Ook Bridgestone maakt een luchtloze band

Auteur: , 29 Reacties

Ehm, maar had Michelin dit 100 miljoen miljard jaar geleden niet al uitgevonden (hier op video)? Ja, maar deze heeft andere spaken.

Eigenlijk wordt er al jaren door verschillende partijen achter schermen gewerkt aan een band waar geen lucht in hoeft, dus in zekere zin wordt het wiel hier opnieuw uitgevonden. In het geval van Bridgestone zien we dat de spaakjes in turbinevorm zijn geplaatst, maar het principe blijft hetzelfde. En aangezien (hoewel de naam anders doet vermoeden) Bridgestone japans is, stonden ze ook op de Tokyo Motor Show, waar onderstaande video geschoten werd:

Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van zo’n band? Nou ja, voor de hand liggend maar waar: je rijdt nooit meer lek. Ook voor legertrucks of EOD-robots lijken de banden een nuttige toevoeging te zijn, maar dit soort voertuigen wordt eigenlijk ook steeds meer met rupsbanden uitgevoerd. Eigenlijk zouden ze hun grootste nut hebben in onherbergzame gebieden waar de wegen heel beroerd zijn. Ik had er in de tijd dat ik op Sumatra rondreed graag een setje van onder mijn tweewieler willen hebben.

ALL HAIL HYPNOTYRE!

Maar nadelen zijn er natuurlijk ook: de banden schijnen niet zo veel kilo’s aan belasting aan te kunnen, er gaat na verloop van tijd allerhande rommel in je wielen zitten en bovendien: scootmobielen worden er nog onverwoestbaarder van. En deze plaag van de moderne tijd nog weerbaarder maken, daar hebben wij geen zin an.

Zullen deze bandjes ooit het productiestadium gaan halen of blijven het geinige designfrutsels? Als het aan Bridgestone ligt heeft de band potentie. In Nederland zie ik er niet zo veel heil in, volgens mij is de rolweerstand van deze units ook wel een stukje hoger dan bij conventionele banden.

Met dank aan iedereen voor de tips!29 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Ze kunnen ze toch gewoon dichtmaken, zoals een ‘band’?
@jolig: Maar dan zie je de techniek niet. In dit stadium van ontwikkeling is dat het enige wat deze band interessant maakt…
Rommel!

Ik wil liever de luchtinhoud van de band kunnen reguleren.
@Mixpower: Want jij wisselt wekelijks van bandenspanning om altijd onderweg te zijn met de op dat moment vooraf gecalculeerde ideale bandenspanning… ??
@griffendahl:

road,track,hill,ice juweettochhhh!
Militaire voertuigen worden net minder vaak uitgerust met rupsbanden. Main battle tanks worden deels vervangen door wielvoertuigen waar mogelijk, en armored personnel carrier’s zoals de M113 worden vervangen door voertuigen in de Mine Resistant Ambush Protected Vehicle categorie, die vaak wielvoertuigen zijn omdat die in geval van een explosie onder het voertuig vaak veiliger zijn dan rupsvoertuigen.
@luxaeterna: Idd, waar Smokey dat haalt is mij een raadsel…
@luxaeterna: Inderdaad, volgens mij neemt het aantal rupsvoertuigen alleen maar af, niet toe.
@sir_smokalot: wat is je bron?
@Henk_he: Mijn eigen gezonde verstand dat me kennelijk in de steek laat. Leek me een stuk logischer om precaire instrumenten met rupsbanden uit te voeren, want: wendbaarder, makkelijker oneffen terrein te overwinnen, en geen risico op lek slaan.

Althans, zo dacht ik er over…
Deze band kan prima voor de gemiddelde weggebruiker. Voor de doelgroepen zoals het leger is deze echter minder geschikt. In zwaar terrein wil je de band namelijk af kunnen laten lopen. Daarbij krijg je ook meer typen banden, bij een lucht band kun je het zelfde type en formaat onder twee voertuigen zetten waarvan het gewicht veel verschilt door de druk te regelen. Lijkt mij dus dat deze band alleen toepasbaar is op voertuigen die altijd ongeveer het zelfde gewicht hebben.
#groen7 niet vergeten?
Al die luchtboeren failliet als ze dit doorzetten. Denk dan ook niet dat dit ooit op de markt komt. Luchtboeren hebben een sterke lobby in Den Haag en Brussel.
@Rick-dos: kijk eens wie we daar hebben! Eindelijk nog iemand uit het pre-jeugdpuistjes-tijdperk op Autoblog ;)
@Rick-dos: Hmm… CO2 (zit vrij veel in lucht) ligt anders flink onder vuur in de politiek. Ik zou dit de eerder zien als de zoveelste klap voor de handel in (al dan niet gebakken) lucht.
@Rick-dos: lol! Ja, zijn er een heleboel van, luchtverkopers…
@sir_smokalot: Na verloop van tijs?
en productiestadiukm…
leuk maak dat ook voor mijn fiets, ik heb namelijk een hekel aan bandenplakken
@ferrari94tr: Voor fietsen bestaan er volle banden. Vol met rubber, geen lucht. Wordt veel gebruikt in metaalfabrieken, waar normale banden dagelijks lek zouden zijn. Wel een stuk minder comfortabel, maar nooit meer plakken…
Lijkt me dat ze na een drempel naar de kloten zijn.
Kan interessant worden over een paar jaar, als de prijzen voor die banden dan een beetje dalen. Want ik schat dat die bij de productieversie zeer duur zullen zijn.
wat een onzin, hier nog een filmpje
http://www.youtube.com/watch?v=fqRJ9GfIJtI
@Flamingo: wel leuk misschien voor dat ding dat je op het laatt ziet
Hey smokie…in de tijd dat jij op Sumatra rondreed, deed je dat nog op houten wielen of was de verbrandingsmotor toen al uitgevonden?
Was vandaag bij de bandenboer, langzaam leeglopende band. MEER ZEG IK NIET!
Het grootste voordeel zou zijn, als ze deze een beetje doorontwikkelen:

De hele schokdemping door de banden laten doen. Voordeel is dan dat je nooit meer je schokdempers hoeft te vervangen tegen een duur uurtarief.

Ander voordeel is minder rubber afval en de mogelijkheid om zelf nieuwe zolen om je banden te leggen.

Nadeel is dat waar je vroeg je band stukreed je nu je wiel stukrijdt en die zal een stuk duurder zijn.
Als de hele demping door de wielen gedaan zou kunnen worden dan is het onderstel ook veel eenvoudiger, lichter, makkelijker te onderhouden.
goed voor op de fiets ;)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).