De autocollectie van de Sjah van Perzië (Iran)

Auteur: , 61 Reacties

Totdat in 1979 een clubje boze moslims een einde aan zijn nepotistische dictatuur maakte, zwaaide Mohammad Reza Pahlavi als Sjah bijna 40 jaar de scepter over het enorme Iran. Wat verzamelde hij in die tijd allemaal aan auto's?

In Karaj, 20 kilometer ten westen van de hoofdstad Teheran, ligt het nationale automuseum van Iran. Het werd in 2001 geopend, en is gevuld met de voertuigen die de Sjah bezat. De man scheen een behoorlijke petrolhead te zijn, met een voorliefde voor eigenlijk alles wat reed (de Lamborghini Miura’s zullen veel liefhebbers van Italiaans en snel aanspreken) en zijn garage van weleer is dan ook een ware snoepwinkel.

Auto van de Sjah

We zien een rijtje Rolls Royces, waaronder een Phantom III en Phantom IV, een Stutz Blackhawk.

Ook behoorde de Plymouth XNR, die vorig jaar bijna 1 miljoen dollar opbracht op een veiling, ooit tot zijn collectie.

Zoals het een autocraat betaamt treffen we veel Mercedes Pullman-modellen, maar ook Porsches, een Jensen, en veel minder bekende wagens zoals de Essex Terraplane. Als gezegd: de man verzamelde alles dat los en vast zat. (Olie-)dollars genoeg.

Auto van de Sjah

Uiteraard mochten de Italianen ook niet onbreken: in zijn garage stonden onder andere een Ferrari 500 Superfast en 365, en een Maserati Ghibli. Tot slot noemen we een Mercedes-Benz 500K, die naar verluidt ooit van de enigszins omstreden Oostenrijkse politicus Adolf Hitler was.

Mohammad Reza Sjah Pahlavi

In 1971 lanceerde de Sjah (aan zijn medailles te zien kennelijk ook een onverschrokken militair) een enorm feest ter gelgenheid van 2.500 jaar Perzië waar, look out ladies, onze eigen koninklijke autofanaat Prins Bernhard ook aanwezig was. Alleen. Daarnaast gaf zijne Koninklijke Scheldheid Juan Carlos I van Spanje acte de presence.

Ja, het ging er in die tijd iets weldadiger aan toe dan bijvoorbeeld in huize Mahmooooooood Ahmedinejad. Deze baardmans met antisemitische trekjes deed het met een bescheiden Peugeootje 504 dan toch een stuk rustiger aan. Maar hij is dan ook een man van het volk.

Auto van de Sjah

We hebben een aantal foto’s die in het museum zijn gemaakt in een gallery gezet. Deze zijn afkomstig van deze Hongaarse site, waarvoor kudos. Kan jij de modellen opnoemen? Ik bij lange na niet. Wat is bijvoorbeeld dit oranje eenzits-gevaarte met Mercedes-, Porsche- én VW-logo?

Liever bewegend beeld? Bekijk dan enkele video’s die bezoekers er maakten:
61 reacties

Wat is die oranje volksporecedes
@bmwe46csl: MPV Tehran Type
http://en.wikipedia.org/wiki/National_Car_Museum_of_Iran
@larsdeijsbeer: het oranje, de neus en de kont komen van de MB C111 af.
@HDM: M(ercedes)P(orsche)V(olkswagen); auto is ook gewoon door die 3 gemaakt. Geen overdaad aan plastic in het interieur, dus ook geen Audi in het projectje.
@larsdeijsbeer: Wat een troll-opmerking weer; juist Audi wordt al jaren geroemd wegens het beste interieur t.o.v. de concurrentie.
@dawwg: Misschien qua ergonomie of “uitzicht”, maar er zit bijzonder veel plastic in. In elk geval meer dan zou mogen voor een auto van rap 40.000 euro… Wat materialen betreft betast ik liever een Volvo.
Geen trol dus, doehoei!
@larsdeijsbeer: Onzin, een luxe uitvoering Volvo V40 van 40K zit ook stampus vol met plastic. Meer plastic dan in een A3 of A4 in ieder geval …
@dawwg: Het stomme is dat je voor de prijs van een ietwat fatsoenlijke A4 ook al voor een S80 kan gaan shoppen.
@larsdeijsbeer: Dat klopt; de Duitse ‘premium’ merken zijn geen koplopers op het gebied van prijs-/kwaliteitverhouding. Maar het blijft een kwestie van vraag & aanbod …
@larsdeijsbeer: Volvo.. Scandinavische auto
Trol.. Scandinavische folklore

…mwah
@baasbas: Say what?
@larsdeijsbeer: Daar worden we nog niet veel wijzer van. Wat ligt er bv. voor een motor in? Wat is het onderstel?
Heel intrigerend apparaat. Niet eens echt lelijk ook…
Wat een gezellig museum, ook zo mooi aangekleed enzo…
@autogedrocht: Nou he en de auto’s staan er ook zo lekker bij :S
Niet heel erg indrukwekkend wagenpark, ten opzichte van zijn schrikbewind…
@reobnednab: Maar Perzië was wel seculier en de booslims werden hard geklapt. _0_
@reobnednab: Wat had hij wel moeten hebben om op jou indruk te maken dan?
@reobnednab: Na 1979 begon de grote ellende!
@reobnednab: onder de sjah is het schrikbewind er nooit geweest…dat kwam vanaf de tijd van de Ahyatolla’s…(geschiedenis vriend).
@Megakix: Leuk om te horen dat er nog mensen bestaan die weten hoe de vork in de steel zit.
Die collectie valt wel ‘excentriek’ te noemen.. I like it!

Maar waarom staan ze eigenlijk op kriks? Om de vering en banden te sparen?
@Revvji:
Ja, dat is vrij standaard als er nooit mee gereden wordt
@mgmgb: Ok, thx ;) Natuurlijk niet onlogisch, maar ik had het nog nooit gezien en had er nog nooit bij stilgestaan.
@Revvji:
Het is idd vrij logisch, het wordt ook aangeraden als je bijvoorbeeld een klassieker in de winterstalling zet, gewoon om de banden en ophanging te sparen.
@mgmgb: Ik zal het in gedachten houden voor mocht er ooit eentje m’n garage kunnen sieren :)
Mercedes logo is makkelijk te verklaren: de oranje lak (Weissherbst Metallic) en zowat de hele achterkant komen van een Mercedes C111 I of II.
Foto 3, 1e en 4e Porsche.. me like! :D
Hoe heten die velgen ook alweer op die eerste Porsche.. kom er niet op O.o
@dennisr: Fuchs
@baasbas: & @Hubert: Exact, kwam dr maar niet op! dankjulliewelles!
@dennisr:
Op die 911 : Fuchs
geen wonder dat hij ze heeft laten staan ..
Hitler heeft toch alleen een 540K gehad? Toch geen 500?
Althans dat is wat ik ervan kon vinden.. :P
Kan dat ik het fout heb hoor

Maar het is wel een beetje een saai museum van binnen… van buiten ziet het er wel leuk uit (op wikipedia) maar van binnen vind ik het maar een dooie boel..
Wel leuke auto’s, dat dan weer wel! Vooral de miura!!
@nickmercedes: Hitler had ook een MB 770 en 320 Cabriolet D…
@dawwg:
Ja oke, maar ik bedoelde meer in de 500 categorie..
Dus als in geen 500 wel de 540.. ;) Andere auto’s buiten beschouwing gelaten
Gave collectie! Mooie auto’s, maar niet bepaald in een Westerse museumstaat.
Leuke collectie. Die Bizzarrini en 500 superfast zijn wel om te kwijlen
Die Porsche, Ferrari en Miura zijn voor.mij toch wel de topstukken.
Miura graag…
Ik vind de Countach 1 van de weinige auto’s die er beter uitziet met het tupperware pakket. De series1 is wel mooi maar persoonlijk vind ik die lompe spoilers hem beter staan. Kleurtje is ook niet helemaal mijn ding (wel van de die tijd natuurlijk). Die Stutz Blackhawk is ook super cool. Beest van een auto.
@E34M5Touring:
helemaal mee eens, het hoort er gewoon bij in mijn ogen.. Als er Countach wordt gezegd, denk ik meteen aan die dikke spoiler erop :D
Die achterbanden van die Countach, die zijn veel te small, ik heb een raar gevoel alsof al deze auto’s replica’s zijn, of er is gewoon veel gebruik gemaakt van ze waardoor veel onderdelen zijn vervangen.
@balkanlul: De auto’s staan op steunen, de banden van de grond.
@balkanlul: Hoogstwaarschijnlijk een LP400, die hadden niet de rubber walsen die we bij de latere modellen zagen…
Wel gaaf dat ze die auto’s in een museum hebben gezet en niet hebben verpatst!
De man was dan misschien niet de beste landsbestuurder die je je als volk kon wensen maar de burgers genoten wel veel meer vrijheid dan onder die tirannie van nu…
@lemans96: niet blind alle media geloven. Als de huidige bevolking écht van het huidige regime af wil, lukt dat heus wel.
Ons beeld wordt eenzijdig neergezet doordat elke vluchteling natuurlijk anti-regime is. (of puur als economisch vluchteling komen, maar door te zeggen dat ze homo zijn makkelijker aan een verblijfsvergunning komen)
@lemans96: Een door de CIA getrainde geheime dienst had er goed de wind onder. Wat er in 1979 gebeurde is dat het ene terreurregime ingeruild werd voor het andere. Die vrijheid was echt niet veel groter dan nu.
@dafmaf: Zeker wel. Onder het juk van een islamofascistisch regime is er in het geheel géén vrijheid. Ik doel even op in zwarte tenten gehulde ´vrouwenpolitie´ die niets anders doen dan in het openbaar vrouwen beboeten die er ‘te frivool’ bij lopen. Dus een paar haartjes zichtbaar van onder de kopdoek…

@alassad,

Sorry, maar het huidige regime bestaat uit zuiver militaire onderdrukking waar een ongewapende burgerbevolking simpelweg niets tegen in te brengen heeft.
Elke serieuze anti regerings demonstratie word met grof wapengeweld neergesabelt.

Verders inderdaad wel gaaf dat men deze collectie toch bij elkaar houd…
@lemans96: zonder hier een politieke discussie van te maken, maar ahmedinejad wordt echt wel gesteund door de bevolking. Ik zie het genoeg in mijn omgeving. Wist je overigens dat er gewoon een joods parlementslid is in Iran en dat Iran meer kerken heeft dan de benelux moskeeen telt. Tevens is ahmedinejad vrij gematigd vergeleken met andere mensen in het regime.
@alassad:
Iedereen, maar dan ook iedereen in Oost Europa, was voor de val van de muur dan ook ECHT een communist.
NOT!
@alassad:
Iran kan eenvoudig niet zonder zijn Perzische Joden.

En men was destijds gewoon Sjah-moe.
En nu is men Ayatollah moe.
Simpel.
@lemans96: Zonder steun van de bevolking geen revolutie. De Sjah was echt niet populair hoor. Was ook gewoon een despoot met een akelige geheime politie, net als Batista, Diem en dergelijke heerschappen.


Of het er met Ahmadinikloothommel beter op is geworden, lastig te zeggen. Waarschijnlijk niet.


Maar ze waren beide erg.
Goede smaak..
Die auto’s zijn allemaal niet echt schoon of zie ik dat nou verkeerd??
Mooie wagens :)
mooi geschreven en leuk verzameling. Liever Shah de dictator dan Ahmadinejad de man van het volk die met zijn clubje in de naam van islam, Iran vernietigd heeft.
thja, smaken verschillen
@vwally: gelukkig*
Toch wel episch die pakjes met al die medailles die ze vaak aantrekken die dictators. Toch best bizar dat er zo veel zijn (geweest) die dat doen.
Dit is een klein deel van z`n collectie.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).