Californië staat autonome auto toe, wanneer doorbraak?

Auteur: , 22 Reacties

De autonome auto: het is toekomstmuziek, maar de vraag is hoe ver we in de toekomst moeten kijken alvorens ze voor de consument beschikbaar worden. In de VS test Google al druk met deze auto's, en dat kunnen ze nu ook in Californië doen, want daar zijn ze sinds gisteren ook toegestaan.

Voorheen waren autonome auto’s alleen in Nevada op de weg toegestaan, en ook in Florida schijnt een dergelijke wet goedgekeurd te zijn. Googles CEO Sergey Brin is positief, en verwacht dat er al binnen 5 jaar autonoom gereden kan worden.

Hoewel ambitieus lijkt deze voorspelling ons iets te rooskleurig, maar dat doet weinig af aan het feit dat er door verscheidene fabrikanten al druk getest wordt, in de vorm van volledig autonome auto’s of road trains. (via Wired)22 reacties

Nou heeft de gemmiddelde amerikaanse stad een rasterpatroon van straten, dus daar moet het wel te doen zijn. Genoeg mogelijkheden voor wanneer je iCar een afslag mist.

Maar voordat we de iDukes of Hazard op TV te zien krijgen?
@Simpson: Het is toch echt Google die de drijvende kracht is achter dit project, niet Apple.
gaat m voorlopiig nog niet worden
In amerikaanse steden hebben ze natuurlijk ook vaak een rasterpatroon aan straten, dan kan je auto ook makkelijker een afslagje missen :-)

Maar het zal nog lang duren voordat we de iDukes of Hazard op tv zien denk ik.
Ik hoop maar dat ze zich enorm goed indekken tegen alle mogelijke schadeclaims en rechtszaken.

Er moet maar één darwin-award winnaar en een ambulance-chaser zijn om het naar de kloten te helpen.
het zal hem voorlopig nog niet gaan worden, autorijden is veel te leuk.
Maar wat zou het toch handig zijn, een auto die je naar het vliegveld brengt en gewoon zelf terug naar huis rijd.
Of ’s Ochtends onderweg naar je werk toch nog even een oogje dicht kunnen doen.
Ik heb me twijfels of ze de koploper / marktleider Mercedes kunnen verslaan op dit gebied.
@bempi: Marktleider? Welke markt?
@erwh:

Als ik een taxi pak ken ik ook prima autonoom rijden. :)
@bempi: :-)
Mag je dan bezopen rijden?
@norge: Dat zou wel het grootste voordeel zijn!
Ik zeg laat de mensen die zo graag autonoom willen rijden gewoon met de bus/trein mee gaan, daar hoeven ze zelf ook niks meer te doen na het instappen. Dan hebben we gelijk minder autos op de weg, minder vervuiling, minder files, en meer plezier voor de mensen die wel gewoon houden van auto rijden. Win win voor iedereen! Niet?
Maar eventjes serieus, ik denk dat dit soort systemen eerst toegepast zullen worden als “auto-pilot” functies die aan en uit gezet kunnen worden. Ik ben nog altijd benieuwd hoe zo’n systeem reageert op nood situaties of bij bijzondere omstandigheden. Stel je voor dat de persoon naast jou plotseling, zonder te kijken, naar jou baan veranderd. Wat doet het systeem dan? Uitwijken? Remmen? Niks? Daar zullen ze vast wel aan gedacht hebben lijkt mij. Ik ben dan wel benieuwd hoe de computer bepaald wat de beste reactie/actie is. Een algoritme? Hmmmm… mooi, maar ehm… ik heb achter het stuur toch liever mijn leven in mensen handen, het liefst mijn eigen.
Ja hoor, en met wie moet je dan het schadeformulier invullen?
@ featherlight. Het punt is dat jij niet meer (of minder) afhankelijk bent van de vaardigheden van een ander. Ik vertrouw namelijk de reactiesnelheid van bejaarden een stuk minder dan mijn eigen. Ook “petjes” met hun handen op alle plekken van het stuur behalve de goede zijn juist bij noodsituaties een groot risico. Da’s 2/3 van rijdend nederland.

Bijkomend voordeel is dat naast de snelheid waarmee een computer de verschillende variabelen kan doorrekenen (echt sneller en meer dan jij al was je Einstein himself, no worries) ook nog eens gestandariseerd zullen zijn. Niet meer remmen voor 3 jonge eendjes op de A2 bijvoorbeeld.
Aan de andere kant, voor campers zie ik hierin wel een markt. Je zet de auto de goed kant op, auto pilot erop en gaat achterin een kopje thee met het gezin drinken. Toekomst muziek? Nee hoor, er zijn diverse campers verongelukt omdat de bestuurder hem op cruisecontrol had gezet en naar achteren was gelopen.
Please, neem ons het autorijden niet af!!
Zou de auto dan ook kunnen rijden zonder dat er iemand in de auto zit? Dan kunnen heel wat naaiacties verwachten.
Zat er niet een electronisch gaspedaal in de Prius?
En toen kwam er een hacker…
Hebben we in Nederland toch ook al? In Rotterdam rijdt er zo een autonome bus. Instappen is aan het begin wel erg vreemd. Niet op de openbare weg overigens. Maar het is een lijn die gewoon dagelijks onbemand wordt bereden.
Ik wil wel JC Denton-Helios die mijn brommer bestuurd :O [Half computer/AI, half mens dus :)]

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).