Dacia Sandero (2007-2012) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 53 Reacties

Het Roemeense Dacia heeft aardig voet aan de grond gekregen op de Nederlandse markt. Één van de belangrijkste pijlers onder dat succes is de Sandero.

Dacia werd in 2007 neergezet als het budgetmerk van Renault, waarbij de Sandero een belangrijke rol kreeg. Dat het een merk van Renault betreft is overigens overduidelijk, in sommige markten (zoals Rusland en de Latijns Amerikaanse regio) wordt de Sandero gewoon met een Renaultlogo op de neus verkocht. En over Renault gesproken: de basis van de techniek is afkomstig van de oudere Clio, waardoor de techniek erg basic is maar daardoor ook betrouwbaar.

Heb je een bijzonder slecht aangelegde oprit dan kan het overigens baten om een Dacia Sandero Stepway te kiezen: deze variant met extra bodemvrijheid was vanaf midden 2009 te koop. Dacia verkocht ook in eigen beheer auto’s op LPG, voor de écht zuinige Hollander.

Begin 2011 vond Dacia het de hoogste tijd om de Dacia Sandero strak te trekken met een facelift, eind 2012 werd echter de Sandero 2 al de markt op geslingerd omdat Dacia de ontwikkeling gelijk wilde trekken met de Logan, die veel techniek deelt met de Sandero.

Motorisch gezien was er keuze uit benzinemotoren van 75 tot 105 pk, dieselmotoren van 70 en 75 pk, en LPG motoren van 72 tot 85 pk.

Aanbod op Marktplaats
Op dit moment heb je de keuze uit een kleine 110 Dacia Sandero 1’s op Marktplaats.nl. Daarvan zijn tien stuks de eerder genoemde LPG versie. Er is slechts één diesel te vinden. Prijzen variëren van €2500 euro tot ruim €8500 euro

Pluspunten

  • Goedkoop in aanschaf
  • Goedkoop in onderhoud
  • No nonsense
  • Betrouwbaar

Aandachtspunten

  • Er was nooit een automaat leverbaar, dus als je die graag wil heb je pech.
  • De LPG-versies kregen een tank op de plaats van het reservewiel, waardoor deze Sandero’s het dus zonder reservewiel (maar met plakset) moesten stellen.
  • De 1,6 benzine heeft een bobine voor elke cilinder, soms gaat er één kapot. De auto zal dan slecht lopen (op drie cilinders) en het motorstoringslampje gaat branden. Je kunt ermee doorrijden maar dan sloop je uiteindelijk de katalysator. Een nieuwe bobine kost een paar tientjes, en de arbeid valt ook reuze mee.
  • De 1,2 16V had soms last van pingelen. Een softwareupdate zorgt dat de klepspelingsensor beter zijn werk doet, waardoor het probleem verholpen is. Als er echter te lang wordt gewacht kan er flinke schade aan de cilinderkop ontstaan.

Zoek de Sandero of een andere auto op Marktplaats.nl.53 reacties

Wtf een Dacia #autoweekknaller
@porker: een auto als een dacia sandero is lastiger om te ontwikkelen dan een fluisterstille mercedes maybach!
@lekbak: is dat zo?
Bron, link?
@janjansen: wat @lekbak (terecht) duidelijk probeert te maken is dat het moeilijker is om een spotgoedkope auto te ontwikkelen die in grote aantallen verkocht gaat worden in landen waar de omstandigheden niet ideaal zijn, dan een money-no-object prestige object.
Het merk dacia was er al eerder, 2004 als ik me niet vergis.

Geinig budget autootje die sandero. Het lijstje met aandachtspunten valt ook reuze mee dus dat is alvast geen reden om deze te laten staan.
@lekbak: edit: het tegenwoordige dacia is hier vanaf dan. De merknaam zelf is al veel ouder uiteraard.
@lekbak: Ik meende juist dat Dacia ergens eind jaren ’90/begin ’00 werd overgenomen door Renault?
@viezefreddyw: zou zomaar kunnen ja. Echter werden ze hier nog niet in de markt gezet zoals camper schrijft ;-)

Tijd voor een edit nummer twee van mij, maar dan wordt het zo’n rommeltje.
De ultieme budgetwagen, zeker op lpg. Veel ruimte voor lage kilometerkosten. Maar het is wel het tegenovergestelde van ‘jezelf verwennen’ wat je doet met zo’n auto.
Klepspelingsensor?? Denk dat dat de klopsensor is.
Ik weet niet precies hoe het zit met de Sandero, maar de Duster heeft bijv. een hele slechte geluidsisolatie. Boven de 100 km/u neemt het geluid fors toe bij de 1.6 LPG/benzine. Daarnaast neemt het verbruik boven de 110 enorm toe. Nogmaals ik weet niet hoe de Sandero precies is, maar de Duster is kut. Goedkoop in de onderhoud en er gaat niet veel kapot, maar de kwaliteit van de het interieur gevoel etc is kut. Daarnaast zijn die dingen mega sloom.
De Sandero was er zeker met automaat, maar dan moet je even in Rusland kijken.
@e550: de logan sedan met 1.4 is ook een zuiplap op de snelweg. Ook daar is het interieur plastic fantastic. Maar het blijft wel heel en buiten de snelweg is het verbruik gewoon netjes.
@lekbak: dat dus… Niet op en top maar wel waar voor je geld en dat is de bedoeling van een Dacia.
@e550: Yep. Ik heb ooit gereden in een MCV, en de isolatie is ook daar beroerd. Je wilt echt niet harder dan 120.
Graag 7 stuks! Voor iedere dag een andere kleur!!
@josvanrey: en 365 kentekenplaten?
@peug206: nog niet eens bij stil gestaan, maar goed plan! En iedere maand andere wieldoppen!!
@josvanrey: Ik verhuur toevallig 365 sets wieldoppen…
@850t5r: het moet vandaag mijn geluksdag zijn!!
@josvanrey: Maar wacht… Er is meer! Als je binnen 10 minuten belt dan… :D
@850t5r: een dakspoiler die boven een snelheid van 50 km/u uitschuift?!?! Welk nummer moet ik bellen?!?
@josvanrey: Het nummer achter de vlag van uw land natuurlijk! (Heb teveel onthouden van die onzin :) )
@850t5r: ik vond het anders buiten gewoon nuttig ?
Good news!!!!
Gigantische toffe auto’s. Zeker als je weet dat Sandero en Logan in Roemenië als taxi’s worden gebruikt en ze in een jaartje of tien al tussen de 500.000 en 700.000 hebben gelopen. Een taxichauffeur in Cluj zei tegen mij deze zomer dat hij er een miljoen op wil zetten. Hij stond toen al dik in de zeven ton.
Wel even oppassen dat je niet per ongeluk een afgedankte opgelapte Sandero Rallye Cup auto aanschaft.
http://www.dacia.es/descubre-dacia/dacia-sandero-rallye-cup/presentacion/att549e5e8d4d4d4b9eb6e876ca1a4c6f42/dacia_sandero_rallye_cup2.jpg
Volgende keer ff een NSFW waarschuwing erbij, pure automotive pron dit!
Vergelijk de lijst met aandachtspunten eens met die van een ‘premium’ auto…

Misschien niet de beste auto voor Nederland, maar in landen met een wat minder ontwikkeld wegennetwerk (België bijvoorbeeld) is zo’n oerbetrouwbare alleskunner het enige wat je wil. Een blik onder de motorkap is eveneens verfrissend, daar kun je gewoon een hele monteur in kwijt, zoveel sleutelruimte is er. Feitelijk op de Nederlandse markt de spirituele opvolger van de Samara.
@dizono: Hopen dat het met de TCe’tjes zo blijft. Die oudere 8 en 16V’s zijn gewoon degelijk. En in die landen ook makkelijk te onderhouden.
@dizono: we weten jou voorliefde voor dit soort auto’s, en we waarderen die. Maar ik denk toch dat ik liever met de trein ga dan met dit hok.
@dizono: Ook al kan het stuk.. doe mij bij dat soort wegen maar het comfort van een hydraulisch of luchtgeveerd onderstel en goede geluidsisolatie.

Maargoed, je hebt gelijk spartaans doorrijden, zonder kosten of problemen is wat deze auto kan. Waarschijnlijk zijn de bandenkosten duurder dan het onderhoud.
Aankooptip! Niet doen! Neem een OV abonnement, koop een E-bike of wordt kluizenaar, maar koop deze ramp niet. Mijn ex schoonouders hadden een gloednieuwe en ik vond het een ramp! Alles voelt extreem goedkoop aan en een beetje slak is nog sneller. De huidige generatie Dacia’s zijn al veel beter. Mijn pa heeft voor zijn werk een Dokker en die rijdt prima.
Dacia is al heel lang aan Renault gelieerd.
Dat begon in de zestiger jaren van de vorige eeuw toen de Renault R8 in licentie werd gebouwd als Dacia 1100.
Dat gebeurde al in 1966 !
http://bright-cars.com/uploads/renault/renault-1100/renault-1100-08.jpg
Daarna werd de Renault 12 als Dacia 1300 neergezet, want ook als rechtgeaarde communist wil je altijd meer powerrrr uit de opvolger krijgen ! In het begin was het een regelrechte Renault 12 cloon, zoals hier te zien.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/72/c3/e4/72c3e41287fc5bcbfcea3ae080ba6ccc.jpg

Maar gaandeweg werd de Dacia 1300 vreemder en vreemder en is dit de laatste ‘gepimpte’versie, een Amerikaanse (W)rapper zou zich er niet voor schamen :
http://auto-database.com/image/dacia-1310-2000-wallpaper-260282.jpg
@desjonnies: wat te denken van deze, de 1410 Spprt:

http://s1.cdn.autoevolution.com/images/gallery/DACIA-1310-1410-Sport-1363_11.jpg
@dizono: nice!

Naar Roemenië vliegen en met zo’n barrel terug rijden. Avontuur gegarandeerd en bij thuiskomst heb je een leuke unieke klassieker. Wel een beetje een goede uitkiezen uiteraard, kost toch geen drol.

Nu nog iemand vinden die gek genoeg is om mee te gaan. Dan kan die persoon onderweg in Tsjechie nog een leuke skoda 105/120/130 meenemen.
@lekbak: Ik wil een Dacia 1310 gaan importeren als liefhebbersbak. Dealtje sluiten? ;)
@vonklausenburg: volgend jaar, of over twee jaar. Dan woon ik ergens met ruime garage. Als de vriendin het niet ziet zitten met een peuter erbij dan zal ik aan je denken. Bereid je maar voor op een treinreis, dat is leuker dan vliegen.
@lekbak: Treinen komt goed. Spreek je toevallig ook een woordje Roemeens?
@lekbak: Gezellig! Maar als we dan toch in Tsjechië auto’s met de motor op de verkeerde plek gaan halen, neem ik wel een (vroege) Tatra 613 mee naar huis. :-)
@desjonnies: ook bijzonder, de Dacia 2000. Een in kleine oplage in Roemenië geassembleerde Renault 20.

https://boitierrouge.files.wordpress.com/2014/10/2000-04.jpg
uiteraard moet m’n reactie worden goedgekeurd want ik heb drie foto’s gepost!
Van Dacia’s overigens !

-edit: onze nederige excuses, is niks persoonlijks! :) –
@desjonnies:
Weet ik ook wel, alleen wordt het soms 363985 uur later vrijgegeven ! LOL
@desjonnies: Ken wezuh, maar het warren wel blotuh Dacia’s!
Nee gewoon niet
@jesse_rutjes: Pak nog liever de fiets idd.
@jesse_rutjes: @oemplus: vandaag maar weer eens geprobeerd dat fietsen, dat kreng maar weer snel weggepleurt in de schuur!
Dan zit ik veel liever in een Dacia kan ik je vertellen, al helemaal met deze temperaturen
Een merk voor de echte Petrolhead en een roemrijk verleden kun je toch niet laten staan?
Ik rij nu ook al een jaar dit type Sandero Stepway 1.6 en ja het is niet de stilste, meest luxe of snelste wagen, maar het rijdt best lekker, het zit gewoon goed en het is een degelijke auto. Dit zeggende als een 19-jarige waarvan alle vrienden in Golfjes of Swiftjes rijden, mag dat toch reëel zijn?
Geen spannende auto’s die Dacia’s maar je krijgt wel degelijkheid voor je centen.
Afgelopen voorjaarsvakantie in Marrakech diverse keren een Logan als taxi gepakt met soms wel km standen van 700.000 of hoger, en trots dat die chauffeurs waren op hun Dacia :)
Tipje. Sla de 1.4 8v over met 75pk… Niet vooruit te branden en mag wel, maar kan nog geen kruiwagen zand fatsoenlijk wegtrekken. De 1.6 16v voldoet daarin veel beter.
Ook is de 75 pk geen pretje om mee op vakantie te gaan. We konden door glooiend Frankrijk vaak niet eens in de vijfde bovenkomen, behalve als we de 140km/h op de teller hadden staan. Pas dan zat de Auto in haar ideale toerengebied…
Ja mijn ouders (pa vooral) hebben spijt dat ze toen de lichte uitvoering kochten in plaats van de 105
Renault is toch wel al beetje een budget merk, dus dan is Dacia een budget merkt van een budget merk?
Ik heb laatst eens meegereden met een kennis, die had een Dacia Duster. tussen het raam en dashboard zag je gewoon zwart isolatieschuim zitten!!! Nog nooit zo een armoedig interieur gezien in een vrij nieuwe auto.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).