Broedvogels hebben geen last van TT-circuit in Assen

Auteur: , 49 Reacties

Het is twee (2!) jaar lang onderzocht. Maar de uitkomst is dat zeldzame vogels als de grauwe klauwier, de tapuit, de geoorde fuut en natuurlijk het paapje geen hinder ondervinden van extra auto-activiteiten op het raceasfalt in Assen.

Toen de organisatie van het circuit in 2009 plannen bekend maakte om meer met autosport te gaan doen, leidde dat tot opgetrokken wenkbrauwen bij vogelliefhebbers en omwonende van het TT-circuit. De vogelspotters waren bang voor een verstoring van de vogelrust, aangezien het beoogde auto-evenement (Superleague Formula Grand Prix Assen) midden in het broedseizoen werd gehouden.

Alleen als de vogels gemonitord zouden worden kreeg het circuit een vergunning. En dus werd kennisinstituut Alterra en Sovon Vogelonderzoek ingezet om te onderzoeken wat de gevolgen zijn voor zeldzame broedvogels in het nabijgelegen natuurgebied van 500 hectare. Resultaat: de gevleugelde buren van het TT-circuit gaven geen krimp om het extra motorgeluid van het driedaagse auto-evenement. Of om in vogelexperttermen te blijven: het aantal broedterritoria bleef gelijk.

Het is dus de vraag bij hoeveel uitlaatherrie ze wél veranderen in allesvernietigende Angry Birds, maar een aantal dagen extra herrie is vooralsnog geen probleem. Hoe graag vogelknuffelaars dat wellicht ook zouden willen. (bron: Volkskrant)49 reacties

Verdorie wat een leuk blondje. Zo zie ik ze graag.
@midasracer: ja, een echte broedvogel… ik denk tenminste dat Ricardo daarom deze foto uitgezocht heeft?
@midasracer: Inderdaad zeg, wauwwww. :oops:
Komt ‘ie: hi-res!
@ricardo: T*ring.. Daar zou ik voor op m’n knietjes gaan..
@ricardo: Lief en geil tegelijk. Hoe mooi wil je het hebben? Dank voor deze sublieme foto keuze.
@midasracer: Lief en onschuldig = geil.. :D
@midasracer: Zoooooooo…. smelt…
In the face :D
james125 via iPhone app
Wat een lekker wijf, ik krijg spontaan zin om naar de TT te gaan!
@james125: De vogels wel met rust laten hé! ;-)
@james125: Doet me weer denken aan mijn diensttijd in Assen bij het 42e painfbat. Toevallig was er ook een verpleegstersopleiding in Asen en toevallig was er ook maar 1 discotheek “parkzicht”. En met de TT was het ook altijd errrug gezellig. Toen vielen meiden nog op uniformen. Gegarandeerd scoren.
dammmm
-edit: nutteloze bijdrage-
Die vogels horen steeds de zelfde geluiden. Daar wennen ze toch gewoon aan? Lijkt mij vrij simpel.
Zo te zien houdt ze van een grote / lange palen die goed vast te houden zijn. Dat betekent dat alle blankerds afvallen en alle negerts van autoblog kans maken. :D
Ik zie dat er al eentje blij is:
http://www.autoblog.nl/archive/2011/09/09/lotus-neemt-een-boksneger-mee-naar-frankfurt
En opzouten met die vogelliefhebbers. Hoeveel kippen worden wel niet opgegeten,dan zie je ze toch ook niet huilie huilie doen ?
@bempi: wat een nuttoze naïeve comment zeg…
@civic1990:

Jij bent zeker ook een blankerdje net als mij ;) die naast de boot vist. Of ben je met het verkeerde been uit bed gestapt vanochtend :idea:
@bempi: Ik ben Albino, heb ik nu geluk?
@kaasboerin:

Zeker weten van wel :lol:
@bempi: Ze valt niet op negers…
Hoe zit het eigenlijk met de grijsgekuifde roepie roepie?
En de geringeloorde lepelbekdraaksteker?
@sir_smokalot: Hahaha, of de roze pimpeleenhoorn..
@sir_smokalot:

de Joepie joepie!
Mooi plaatje :)
Hopelijk hebben de poelifinario en de kroet er geen last van..
Lekker dan, weer 2 jaar verbrast door die mensen die geen reet te doen hebben. Geen reet te doen hebben resulteert zich in 9/10 vd gevallen in onzinnig gejank.
@kaasboerin: Wacht maar tot je bejaard bent en niks mooier vind dan vogels te kijken, mijn opa doet niet anders. Maar ik zie ergens wel het ‘nut’ van dit onderzoek in hoor, het zijn gewoon biologen die hier nu een mooie wetenschappelijke publicatie over kunnen maken, waardoor we, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, makkelijker snelwegen kunnen verbreden, en daar ben je denk ik niet zo op tegen?
@Sciurida: Yep, ik kan er dan ook niet aan denken om werkeloos te zijn.
@Sciurida: +1. Vogelliefhebbers (klinkt nu al fout maar kom..) zijn net als autoliefhebbers. Ze kijken en luisteren graag naar iets wat hen interesseert, alleen gaat het dan om een ander onderwerp. Voor al autofanaten die vogelliefhebbers niet begrijpen, zijn er waarschijnlijk evenveel vogelliefhebbers die autofreaks evenmin begrijpen.

Mocht gebleken zijn dat meer races vogels weghouden, dan zijn die mensen hun hobby kwijt, en vice versa. Dus is het zoeken naar de gulden middenweg. En die is hier, denk ik, wel gevonden. En gedurende dit onderzoek hebben die ornithologen misschien nog wel andere dingen ontdekt. :)
@Revvji: Ken je nagaan, je zou maar autoliefhebber zijn in NL.. Hoe zwaar je het dan wel niet heb..
@kaasboerin: Als ‘geen reet te doen hebben’ leidt tot ‘onzinnig gejank’ dan heb jij waarschijnlijk hélémaal niets te doen.
@jelmer: touché…
@jelmer: Een ambtenaar die vind dat ik onzinnig jank.. Doet inderdaad pijn..
Als je dit soort dingen leest vraag je je soms echt af of Nederland niet langzamerhand helemaal gek geworden is…

Hele bergen mensen wonen zowat op Schiphol en hebben 24/7 lawaaiige vliegtuigen boven hun hoofd en wij maken ons zorgen of de mereltjes zich niet teveel ergeren aan race-geluid..!!

Off topic:
Die foto, top! Nu maar hopen dat haar favoriete hobby ook broedvogelen is ;)
Zo, en hoeveel hebben die adviseurs dan gekregen voor onderzoek waar iedereen de uitkomst al van weet?

Rijkswaterstaat weet al jaaaaaaaaaaren dat vogels erg blij zijn met klaverbladen: de binnengebieden van verkeersknooppunten zijn zeer populaire broedplaatsen. Vogels hebben veel minder last van verkeerslawaai dan mensen.

Veel belangrijker voor die vogels is dus de wetenschap dat al die auto’s gewoon op de baan blijven. Daarom zitten ze zo vaak op de vangrail: effe checken of die wel stevig genoeg is ;)
@potver7: Klopt, vogels hebben veel meer last van rondsluipende liefhebbers die op mooie foto’s loeren. Dat zijn griezels; auto’s en motoren die op het asfalt blijven en met veel lawaai hun komst aankondigen – en heel vlug weer verdwijnen! – zijn dat niet.
Mooizo :)De 22ste is er weer vijverberg trofee, ga ik even weer heen om te kijken. En de 26ste, 28ste en 29ste is er ook weer wat leuks te doen op de TT, ook daar ga ik even kijken. Waarschijnlijk ga ik zelf 14 en 16 mei met de Sierra een paar rondjes rijden.

En ik upload op autojunk nog wel wat foto’s van afgelopen zondag. Stond toen een audi R8 en SLK 55 AMG Black series en nog veel meer mooi spul :P
Sorry @ricardo:, het ligt niet aan je schrijfstijl ofzo, maar dat gebrabbel onder die foto is niet doorheen te komen…

Speaking of: post nog eens wat foto’s van dat goedlachse meiske…
lekker dingetje ;) verder wel nice inplaats van meer geluids dagen kunnen ze ook de algemene geluids norm hoger maken, dan kunnen meer auto’s er rijden. veel valt nu af omdat ze “teveel geluid” maken ofzo :S
Ze mag er wel wezen
Kheb nu al weer zin om naar de TT te gaan als ik die foto zie!!!
Deze uitslag was natuurlijk te verwachten. Vogels zijn ook al jaren gek op het binnenterrein.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).