Cadillac ATS: Rijtest en video

Auteur: , 63 Reacties

Eén ding moet je GM nageven, lef hebben ze wel. Doorzettingsvermogen ook, want het vorige Europese avontuur bracht louter kommer en kwel. De ATS zal dat niet radicaal veranderen, in de zin dat Cadillac scheepsladingen ATS-en hier zal slijten. Maar dat neemt niet weg dat de ATS een fijne knuppel is die in het premium-hoenderhok wordt gesmeten.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Natuurlijk houdt Cadillac de introductie dan ook maar meteen in het hol van de leeuw. Dus rolde onder het rubber van de ATS een mix van Duitse buitenwegen en autobahn door, maar voordat we daar over uitweiden eerst wat meer informatie over de technologie. De ATS is gebaseerd op een geheel nieuw platform met achterwielaandrijving, dat (nog?) niet wordt gedeeld met enig ander product van General Motors. Bij ieder ander bedrijf zou je verwachten dat het platform ook voor andere merken/ modellen gebruikt gaat worden, maar hey, dit is GM en die doen nog wel eens rare dingen. Met het (ook wereldwijd) niet al te grote volume van Cadillac is het maar de vraag of dat winstgevend kan zijn, maar dat mogen ze zelf uitvogelen in Detroit.

Cadillac ATS

Motoren, of het gebrek daaraan
Het eerste echte pijnpuntje. Onnodig ook, want General Motors is groot en heeft bij Opel/Chevrolet toch diverse motoren die in potentie prima zouden passen in de ATS. Nu is de keuze voor de Verenigde Staten beperkt tot drie benzine-motoren, waarvan er maar één naar Europa komt. De 2,5 liter grote atmosferische viercilinder (de instapper) en de 3,6 liter V6 staan niet in de prijslijsten. Alleen de 2.0T waagt de oversteek, maar kan dan wel naar keuze met handbak of automaat worden uitgerust. Vierwielaandrijving is ook een optie, maar dan weer alleen voor de automaat.

Cadillac ATS

De 2.0T is alleen een optie voor de koper met een betere gevulde portemonnee/wens naar meer pit. De viercilinder turbo pompt er namelijk een gezonde 276 pk uit. Dat is 138 pk per liter, geen absoluut record, maar desalniettemin indrukwekkend. Het maximumkoppel van 353 Nm piekt bij 1700 tpm en blijft op het maximum tot 5.300 tpm. Enigszins schakellui is de ATS dus wel te rijden, maar het blok komt best tot zijn recht in het middengebied. De opgegeven topsnelheid is 240 km/u, maar op de autobahn zetten we moeiteloos 250 op de klok. Ik was er zelfs van overtuigd dat dat de begrensde topsnelheid was. Ook bij de sprint kan de ATS zich meten met concurrenten zoals de BMW 328i, want met handbak staat in precies zes seconden 100 op de snelheidsmeter. Met automaat en achterwielaandrijving gaat het nog 0,1 seconden sneller, de vierwielaangedreven versie doet er 6,1 seconden over.

Cadillac ATS

Cadillac ATS

Soundengineering bitte!
Op hoge snelheid op de autobahn, en tevens als je de viercilinder op zijn staart trapt, klinkt de ATS niet zoals die zou moeten. Op hoge snelheid zijn er wat trillingen en bijgeluiden die er niet zouden moeten zijn in een premium auto. Het is niet dat lawaaiig wordt, verre van dat zelfs, maar de afdeling NHV (noise, vibration & harshness) mag wat mij betreft nog een keer aan het werk.

Cadillac ATS

Zodra je de viercilinder laat werken voor de kost, dan klinkt die net als een tiener die er geen zin in heeft. Verveeld, vermoeid en niet feestelijk om naar te luisteren. Nu verwachten we van viercilinders sowieso geen auditieve hoogstandjes, maar ze kunnen OK klinken (Audi, BMW, Mercedes) en soms zelfs ronduit lekker (Focus ST). Dat is de pest met willen concurreren in het premium segment: alles, maar dan ook echt alles moet goed zijn en de geluidsbeleving is dus duidelijk beter in orde bij de concurrentie.

Cadillac ATS

50-50 gewichtsverdeling
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de ATS stuurt goed, heel goed zelfs. Als er één plek is waar je een chassis aan de tand kan voelen dan zijn het wel de zich door de bossen en heuvels slingerende B-wegen in Duitsland. Van die wegen waar sommige bochten opeens nog knijpen, net achter het punt waar je nog zicht had. Dat zijn de wegen waar de ATS in zijn element is. Duik zo’n gemeen knijpende bocht te hard in en als je van het gas gaat schudt de ATS over vier wielen glijdend de overtollige snelheid van zich af.

Nog leuker wordt het als je de correcte snelheid aanhoudt op het gas durft te gaan. De 50-50 gewichtsverdeling, achterwielaandrijving en standaard(!) sperdifferentieel (bij de handbak) zorgen voor een licht uitwaaierende achterkant. Heel controleerbaar en toegankelijk, de ATS toont weinig venijn. Voor de bestuurder die het aandurft om niet (alleen) op de elektronica te vertrouwen zodat de ATS op de weg blijft, is er in de Cadillac veel rijplezier te beleven. Meer zelfs dan in de geijkte concurrent (328i) en zelfs meer dan in de M135i waar de elektronica (in de vorm van een gesimuleerde sperwerking) altijd roet in het eten blijft gooien. Kortom, voor de leukst sturende premium sportsedan moet je niet meer in München zijn. Wie had dat verwacht…

Leuk, maar niet perfect
Na de lovende woorden over het chassis, zijn er nog wel wat minpunten die ook de aandacht vragen. Zo is de besturing rond de middenstand gevoelloos en wazig, je kunt zelfs een minieme stuuruitslag maken zonder dat de auto daadwerkelijk van richting verandert. De manuele versnellingsbak is er één om zo nu en dan ruzie mee te krijgen: de bak schakelt hakerig en doet het het beste als je met beleid en vooral niet te snel de volgende versnelling inlegt.

Het houdt niet over qua ruimte

De achterbank is ook erg “premium”, je kunt er als volwassene nauwelijks fatsoenlijk zitten. De ruimte voorin is gelukkig wel op orde, stoelen & stuurkolom hebben voldoende verstelmogelijkheden om een fijne zit te creëren.

Cadillac ATS

CUE systeem
Cadillac is (terecht) trots op het Cadillac User Experience (CUE) systeem met 8 inch touch-screen. In het begin is het even wennen, maar zodra dat zo ver is, werkt het systeem erg prettig. Je kunt swipen en tappen, dat werkt nog niet zo vloeiend als op een iPad, maar het komt aardig in de buurt. Ook de “knoppen” zijn anders dan je het gewend bent, het zijn touch-varianten die haptische feedback geven. Oftewel: ze trillen als een functie geactiveerd wordt. Mooi is ook de manier om volume van het geluidssysteem aan te passen, je glijdt simpelweg met je vinger over de aluminium strip om snel het gewenste volume te bereiken.

Trillingen worden ook ingezet om de veiligheidssystemen met de bestuurder te laten communiceren. Een trillende stoel voor de Lane Departure Warning kenden we al, maar de ATS gebruikt ook voor de botswaarschuwing en voor het Park Distance systeem. Dreig je rechtsachter dat paaltje te raken, waarschuwt de ATS je niet alleen met een pieptoon, maar ook trilt dan de rechterkant van de stoel.

Cadillac ATS

Kopen of slopen?
Hoe leuk de ATS ook is, toch zal ook deze Cadillac geen potten weten te breken in Europa. Cadillac erkent dat zelf ook: de markt van sportsedans is pakweg 250.000 stuks groot, maar slechts 4% de verkopen is uitgerust met een motorblok tussen de 220 en 300 pk. Tot er andere motoren komen is de ATS automatisch een niche-speler. Een dieselblok komt er overigens wel aan, maar dan “later” in de productcyclus. En dan is er nog een ander issue met het huidige motorenaanbod: zelfs de gedownsizede 2.0T is niet zuinig genoeg vergeleken met de Duitse concurrentie. De BMW 328i verbruikt gemiddeld 6,4 liter per 100 km in de testcyclus, de ATS 2.0T heeft 8,6 liter nodig. Voor de CO2 uitstoot geldt hetzelfde: 149 gram voor de BMW, 199 gram voor de Cadillac. Dat vertaalt zich ook door in de aanschafprijs: op de ATS zit 6 mille meer aan CO2 heffing, exact het bedrag wat de BMW goedkoper is. De prijslijst van de ATS begint bij ruim 51 mille voor de handbak, de automaat en vierwielaandrijving kosten nog meer.

Kortom: de ATS is een heel leuk sturende nieuweling in het premium segment, maar door het ontbreken van zuinige motoren gaat de nieuweling niet voor de grote doorbraak van Cadillac in Europa zorgen. Filmpje!63 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
Het is een erg praktische auto, maar ik vind hem niet zo mooi.
@mercedesclk350: wel praktisch hoor als er geen 2 kinderen op de achterbank passen.. -,-
@mercedesclk350: Je zegt eigenlijk precies het tegenovergestelde van de review (buiten het feit dat uiterlijk subjectief is). Achterin ziet het er niet echt ruim uit hoor.
@jzaero: @maxx1 oke, maar alleen de achterbank? Heb ik geen last van, ik heb toch geen kinderen.
@mercedesclk350: klopt is namelijk gewoon een nog lelijkere Oopul
Gave Bak, Exterieur twijfelachtig, Gaan we niet veel zien ben ik bang.

Helaas een te hoge vanaf-prijs voor NL.
Mooie sneakers!
ZDF? is dat toeval of een marketing hint naar onze zuid duitse vrienden…?

Niks voor mij maar dat maakt het geen minder geslaagde auto.
Jammer dat de potentiele klanten zo vastgeroest zitten aan de teutoonse rommel.
@jrk68: Dat heeft ook een reden.
Effe verder kijken dan dat miniscule neusje kort is..
@kaasboerin:
Laat ik nu een enorme gok hebben….
Maar zoals Xiran ook tercht zegt, die restwaarde hé.
En aan gezien het gros van dit segment uit leasebakken bestaat is dat beangrijker.
Voor mensen die een auto kopen om te rijden ipv te ruilen is dit dus een goed alternatief.
Maar dan moet je wel verder willen kijken dan je duitse neus lang is….
@jrk68:
Of geen aantrekkelijke zelf-ontsteker en verder geen aantrekkelijk benzine motoren keuzes.
Jammer, want als er een kilometer-vreter-Diesel tussen zou zitten met een aangename prijs, zou ik zeggen waarom niet?
@jrk68: De pot verwijt de ketel. 9/10 van jouw posts betreft zeiken over Duitse autofabrikanten.
Want Duitse fabrikanten zijn enkel succesvol in dit leaselandje..?
Zoals ik al zei; verder kijken dan je neusje kort is.
Nee, jij weet het beter dan alllllllllll die kopers omdat onderbuikgevoel.
Nee joh, je bent veel te oud om nu nog steeds te puberen..
@kaasboerin:
Sinds wanneer ben jij “pot”…?
@jrk68: … Dat jij koters hebt …
@kaasboerin:
Die “koter” is 3 jaar ouder dan jij trouwens….
En hij deelt jouw voorliefde voor BMW, dus daar zou je het best goed mee kunnen vinden….
@jrk68: heb je gelijk in, en ze zijn bang wat ze ervoor terugkrijgen als ze hem verkopen. BMW levert gewoon meer op op de 2de hands markt.
@xiran:
ook maar drie of vier modellen.
De rest devalueert net zo hard als Griekenland !
@desjonnies: Vooral de duurdere (7serie/s-klasse etc.)
Is niet normaal.
Maar verschilt alsnog pittig hoor.
Kijk maar is wat een A6 van ’n paar jaar geleden doet..
Verticaal naar beneden, bij wijze van.
@kaasboerin:
En maar zeiken dat een C6 hard afschrijft, ze vergeten alleen dat’ie 10 mille goedkoper is……….
@desjonnies: Ik denk dat een 7serie/s-klasse (of whatever grote afschrijvende bolide dan ook) eigenaar het aan zijn reet kan roesten.
Dat zijn nl. geen “leasers”.
Voor dergelijke eigenaren steek ik dan ook m’n duim op, die willen dat ding gewoon hebben, ongeacht die berg flappen die je verbrand als je zoiets aanschaft in dit land.
Helaasch te duur.. Ziet er imo wel goed uit overigens… Alleen de 2.0T? Hoe zit het met eventuele diesels?
@toyotafortuner: Zegt Wouter in het filmpje. Geen dieselaars.
@stihl: ah thnx. Kan geen filmpies kijken op den crackberries..
Mooie auto zeg. Als ik in de markt was, dan wist ik het wel.
Verrassend dat hij toch goed blijkt te sturen. Dat had ik niet zo maar verwacht van een Amerikaan.
-edit: check!-
@RRenault: Tja dat idee is al tijdje achterhaald sinds de Corvette ZR1 en Cadillac CTS-V de Duitse ‘Ring tijden aan gort hebben gereden! Mooie vooruitgang toch ;)
Ik vind het een hele fraaie auto. Design spreekt me wel aan. Jammer dat ze er weer geen diesel voor hebben. Misschien de PSA V6 HDiF straks, als de samenwerking doorgaat. Jammer dat er achterin 0 ruimte is. Motorgeluid vond ik niet slecht. Had beter gekund maar hoor vaak slechter.
Kortom, voor de leukst sturende premium sportsedan moet je niet meer in München zijn
Gewaagd hoor..
Voor de rest; mooie bak hoor, ook het design mag er zijn.
Hoe is de handbak?? Bij amerikaanse media (oa motortrend) vonden ze die echt verschrikkelijk. Zeker in vergelijk met de 3-serie, zoals hun dat deden.

Verder geen verkeerde auto, maar niet helemaal mijn smaak.
@Burdy: Staat in de tekst, Wouter vind hem ook hakerig etc. Ik las er net ook overheen ;)
@jzaero: Kzie het nu ook. Lees eigenlijk de tekst nooit. Als het belangrijk genoeg is, komt het wel in het filmpje naar voren.
Leuke informatieve review!
Jammer dat de CO2 onzin in Nederland deze auto zo duur maakt. Wel goed dat er een merk is dat BMW scherp houdt qua sturen, want dat softe gedoe vind ik maar niks. Ik begrijp wel dat BMW ‘naar het midden kruipt’ wat dat betreft omdat ze dan van de 2.5 (BMW, Mercedes en Opper-VW) nog steeds het beste sturen EN tegelijkertijd wat klanten aanspreken die meer voor soft en comfort gaan maar ik zie vooral bij de 3er toch liever dat ze er een echte sportsedan van maken en mensen die meer comfort willen kopen dan maar een 5…of een Mercedes.
Ik vind hem mooi en ik vind hem goed genoeg om aan te schaffen. Enkel dat die knoppenwinkel(wat natuurlijk geen knoppen zijn) ga ik niet aan wennen. Toch maar even blijven rijden in mijn Duitser.

Waarschijnlijk denkt half Nederland zo en dus zoals al gezegd: deze auto wordt geen succes. Wat ik overigens wel jammer vindt.
@mercs: Zal niet aan de knoppen liggen, met de iDrive werd de BMW E60 ook massaal gekocht. Ligt er meer eraan dat het geen Duitser is en natuurlijk de bijhorende muesli motoren mist, in ieder geval in Nederland.
Jaja ! Zelfs als BMW liefhebber moet ik roepen dat ik het zo jammer vind dat een BMW geen sperdifferentieel meer heeft. Ik heb laatst in de nieuwe 320i F30 gereden en dan heeft dat blok best potentie om speels te zijn (kom op, 7.6s naar 100 is nog best rap ook), maar dan wil je spelen en dan hapt die auto toch op een of andere manier erg abrupt terug als je overstuur hebt. Het is te doen, maar het overstuur is er niet makkelijk in te zetten, terwijl je dat wel zou willen hebben in een RWD. Desalniettemin had ie wel een heel gebalanceerd onderstel in de bimmer, maar het mist net dat beetje speelse. De stuurverhouding is dan wel weer lekker direct in de F30! Deze ATS ziet er heel erg mooi uit, toen ik voor het eerst de persplaatjes zag vond ik het al een prachtige auto en ook toen zei ik al dat dit echt een serieus alternatief kan worden. Cadillac heeft geen slechte reputatie laatste jaren wat betreft onderstel en sturen, dus deze zal het vast ook niet slecht doen! Wil er zelf wel een keer in rijden eigenlijk. Leuke vergelijking voor de volgende keer @wouter: 335i vs de V6 ATS? Trouwens, in andere reviews hoorde ik dat de handbak niet zo lekker schakelde, deel je die mening ook?
@wouter: Foutje, ik hoorde het volgens mij niet in het filmpje terugkomen, maar wel in de geschreven review :)
Dus als ik het goed begrijp heeft 96% van de verkochte “Sportsedans” een vermogen van 300pk of meer?
@bullgod76: Nee…. Minder dan 220 en dan zal er vast wel 1-2% meer dan 300pk hebben.
@bullgod76: dat begrijp je dus niet goed ;)
Leuke auto, maar ik word er niet bepaald “hebberig” van…
Er komt toch een 2.2 bi nog wat diesel uit de insignia in deze ATS? Alleen pas in de loop van 2013! Nu wachten op de ATS-V!
Op zich best wel een mooie wagen, maar ben er gaan in zitten op het salon van Parijs en om eerlijk te zijn vond ik de besturing van de instrumenten op de middenconsole niet zo goed. Is zo’n touch systeem en het werkt gewoon niet zo vlot als zou moeten. Plus het feit dat het redelijk plastic aanvoelt.
huh? ik dacht dat er een Maserati getest was? WouteR?
ik wil er zeker eens mee rijden, maar ik zal hem toch niet kopen.
Ben ik de enige die de muziek achter de rijtest behoorlijk irritant vindt?
@Zimon: nee, de muziek en dat wijf dat erdoor tettert is inderdaad kut.
maar als dat het enige is waar we over zeiken bij een film als dit dan kan ik wel veronderstellen dat er sprake is van een zeer hoge kwaliteit.
het valt me elke keer op dat de kwaliteitsfimpjes (en dan spreek ik wel van topgear kwaliteit) gemaakt worden door createmedia en alle overige filmpjes worden gemaakt door vlamfilm’s eigen martijn Koevoets. niet dat martijns filmpjes slecht ofzo zijn, daar niet van. ze zijn super, alleen die van patric zijn toch een stuk mooier. just saying..
filmpje nog niet gezien maar wat een vette bak.
filmpje gezien, wat een vette bak
Wat een mooie Cadillac, echt een plaatje!

Dus als bestuurder zeg ik ja, als passagier op de achterbank zeg ik echter neen.
Echt enorm mooie auto, oogt lekker stoer maar is zeker niet opzichtig. Is die cameraman zo uit de kluiten gewassen of is de ruimte achterin echt zo klein?
Is dit niet eerder een concurrent voor de S5/RS5 en de C Coupe ipv de BMW-variant?
@xilver: Straks misschien, als er een HEMI in komt!?
@xilver: hoezo het is toch gewoon een sedan? Plus het is een sport georiënteerde auto, dus meer richting C klasse of 3 serie. Zeker de 328i is een gewaagde tegenhanger!
Ik ben echt een fervente yanktank-hater maar ik moet zeggen dat deze ATS er goed uitziet.
Die LEDjes voorop zijn echt gaaf en de gimmicks aan de binnenkant zijn gewoon cool.
Als een Jag rare roostertjes heeft vindt iedereen ze cool, in een Caddy is het een gimmick? Onzin! Dat willen je vrienden zien als ze een keer meerijden.
Het ontbreken van een dieselvariant vind ik echter onbegrijpelijk. Een grotere afzet betekent domweg meer publiciteit en ze hebben bulten (redelijk) goede diesels liggen in de schappen van GM.
Voor de rest een welkome aanvulling op het aanbod.
Nu de accijns op diesel weer zijn verhoogd wordt het een beetje minder snel rendabel om op diesel te gaan rijden.. Wel jammer dat dit ding zo zuipt.
@bass1103: 3 cent maar en pas in 2014 hoor. Merk je niks van de delta tussen beznine en diesel is al jaren 35 cent de liter, gewoon prima
De BLS was crap, maar toch vond ik m wel gaaf hoor.
Ziet er goed uit, eens een fris gezicht! Ook leuk om te horen dat hij wel lekker stuurt. Het gebrek aan ruimte achteraan, klaag ik niet over, da’s bij de Duitsers niet veel beter..

Maar de BLS was toch bedoeld om Europa te gaan veroveren? Als je er dan geen diesel in gooit, jah, nice try… Jammer, want voor de rest zou ik er mijn geld wel willen aan geven (mocht ik het hebben) :( Helaas ook niet echt goedkoop, ook niet als je standaarduitrusting meerekent. Waarschijnlijk ben je iets voordeliger dan bij de Duitsers, maar niet genoeg om de massa over de streep te trekken..
Die zal wel verkopen als een krappe Amerikaan met 2.0 l en een hoog brandstofverbruik. Zeg maar AMC of Chevrolet Beretta.
Erg gave bak, helaas niet zo geschikt voor Europa.
“met handbak staat in precies zes seconden 100 op de snelheidsmeter. Met automaat en achterwielaandrijving gaat het nog 0,1 seconden sneller, de vierwielaangedreven versie doet er 6,1 seconden over”.
Is de automaat nou langzamer of moet het 5,9 seconden worden?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).