De fysieke boete gaat verdwijnen. Is dat goed of slecht?

Auteur: , 51 Reacties

Ooit wel eens een prent gehad? Je weet wel zo'n gehaat geel vodje waar een agent onleesbaar op heeft aangegeven wat voor stoute dingen je hebt gedaan. Dat moet dus per 1 januari 2014 verdwijnen. Wij vragen ons vooral af of dit voor meer of juist minder fouten bij de politie gaat zorgen.

Jaarlijks schrijft de politie zo’n 900.000 handmatige bonnen uit en aan de administratie die daarbij hoort zijn ze volgens minister Ivo Opstelten “duizenden uren” kwijt. Dat moet dus beter, anders en sneller.

Daarom zouden alle agenten een draagbaar apparaatje moeten krijgen waarmee ze direct boetes kunnen invoeren zodat de informatie digitaal wordt doorgezet naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat vervolgens een acceptgiro verstuurt.

Op “papier” klinkt dat natuurlijk geweldig, maar hoe zal dit in de praktijk werken? Zal het foutloos zijn? Het huidige systeem heeft natuurlijk ook de nodige ruimte voor fouten, een agent moet bijvoorbeeld zodra hij op het bureau is een handgeschreven bon invoeren in een computersysteem. De kans dat daarbij een (typ)fout wordt gemaakt is uiteraard ook redelijk groot.

Zal dat verleden tijd zijn als de overtreding rechtstreeks in een handcomputer wordt ingevoerd? De tijd zal leren. We weten alleen dat de overheid en ICT oplossingen over het algemeen geen gelukkige combinatie is. (via: nu.nl)51 reacties

Een lexus-aso’tje wat een bekeuring krijgt, is altijd goed.
@desoper: Zeker als het een duitser is!
@straatpiraat: haha +1
Toch positief dat de fysieke boete gaat verdwijnen, lijfstraffen zijn niet meer van deze tijd…
Ik hou inderdaad mijn hart vast, gaan die vmbo kneusjes die apparatuur wel snappen?
@jrk68: daar zullen wel een aantal cursusdagen aan gespendeerd worden. En anders help je ze toch even een handje met de “juiste” gegevens invoeren.
@desoper:
Daar gaat die “duizenden uren” winst..
@jrk68: momemteel duurt het ook een eeuwigheid voordat de dienders alle gegevens op hun vodje hebben genoteerd.
De laatste keer dat ik werd aangehouden, lieten ze mij ondertussen naar de autopapieren zoeken. Na lang zoeken in het donker eindelijk gevonden, heeft die ***** ze al niet meer nodig. Op dat moment kon ik ze wel schieten, dus hoe meer geautomatiseerd hoe beter.
@desoper:

Altijd leuk om een anti-lexus aso’tje te narren :)
@redbeams: “anti-lexus” maak jij ervan. Op de CT200h en de diesel en hybride varianten na, heb ik niets tegen lexus.
Een agent uit een keuze cq. afvinklijstje laten selecteren welke wetsartikelen overtreedt zijn is nu niet het meest spannend om te implementeren. Ik neem niet aan dat ze hetzelfde moeten gaan invoeren op een schermpje als dat vroeger opgeschreven en opnieuw geinterpreteerd moest worden naar alsnog een overtreding van een artikel.

Maar goed, we zullen zien. Het idee is goed, nu de uitvoering nog.
Ben erg benieuwd hoe het straks met de 6 euro administratie kosten zit, die ze altijd zo mooi noemen bij Wegmisbruikers enz. ;-) Dit is toch heel wat minder werk.
@circlestorm69: Die moeten eraf omdat het “duizenden uren” minder werk is.
@circlestorm69: die zal wel omhoog gaan. Je wil niet weten hoe duur die handcomputers zijn ;)
@robbie: die computers zijn niet duur hoor, paar honderd euro heb je een pda/tablet die volstaat.

Kosten zitten meer in het ontwerpen, ontwikkelen, testen en implementeren van software.
Ze hebben nu toch al van die digitale kastjes waarmee ze de bon uitprinten. Waarom kan dat ding de gegevens niet gewoon doorsturen naar de computer. Dan hoef je ze toch niet 2x in te vullen. Ik krijg een bon en die man heeft de spullen in z’n boetepistool staan. Altijd maar dat onnodig uitgeven. Straks werkt er weer iets niet of het is weer is waardeloos beveiligt en alle gegevens liggen weer op straat. Onze overheid kennende wordt het zo’n tot op de laatste cent uitgeknepen ding die elke blaag van 9 met een smartphone kan kraken.
Euhm, betalen wij niet 6 euro “administratiekosten” zodat die “duizenden uren” gedekt zijn?
Gelijk een barcode op je voorhoofd stampen, scheelt weer typen.
@faalhaas:
Die krijg je straks op je onderarm getatoeëerd, zijn we gelijk 70 jaar terug in de tijd.
@jrk68: sorry! Geen plek meer haha
Ik ben 2 jaar terug gelaserd waarbij de juiste overschrijding op het gele papiertje stond maar een te lage boetebedrag. Vlak voordat ik hem in handen kreeg, zag de agent dit en kraste het bedrag door en schreef het hogere bedrag uit (ca. 60 euro werd opeens 100 euro). Ik was hier zwaar pissig over en ben met hem in discussie gegaan. Uiteindelijk zonder resultaat weggereden. Was van plan beroep in te stellen, maar ik heb de boete nooit binnen gekregen. Ik denk dat dit komt omdat hij op het papiertje van alles had doorgekrast en erbij had geschreven. Dit zou dan niet meer voorkomen met een digitale boete helaas…
Het geeft nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld agenten die foto’s maken van de overtreding wel geautomatiseerd uitgelezen worden (kentekenherkenning).
Dan wil ik ook per sms direct een bevestiging en ook meteen een post op mijn facebook timeline!
@stsv8: Op zich is dat sms-je wel genoeg. ;)
@stsv8: Liever niet. ’t Is al erg genoeg dat ze weten naar welk postadres ze die boete moeten sturen.
@stsv8: Met foto graag, kunnen de andere meteen de parkeer kunsten zien. Locatietag er bij, hoef je ook geen check-ins meer te doen om te laten zien dat je de zolderkamer nog wel eens verlaat.
Ook ik hou m’n hart vast. Een typefoutje is zo gemaakt en zal niet gelijk opvallen. Dat zal pas achteraf hersteld worden…WAT DUS EIGENLIJK VEEL MEER TIJD EN GELD KOST…
Nu kan het tenminste gelijk hersteld worden.

En wat die €6,- administratiekosten betreft: die zijn voor het CJIB. En de dure apparatuur natuurlijk…
@Emile_Benz: je kunt juist veel typefouten voorkomen door allerlei dingen voor te programmeren: keuzemenu’s met overtredingen, keuzelijsten van merk-type auto’s, postcode-database enz. Als je dan 95% van het typewerk afdekt kan je die laatste paar moeilijke gevallen kwijt in “overigen” ofzo.
Mooi dan kan ik ze straks eindelijk lezen.
“Bee en Wee, vaut gepakkeert”
@kaasboerin: Ik denk dat mijn volgende auto een Peugeot wordt, zonder merknaam er op. Succes agent! “Peusjot gepakeert op vietspat.”
een soort kenteken scan zou wat mij betreft uitkomst bieden, en dan gewoon een soort keuze stappen, moet het makkelijker maken, maar als bestuurder/weggebruiker weet je dan dus niet dat je op dat moment fout zit, en (als het per ongeluk is, bijvoorbeeld bij foutparkeren) je de zelfde fout dus de dag erna misschien weer zal maken.
@stekel:

Inderdaad.

Stap 1, kenteken scannen indien het een voertuig betreft, anders uitvinken
Stap 2, sofinummer van bestuurder invullen
Stap 3, type boete aanvinken in meerkeuzemenu
Stap 4, print bon
@jack_abarth: Stap 2 zullen ze wel al heel gauw onder de knie hebben schat ik zo.
Als je een bon hebt, kun je nog even bij je auto kijken of het terecht was en eventueel een foto maken of iets anders als je er nog bezwaar tegen wil maken. Als je pas een paar maanden na dato wat hoort, dan wordt dat wel erg lastig.
@jolig: Precies om die reden wil ik ook nog een vodje onder de ruitenwisser. Ken zat verhalen van mensen die met ondersteunende foto’s onder de bon uit zijn gekomen.
@RoT___: in de ideale wereld van onze overheid, heb jij niets te willen. Betalen zul je.
@desoper: Dat is niet alleen zo bij de overheid helaas. Voor niets gaat enkel de zon op, voor de rest kan je de knip trekken.
Ik hoop dat ze het netwerk van Vodafone gebruiken.
@sdk16420: Nope, Politie Nederland maakt tegenwoordig gebruik van KPN. ;)
Een dienst telefoon hebben ze allemaal tegenwoordig dus waarom niet een iPhone of android toestel met een progje er op zodat ze alles kunnen invoeren? Toch vrij makkelijk en
Niet zo mega duur? Zou nog beter zijn dat als ik geflitst of wat dan ook word gelijk een mail of sms krijg. Tijdje den haag gereden, trajectcontrolle , dus heen een prent en terug een prent en dan paar dagen achter elkaar. Liever dat je sneller op de hoogte ben van een prent dan 5 weken later
Jammer, mijn buurman haalde wel eens een nulletje weg met tipex… Er werd keurig 6 euro afgeschreven ipv 60 euro… Is nooit gesnapt maar zou zelf het risico niet willen lopen
@Mercbenz: ” Is nooit gesnapt ” Vind ik niet zo gek , het is namelijk lulkoek.
@luuktb: waarschijnlijk doelt hij erop, dat dit verhaal door hem nog nooit “gesnapt” is.
@Mercbenz: Tipex op een acceptgiro valt ook niet op natuurlijk..
@Mercbenz: Oefen nog even om je verhalen geloofwaardig over te brengen, hier gaat niemand in trappen ;)
Nu sta je fout geparkeerd, BOA-kneus 1 komt en tikt een boete in, grijnst smerig want hij heeft er weer een minder op zijn/haar quotum, geen papiertje meer onder de voorruit want dat is te veel moeite en waggelt weer verder. BOA kneus 2 komt er 10 min later aangesjokt en tikt weer een boete uit, weer geen papiertje onder de voorruit. En zo moet jij maar gaan bewijzen dat het een en dezelfde vergrijp is. En zo is de corrigerende werking weg. Straks gaat het net als je pensioen, wordt er standaard een paar honderd euro van je salaris ingehouden en dat gaat rechtstreeks naar het CJIB.
Die dingen zijn een waarschuwing voor andere bestuurders, zonder aandenken onder de ruitenwissers zullen er meer in de val lopen.

Weetje, in Belgenland mogen de parkeerhoertjes geen kastickets schrijven voor fout geparkeerden, enkel voor onbetaalde/over tijd netjes geparkeerden.

En dit alles voor een stukje openbaar goed dat door de gebruikers hun belastings geld is aangelegd en onderhouden. Extrapoleer de prijs per vierkante meter per uur voor een onoverdekte, onverwarmde en onbewaakte staanplaats naar een maandprijs en woekerafpersing dekt de lading niet.
@linkador: Dus de auto half op de stoep zetten omdat het anders niet past wordt niet bestraft zolang als ik een geldig kaartje achter de ruit leg? Nice!
Dit is toch geen nieuws? In februari kreeg ik al zo’n boete waarbij hij het gelijk op z’n apparaat invoerde. Geen bon. Ideaal, kan je achteraf schelden en dat scheelt toch weer €200-300 :-D
Mooi he zo’n Lexus IS-F.

Sowieso maakt Lexus mooie auto’s. Van CT tot LF maakt niet uit allemaal mooi van kwaliteit.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).