Ook ff dat stukje Fok! Gelezen.. het komt er dus op neer dat nederland aso gedrag aanmoedigt..? Ongeluk? Mooi man, laat die vent maar liggen want straks zit jij zonder auto (verzekering vergoed niet) en zonder baan (want: geen auto) zonder huis (want: geen baan = geen geld) enz.. maaaaarrr je wordt bedankt voor het dekentje, de koffie en de hulp…
Na een ongeval plaats nemen in een politie auto om even bij te komen. Zodra je zit zeggen dat je last van je nek hebt -wat natuurlijk niet zo is-. En ja, dan heeft de politie ook een onvrijwillige cabriolet. Leuk!
@ThomasBol: Haha, die laten dat vast en zeker niet toe. Die mannen spelen toch allemaal onder één hoedje, flikken, brandweer, postbodes en belastingcontroleurs…
@ThomasBol: leuk he Thomas. En jij denkt verder dat die politieauto uit de lucht komt vallen… Ga werken en kom dan er dan zelf achter waar minimaal een derde van je inkomen naartoe gaat.
@frank22stc: In dit artikel gaat het over een megane en op het Fok forum gaat het over een passat huh.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).