CBR weigert drie keer meer rijbewijzen in 2011 [updated]

Auteur: , 12 Reacties

Strenge criteria bij het verstrekken van een rijbewijs, we houden er van. Het roze pasje is geen recht, je moet het verdienen. In 2011 weigerde het CBR in totaal 14.000 keer een rijbewijs te verstrekken, tegenover 4.500 keer het jaar daarvoor.

Het gaat in alle gevallen om een verklaring van geschiktheid die niet werd afgegeven. Deze is in bepaalde gevallen nodig, zoals bij het verlengen na het bereiken van een leeftijd van 70 jaar (hoewel dit binnenkort 75 jaar wordt, bedankt minister..). Overige criteria staan hier beschreven.

Waar ligt deze toch vrij spectaculaire stijging aan? Ten eerste werden er meer aanvragen gedaan (596k t.o.v. 548k het jaar ervoor), logisch in ons sterk vergrijzende land, waarin de gemiddelde leeftijd van de automobilist zo langzaamaan net zo hoog wordt als die van de bezoekers aan een Schlagerfestival/Rijncruise. Daarnaast haakten meer mensen tijdens de procedure af, of kwamen ze simpelweg niet opdagen tijdens tests.

Overigens voegt het CBR er aan toe dat in 2012 de kans op slagen voor de verklaring toeneemt, onder andere door het geven van een extra kans aan lichtdementen door deze een rijtest te laten doen. Goed idee zeg, een paar extra tikkende tijdbommen tussen het overige verkeer…

Ter nuance – op een totaal aantal aanvragen van 596.000 betekent dit dat 98% van de mensen die een aanvraag doet ook daadwerkelijk de verklaring ontvangt. Helaas kon ons niet verteld worden hoe de verdeling in de 14.000 afwijzingen ligt. Evenmin waren direct cijfers van voorgaande jaren voor de hand, dus we durven niet te zeggen of de situatie in 2010 een uitzonderlijke was of niet.

Vanuit je eigenbelang kan je redeneren dat het weigeren van meer verklaringen alleen maar positief is: het kaf wordt van het koren gescheiden, en de weg wordt er leger van. Helaas was het CBR niet bereikbaar voor een nadere toelichting (misschien zitten ze al op het terras bier te drinken), dus wij moeten ons baseren op ANP-berichtgeving.

Update 16:30 – nog even geen bier op het CBR. Inmiddels is er contact gelegd, naar aanleiding hiervan is de tekst aangepast.12 reacties

Is terecht. Als je weet dat je speciale papieren nodig hebt voor je rijbewijs en je weet deze niet te overhandigen dan krijg je hem gewoon niet. Simpel als dat.
@ErikkNL:

True! En toch blijf ik me afvragen hoe sommige hun rijbewijs hebben gehaald.

Oh jeetje gaan we weer met de Toyota reclame! HEEELP! Ik zie overall GT86’s
@zakar36: ze moeten iets om die overpriced bakken aan de man te brengen
Nee joh dat heeft niks met bejaarden temaken.
Dat incompetente zooitje bureuacraten kreeg gewoon zijn werk niet af.

Waren die lui niet bijna falliet door falend beleid?
@jrk68: Falend beleid en Schultz werd ook ‘pissed’ omdat die gasten geld verdienen om mensen te laten zakken (1+1=2) en in de gaten kreeg dat dat misbruikt werd. Was een artikel over dat zij er een bezem doorheen ging halen, heb echter nog niks gezien.
@jrk68: En inderdaad, als je ziet wat daar werkt springen de tranen je in de ogen. Al helemaal als dat tegen je gaat praten, en nog met een bijdehante negatieve ondertoon ook alsof je 1 of ander petje bent omdat je jong bent.
-edit: nutteloze bijdrage-
Wacht maar tot dat hun net zo oud zijn, meteen hun rijbewijs invorderen, wat zullen ze zich rot voelen.
Ondanks dat het een schitterende dag is heb ik me net toch weer flink zitten ergeren. Traag en besluiteloos over een rotonde rijden, vervolgens met 60 over een kaarsrechte weg rijden. Wat ik achter het stuur zag toen ik er voorbij ging laat zich wel raden.
Ik kan niet wachten op het moment dat ik dat roze ding krijg!
CBR, Crimineel Bureau (van uw) Rijbewijs, ach ja, welke overheidsinstelling is nou niet corrupt en op ons geld uit?
Omdat ik diabetes type 1 heb, mag ik elke 5 jaar (vanaf bezit rijbewijs)een verlenging aanvragen.Ben in maart ermee begonnen met alles te regelen en kan op eigen kosten alle keuringen ondergaan en dan weer afwachten op hun volgende eis.M’n rijbewijs verloopt volgende week, maar mag eerst over 2 weken weer naar een nieuwe keuring.Rijd al 30 jaar schadevrij en een rit van Z-Frankrijk naar huis in 1x is geen probleem voor me.Maarja, wordt gezien als grote 51-jarige stumper door die zich als superieur gedragende overheidsinstantie.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).