Citroën Numéro 9: Pure Franse schoonheid

Auteur: , 53 Reacties

Wat is ze mooi he! Ben jij ook zo onder de indruk van deze prachtige conceptcar van Citroën? Als je dit zo ziet zou je bijna vergeten dat Peugeot-Citroën in grote financiële problemen zit.

Op de autoshow van Beijing liet Citroën begin dit jaar de Numéro 9 voor het eerst aan het grote publiek zijn, maar toen waren we helaas niet in de buurt om zelf foto’s te maken. Op de autoshow van Parijs lukte dat gelukkig wel.

Deze 4,93 meter lange auto wordt gezien als een voorproefje op een (eventuele) toekomstige DS9 (of DS6) en wat mij betreft mag die auto er gewoon komen.

De aandrijflijn is uiteraard ‘groen’, want dat hoort er tegenwoordig nou eenmaal bij. Onder de motorkap ligt een 1.6-liter Prince motor die 225 pk lever. Die motor drijft de voorwielen aan en de achterwielen worden aangedreven door een elektromotor van 70 pk. Gecombineerd komt dat uit op 295 pk & 275 Nm.

En de prestaties? In 5,4 tellen sprint je vanuit stilstand naar 100 km/u en de topsnelheid ligt op 244 km/uur.
53 reacties

Ja die wil ik, in het paars graag!
Hij is zo ongelofelijk in your face die wagen.
Ja, Citroën. Nu weten we wel dat jullie heer en meester zijn in design. Wel fijn dat jullie het nog eens benadrukken. Prachtig.
mwah, vind dit nou niet meteen een mooie auto..
Citroën kan heus wel een mooie wagen maken en in het verleden hebben ze het nog gedaan, kijk maar naar de schitterende Metropolis:
http://autovisieblog.nl/wp-content/uploads/2010/10/Citroen-Metropolis-Concept-02.jpg
http://raredelights.com/wp-content/uploads/2011/06/Citroen-Metropolis-2.jpg
@xilver: De kunst is het omzetten naar de praktijk en daar loopt het mis. Concepten als deze zijn wel goed voor hun imago zodat ze mss ooit toch eens een wagen als dit effectief gaan produceren.
@koenmb: Als ik me goed herinner wil Citroën deze wagen produceren voor de Chinese markt. In hoeverre dit nog zal doorgaan is me wel een raadsel, mss dat @Citrofiel hierover iets meer weet?
@xilver: Het zou het imago van Citroen in elk geval goed doen dit in China op de markt te zetten. Net als met veel auto’s die in USA verkocht worden en hier vervolgens via grijze import komen. Zo is de vraag naar Infiniti bv ook ontstaan.
@xilver: Die naam blijft me nekken, ik ben geen wandelende Citroën-encyclopedie. ;) De Métropolis was in elk geval voor China ontwikkeld en later gingen er verhalen dat deze voor en in China gebouwd zou worden als DS9. Autoblog schreef destijds dat de productielijn halverwege 2012 klaar zou zijn…

Tot zover dus wat men twee jaar terug dacht. De praktijk is dat de eerste DS-dealers in China pas net zijn opgezet en de DS4 en DS5 daar pas enkele maanden leverbaar zijn. Ook gezien dat PSA in zwaar weer verkeert weet ik niet meer in welke termijn of met welke zekerheid je moet denken wat de DS9 betreft…
@Citrofiel: Je doet het anders behoorlijk goed ;-). Bedankt voor je korte toelichting!
@xilver: Dat was gewoon ouderwets opzoekwerk hoor. Mijn naam mag dan misleidend zijn (ik ben geen absolute kenner en al helemaal niet alleen op Citroën gericht), ik vind het stiekem wel leuk om hem hoog te houden. ;)
@Citrofiel: Iedereen mag toch wel een beetje eer voor iets toegekend krijgen. En dat opzoekwerk, ik denk dat het wel van toepassing is op de meeste bezoekers hier ;-).
@xilver: Wat te denken van de GT? Ook een plaatje.
@kickass: En dat belachelijk gruwelijke motorgeluid, dat is echt niet meer normaal.
http://www.youtube.com/watch?v=Oyd8OF330ZE Genieten maar van die handel!
@xilver: Idd, een gruwelijk geluid. Maar wat is die Citroën die bij de GT rijdt in het filmpje?
@kickass: Dat is de Citroën Survolt, een volledige elektrische auto (verklaard ook ineens waarom er geen engine sound is in het filmpje ;-)). Hier een artikeltje over deze wagen:
http://www.autoblog.nl/archive/2010/03/02/heel-stoer-citroen-survolt-concept
Ik zie er wat trekjes van de wat oudere types in als de XM, Xantia etc. De achterkant mag wat beter.
Wat een prachtige wagen! Ik moest in het verleden helemaal niks hebben van Citroen-designs, maar de DS-lijn en zijn modellen en concepts, zijn echt schitterend, laat maar komen Citroen!
niemand die een peugeot hx1 erin ziet?
Tres belle!
Citroen durft en knalt ff zo een stoer ding neer.
Daarnaast heb ik een keer met een DS5 meegereden. Schitterende auto! Bij veel auto’s krijg je na een seconde dat irritante piep van de veiligheidsgordels. In de DS5 hebben ze zo een mooie geluidje gemaakt dat je het juist niet om wil doen. Maar 3 tal dingen wat me niet beviel. De versnellingsbak was niet zo soepel. Het geluidsinstallatie was bagger voor zo’n auto en bij de pannoramadak maakt de zonwering een hoop lawaai als die dicht of openschuift..
@Homer55: deze week ben ik ook even meegeweest in een DS5, inderdaad een prachtige wagen! Jammer van de te lichte motor (1.6 HDI volgens mij) en de semi automaat. Ook een mooi interieur. Citroën is goed bezig!
Franse schoomheid? Bestaat dat dan?
@jens28: nee, schoonheid wel.
Gewoon zo op de markt zetten!!
Wat een prachtige auto zeg… Citroen kan als geen ander dit soort auto\’s ontwerpen.. Onwijs mooi!!
Niet gek dat ze verlies draaien, mooie auto’s maken om ze vervolgens niet te verkopen.
@norge: Maar zou deze schitterende auto ook verkocht worden?
Ik zie de DS5 ook (te) weinig in Nederland.
De leaser in dat segment stapt massaal in een BMW, Audi of Volkswagen CC.
@eklasse: Gek, maar ik denk het wel.
@norge: Maar genoeg om Citroen niet in de financiele afgrond te sturen?

(al gebeurt dat laatste natuurlijk nooit in Frankrijk)
@eklasse: Zelfde prijs als een vergelijkbare saaie Duitser en ik denk dat er genoeg mensen zijn die iets spannends willen hebben.
@norge: helemaal mee eens. Maar de investeringen zullen over een veel kleiner aantal producten verdeeld moeten worden. Daarom: Bouwen voor China dit ding. Dan komt hij vanzelf naar Europa.
@norge: ik wilde zeggen: “ik ruil m in voor mijn A6′. Maar als het voor dezelfde prijs is als mijn A6…. nee dan blijf ik wel bij Audi. Een gedeelte van de charme van Citroen is dat de prijs aardig is.
@eklasse: de DS5 wordt, door de leasemaatschappijen, aangeboden als een SUV. Het is geen SUV, dit willen de maatschappijen niet veranderen.
wow, gewoon wow…
Prachtig, bouwen!!
Waar mag ik mijn bestelling doorgeven?
Zo lekker doorgaan Peugeot en Citroën, lekker concepten maken en showen, maar er helemaal niks mee doen. Het is niet gek dat ze in problemen zijn. Ze doen het helemaal zelf. Het is simpel, zet auto’s als deze op de markt en je bent binnen enkele jaren uit de punerie. et is allemaal zo simpel.
@heidi: Altijd nog beter dan Alfa.. die zijn helemaal gestopt met iets doen.
Onder de motorkap ligt een ligt een 1.6-liter Prince motor die 225 pk levert
http://www.feelnumb.com/wp-content/uploads/2011/03/purp_rain.jpg
Lol! Die man had pas purple swag :)
@sir_smokalot: is ie dood dan?
leuk….maar de sedan variant (metropolis) vind ik voor dit segment toch even net iets geschikter.
Achterlichten lijken op de koplampen van een Audi A1. En de voorkant lijkt op een sirocco, ondanks dit is het een prachtige wagen! Echt super mooi dit.
@mpow3r: en hij lijkt op een auto want hij heeft 4 wielen.
Kans is groot dat Citroën het bij de productie weer helemaal ver*****. De concepts zijn altijd bloedmooi, de afleidingen die we dagelijks op de baan zien gedrochten… Waar loopt het toch mis? Ik zeg: nogmaals proberen in het hogere segment, met wagens als deze numéro 9 en metropolis. En een keer niet met 16″ velgen aub.
@bmwe39touring: Nou, ik vind de DS5 toch verdacht sterk aanleunen bij het concept. Alleen jammer dat ze de DS5 niet in ’t knalgeel aanbieden, maar misschien komt dat nog.

http://farm6.staticflickr.com/5305/5575655425_7b2b8128e4_o.jpg

http://www.greencardesign.com/site/sites/default/files/SAS2011_CitroenDS5_01.jpg
Hij doet me denken aan een audi avant. Die achterlichten, de voorlichten en de grill. Dit had net zo goed een audi a6 avant kunnen zijn?
Omg, Citroën is gewoon bezig met zalige wagens te maken, sinds ze zijn begonnen met de DS lijn zijn ze alleen maar beter en beter aan het worden
Ik vind dit nou niet bepaald een schoonheid. Maar eigenlijk zijn al de DS-modellen over-the-top.
@jippie: oh, er mag natuurlijk niets verfrissends op de markt komen. Laat me raden, jij houdt van Duitse auto\’s?
Deze zal het wel goed doen in china

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).