Britten verzinnen bizar BMW V10 rallykanon [video]

Auteur: , 24 Reacties

Dakar kent nog af en toe een brute V8 maar verder alleen diesels. Le Mans, same story. Het WRC doet het nog slechter met enkel dezelfde 1.6 viercilinder turbo's. Voor bruut autosport-geweld moeten we de kleinere evenementen opzoeken. Van de Britse All Wheel Drive Club bijvoorbeeld.

Niet voor niets hebben de Britten ooit Land Rover verzonnen. Ze houden daar van een uitdaging. Niet alles hoeft strak geasfalteerd te worden en tegenwoordig onderhouden ze nog steeds een heus netwerk van onbegaanbare, onverharde wegen. Green Lanes zijn plekken waar je terreinauto’s, niet SUV’s, op hun limiet kan rijden. Heel veel bodemvrijheid is een vereiste. Diepe moddersporen grijpen je vast.

In dat land vind je ook de All Wheel Drive Club en het British Cross-Country Championship. Bouw een auto, maak hem veilig genoeg en je mag trials of rally’s rijden. Geen gewone rally maar een op uithoudingsvermogen.

De vrijheid die deelnemers krijgen leidt tot bizarre machines in het kampioenschap. Natuurlijk veel Land Rover-gebaseerde Bowlers met allerhande grote (V8) motoren maar ook deze GSR Evo V10. Een buizenframe met Koenigsegg-ish achterkantje en een in het midden gemonteerde 5.0 V10 uit een BMW M5 E60. Omdat een 500 pk V10 er ook in de modder voor zorgt dat je heel hard kan. Video: autojunk.nl. (via jalopnik.com)24 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Stuur zit aan de verkeerde kant
@lamborghini: naar mijn inziens niet…
@lamborghini: Stuur zit niet verkeerd, of verwacht je heel veel tegenliggers op een karrespoor? Wat ik wellicht wel vervelender zou vinden, dat je dús met je andere hand moet schakel’n. Maar over dat ongemak zou ik mij wel heen kunnen zetten denk ik, als je dan toch mag sturen in zo’n ding.
@sjamp: ach, het is kilometer wennen, daarna weet je niet beter. Ik heb jaren in Engeland gewoond en rechtsgestuurde auto’s gereden.
@sjamp: het zijn britten die het gemaakt hebben, dus de kans is groot dat het britten zijn die er mee zullen rijden.
@lamborghini: meeste circuits zijn rechtsom en stuur rechts is dan beter :).
Een erg leuk apparaat zo te zien! Bovendien zorgt die V10 voor het nodige lekkere geluid dus kijken zal vast een leuke bezigheid zijn, laat staan rijden!
Ik ben benieuwd hoe zwaar de auto is! Zal wel zeer snel zijn…
Ligt het nou aan mij of lijkt het zo van achter het i scherm dat de ophanging iets te strak/ stijf staat afgesteld? Neem niet weg dat hij kk bruut klinkt btw
@beiersmonstercocksyndroom: “kk” = a no go.
@beiersmonstercocksyndroom: @autoblog: is dat geen ban waard ofzo
Veel te veel power voor in een rallybak… niet echt spectaculair filmpje verder, volgens mij komt dat ding nooit in zijn 4 op die manier.
Bruut ding! Voor zulke weggetjes lijkt het me idiaal! Een minpunt van die coupe was toch altijd het gebrek aan koppel? Lijkt me voor in de blubber top, anders graaf je jezelf tog alleen maar in. Heerlijk zo een totaal gestoord brulapperaat!
Ik ben 5 en rijdt ook met mijn bmx door de modder, ik rol zelfs door de modder.
Slechte keuze, een hoogtoerige V10 motor voor in de modder te gaan rijden?
Dan ben je veel beter af met een small block V8 of een turbo-motor.

BTW: wat is er met dat lekkere geluid gebeurt? :o
Klinkt nergens naar..
Dat vindt ik dus ook dat mooie geluid van de m5 is der echt niet aan te herkenne en dat was supermooi vooral met open uitlaat
Echt een hele vette bak!!
En dat geluid is ook echt super!

Hoeveel zou zoiets kosten welniet kosten?
Heeft GB de terreinwagen uitgevonden met de LaRo? Dacht het niet hoor. De eerste LaRo (Series 1) stond op het chassis van een Willys Jeep…
@Emile_Benz:
De eerste Laro was inderdaad een verbeterde Jeep, maar de series 1 was wel helemaal in Engeland gebouwd.
Ben benieuwd hoelang dit heel blijft, de s85 staat niet echt bekend als een extreem betrouwbare motor, heb meerdere malen verhalen gehoord van een e60 m5 die na 90k km de geest gaf.
@undifined1: je moet gewoon geluk hebben met zn ding er zijn er die draaien op het gemak 2 ton op de klok en er zijn er die spatten bij 40.000 km al uit elkaar is bij mercedes Amg of audi met hun rs modellen echt niet anders
Ben gek op dit soort creaties!
The reason for the V10 is both it being lighter, and the entire drivetrain can be lighter due to the reduced torque, for the same power output.

I’m not sure why you think a torqy v8 or turbo engine would be better, the last thing you want in mud is great chunks of torque suddenly coming in, a nice flat torque curve and plenty of rpms to hold onto is a great thing for finding grip.
Also, that first picture is a Nissan VQ35 engined car, not a V10

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).