Dacia Lodgy scoort 3 sterren in Euro NCAP-test [updated]

Auteur: , 83 Reacties

Goedkoop is duurkoop?

Onze hoeder van de crashveiligheid, Euro NCAP, heeft weer een rondje botsauto’s gedaan. In totaal werden er 15 auto’s getest, waarvan er 14 de volle mep aan sterren kregen. Enige negatieve uitschieter: de Dacia Lodgy, met een schamele drie sterren-beoordeling. Is er gebudgetteerd op veiligheid?

In de megatest werden de Dacia Lodgy, FIAT 500L, Ford Fiesta, Ford Kuga, Hyundai Santa Fe, Mercedes-Benz A-Klasse, Mitsubishi Outlander, Opel Mokka, SEAT Leon, Skoda Rapid, SEAT Toledo, Subaru Forester, de nieuwe Range Rover, Volvo V60 Plug-In-Hybrid en de Volkswagen Golf VII op snelheid tegen een muur geparkeerd.

Van alles dat niet-Chinees is verwachten we tegenwoordig wel vijf sterren, maar voor Renaults budgetbrigade pakte dat anders uit: op voetgangersveiligheid (44%) en Safety Assist (29%) werd mager gescoord. Met name het ontbreken van electronic stability control (ESC) breekt de Noord-Afrikaanse Roemeen (hij wordt in Tanger gemaakt) op (was dit niet verplicht?*)

Of dit resultaat potentiële nieuwe klanten gaat kosten is nog te bezien, maar goede reclame is het niet. De Lodgy staat per 1 januari 2013 vanaf 15.990 euro in de Nederlandse prijslijst. Dat is 700 euro meer dan de oorspronkelijk gecommuniceerde prijs.

Bekijk HIER een video van de crashtest. Een samenvatting van Euro NCAP staat HIER.

Klik!

*Ik quote: “Zo moeten vanaf 1 november 2011 alle nieuwe modellen en vanaf 1 november 2014 alle nieuwe wagens uitgerust zijn met ESP”. De Lodgy werd pas dit jaar geïntroduceerd.

UPDATE 1: Oh snap! De Lodgy is ‘ANWB Gezinsauto van het Jaar 2013’. Choice excellent, my friends! Het ontbreken van het ESC (is wel optioneel trouwens) zou te maken hebben met de homologatie die is voltrokken voor november 2011.

UPDATE 2: De ESC is zelfs een kostenloze optie in Nederland, zo melden de fanboys. En inderdaad, hij staat voor 0 euro in de prijslijst (PDF)

UPDATE 3: Dacia laat in een reactie weten dat veiligheid onderdeel is van het DNA van DACIA. DACIA profiteert hierbij van de know-how van de Renault groep.. De Lodgy voldoet volledig aan de homologatie-eisen op het gebied van veiligheid en heeft daarboven nog een aantal extra veiligheidsvoorzieningen, te weten:
– ESC: dit is vanaf januari 2014 verplicht, maar in Nederland wordt reeds deze mogelijkheid geboden zonder meerkosten te bestellen, vooruitlopend op de regelgeving.
– ABS met noodstopbekrachtiging (is ook standaard op andere Dacia-modellen)
– waarschuwingssignaal bij niet gesloten veiligheidsgordels
– dagrijverlichting
– zij airbags voor83 reacties

Who cares. Er passen genoeg kids in die refo-container. Er zijn er vast een aantal die het wel overleven
@baasbas: Precies. Dacia helpt de bevolking een beetje uit te dunnen. Mensen die zo’n auto kopen hebben toch veel te veel kinderen genomen.
@fant: The condom, re-invented.
@Jochempie:
Een soort morning-after condoom dus eigenlijk.
@Hubert:
Nee, een mourning-after..
@StijnB: Ouch…
@Jochempie: Ik denk toch eerder dat het een post natale abortus (boot) is.
@frisian: hehe i see what you did there
@fant: En, wees eerlijk, je kon al die namen toch al niet onthouden
@baasbas: Kinderachtige reactie!
@jerry:
Wat wil je met 8 jong achterin?
@Hubert: Ik vind het ongepast om zo over andermans dood te praten.
@jerry:
Is er iemand dood dan?
@baasbas: goed uitgedachte reactie
Dacia Dodgy dus.. Klasse. En de ANWB is sowieso de grootste club faalhazen die er bestaat..
3 sterren voor een budget Family car is onacceptabel. En ook beroerde reclame voor Renault. Die wel 5 sterren halen. Wat stom zeg, market je een auto naar jonge grote gezinnen…..
@E34M5Touring:
Als de doos maar sterk is, om voetgangersveiligheid of het ontbreken van elektronische hulpmiddelen geven kopers (hoe egoïstisch en kortzichtig het ook mag klinken) simpelweg niet.
@StijnB: Ja sorry maar die voetgangers veiligheid kan me compleet gestolen worden. Als je kijkt naar de test blijkt dat je zelf wel veilig zit. En alsof je esp nodig hebt met zo een trage bak
@burninrubber: Juist met dit soort auto’s maakt ESP een groot verschil. Hoog zwaartepunt weet u wel…
@E34M5Touring:
Al die “reddingsboeien” bestonden in mijn jeugd ook nog niet en toch ben ik er nog.
Die troep geeft mensen alleen een gevoel van schijnveiligheid. Als je je gewoon met rijden bezighoud heb je al die zooi niet nodig.
Maarja, we moeten tegenwoordig SMSen, bellen, whatsappen en meer van die ongein tijdens het rijden….
@jrk68: Ja maar niet iedereen is, zoals je zelf al zegt, is zo met autorijden bezig. En voor die mensen is het wel handig. Bovendien, als het voorkomt dat een jong gezin op de kop gaat, al is het maar 1x, dan is dat het toch wel waard vind ik.
@E34M5Touring:
Ze kunnen verzinnen wat ze willen maar de belangrijkste veiligheidsfactor zit nog steeds achter het stuur.
Of ben je die Cayenne in Bree nu al vergeten.

Dat mensen nu met van alles behalve autorijden bezig zijn heeft voor een groot deel temaken met al die systemen.
Die zorgen ervoor dat sommige zich onaantastbaar gaan wanen en daardoor voor gevaarlijke situaties zorgen.

Natuurlijk is het aantal verkeersslachtoffers gedaald door veiliger auto’s, maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer al de afleiding uit de auto zou worden verbannen er meer winst valt te behalen.
@jrk68: Nou, het feit dat daar nog mensen levend uit zijn gekomen getuigt in mijn ogen juist wat veiligheidssystemen kunnen. En hoe sterk zo’n ding is. Of dacht jij dat het met een 80ties Range Rover net zo was afgelopen? En natuurlijk is dat geen vrijbrief om je maar als een idioot te gedragen maar idioten heb je altijd. En zolang de rest ook een veiligere auto heeft wordt de overlevingskans alleen maar groter bij een ongeval.
@StijnB: Jawel, maar een consument ziet alleen die 3 sterren. Tussen alle 5 sterren auto’s valt dat wel op. En daarbij, een auto die voornamelijk gebruikt gaat worden door jonge gezinnen met veel kinderen mag toch wel iets extra veiligheid hebben. Zeker als het om Roll over protection gaat.
@E34M5Touring:
Heb jij ooit naar sterren gekeken bij de aanschaf van een wagen? Dit soort consument ziet euro’s en plaatsaanbod…
@StijnB: Goed punt, denk dat de meeste (net als ik overigens) er wel vanzelf vanuit gaan dat dat wel snor zit.
Kom je nu effe mooi bedrogen uit met deze Dacia, hehehe. :)
@StijnB: Ik houd er wel rekening mee. Als ik kan kiezen tussen een 3j oude Chrysler Voyager of een 3j Oude Scenic is voor mij de keuze snel gemaakt. Helemaal met een gezin. Maar je hebt wel een punt. Denk niet dat er veel zijn die er op letten. Maar Opel heeft zoiets gehad met de Sintra meen ik. Die haalde 1,5 ster geloof ik. Daarna was het wel redelijk gedaan met de sales.
@E34M5Touring:
Je dient ook rekening te houden met de steeds strengere eisen die de NCAP stelt. 5 sterren 10 jaar geleden zijn er waarschijnlijk amper 3 nu.
Wie gaat er om die rede elk jaar een nieuwe auto kopen?
Als je met die wetenschap rekening houdt rijdt ong.75% van de reaguurders dus in een doodskist….
@jrk68: Ja maar dan praat je over 10j, zijn voorbeeld ging over 3j. En ik denk dat die nu nog steeds wel goed scoren.
@E34M5Touring:
Daar gaat in bijna alle gevallen minimaal 1 ster af.
Forward collision control bv zat 3 jaar geleden op bijna geen enkele auto. Nu krijg je daar punten voor.
Een 107 bv had 4 sterren en met ESP en windowairbags zelfs 5.
Ik geloof niet dat hij die nu nog zou krijgen.
Dan pak ik toch liever de TVR..
@Brutus: comment van de dag ;)
@Brutus: die heeft nog minder EuroNCAP sterren ;)
@robbie: Zelfs dan nog ;) liever alles in m’n lijf breken in een TVR dan in een Dacia!
@Brutus:

Dat zou ik sowieso al doen, al had die Dacia 10 sterren
@Brutus: goed gevonden. +1 gaat niet op de mobiele app, maar die houd je van me tegoed.
@Brutus: wat voor een TVR is het als ik vragen mag? Hij is prachtig!
@toyotafortuner: Maar helaas door een Russische Victor Muller tot geschiedenis behorend. :)
Dit is toch geen verrassing? Al bij de introductie zei Dacia dat er verwacht werd drie sterren te halen. Dat is nou eenmaal een consequentie van het bezuinigen. Nou is drie sterren nog geen ramp hoor, zeker niet als je bedenkt dat ze ook nog best veel strafpunten gekregen hebben door het missen van die veiligheidssystemen als ESP en gordelverklikkers achter (weet niet of de Dacia dat wel of niet heeft). De crashveiligheid valt denk ik nog wel mee…
@RRenault: jij neemt genoeg met ‘denk ik’ als het om de veiligheid van je kinderen gaat? En dat het geen esp heeft is helemaal ruk, dat betekent dat je er dus NOG harder op klapt straks…
@lambo4all: Als het dan echt om de crashveiligheid van je kinderen gaan kunnen we verwachten dat jij ALTIJD de meest veilige auto koopt (want is meest veilig voor je kids)? Wordt grappig..
En zo goedkoop is hij ook weer niet.
hij is 60% duurder dan de logan mcv die hij vervangt
Goede keuze van de ANWB, gezinsauto van het jaar 2013. Au.
Natuurlijk is voetgangerveiligheid belangrijk, maar hoe goed scoorde de Lodgy qua veiligheid ín de auto?

Dat de Lodgy geen ESP schijnt te hebben heeft er misschien mee te maken dat het model vóór 1 nov. 2011 gehomologeerd is (zoals heel veel auto’s die je momenteel nieuw bij de dealer kunt halen).
Of het ontbreken van ESP nu werkelijk een groot gemis is. De doelgroep zal veelal kiezen tussen een nieuwe Lodgy of een 3 jaar oude Scenic / Zafira / Touran. En die occasions hebben veelal ook nog geen ESP aan boord…
@ramshoek: Al die 3j oude occasions zijn 5 sterren.
@E34M5Touring: Ja, volgens de toen geldende testvoorwaarden. Onder de huidige zouden ze wellicht ook niet verder komen dan 3?
@baasbas: Ik denk dat een 3j oude Scenic nu nog steeds beter scoort dan deze Lodgy.
@E34M5Touring: Goede vraag. Nu hebben we een vrijwilliger nodig met een drie jaar oude Scenic.

Iemand?
@baasbas: Zolang is 3j nou ook weer niet. Bovendien heb je dan de huidige generatie Scenic. Lijkt mij redelijk solide nog. En heeft zaken als ESP standaard.
@ramshoek: Ja, maar zo kan je alles recht lullen dat krom is. Veiligheid verbetert met de tijd, en een auto dient naar de huidige maatstaven te presteren.

Anders krijg je nooit vooruitgang. En ik heb bij een lompe uitwijkmanoeuvre op zo’n auto wel heel graag ESP. Op t net zijn voldoende video’s te vinden die het nut ervan onderschrijven.

Overigens is ESC wel degelijk een optie op de Lodgy, alleen geen standaarduitrusting.
@sir_smokalot:
Natuurlijk heb je gelijk en moeten nieuwe auto’s aan de laatste eisen voldoen.

Maar laten we de zaken wel in perspectief zien.
De auto krijgt 3 sterren o.a. omdat de wagen standaard geen ESP heeft (maar je het in NL dus kosteloos kunt bijbestellen).
Je zou kunnen zeggen dat de Nederlandse Lodgy waarschijnlijk gewoon 4 sterren scoort (en qua inzittenden bescherming misschien wel gewoon 5 sterren).

Nederlandse gezinnetjes kopen aan zo’n Lodgy gewoon een veilige auto, hoewel de 3 Euro-NCAP sterren anders suggereren…
@ramshoek:
Daarbij; op dit forum wordt nu door velen geschreeuwd dat deze Dacia Lodgy daarmee een slecht product is (waarschijnlijk omdat Dacia geen ‘vet’ merk is en de Lodgy als model al helemaal niet ‘cool’ is).

Zelf rijden veel van die schreeuwers – waarschijnlijk vallend in de een leeftijdscategorie die door de verzekeraars ‘beloond’ worden met een fixe premieverhoging (…) – rond in wagens als een E36, Civic, Golf IV etc. (1 á 2 sterretje volgens de huidige NCAp normen)…
@ramshoek: Dacia fanboy. hoe diep kan je zinken.
@reventon:
Dat waag ik te betwijfelen, dat hij fan van Dacia is.
Hij heeft gewoon een punt. Ik zou me eerst eens verdiepen in de opbouw van het sterren systeem en op welke punten hij punten laat liggen.
Een ruitewisser die geraakt kan worden door een geschepte voetganger zorgt al voor een fikse punten aftrek….
who cares , 5 jaar geleden hadden de meeste wagens nog 3 sterren en niemand die er om riep
Als dacia ESP en gordelverklikkers bij de standaard uitrusting zetten hebben ze meteen minstens 4 sterren
En er staan maar max 4 airbags in , 2 op de basis modellen
Wat wil , in Belgie vanaf 9990Euro kan je moeilijk 8 airbags en 5 sterren verwachten , dan koop je een Scenic
En op de crashtest zelf scoorde hij wel goed , enkel op voetgangersrommel niet en safety -assist !
beetje lomp misschien, maar hoe geod beschermde hij de inzittenden?
Vind ik persoonlijk belangrijker.
@bozothenutter: Ook de laagste score van deze testronde, maar de verschillen met de beter scorende auto’s zijn minder groot dan bij de laatste twee categorieën.

http://www.euroncap.com/latest.aspx
@bozothenutter: Dat staat gewoon gelinkt in ’t artikel :)
Hij mist punten voor ESP – dat in NL waarschijnlijk tot de standaarduitruting zal horen. Maar niet in elk EU-land, dus mag het niet mee getest worden. Safety assists zijn al die electronische goodies als lane departure warning, emergency brake assist enz…. Bliepjes, trillinkjes in je stuur, knippers bij hard remmen. Ik mis ze graag.
Esp + ESC is een gratis optie voor de Lodgy’s die naar Nederland komen. Kleine kans dus dat er in ons kikkerlandje ook maar één Lodgy zonder die systemen rond rijdt.
De Lodgy is in NL standaard met ESP! Is een kosteloze optie. En 3 sterren nu is hetzelfde als 5 sterren 4 jaar geleden. Zo, Dacia fanboy out!
Als het een kosteloze optie is, waarom dan niet standaard?? Vreemd volk.
@E34M5Touring: Misschien voor de Jrk68’jes onder ons.
@kaasboerin: Die heeft al die veiligheid niet nodig, echte mannen weet u wel..
@E34M5Touring:
Je hebt het eindelijk door, alleen zal je mij nooit in een Lodgy zien. Geen elftal kids en ook geen fan van Ikea….
@E34M5Touring: omdat als het standaard is het in elk land zo zou zijn , nu is het voor NL een kostenloze optie omdat het er bij jullie altijd op staat
In Belgie daarentegen is het een betalende optie
@gorre: Serieus?? Dacia houdt niet van Belgen. Wat een vreemde shit.
@E34M5Touring: Fransen en Belgen…..
@E34M5Touring: Het kost voor Skoda natuurlijk wel geld, alleen niet voor de koper…
@flutterby: Ik denk dat de kosten voor Skoda wel meevallen – bij het bouwen van een Dacia.
Stabiliteitscontrol had je op de Uhr quattro ook niet .
@norge: Ik dacht de Ur-TT ook niet, zijn er ook veel van gesneuveld, bestuurders incluis.
@norge: Op wel meer auto’s niet??
@Jochempie: Zijn die ook allemaal slecht dan?
…ach , eerst de kopsteunen van onze bolides maar eens omhoog doen , boeit niemand merk ik onderweg.
KOPEN !! De rest van de sterren krijg je wel later tegen..
Beter 3 zitplaatsen dan 3 sterren :)
So the fuck what? Mijn gezinswagen (ook een monovolume) heeft in termen van vandaag 0 sterren…

We zijn al blij dat er achteraan gordels in zitten.

Als je veiligheid écht zo onnoemelijk belangrijk vind dan rij je volgens de regels op momenten dat er geen verkeer is, of gewoon helemaal niet.
Dacia Dodgy.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).