De auto’s van het Nederlandse Koninklijk Huis

Auteur: , 46 Reacties

Terwijl Beatrix en de rest van de Koninklijke familie vandaag lekker aan het koekhappen zijn in Veenendaal/Rhenen nemen wij even een kijkje in de garages van het Koninklijk Huis. Wat voor auto's staan daar en hebben daar gestaan? Reed Bea altijd in een suffe Volvo of stond er ook wel eens wat leukers voor de deur van het paleis?

De officiële hofauto van het Koninklijk Huis is sinds een aantal jaar een verlengde Volvo S80, daarvoor reed de Koningin in een aantal verlengde (en lelijke) Ford Scorpio’s. En daarvoor was het een Ford Granada. In totaal zijn er zo’n 30 hofauto’s voor de leden van het Koninklijk Huis, gasten, de hofhouding en het vervoeren van paarden en bagage.

Ford Scorpio:

Ford Scorpio Koningin - Foto © Jim Appelmelk

Ford Granada:

Ford Granada Koninklijk Huis

Deze hofauto’s hebben, net zoals alle andere hofauto’s niet alleen een speciaal koninklijk AA-kenteken, maar nog een gewoon “burger” kenteken. Zo gebruikt Beatrix op haar officiële hofauto AA-90 (vooral vroeger) of AA-95 (tegenwoordig).

Wat voor auto Beatrix privé rijdt is niet helemaal duidelijk. Ik meen mij te herinneren dat Beatrix vroger een groene Ford Focus Station (1e generatie) reed en enkele jaren geleden werd er een limoen groene Ford C-Max gespot met als kenteken AA-52 (foto’s!). Is dit de privéauto van Beatrix? Met 100% zekerheid kunnen we het niet zeggen, maar het zou zomaar kunnen.

In het verleden had Beatrix ook nog een Saab 93 (cadeau gekregen in 1958), Fiat 1400B (1959) en samen met prins Claus een Fiat 2300S Coupé (1966).

Saab 93 (1958)

Fiat 2300S Coupé (1966)

In het Italiaanse Porto Ercole had de koninklijke familie ook nog jarenlang de door Michelotti ontworpen DAF Kini staan.

DAF Kini

Onder de hofauto’s die momenteel nog gebruikt worden zitten een aantal Volvo S80’s (waarvan er een paar verlengd zijn) en daarnaast ook nog een aantal modellen Audi A6, Mercedes S-Klasse (AA-27) een bus en ook nog een eigen treinstel. Kroonprins Willem-Alexander werd enkele jaren geleden altijd gespot in een Volvo XC90. Eerst een donkergroene en later een bordeauxrode. Wat hij momenteel privé rijdt is niet bekend, maar het schijnt een Audi te zijn. Als hij voor werkzaamheden onderweg is dan doet hij dat in een verlengde Volvo S80 (AA-86), net zoals zijn moeder.

Daarnaast bezit het Koninklijk Huis ook nog een verlengde, verhoogde en gepantserde Cadillac DTS Limousine. Die auto wordt voornamelijk gebruikt voor het ophalen en vervoeren van (internationale) gasten. Voordat deze auto in 2011 werd afgeleverd gebruikte het Koninklijk Huis daar een verlengde Lincoln Town Car voor.

Een auto die ook nog steeds eigendom is van het Koninklijk Huis is de Mercedes-Benz 380 SEL Caruna van Juliana. Deze bijzondere S-Klasse Cabrio is ooit op speciaal verzoek van Juliana gemaakt.

Ook is het algemeen bekend dat Prins Bernhard (Junior) de nodige leuke auto’s heeft/had, zoals een TVR Sagaris en een Alfa Romeo 8C Competizione.

Ook weten we dat het Koninklijk Huis nogal eens wat brokken maakt. Zo crashte Prins Bernhard zijn Ford DeLuxe Cabriolet in 1937 zo hard dat hij moest worden opgenomen met diverse botbreuken. En we kunnen ons allemaal nog wel herinneren hoe kroonprins Willem-Alexander zijn Volvo 850 in de vangrail hing toen hij onderweg was naar de Oostenrijkse sneeuw. In 2001 reed Prinses Maxima met haar Audi A6 een man in een smart aan die daarbij zijn been brak. En Pieter van Vollenhoven bood recent nog zijn excuses aan voor een ongeluk waarbij hij met zijn Mercedes G-Klasse botste op de auto van een 20-jarige Oostenrijkse jongen (die daarbij om het leven kwam).

Ford DeLuxe Cabriolet gecrasht door Prins Bernhard in 1937

Volvo 850 gecrasht door Willem-Alexander

En laten we niet vergeten dat de oude Prins Bernhard ook bekend stond als een ware autoliefhebber. Zo bezat hij redelijk wat Ferrari’s gedurende zijn leven. Zoals een Ferrari 500 Superfast Speciale, Ferrari 212 Inter en een Ferrari 456 GT. Die waren bij voorkeur groen gespoten en voorzien van het kenteken AA-13. Aan het einde van zijn leven werd Bernhard meestal gezien in een dikke Mercedes S-Klasse.

Pininfarina Ferrari 212 Inter AA13 Prince Bernhard

Twee andere bijzondere auto’s zijn de Rolls-Royce Silver Wraith Limousine State Landaulette uit 1958 die werd gebruikt door Koningin Juliana, tegenwoordig is deze in bezit van autoverhuurder Meijers uit Utrecht. De auto werd ook ingezet bij het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima.

Rolls-Royce Silver Wraith Limousine State Landaulette

Of wat te denken van de Ford LTD Convertible uit 1972 die werd gebruikt voor parades en tijdens vakanties in Italië.

Ford LTD Convertible 1972

En naast ‘normale’ voertuigen heeft het Koninklijk Huis momenteel ook nog de volgende voertuigen tot hun beschikking.

Bus
De eerste Koninklijke bus werd in 1991 geschonken door Verenigd Streekvervoer Nederland, DAF en United Bus. In 2006 kregen ze een nieuwe bus geschonken door VDL/Kusters. De bus is donkerblauw van kleur, zoals de personenauto’s van het Koninklijk Staldepartment. De inrichting is in groen, beige en bruine kleuren met bekleding van Alcantara leer. De bus telt 25 zitplaatsen en heeft een garderobe en toiletvoorzieningen.

Koninklijke bus (AA-81)

Trein
De nieuwe Koninklijke trein werd in 1993 opgeleverd. De basis voor het ontwerp was de intercity die de NS op dat moment gebruikte. Het Koninklijke rijtuig heeft een salon met daarin een vergadertafel en zes stoelen. Ook zijn er twee slaapkamers en een keukentje.

Gouden Koets
Gouden Koets gebouwd door de gebroeders Spijker
De Gouden Koets is een geschenk van de inwoners van Amsterdam aan Koningin Wilhemina bij haar inhuldiging in 1898. De koets is ontworpen en gebouwd door de gebroeders Spijker.

De koets wordt voor het eerst gebruik op 7 februari 1901 tijdens het huwelijk van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. Sinds 1903 gebruikt het staatshoofd de Gouden Koets meestal maar één keer per jaar, op Prinsjesdag. De Gouden Koets is overigens niet geheel van goud gemaakt. De koets is voornamelijk van hout en gedeeltelijk verguld met bladgoud.

Tot slot nog een video waarin we zien hoe Koningin Beatrix probeert om een klassieker te slopen.46 reacties

Haha die saab is mooi!
@peugeot: eens! Ik wist niet dat ze die ooit hebben gehad. Leuk artikel
Dan doen ze het in België tog wel beter hoor
@conny: Beter? Laat me even samenvatten…

Paola rijdt met een Fiat 500
Astrid rijdt met een Lancia Break
Laurent reed met Ferrari’s en Porsches maar tegenwoordig is hij daar niet meer in te zien…
Filip… zou die een rijbewijs hebben? :D
Een limoengroene C-Max? Nu had ik toch een oranje exemplaar verwacht! ;)
Die ferrari’s zijn wel mooi maar verder niet veel bijzonders.
Laatst in Zutphen een Volvo S40 met AA kenteken gezien. Wanneer krijg je nog zo’n kenteken, hoe ver in de familie?
@jerome: Gewoon alle leden van het Koninklijk Huis.
Zitten wel een paar mooie auto’s tussen, de Ferrari 212, Saab en Rolls Royce. De rest is niet heel erg bijzonder. Die DAF heb ik nog nooit gezien.
@Jazzie: Die Daf staat in het Daf-Museum in Eindhoven, leuk museum!
@Jazzie: Die 500 Superfast Speciale vind ik ook werkelijk een parel. Wat een prachtige koets en slechts 37 van gemaakt.
Vind het een leuk bericht! Top!
Koningin Beatrix rijdt al heel lang Volvo. In de begin jaren 70 had zij een Volvo 245 (meerdere achter elkaar) waarmee zij in Baarn en Soest boodschappen deed en de kinderen mee naar school bracht. En, compleet met 3e bankje achterin waardoor er door de prinsen nog wel eens “gevochten” werd wie er achterin mocht zitten.

Enne, suffe S80? De schrijver van het artikel heeft zeker nog nooit in een echte auto gereden :-)
Erg leuk artikel, maar een paar correcties: Bernard had niet een paar botbreuken na zijn ongeval, maar was zwaargewond. Zelfs zijn nek was gebroken. Daarnaast had Maxima de crash in een V70, geen Audi.
@Maarten123: En de link naar de G klasse verhaal van van vollenhoven werkt niet.
@Maarten123: het was toch echt een Audi:
http://standplaatsbeethovenstraat.blogspot.com/2012/02/het-ongeluk-van-prins-bernhard.html?m=1

En botbreuken vallen ook onder de noemer zwaar gewond. Ik schrijf niet voor niks dat hij in het ziekenhuis lag.
@robbie: inderdaad een Audi, excuus. Ik meende echter dat in 1952 alsnog is vastgesteld dat Bernard al die tijd met een gebroken nek heeft rondgelopen. Van deze tikkende tijdbom heeft hij zijn hele leven last gehad.
prins bernard heeft voor de oorlog ook nog een alfa 8c2300 gehad. deze auto bestaat nog steeds en is nog exclusiever dan de ferrari’s.
Koningin Wilhelmina koos in 1936 voor een Maybach Zeppelin V12. http://en.wikipedia.org/wiki/Maybach_Zeppelin
Ze rijden ook nog een volvo v70 new, een 6 cilinder! Kenteken weet ik niet precies.
Wilhelmina heeft ook nog enkele Spykers gehad waaronder een C4.
Jaren geleden was ik op weg naar huis. ik reed in de van Baerlestraat uit de richting Vondelpark. Voor het concertgebouw stond het stoplicht op rood, en vanuit de Lairessestraat kwamen een groot aantal motoragenten. Daarna sprong het stoplicht op groen, Ik heb een pittige rijstijl dus ik gaf flink gas, er kwam nog een verlengde donkerblauwe Ford Scorpio door rood, dus vol in de remmen. Ik zie nog het verschrikte gezicht van Beatrix die achterin zat. Dat was voor mij en Beatrix een spannend moment. Later dacht ik dat ik voorpagina nieuws had kunnen zijn. Waarschijnlijk is ook een van de motor agenten op het matje geroepen geweest, voor het niet afzetten van de kruising denk ik zo. Dichterbij kun je niet komen!
De DAF kini is grappig ,waar is dat ding gebleven?
@norge: Daf-Museum Eindhoven.
Om één of andere reden is het ongeval van WA in zijn Sierra Cosworth me altijd bijgebleven. Waarschijnlijk omdat ik toen een jaar of 11 was (en gek van die auto)
http://www.anp-archief.nl/page/2205936/nl
In het filmpje: actie op 2:35.
“Wat hij momenteel privé rijdt is niet bekend, maar het schijnt een Audi te zijn.”

Dat is de 44-RJ-ZP, een donkergroene A6 Avant 3.2 FSI quattro met geblindeerde ramen en flitsers in de grille. Hier wat foto’s van die wagen (vanaf pag. 27 en verder):
http://www.reni.nl/search.php?show_result=1&page=27
@ggj: thanks, maar link werkt niet?
Aan de ene kant natuurlijk achtelijk dan bedrijven deze poppenkast van auto’s voorziet; maar aan de andere kant wel goed dat die belastingprofiteurs nie allemaal in Maybachs rijden.
Dat je vervolgens internationale gasten ophaalt met een Cadi/Lincoln is dan wel weer goed.
@gregorius: Hoezo belastingprofiteurs??? Hoe schat jij de rol van het Koningshuis in dan?
Laatst in Amsterdam met het bezoek van de president uit Turkije, zag ik ook nog een aantal auto’s staan met AA kenteken.
2 VW Sharan met V6 plaatje (volgens mij had eentje net een lekke band gehad)
Volvo S80 nieuwe generatie en nog een VW T5 Multivan
Ze hebben ook nog VW caddy’s, reed laatst achter me in Den Haag, met wat ik denk een lakei erin die boodschappen moest doen ofseauw
@rijbewijzer: Dus ik rij niet premium maar super premium ?
@norge: dat heet royal class, dat is uber-super-mega-turbo-extra-ultra-priemiejum
Niet dat er iets mis mee is maar eigenlijk is dat toch maar een saaie familie op het gebied van auto’s.
Wel zeker zo leuk als het betaald word met belastingsgeld, natuurlijk.
Allemaal erg saai… Maar goed als ze spannende dingen van onze belastingcenten gingen kopen dan zou het oorlog worden.
ik heb die volvo zien rijden bij wassenaar in de buurt
vandaag nog gezien in veenendaal (mijn woonplaats) maar net te laat voor foto want mn camera reageerde neit

een nieuwere versie volkswagen eos met AA-..1 ben 1 cijfertje vergeten
@rsvbf1: heb de bus niet gezien, maar verschillende leden heb ik wel goed gezien, zo’n 3 meter afstand.
Nog één die vermeldenswaard is: de Minerva van Prins Hendrik. Bernhard jr. gebruikte hem nog voor zijn bruiloft. Zie meer op http://www.paul-wouters.nl/minerva2.htm
@smoked ik stond bij het gemeentehuis en toen ze er bijna was viel ik bijna neer van de hitte dus ik heb eigenlijk niks gezien behalvdie die eos
Die S80 in korte versie met T6 AUB of anders die 850!
Die 850 is wel behoorlijk stevig trouwens! Hulde voor Volvo en Zweden!!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).