Daimler trekt de stekker uit Maybach!

Auteur: , 57 Reacties

Het kwakkelde eigenlijk altijd al met Maybach, dus over de toekomst werd meermalen gespeculeerd. Het lijkt er op dat de maat voor moederconcern Daimler vol is, en dat de Mercedes-fabrikant geen zin meer heeft om nóg meer geld tegen de verlieslijdende limousinebouwer aan te smijten. Binnen 2 jaar moet het vonnis zijn voltrokken.

Dit betekent dus dat er een einde komt aan roemruchte sloepen als de 57, de 62 en de Landaulet (en aan decadente feestjes met lekkere babes in skinsuits). En hoewel Dr. Z. (Daimler CEO Dieter Zetsche) het liefst ziet dat de huidige klanten dan voor een full options S-klasse gaan, denk ik dat deze dan nog wel een paar stapjes opgewaardeerd mag worden, willen de oliesjeiks, vastgoedmagnaten en ander gepeupel niet weglopen richting het Rolls-Royce van concurrent BMW. Aan de andere kant: met de nieuwe S-klasse, die volgend jaar verwacht wordt, zullen wel meer varianten worden geïntroduceerd (6 in plaats van de huidige 3). Het is dus heel aannemelijk dat daar ook iets Maybach-waardigs tussen zit.

Het nieuws is afkomstig van de Frankfurter Allgemeine Zeitung, dat Zetsche interviewde, en is eigenlijk wel een logisch voortvloeisel van het afketsen van de samenwerking tussen Aston Martin en Maybach. Als commercieel, beursgenoteerd bedrijf kan je niet bij blijven bijleggen op een onderdeel, al was het alleen maar voor de prestige.

De Maybach Zeppelin

Terugkijkend op de afgelopen maanden waren de voortekenen niet van de lucht: Jay-Z en Kanye West begonnen al met de sloop van Maybach, en nu lijkt het Mercedes-management de nagel aan de doodskist van het prestigeuze merk te worden. En met Maybach-coachbuilder Xenatech gaat het ook al niet al te florissant. er valt momenteel dus weinig te lachen voor de liefhebbers van superdeluxe Duitse limo’s.

Here comes the wrecking crew

Rick Ross heeft vooralsnog niet gereageerd op de aankomende teloorgang van zijn favoriete merk. Wellicht was hij nog iets te druk met hosselen vanaf zijn iPhone. Hoe zal Maybach-music over 2 jaar moeten gaan heten dan? (via BNR)

57 reacties

Wel iets voor veelvraat VAG, zo zijn ze ook aan Audi gekomen.
@bobb:

Maybach zal NOOIT aan VAG verkocht worden!
Dat merk is te verbonden met Mercedes/daimler.
Het zijn Daimler en Maybach die indertijd de benzine motoren nuttig gemaakt hebben.
Daarbij heeft VAG bentley en bugatti.
@Hupke: Ik zeg Sprinter, en dat zeg jij: LT en Crafter…

Buiten dat heeft de Vito V6 (oud model) ook wat onderdelen mogen lenen van VAG…
@RickB:

En dat is relevant omdat?
Dat je motoren of onderdelen uitwisselt noemt men vrij markt kapitalisme.
Je weet wel vrijwillige uitwisseling van goederen of diensten waarbij beide partijen voordeel hebben. Je weet wel daimler doet dit beter (lees goedkoper) VAG doet dat beter, kortom je hebt er voordeel bij van dat te ruilen(voor geld).

Een merknaam verkopen zal je alleen maar doen als je perse geld nodig hebt en je er zelf geen schade bij leidt, wat hier dus wel het geval zou zijn. Dit noemt men branding of marketing of wat je het dan ook wil noemen. Dat heeft niets te maken met eens een zwavelkachel en wat draagarmen uit te wisselen.
@bobb: @Hupke was me voor, maar ik ging net hetzelfde zeggen. Maybach zal idd nooit aan VW worden verkocht. Historisch te veel aan elkaar gelinkt. Auto-Union was destijds wel in handen van Daimler voor het aan VW werd verkocht, maar Mercedes had het zelf maar een paar jaar daarvoor gekocht.

Gewoon de merknaam weer in de kast, en over een jaar of 20 proberen ze het opnieuw…
Nou ik vind dit wel erg kortzichtig. Beseffen ze bij Daimler niet dat Mayback flink unieker moet worden om succes te hebben. Neem een andere designer in dienst, geef hem/haar vrijheid en laat haar de ultieme limousine bouwen. En laten we dan kijken of klanten niet komen aanstormen.
@Relief: Tja, als ze een Duitse SS bunker voor hun kop hebben… Kom eens met nieuwe techniek en niet met techniek van meer als 10 jaar oud!
@Relief:
idd dit is gewoon copy/paste van een s klasse
Leuk voor alle dealers die destijds een miljoen in hun showroom hebben mogen pompen voor dit geintje.
Binnen 2 jaar dan nog maar even multimiljonair worden
Ik heb nooit begrepen waarom iemand zoveel meer voor een grote S klasse betaalde…
Pff, moet ik m’n busines plan nog serieus gaan bijstellen als ik nog een nieuwe wil kopen. Of anders toch maar sparen en op termijn voor een 62 S landaulet gaan?

Ik vind het echt zonde dat Maybach gaat, ik vond ze stukken leuker dan Rolls Royces omdat ze minder hard opvielen.
Ok je had hier en daar een gouden exemplaar met blinkende velgen en rode rem-calipers maar over het algemeen waren het leuke ingetogen grijze en zwarte klasse wagens.
“Als commercieel, beursgenoteerd bedrijf kan je niet bij blijven bijleggen op een onderdeel, al was het alleen maar voor de prestige.”

Hoe doet VW dat dan met Bugatti eigenlijk… ?
@Esprit_de_Flandre: Gewoon veel marge op dat ding geven…

Toen ik in Tsjechie was werd mij ook verteld dat Skoda aardig wat spul maakt voor Bentley…
@RickB: Hoezo, marge op een Bugatti?
@Esprit_de_Flandre: Weet jij veel, hoeveel marge er op een Bugatti zit!
@RickB:

In het beste jaar hebben ze net quitte gedraaid op de productie van die dingen. En als ik het me goed herinner heeft de ontwikkeling zo’n 300 miljoen gekost. Dus ga er maar vanuit dat er een min marge op die dingen zit.
Sowieso zijn er zo’n 300 stuks verkocht, dus meer dan zo’n 300 miljoen hebben ze niet opgeleverd, dat dekt iig niet de kosten die ze voor Bugatti hebben gemaakt ;)
@anakiet: Het is algemeen bekend dat Bugatti tussen de 3 en 5 miljoen euro op elke Veyron moet bijleggen. Dus wat Sir_Smokealot schrijft is gewoon onzin.

Het kan wel degelijk, geld toeleggen op een project. Is iets wat Daimler ook doet hoor, dat heet F1. Deden Toyota, Honda, Renault en BMW ook jarenlang. VAG heeft Bugatti waar ze geld op toeleggen.
Ik zeg: collectors item!
@sacha: Ik denk dat jij hierover het beste kan oordelen aangezien je hebt gereden in een S65 AMG. Een Maybach is vooral groter en luxueuzer dan de S65, maar veel doet de S65 toch niet onder voor een Maybach?
@agera: S65 is natuurlijk veel beter met nieuwe techniek. Maar de luxe en afwerking in een Maybach zijn werkelijk waar ongeëvenaard. Ook bij de concurrenten,
Stekker eruit? Ik wist niet dat ze op stroom reden .
@norge: hmmn nee ik ook niet maar blijkbaar komt er een elektrische versie?
Zullen de personen die er net 1 besteld hebben hem nog wel krijgen dan?
Anders annuleer ik mijn 57.
Zo erg is dat niet, maak een extra lange versie van de S65 AMG. Je hebt een net zo goede auto misschien wel beter en in ieder geval mooier!
@agera: ahh nee. Hier gaat het om stijl en klasse, AMG zit aan het andere uitterste van het spectrum bruut en agressief. Dus die S65 motor downtunen, en niemand van de AMG afdeling aan het body work laten zitten.
@mashell: Ik ben het met je eens, Mercedessen moeten comfortabel zijn en er sjiek & elegant uit zien, niet van die patserbakken die op elke straathoek te zien zijn tegenwoordig.
Maybach had veel eerder moeten komen met de coupe versie.
hoewel het een erg lelijke auto is is het toch best wel zonde,
het zal me niks verbazen als een of anders chinees dit gaat opkopen.
Jammer, zag hem redelijk vaak rijden hier in Friesland. Toch kun je zoals @agera zegt beter een s65 amg kopen..
De maybach concept werd gepresenteerd in 1997.
Qua design amper veranderd de afgelopen 14 jaar.
Doet dus redelijk verouderd aan.
Voor een merk als Rolls Royce maakt dit veel minder uit
Rebrand het naar Pullman en voer alle top of the range M, G, GL en S klasse modellen met dit label uit!
ah, ruimt weer lekker op.. die 2 rapperts gaven al het goeie voorbeeld..
Altijd al lelijk gevonden. Gewoon niet chique genoeg.
RIP
Mooi zijn we daar ook van af. Ik zal het merk niet missen.
mb via Android app
Waarschijnlijk de beste auto ooit gemaakt. Alleen niet begrepen door de massa..
@MB: Andersom, Daimler begreep het segment niet. Het gaat in het allerhoogste segment niet om perfectie op het gebied van techniek of ‘toys’. Het gaat om vormgeving, uitstraling en naam. Op al die gebieden doet een Maybach onder voor een Rolls-Royce. Ja de Maybach was langer, nog beter afgewerkt, technisch veel uitgebreider en er zaten honder maal meer opties op… en toch was het een mislukking t.o.v. de Phantom. Overigens denk ik persoonlijk dat de beste auto ooit gemaakt is een Volkswagen Phaeton is maargoed
@raphael: Ik denk niet dat een Phaeton beter is als een Bentley. WEL zeker zo goed. Volkswagen heeft de Phaeton namelijk gebouwd (ze hadden Bentley toen net verworven) om te oefenen op de bouwkwaliteit voor Bentley. Je hebt dus eigenlijk een Bentley met een ander merkje er op voor minder geld.
mb via Android app
@raphael: hoezo zou Daimler het segment niet begrijpen? Een auto bouwen die op elk punt boven zijn concurrenten staat was het doel. En dat hij geen succes was ligt puur aan het uiterlijk, die viel niet bij iedereen in de smaak. Maar dat is een kwestie van smaak en ik zelf vind de Maybach bijzonder goed gelukt. De vergelijking met de Phaeton raakt kant nog wal, de Phaeton vind ik bijvoorbeeld een opgeleukte Passat. Technisch goed maar uit verschillende testen toch zeker niet beter dan een S. Dus de beste auto? Ik blijf bij de Maybach.
@MB: Je geeft zelf antwoord op je vraag. Het uiterlijk was niet goed, dus begreep Daimler het segment niet. De Maybach lijkt een uitgerekte S-klasse. Ooit al naast een Phantom gestaan? Dat ding heeft presence en lijkt op niets anders. Straalt macht en geld uit. Daimler dacht dat als ze een auto maakten die langer, beter en luxer was hij automatisch ook beter was dan de Phantom. Daar hebben ze zich op verkeken. Naam, prestige en uiterlijk waren veel belangrijker.

En ik denk dat je je iets meer in de Phaeton moet gaan verdiepen voordat je hem een opgeleukte Passat noemt. Kijk dit filmpje: http://www.streetfire.net/video/vw-glass-factory_209317.htm

En ja de hele fabriek is speciaal voor de Phaeton gemaakt. Een miljarden project. Vergeet Bentley, Rolls-Royce of Maybach. Geen enkele fabrikant heeft een fabriek (of laboratorium) zo geavanceerd als de Dresdenfabriek van de Phaeton. Nergens wordt zoveel tijd en energie gestoken in kwaliteitscontroles als daar.
Dit is geen opgeleukte Passat, het is zeer waarschijnlijk s werelds beste auto, en een enorme marketingmislukking. Had hier een Bugatti of Bentley badge op geplakt en je zou het kwalitatief zo kunnen verkopen. En het leuke is, deze autos, uit die fantastische fabriek zijn tegenwoordig voor nog geen 20k te koop. Koop van de eeuw.
@raphael:
Yep.
Premium, daar mee ga je het niet redden in deze klasse.
Eenzaam zitten Bentley en Rolls aan de top.
Heben geen premium geneuzel nodig, maar young Mr Davies (63 jaar zijn vader werkte daar ook ooit) die liefdevol met zijn leesbrilletje en grijze stofjas 13 dagen aan een
stuk hout staat te werken.
De romantiek van oude schuurtjes, stoffige vaklui en het is nooit goed genoeg voor de klant, dat maakt dit soort wagens.
De legende !
En idd. de Phaeton is absoluut ondergewardeerd en de beste.
Maar hij wordt dan ook niet voor niets in een speciale fabriek onder speciale omstandigheden “gebouwd” en niet gerpoduceerd.
Ach, de groep voor wie deze auto bestemt was, heeft duidelijk een rare smaak. RIP Maybach :(
gelijk heb je net mercedes met virus honslelijk en peper duur
Dit vind ik best wel jammer….
Ik vond de Maybach toch wel best een leuke en mooie auto…
Het interieur was ook top en eigenlijk is het gewoon een topbak…
the-budel-guy via Android app
Neeeeee
Een van de beste auto’s ooit gemaakt, elegant en niet patserig, lekker anoniem (behalve de lengte natuurlijk :D).
:( zonde zeg, ik besef ook wel dat het eigenlijk een grotere S klasse was maar toch. Verbeter het dan i.p.v te beeindigen
jammer, een merk met geschiedenis dat verloren gaat…
Dus zo te horen zal je binnen een paar jaar een S-klasse “Maybach Edition” of zoiets kunnen kopen.
De naam zal volgens mij niet verdwijnen, en ze zullen die naam volgens mij gaan gebruiken om aan te tonen dat je de topversie hebt van de S-klasse.
Ze hadden wel mooie dealers!
Tja, dit was te verwachten denk ik zo.
De Maybach 57 en 62 draaiden veels te lang mee voor wat ze waren. Leuk en aardig dat het net een privéjet was maar je zag aan een aantal zaken dat het al snel verouderd raakte.

Maymach had meer onderscheidend moeten zijn. Ik zeg niet dat het net zoals de RR Phantom extrogavant moet zijn, maar ik heb Maybach’s altijd een taxi voor sjeiks gevonden.
@dennisberkhout:
Ik weet het nu zeker! Jij hebt het me met een paar woorden duidelijk gemaakt: Maymach is ten onder gegaan aan het feit dat ze te extrogavant waren. Duidelijker kan niet!
tja dit zat er nou eenmaal aan te komen
Ik zal het eens aan Bill Gates voorleggen :D
Het enige wat Maybach als Uber Class Car mist, is Statement uiterlijk, de dubbele ‘M’ op de motorkap is het enige dat niet is zoals het zou moeten zijn, daar is een Kunstenaar voor nodig om dit in de juiste proporties te krijgen.
Voor het overige vindt ik persoonlijk dat de Maybach de juiste ingetogenheid heeft die dit soort van Automobiel Kunstwerk met zich meedraagt, hij dringt zich niet op, maar dwingt wel in stilte respect af, en daar gaat het net om, daar is hij eigenlijk volgens mij om ontworpen, de Superrijken willen niet altijd extreem opvallen, maar willen wel die luxe die ze gewoon zijn, en daar draait het eigenlijk bij de Maybach om.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).