De docu over Senna komt vanavond op TV

Auteur: , 76 Reacties

In de Nederlandse bios kregen we het ultieme Senna-eerbetoon nooit te zien, ondanks vele oproepen daartoe. Maar vanavond biedt RTL7 uitkomst voor iedereen die de documentaire over de beste F1-coureur ooit nog niet gezien heeft. Ja, het wordt een lange zit. Maar geloof ons: dat is het waard.

Zeer toepasselijk wordt SENNA (8.7 op IMDb) vanavond uitgezonden na afloop van de GP van Brazilië. De docu over de Braziliaanse coureur is een juweeltje, mits je thuis bent in het wel en wee van deze coureur. De eerste uren bestaan namelijk voor een groot deel uit -soms langdradige- interviews met insiders uit de F1-wereld, familie, Senna’s nemesis (beter bekend als Alain Prost) en beelden uit zijn begintijd.

Maar het laatste half uur/drie kwartier maken de documentaire tot het epische relaas dat SENNA is. Langzaam wordt na het fatale ongeluk toegewerkt. De crash der crashes in het voorjaar van 1994 op het circuit van Imola, San Marino. De superreligieuze Ayrton Senna betreedt voor de laatste keer het race-asfalt en verliest in de Tamburello-bocht elke vorm van grip. Hij gaat rechtdoor, ramt een muur en komt tragisch om het leven. In Brazilië werden drie dagen van nationale rouw afgekondigd en de Formule1 veranderde voorgoed (enter het Schumacher-tijdperk). Mede door de strengere veiligheidsregels die na Senna’s dood werden ingevoerd.

Enfin, wie de docu afkijkt zal alles te weten komen over het korte leven van de coureur a.k.a De Rechtervoet van God. Vanavond 19:15 uur op RTL7. Opwarmen met een trailer doen we op Autojunk. Kijken!

SENNA76 reacties

R.I.P, ik ga zowiezo kijken! :D
episch!
Senna blijft mijn held! :)

Door zijn populariteit komt alles extra in de verf t.o.v. andere overleden coureurs, maar je kan er niet rond dat hij dat tikje extra had. Ook naast de baan was hij een held. Zo heeft hij het grootste deel van zijn fortuin gestoken in projecten voor arme mensen.
@vale46: Inderdaad. Erg barmhartig. Hij zei: ik geef altijd ieder jaar een miljoen of wat aan liefdadigheid.. maar ik weet niet wat/hoe/waar dat terecht komt. Dat moet beter. Ik ga het zelf regelen. En heeft toen de Senna Foundation opgericht. Die bestaat nu nog en wordt geleid door zijn zus. Alle miljoenen die nog steeds ieder jaar verdiend worden door hem.. (wat dacht je van deze DVD weer..) gaan daar in. Daar eet de halve Braziliaanse kinderschare van.
Eigenlijk altijd een Prost fan geweest in die jaren ,maar respect en bewondering voor de kunsten van Senna .Jammer dat het hier niet op TV komt .
@norge: Hier = noorwegen? Beter doet ab voor de buitenlanders onder ons de clip ff online zetten ;)
@euro95: 1 woord : Torrent.
@kingdecay: Moet je niet tegen mij zeggen, mijn eerste reactie was al dat ik ‘em (letterlijk) zowiezo ga kijken! Geen twijfel mogelijk ;) En torrent kan, alleen lijkt het me een strakker plan, aangezien autojunk dan ook nog eens wat bezoekertjes tikt ;) Bovendien is online dl’en zo 2008.. En is online streaming zooo 2011 dude. ;)
@euro95: Mja, ik moet toegeven dat ik wat achterloop. Heb pas sinds vorige week mobiel internet en een smartphone. Dus online streaming zal iets voor anno 2015 wezen ten huize kingdecay ;)
@euro95: Jep hier is Noorwegen, en dat zou inderdaad leuk zijn.
@norge: Vandaar je voorkeur voor behoudend en bedacht… je bent ook al fan van de verkeerde coureur ;-)
Prost is zeker een koning op het circuit, maar Mansell, Senna, Lauda en Rosberg zijn toch de coureurs waar het mij om draait. De “do or die” mentaliteit om alles te winnen en de emotie die zij vertegenwoordigen zie ik liever dan het berekenende van de Professor.
In de motorsport ff UT’ben op Anthony Gobert, wat die man kan met een motorfiets op het circuit is hemels, in het dagelijksleven een loser. Jammer, die is net over de grens van genialiteit heen gegaan.
@highperformance: Verkeerde coureur?Prost is wel de meest succesvolle coureur die er ooit geweest is ,als je kijkt naar het aantal overwinningen die hij gehaalt heeft en tegen welke coureurs hij heeft gereden.
@norge: NORGE, waarde Noorse vrind… je geeft exact weer wat ik bedoel. Feiten, cijfertjes en triviale weetjes. Het gaat om de emotie. Een auto die sneller van 0-100 gaat is toch ook niet per definitie beter. Verder was Prost al klaar met racen en kon Senna nog een paar kampioenschappen winnen. Helaas zat de Tamborella een beetje tegen.
@norge: Meest succesvolle coureur? Dat is toch Schumacher met zijn 7 wereldtitels, of vergis ik me nu… ;)
@Alpinaa: Je moet kijken naar welke tegenstand de coureur in zijn raceperiode gehad heeft ,cijfers zeggen niet alles.
@norge: Hij heeft wel een punt, hij heeft het meeste succes gehad statistisch.
Maar of hij daarom de beste is?
daar bestaan nu eenmaal geen statistieken voor…
@norge: Als jij het over de meest succesvolle coureur hebt dan denk ik aan de coureur met de meeste wins en de meeste wk titels. Als we het hebben over de beste, dan zijn de meningen natuurlijk verdeeld want dan gaat het niet meer alleen over feiten.
@Alpinaa: Feitelijk wel. Maar wederom feiten, dus ratio, en dus geen emotie. Ik kan geen “fan” zijn van iemand gebaseerd op feiten, alleen op basis van emotie.
Schumacher is een hele grote coureur geworden in een soort overgangsperiode van low naar high tech. Tractiecontroll, automatische bakken, launchcontrol, strategiën etc. Kijk naar een on board vid van Senna op Suzuka met zijn F1 bolide, schakelend over het circuit. Daar krijg ik kippenvel van, niet een slimme pit-stopstrategie zonder inhaalactie. En oh ja, als er dan iemand ingehaald moest worden mislukte het en probeer Der Michael de ander van de baan te stompen. Maar dat zijn ook feiten, dus o.b.v. dat kan ik ook geen hater zijn ;-)
@highperformance: Schumacher en Senna zijn beide helden in hun eigen periode. Beiden een groot talent, al had Senna iets magisch. Je moet ze niet gaan vergelijken, er ontstaan allemaal onnozele discussies. Het is subjectief, en ieder heeft zijn eigen mening.
@Alpinaa: Precies en om dat magische gaat het. Niets ratio, puur emotie…..
@Alpinaa: But I get ur point, Norge ook?
@highperformance: Juist het perfectionisme van Prost en de kennis die de man had van race auto’s maakten Prost mijn held .Weet je dat Senna alles van Prost geleerd heeft wat betreft het afstellen van een auto? Heeft Senna zelf ooit in een intervieuw gezegd.En ja, de oorlog tussen juist Prost en Senna blijft voor mij de mooiste periode in de F1 ,pure emotie toch?
@norge: Laatste zeker waar, waren beide niet vies van een tikkie uitdelen. De opmerking van Senna kan ik me herinneren, maar destijds speelde politiek ook een beetje mee. Aardige dingen over elkaar zeggen. Prost is ontegenzeggelijk een meesterlijke coureur, alleen door het cleane in hem niet leuk om naar te kijken. Beetje typisch, heb net mijn racelicentie gehaald en dan betrap ik mezelf ook op meer clean te rijden dan alleen op gevoel.
zo .. een 8.7 op IMDB ..
da,s dan ook meteen de enige reden waarom ik em ga kijken ..

die vent zelf kan me niet verrotten ..
@lincoln: Ga lekker Fast Five kijken joh, die heeft ook een hoog cijfer om IMDB.
@d15b2: doe rustig man, hij is toch gewoon eerlijk?
@bloempot: Ik reageerde sarcastisch. – “doe rustig man” zeg je maar op je schoolplein. Het ontgaat mij even waarom je een biografie / homage over Senna zou gaan kijken als
“die vent zelf kan me niet verrotten “. Maar afgaat op een IMDB cijfer wel gaat kijken?
gedwongenleaser
@d15b2: je reageert op iemand die zo verbitterd is als iemand maar kan zijn (kijkend naar zijn gemiddelde comment), bespaar je de moeite…
@lincoln: Kom op man, het is zondag. Ik begrijp je opmerking, maar soms moet je jezelf een dag rust gunnen, zodat de dubbele bodem van je uitspraken niet te obvious worden. En af en toe wat respect faken kan ook geen kwaad.
@kingdecay: Amen. Dat je er niks om geeft à la.. maar.. “die vent kan mij niks verrotten..”
@Freewarefreak:

hele bevolkingsgroepen gaat kapot aan cadaver verheerlijking ..

weiger ik aan mee te doen ..
@kingdecay:

voel niet de behoefte om aan cadavers respect te tonen ..
respect heb ik voor al wat leeft ..

8.7 op de IMDB betekent dat het een serieus indrukwekkende film/documentaire is .. punt ..
mb via Android app
@lincoln: heb een beetje respect..
Deze aflevering staat al weken met herinneringen in mn agenda genoteerd! Zeker kijken vanavond.
Ik vind het een mooie tribute!
Zeker een must voor alle SPORTliefhebbers!
Ik kan me de dag dat Senna stierf nog nauwelijks herinneren… Het blijft een legende,maar wat mij betreft niet de allerbeste die er ooit was,dat was deze man wel:
http://www.youtube.com/watch?v=9CsUp456gX4
@disciplina: Ik kan het me wel herinneren. Was zelfs een beetje sip van het ongeluk, kon het ook niet geloven.
@disciplina: prachtig .
Ik ga niet kijken. Heb hem vorige week gedownload en gekeken. Waanzinnige docu-film. Echt spannend. Senna mijn held. Altijd geweest. Ik heb dit hele tijdperk live meegemaakt, zat trouw voor de tv iedere grandprix. Nu nog wel.. maar.. het speciale a la Senna was uniek.

En ook die analyse van het ongeluk.. 10 cm.. dat was wat hem heeft gedood. Had die stuurstang 10 cm meer naar rechts gevlogen dan had hij van het ongeluk weggelopen zeiden ze.. zo zonde.

En ik blijf er bij.. eens neem ik een hond.. loop daar al zo lang mee rond.. binnenkort ga ik dat echt doen.. en ik weet zijn naam al lang.. zeker weten: Senna.
@Freewarefreak: Ja die 10 centimeter blijven ook telkens door mij hoofd spoken. Want de klap was op zich niet eens zo hard.
Beetje domme vraag wellicht; is dit de docu Senna: beyond the speed of sound? Die heb ik laatst namelijk gezien maar die duurt 2,5 uur…
@lijphoofd: zonder reclame, RTL 7…. redelijk commercieel.
@lijphoofd: Nee.. dit is de nieuwste: “No Fear, No Limits, No Equal”
Wat alle helden hier ook denken, Senna was nummmer 1! En ik denk niet dat het ontbrekende respect door sommigen hier voelbaar zou zijn op wereldvlak. Prost, Schumacher, voor mijn part zelfs Vettel, allemaal goed en wel maar hij stond erboven.
Het is een leuke docu over Senna maar hij had zo veel beter kunnen zijn! Waarom geen gesprekken met de coureurs die samen met hem raceten op donington in de regen. Of Eddie Irvine? Leuk gevecht was dat! De extra’s op de bluray met extra footage van Ron Dennis is zeer vehullend. Leuk geprobeerd maar zoals ik al zei kon veel dieper gaan in de persoon Senna
Dat is echt n mooie Docu/film, ik heb m zelf op DVD gekocht, echt heel mooi is ie!
@mikeslsamg: Heb je het DVD nummer toevallig?
sociaal-correct meehuilen over iemand waarmee we geen persoonsverbondenheid voelen ? Nope…

Wellicht dat de beelden leuk zijn om te kijken, de racebeelden bedoel ik.
Heb in de tijd dat ik in Sao Paulo woonde meerdere keren z’n graf bezocht in Morumbi, en ieder keer was het weer indrukwekkend.
Hoewel het niet meer is dan een klein koperen plaatje in het gras, is het makkelijk ti vinden door de zee aan bloemen die er elke keer weer liggen.
Jammer dat hier in NL zo moeilijk is om spullen te kopen van de Senna Foundation.
Maar in de Senna Store van Morumbi shopping centre kun je je hart ophalen al fan / liefhebber.
@ricardo: haha.. De Rechtervoet van God.. nice one..
@europameister: “Senna, de rechtervoet van God” is een boek van Jan Segers. Vandaar. ;)

http://books.google.com/books/about/Senna.html?id=IOw3HQAACAAJ
@ricardo: Eerlijk van je.. haha.. Geweldige titel.. Die Jan had er wel kijk op..
Ik ben geen F1 fan, maar ik heb zeker genoten van Senna. Ik heb de 2.5 durende versie gezien, en heb geen enkel moment verveeld!
@ricardo Dit is niet de lange versie maar de verkorte (zonder interviews tussendoor) ;).
O god krijgen we weer van die misty eyed onzin verhalen wat voor god dit was. Blabla. Het was een man die ze niet allemaal op een rijtje had, schizofreen was en goed kon sturen niets meer niets minder.

Het feit dat Brazilianen zo gevoelig en emotioneel zijn veranderd daar weinig aan. Hoewel ik niemand dood wens stond Senna wel bovenaan de lijst van mensen die van mij in de F1 mocht omkomen. Altijd vals en geniepig anderen levens op het spel zetten, en dan wel altijd huilen en zogenaamd kapot zijn van de dood van een medecoureur. Toch weer die schizofrenie he.
@raphael:
en…. lucht het een beetje op?
@raphael:

hebben met 200 miljoen personen een stuk minder topsporters of internationaal bekende figuren te delen als de 17 miljoen NLers ..

dus misschien dat ze er daarom wat zwaarder aan tillen ..

(buiten de terminaal emotionele toestand van de gemiddelde Zuid-Amerikaan om) ..
@lincoln: Absoluut, wij zijn zo naief om ze te geloven.
@raphael: Beetje gestoord moet je so-wie-so zijn om aan dat spelletje mee toe doen, dus schizofreen zijn ze allemaal. Maar dat doet niks af aan de presaties die die man neerzette.

“Altijd vals en geniepig anderen levens op het spel zetten” : en die van zichzelf, dat vergeet je dan effe, toch? Zie het zo: als je vooraan wilt eindigen moet je auto’s inhalen, en inhalen in F1 houdt per definitie in dat je risico’s moet nemen. Toen nog veel meer dan nu. En blijkbaar werkte dat vrij goed, want hij eindigde inderdaad meestal wel vooraan, ondanks de touché’s. Hamilton moet stinkjaloers zijn daarop ;) .
@potver7: Nope, destijds was er een code. Een erecode onder de coureurs. Toen had je geen FiA nodig om te zeggen wat wel en niet kon. Dat moest ook wel, want als men elkaar geen ruimte gunde vielen er doden. Senna was een van de enigen die die code met grote regelmaal brak. Dat bracht het slechtste in andere coureurs (Prost) naar boven en zorgde voor de extreem gevaarlijke situaties waar hij uiteindelijk zelf in eindigde. De reden dat hij zich in zulke extreme situaties manoevreerde? Prost was sneller. Hij wist dit, voelde het en het maakte hem gek. Vals spelen en elkaars leven op het spel zetten was de enige manier om van hem te winnen. Hij heeft het met de dood moeten bekopen. En daar ben ik blij om.
@raphael: Senna was één van de voorvechters voor de veiligheid van de coureurs. Spa stapte hij uit toen hij een zwaar ongeval van een coureur zag. Ik vrees dat je anti je negatief kleurt… Prima natuurlijk. Of doel je op de botsing met Prost toen zij beide bij McLaren zaten, was een vv liedje.
jonkerswheelstore
Zo, net de docu gekeken. Ook ik zat toen altijd voor de buis. Man, man, dat was toch ook wel een heftig jaar in de formule 1. Alle herinneringen kwamen weer boven. Voor mij was dit toch ook wel 1 van de beste coureurs…en wie je dan nog allemaal voorbij ziet komen he, Damon Hill, Nigel Mansell, Schumacher en Barrichelo in de jonge jaren…Maargoed, hele mooie documentaire.
Zo hee, heftig die docu.
Echt kippe(n)vel hier…
Mooi dat Prost nu het Senna-fonds mede beheert.
Dat zegt eigenlijk alles.
Wat een man.
Ik hoop voor ‘m dat God bestaat.
@PeugeotGTI: mooi he, in die tijd elkaars grootste rivalen (geloof ik) maar toch ook goeie collega’s en dan toch zo’n vondst.. kan het wel waarderen..

zag ik ook in het begin van de docu, teamgenoten, maar ook zeker rivalen.. mooi om te zien :lol:
Niets dan lof voor deze documentaire maar wat me opviel was de safety car in die jaren (kon ik me nu echt niet meer herinneren van vroeger): in 1992 en 1993 een Fiat Tempra en in 1994 een Opel Vectra….
In een scene van deze documentaire zie je Senna een soort van woedend zijn op die safety car (Vectra) omdat die veel te traag is. Met de jaren is dus niet alleen de veiligheid in de F1 er op vooruit gegaan ;-)
@Woestijnridder: Volgens mij had (en heeft) ieder circuit zijn eigen safety car en medical car. Volgens mij zag ik ergens in de docu ook een Ford Escort medical car.
Tegenwoordig neemt de F1 organisatie z’n eigen safety cars en medical cars (minstens twee van ieder volgens mij) mee naar ieder circuit.
Leuke docu. Vreemde gast die Senna: arrogant, theatraal en iemand die onnodig veel risico nam en daarbij anderen regelmatig in gevaar bracht (Prost – Senna clashes). Buiten dat staat vast dat hij een zeldzaam potje kon sturen.
@terazino: Zo te lezen heb jij een andere documentaire gezien dan dat ik heb gedaan deze avond…
heb het begin gezien, zaten al mooie stukjes tussen, was op verjaardag dus kon niet verder kijken :(

heb hem nooit zien rijden dus ken hem enkel van youtube.. maar wat ik er van heb gezien sprak me wel aan, hele goeie coureur en als je van plaats 16 naar 1 kan komen heb je het kampioenschap ook echt wel verdient..

jammer wel dat ie vroeg gestorven is.. maarja hoort erbij..
@dennisr: hoort erbij? :S
Weer een bewijs dat de mensen vinden dat je moet streven om als held beschouwd te kunnen worden… Vind ik zo laag!!

Het is niet omdat je jezelf dood rijd dat je prestaties daarom beter zijn hé!
Mooie docu over Ayrton Senna.. een man met een visie,een droom die hij waar wilde maken, drievoudig wereldkampioen worden, en dat is hem ook gelukt.
Hij heeft bij Mc Laren indertijd goed gereden, zoals bovenstaande al zeggen, handbak, geen tractieconrole/automatisch verstelbare rijhoogte zoals Prost in zijn laatste jaar bij Williams Renault had.. en toch bleef hij ook daar aardig bij, dat zegt imo toch echt iets over de rijkunsten van Ayrton.
Spijtig dat iemand zo aan zijn einde moet komen.
@terazino: Ja, dat gevoel kreeg ik ook. Alleerst even, ik vind het vervelend voor hem en zijn nabestaanden. Maar zonder hem uiteraard persoonlijk te kennen, kwam hij in de docu over als een persoon die aardig was naar je, zolang hij degene was die de betere was. Als dit niet zo was, dan werd het naar. Ook heeft hij een status gekregen die hij nooit had gekregen als hij niet was overleden. Beetje zoals Elvis. Uiteindelijk worden dit soort zaken altijd groter gemaakt naarmate de tijd verstrijkt. Onterecht, want naar mijn mening is de allerbeste coureur ooit in de F1 nog altijd Schumacher.
@slk55amg: :shock: Good old slk55amg?! :D
@Citrofiel: Moet dat niet zijn ‘good old sl55amg’?
@raphael: Nope, ken je klassiekers. ;)
mocht je hem moeten missen, of niet kunnen wachten, kijken kan op http://www.1channel.ch
beste is via putlocker
Mooie docu, R.I.P Senna. Ik ben pas 15 dus ik heb hem nooit live zien racen maar die documentaire vond ik heel indrukwekkend Ik ben erover na aan het denken om z’on pitlane pet van Senna te kopen. Geld daarvan gaat stuk naar goed doel, Senna Foundation.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).