BREKEND: Saab vraagt faillisement aan? [updated]

Auteur: , 84 Reacties

Volgens de laatste berichten is het over en uit voor Saab. Victor Muller heeft gezwoegd, geluld als Brugman en geknokt tot de laatste snik. Hij haalde wel 30 konijnen uit zijn hoge hoed, maar kennelijk is zelfs Victor Muller op een gegeven moment verslagen, hoe slecht hij dit ook trekt. Gaat de stekker er later vandaag uit bij Saab en is het nu echt einde oefening?

Het Zweedse blad Dagen Industri meldt het slechte nieuws, dat nog niet bevestigd of ontkend is door Saab zelf. Maar dat komt waarschijnlijk binnen nu en afzienbare tijd. Of blijkt het het zoveelste voorbarige slechte bericht te zijn? Het blad baseert zich op een bron binnen Saab die aangeeft “dat het hem/haar waarschijnlijk lijkt dat er later vandaag failissement wordt aangevraagd”.

In het kort gezegd: Saab worstelde en zocht naar externe financiers. Antonov mocht niet (van m.n. de EIB), en dus kwamen er Chinese partijen in het spel. Dit stuitte echter op groot verzet van voormalig eigenaar GM, dat de poot stijf hield. Ook alternatieven werden door GM afgeschoten. Vorige week dook het nieuws op dat ‘administrator’ Guy Lofalk wilde stoppen met de reorganisatie en gaf Saab al aan een lening van zo’n 600 miljoen euro nodig te hebben, en wel binnen enkele dagen, anders zagen zij het ook zwart in.

Het ziet er nu naar uit dat de kraan voorgoed wordt dichtgedraaid, maar eigenlijk was dit meer dan een half jaar geleden al zo, toen de lopende band in Trollhattan stil kwam te staan…Aan de andere kant: Youngman pompte in het weekend nog een paar miljoen over naar Saab.

Het wachten is op de eerste reactie van Saab, danwel Victor Muller. Als zelfs hij aangeeft er geen gat in te zien is het over en sluiten. Of zal konijn nummer 31 er nog aankomen?

Update 1 (13:40)Geen bankroet, aldus TTELA.se. De onderhandelingen met Youngman gaan gewoon door. Hiermee worden Dagens Industri en Sveriges Radio tegengesproken.

Update 2 (14:20) – Chinese zakenpartner Youngman geeft aan dichtbij een oplossing te zijn. Was het een truukje van VM om de vastgeroeste Chinezen in beweging te krijgen?

Update 3 (15:00) – Handel in aandeel SWAN opgeschort door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ‘in afwachting van een persbericht’

Update 4 (15:50) – Martin Larsson, hoofd business development bij Saab, verlaat de Raad van bestuur. Muller is nu het enige overgebleven lid.

Muller zal vandaag de knoop door moeten hakken, over wel of geen faillisementsaanvraag, aangezien het de laatste dag is dat de loonbelasting aan de Zweedse overheid betaald kan worden. Hierna is hij, als enige lid van de Raad, persoonlijk aansprakelijk. Het is dus:
– Ik vraag faillissement aan want ik zie het niet gebeuren dat er een deal komt (voor donderdag) en heb geen zin in een claim van de Zweedse overheid.
– Ik vraag géén faillissement aan want ik ga er vanuit/weet dat de Chinezen betalen. Als dat geld niet komt ben ik persoonlijk de lul.84 reacties

Oei, vraag me af wat de invloed hiervan is op onze euro :o dat wordt fluiten naar het geld…
@flutterby: lol. Let’s all pretend that makes sense
@iLoveStinger: LOL, burned to the ground
@flutterby: Je weet dat Zweden niet in de euro zit?
@Mairsil: Ik ben even kwijt waar ik zat met mn hoofd toen ik dat posten :P Maandag…
@Mairsil: Hahahaha, +miljarden!
Dit is konijn 31? Om via een vage olie-boer als nog weer een doorstart te maken?
voorbarig. de bron die bij di wordt genoemd zegt letterlijk ‘Dit soort gedachtes doen de rondte bij het management. Het zou me niet verbazen als ze een failissement aanvragen.’
@iLoveStinger: hiermee kun je het herschrijven Smoke http://ttela.se/ekonomi/saab/1.1462625-ingen-konkursansokan-fran-saab
@iLoveStinger: Sveriges Radio heeft zelf ook al geupdate met bronnen die zeggen dat failissement tot de mogelijkheden behoort (captain obvious) maar dat er eerst nog met man en macht wordt geprobeerd de deal met YM te sluiten.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=4851998
We wachten af…It ain’t over till the fat lady sings
@iLoveStinger: precies, dacht ook al, wat brouwen ze er nu weer van. Een Nederlandse journalist heeft een interessant stuk geschreven. Ging erover hoe de situatie bij Saab zou zijn gegaan zonder dat de pers ze.continu de grond in schrijft… Geeft toch te denken!
@Svenska_Aeroplan_AB:
Wat een onzin journalist.
Saab is veel te lang in coma gehouden door VM.
Ze hadden het destijds meteen failliet moeten verklaren en dan had je snel met de brokstukken weer aan de slag kunnen gaan.
Journalisten hebben hier niets mee te maken.
@Hubert: nee, bij failliet heeft Saab nl. NIKS. De rechten op de merknaam en intellectual property liggen namelijk bij Saab AB en GM. Dus dan ist klaar!
@Svenska_Aeroplan_AB: Heb je dat artikel ergens?
@Svenska_Aeroplan_AB: uiteraard is het allemaal de schuld van de media. LOL!

Het heeft natuurlijk niks te maken met het feit dat Saab geen auto’s verkocht en dat Muller met een lege portemonnee aan dit avontuur begon.

Muller kan dan wel roepen dat het “opstarten” allemaal wat langer duurde dan gedacht en dat er daarom op een gegeven moment te weinig geld was. Dat is natuurlijk een bullshit verhaal. Als je een fatsoenlijk plan maakt dan had je hier rekening mee gehouden.
@robbie: dat zeg ik toch niet??? Vind het een interessante denkgang, vandaag ‘geeft te denken’… Lezen graag!
@Svenska_Aeroplan_AB: had je comment even te snel gelezen, maar ik blijf erbij dat de rol van de media fors wordt overschat.

Zeker het eerst half jaar na de overname heeft Muller zéér uitgebreid positief in de spotlight gestaan.

Wereldwijd mocht hij overal opdraven om zijn geweldige verhaal te vertellen en om iedereen te vertellen hoe geweldig Saab wel niet was.

Helaas bleek daarna al heel snel dat Muller al die mooie praatjes niet waar kon maken.

Hij is in zijn eigen val gelopen.

Als je eerst hard van de toren loopt te blazen dat je van alles gaat presteren en daarna presteer je niet dan zullen diezelfde media niet te beroerd zijn om daar wat aandacht aan te schenken.
@robbie: Weer zo negatief vandaag!
@joppevr: sorry. De zon schijnt hier niet namelijk.
@robbie: Bij mij in Saab land wel! het is niet moeilijk om eens 1 keer positief over Saab of andere merken te zijn!
@joppevr: ik ben nooit positief volgens jou? Apart.
@robbie: De algemene toon van de artikelen geschreven op AB (met name van Sir_smokealot & Ricardo) zijn vaak ERG cynisch, sarcastisch en zout in de wonden strooiend.
@robbie: excuses aanvaard
Dus er zal geen saab meer bestaan? Waar zijn de Chinezen? Gingen zij dat niet overkopen? :S
Heb direct 5 ouwe Turbo’s opgekocht..
@kaasboerin: opslaan in een ouwe schuur en over 15/20 jaar weer tevoorschijn halen. Cashen maarrrr! :lol:
Misschien moeten we eindelijk vaarwel zeggen..
Ergens had ik dit wel verwacht…
Godzijdank… Eindelijk!
EINDELIJK!!! Ok terug op de orde van de dag..
Stiekem hoop ik toch dat SAAB het overleeft. Mooi merk. Hoop dat dit snel over (lees goedkomt) is want niemand wordt hier blij van.
alweer !!

wie durft er met me te wedden ..
ik zeg dat Saab in 2012 nog bestaat ..
@lincoln: grote kans dat ze technisch gezien nog wel bestaan in 2012 ;) Heel 2011 bestonden we ze immers ook alleen op papier.
@lincoln: Saab gaat nooit failliet.
@E34M5Touring: zo is dat! :D
@lincoln:

Ik durf er wel een symbolisch tientje op te zetten, maar op voorwaarde dat de opbrengst naar VM gaat. Houdt-ie het weer een uurtje langer vol :)
@Jesper:

eindelijk een vent met ballen .. deal dude .. (symbolische handshake) ..
@lincoln:

Slap me some skin ;)
@lincoln:
Nog een slachtoffer gevonden.
vijftig hele Euries zuurverdiend!
En ik VERLIES uit principe altijd weddenschppen

How’s your Daddy, sorry, Caddy ?
Dan zou ik nooit eentje met Mitt Romney aangaan. Ben je zo 10k lichter..
@desjonnies:

staat binnen mooi te zijn ..
af en toe kijkt ze me aan met een blik van “je bent vast gelukkiger met FoMoCo meuk” ..
dan kijk ik terug en vertel haar dat ze ook heel knap mooi en interessant is ..

zij weet natuurlijk beter ..

on-topic .. 50 fictieve euro,s .. staat ..
Gruwelijke plan B, VM.
@kaasboerin: Plan Bankrupt?
Je kan wel steeds geld blijven pompen in een bedrijf en stel dat ze weer gaan verkopen, dan nog zullen die rampzalig laag liggen en nooit rendabel zijn tenzij je een goed model lanceert(lees goedkoop).
@The360box:

u zou seminars moeten geven .. ouwe goeroe ..
@lincoln: :)leuk grapje
Voor de saab haters:

Sorry jongens, jullie hebben te vroeg gejuicht. Onthoudt da SAAB berichten ALTIJD updates krijgen. :P
@Carreza: *print screen*
Wat een spannende cliffhanger van deze zeep! o.O
Pies bijna in m’n broek!
@kliko: is nog laaaaaang niet voorbij hoor! ;)
Ik kan me voorstellen dat Victor de kerst ook liever met zijn gezin doorbrengt dan met een stel Chinezen/Russen/Amerikanen/doorhalen of aanvullen wat van toepassing is.
Kom op GM doe nu een bod en koop de tent terug!
@mashell: Lol, GM lacht zich volgens mij rot op dit moment.. Blij dat ‘ie van die tent af is.
Oh nein..
December heeft 31 dagen, dus misschien heeft victor dan nog wel geluk.
Het lijkt wel een Comapatient die steeds weer zijn laatste adem haalt , VM verdient eigenlijk wel een miljoentje voor het werk wat hij heeft gedaan.
@norge: als je de uren ziet die hij maakt, denk ik dat ik per uur meer verdien… ;)
Zou heel erg jammer zijn….
IS HET NU EENS AFGELOPEN MET DAT GEZEIK ROND SAAB!!!!!!!!
IK WORD ER HELEMAAL GEK VAN!!!!!!!!!!!
@dirkmulders: Caps lock vergeten?
@dirkmulders:
DAT HEB IK NOU MET AJAX
EN DE EURO CRISIS
EN MIJN BUURVROUW
EN DE KERSTMAN
EN DE PREMIUM LOVERS
EN DE PRETTIGE FEESTDAGEN WENSERS
EN DE BELASTING
@desjonnies: Ik met hoofdletters :P
leuke klif hanger, ik kan niet wachten op de volgende aflevering!
Nou? Waar blijft die persconferentie nou? Beetje verhaal zonder plot dit vandaag… Of viel het toch allemaal (weer) mee?
zou toch tijd worden zeg, begrijp me niet verkeerd, het mag van mij blijven bestaan.. maar het is een beetje kansloos geworden, ach toch respect voor zijn doorzettingsvermogen!
Laat Saab nu maar al slapen, zo’n lijdensweg heeft het niet verdiend!
Volgens een (kort) interview van ttela.se met Rachel Pang, werkt zij aan een “comprehensive agreement”. Een subtantieel document dus, daarom duurt het zo lang.

Zij heeft meer dan genoeg geld en geen verplichting om te blijven… en toch is zij daar. Dan vraag ik mij af of de negativiteit terecht is.

Natuurlijk gaat het dan wel voor een appel en een ei richting de Chinezen, maar dood is het (nog) niet.
Hoorde dat Victor ook benaderd is door The World Guinness book of records voor het record Hoogste Hoed ter wereld. Men was vooral onder de indruk van de enorme lading konijnen die hij eruit tovert.
@E34M5Touring: Voordat hij in de auto-industrie stapte had VM uitgebreide ervaring met bedrijven van de ondergang redden. Waarbij hij vooral puinhopen van anderen moest opruimen. Hij weet er in elk geval net even wat meer van, dan de meeste hier.
@captainslow: Oh dat begrijp ik. Het was ook serieus bedoeld, die man geeft gewoon niet op. Respect!!
@E34M5Touring:

en autoblog.nl ook ..
nog nooit is 1 autofabrikant zo vaak failliet geweest als op deze site ..
@lincoln:

Wel fijn dat de autobloggers(bloopers) de R.I.P. lettertjes hebben weggehaald.

Net zo vasthoudend als VM, maar dan in een pessimistische benadering.

Ezels en stenen…
Youngman heeft afgelopen vrijdag de belasting gestort en gaat woensdag de salarissen storten (bron: ttela.se)

Nu de doemdenkers weer.
@captainslow: eerst zien dan geloven. En daarnaast:

Vind de rechter dit voldoende geld om de reorganisatie door te laten gaan? Op 31 oktober zei Saab nog dat ze 50 miljoen euro nodig hadden voor de reorganisatie en daarnaast 600+ miljoen voor 2012.

Zal het geld ook echt gestort worden? De Chinezen hebben al meer dan eens geroepen dat ze geld gingen storten. Tot nu toe kwam er echter weinig geld uit China.
@robbie:

Weinig geld? Wat verdien jij hier dan bij autoblog.nl?
@turbo16s: vrijwel niks, maar ik heb ook geen 4.000 man personeel in dienst. En ik hoef geen autofabriek draaiende te houden.
VM tovert toch nog ff geld uit zijn hoedje….
De Zweedse autofabrikant Saab Automobile heeft $5 miljoen ontvangen van zijn Chinese investeerder Youngman. Het geldbedrag is vrijgemaakt voor Saab’s openstaande aanslagen van de Zweedse belastingdienst.

It ain’t over till the fat Chinese sings

http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/50/saab-automobile-ontvangt-5m-van-youngman-voor-belastingen-dowjones1020016.xml !!!!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).