Crash: de nachtmerrie van elke coureur

Auteur: , 46 Reacties

Het is waarschijnlijk de nachtmerrie van elke coureur: een dikke klapper, de auto in brand, maar de deur gaat niet open.

Het gebeurde Yusif Bassil op het Yas Marina circuit. Toen ik dit filmpje vanmorgen op Autojunk zag belanden was ik behoorlijk onder de indruk van het handelen van deze coureur na een flinke impact. Helaas stonden er op dat moment geen details bij de video en moest ik dus zelf even op onderzoek uit om erachter te komen dat het gaat om de heer Yusif Bassil die op het Yas Marina circuit deze kneiter van een klapper maakt. Na een paar bochten staat midden op de baan plotsklaps een Seat Leon stil en de Clio van Bassil kan geen kant meer op.

Gelukkig houdt Yusif -ondanks de enorme impact en de over zijn helm en pak likkende vlammen- zijn kop er goed bij en weet hij uit het wrak van zijn Renault Clio te ontsnappen. Zoals men bij Crank&Piston terecht opmerkt: racers, be safe, know your car.46 reacties

Na zo’n klapper nog steeds helder genoeg zijn om meteen weg te komen als je brand ziet = knap.
Normaal zie je de crash allang aankomen, maar dit keer was ik wel verrast. Die seat komt uit het niets.
Die was er nog redelijk snel uit. Gelukkig hebben de meeste auto’s twee deuren!
@Vanquish: die paar seconden moeten toch een eeuwigheid hebben aangevoeld
kan door het verhaaltje komen maar ik hard meer verwacht..
@dennisr: moet je fast and the furious eens zien dan…zal vast voldoen aan je verwachtingen.
@boomhauwer: kun je wel stomme opmerkingen maken, maar het stukje tekst vind ik nog al overdreven als je daarna het filmpje ziet.. ”kneiter van een klapper” enzo.. goed, die kerel weet snel uit zn auto te komen maar verder.. vind ik dit filmpje indrukwekkender:
http://www.youtube.com/watch?v=qoIAxud3WrI

zie je hoe snel iedereen handelt? goed he.. kneiter van een klapper ook dit keer..
@dennisr: Heb je weleens gekart ofso? Als je in zo’n 5pk kartje die net de 50 haalt als je geluk hebt tegen een tegenstander opbotst of de muur dan heb je al ff zo’n gevoel van een paar rondjes rustig aan doen. Want het voelt alsof je doodgaat. En deze beste man klapt met een gangetje van +/- 150 op iemand die stil staat. En zo’n crash met rollende auto’s en stuiteren en flikflak ziet er spectaculairder uit omdat heel die auto uit elkaar spat maar de krachtig nemen “rustig” af tot stilstand. Maar hier staat meneer gewoon meteen stil. Dit zijn vaak de ongelukken met dodelijke afloop in de racerij.
@aallex: ik heb wel eens gekart ja.. daarbij niet bij een ander opgereden, alleen paar keer rond spinnen.. geeft het hele spel wat extra spanning vind ik, en als je zo’n stuk tekst schrijft geeft dat mij het idee van, oh god! hier kom me toch een crash! en dat viel dus ”tegen”.. en dan komt nog het feit dat deze jongen het vaker meemaakt dan ik.. dat hij snel handelt zie ik ook wel, en allemaal leuk knap goed geweldig fantastisch orgastisch.. maar ik had er meer van verwacht..
@dennisr: normaal zijn je comments leuk maar hier sla je compleet de plank mis. Dit zijn inderdaad de meest dodelijke klappen, waar brand het grootste gevaar is en meestal niet de klap. Remember Dutch Supercar Challenge 2010 Assen? Ook plots een stilstaande tegenstander, klap was 200 maar zag er op zich niet heel spectaculair uit, maar wanneer de coureur zich niet meer veroerd terwijl de vlammen uitslaan, dat is het toch even zweten.. Letterlijk
@jzaero: ik zeg alleen (met andere woorden) dat het filmpje niet bepaald spectaculair is, hoe hij het beleefd kan ik niet beoordelen.. en dat van Assen heb ik waarschijnlijk gemist, geen idee wat je bedoeld althans..
@dennisr: http://www.youtube.com/watch?v=L9bmECo6Vc0

Vanaf 1:30 zie je de onboard beelden (ongeveer net zo onspectaculair als het filmpje van de Seat), maar van buiten ziet het erg dramatisch uit en dat is het ook. Van binnen heb je slechts beperkt zicht, hier zie je al veel beter de vergelijking binnen en buiten.
@jzaero: ja kijk dat is spannend! hij kan er niet direct uit en spanning bouwt dus op.. dat is het hele probleem, dat hij er zo snel uit is is saai :mrgreen:
@dennisr:

Geen spectaculair filmpje? Jij bent misschien wat meer gewoon van op je playstation, X-box en actiefilms maar in real-life ga je niet veel meer spektakel dan dit krijgen. Je ziet op 0:39 een steekvlam door de wagen schieten, wat noem je dan nog wel spectaculair?
@Hupke: als zijn gordel bijvoorbeeld niet los ging was het al meer spectaculair geweest.. komt dat sadistisch over? achja als je veel crashes gezien hebt word het al snel saai.. misschien is dat het probleem :)
@dennisr: Het is ook geen film hè? In Hollywood worden ‘bijna doodervaringen’ uitgerekt voor extra spanning, maar in dit geval praat je over een race.
@dennisr:

Komt idd een ‘heel klein beetje’ sadistisch over ja.
Misschien dat je zoals je zelf zegt al te veel crashes hebt gezien. Maar dan wel de extreem spectaculaire en dan vooral de hollywood vorm daarvan.
Als hij z’n remmen niet blokkeerde was ie er langs geweest. Desondanks knap dat ie zo snel en resoluut reageerde.
@SCscreamGT2: idd! zonder zijn remmen te blokkeren had hij er net langs kunnen geraken…
@SCscreamGT2:

Dan zit hij misschien tegen die schuin voor hem ligt en misschien zat er ook nog iemand schuin achter hem, of misschien gewoon brute paniek.
Hoe dan ook strakke reactie van hem, er zouden er geweest zijn die niet eens hadden geremd van het verschrikken.
Echt serieus respect dat mensen in zo’n situatie zo snel en helder kunnen handelen als deze man. +1
Die Leon verwacht je ook niet! Maar toch knap dat hij snel uit die auto kwam.
das een flinke klapper! hij wist wel meteen dat als het links niet in 1x lukt wel rechts moet proberen! respect!
Waw mooi vette film
Dit is een zo’n berichtje van; definieer klapper…
Het blijft hard.
Dat was vies, zo’n on-board botsing!
Als ie niet had geremd maar gewoon had gestuurd dan had ie er makkelijk langs gekund. Maar ja dat is natuurlijk makkelijk praten zo.
@Stief3: dacht ik dus ook, hij glijdt er gewoon in, blijft ook remmen vs korte rem en uitwijken??? Nu ja, ik zelf zou het niet beter kunnen (maar ik race dan ook nooit)
Wordt het niet eens tijd voor in-car-emergency-led? Je ziet bijna niet van een gele vlag? Een simpel blok met leds gebaseerd op een local position system. Een led op je dashboard zou je alerter kunnen maken zonder echt je ogen van de weg te halen.
alleen van die g-kracht ga je al onderuit…en deze gozert zit zó strak in de adrenaline dat hij èn wakker blijft èn snel handelt. Nice.
Waauw, ben ik de enige die verbaasd is over hoe snel dat vuur er was?
Normaal is er toch zoiets als een motor-tussenschot in het engels heel toepasselijk de firewall genoemd.
Hij heeft hoe dan ook strak gereageerd, zo’n nomex onderkleding houd het vuur dan wel even tegen maar voorkomen is toch beter dan genezen. Na zo’n klap nog bij je volle verstand zijn is niet iedereen gegeven. Hij heeft ook geluk gehad hij had z’n handen nog aan het stuur maar die duimen lijken er nog aan te zitten na de klapt.

En een laatste opmerking, is er op racewagens niet een blussysteem ingebouwd?
Knap, ik zou uit paniek de linkerportier blijven proberen te openen
Ben ik de enige die denkt, ‘die zag je toch aankomen?’
Wtf! Meer kan k nie zeggeb
Was ik de enige die dacht dat het filmpje vast liep in het begin? lol :D
Hij kwam snel uit de auto, maar hij had de crash makkelijk kunnen voorkomen. Als hij niet had geremd maar wel gewoon gestuurd dan kon hij er makkelijk langsaf.
@wouter811: Ik hoop dat je de onderliggende betekenis beet hebt…
http://noord.micromagic.nl/images/IMG_2128.JPG
@xilver: Ik ben 16 jaar oud en ik ben racecoureur. Ik rijd formule ford en een bmw compact WTCC. Ik denk dat ik mag zeggen dat ik die crash had kunnen ontwijken…..
@wouter811: dan mag je mij vertellen wie je bent, want we weten allemaal dat de FF in Nederland nou niet een enorm zware klasse is. Neem een stapel geld mee, laat je auto runnen door een van de ervaren teams en je kunt al redelijk snel die Florie het vuur aan de schenen leggen. De top4 van afgelopen jaar kan nog wel wat, de rest, mwah…

Hij maakt een kapitale fout door zo blokkerend te remmen en gooit daarmee elke mogelijkheid om die Seat te ontwijken weg. Maar zonder meer zeggen dat jij hem wel 100% zeker had ontweken. Ik denk het ook van mezelf, maar met 100% zekerheid zeggen, dat durf ik niet. Daarvoor vertekenen die onboard beelden ook gewoon teveel, in het echt, met de adrenaline is het toch altijd weer anders.
@mrs250: ik ben als talent opgenomen in een programma van een raceschool, op mijn eerste Testdag reed ik al dezelfde tijden als de top 4 van 2011. Ik denk dat ik best wel aardig kan sturen. Ik heb door veel oefenen aangeleerd dat ik bij een stilstaand obstakel uit moet wijken en niet moet remmen. Het is me al 2 keer gelukt. 1 keer nog wel dichter bij dan deze op dezelfde snelheid. Kwestie van je hoofd erbij houden.
Wie op dit forum, heeft al eens een circuit gedaan? En niet met je golf 1.9tdi maar met iets krachtigs…makkelijk gezegd, rem en wijk uit, jeesh…
@wouter811:

http://4.bp.blogspot.com/-cCYbxxHhP6c/TwBLMYSgpvI/AAAAAAAAAOU/HKx7fxT7Nmo/s1600/hindsight2.jpg
@carmasterr: +1

Ik was er vol tegenaan gereden.. Tegen de tijd dat mijn brein “REM!!!!!!!!!!!” zei, stond hij al volle bak op de rem..
Aaauuu flinke klap is dit!
Hij komt er wel goed snel uit.

Hij had de auto misschien kunnen ontwijken als de wielen niet blokkeerde bij het remmen.
Maar geloof me, met die snelheden en krachtige bakjes, kun een ineens stilstaande auto niet zomaar ontwijken. Je ziet dat hij het niet ziet aankomen door verkeer, dan ben je altijd te laat..
Hij crasht wel vaker ;)

http://www.youtube.com/watch?v=v4WRFW-8BK0&feature=mfu_in_order&list=UL
@jvthof: +1 Dit topic kan sluiten met: hij kan niet rijden en dus zou hij nooit op het circuit mogen!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).