De kleurentrends van de toekomst, volgens BASF

Auteur: , 43 Reacties

Het is weer zo ver: de divisie coatings van BASF heeft zijn jaarlijkse mondiale trendvoorspelling op autolakgebied gepresenteerd. U schijnt in de nabije toekomst niet roze, maar wel groen, brons, en bruin te rijden.

De autokleur van de toekomst is naturally cultivated, aldus de mensen die er verstand van (zeggen te) hebben. Naast eerdergenoemde kleuren zullen we ook genuanceerde bessen- en kopertinten tegenkomen, maar over 4-5 jaar is het vooral groen dat een comeback maakt. Want eerlijk gezegd zien we niet zo veel groene auto’s op de weg, terwijl het best een mooie kleur kan zijn, British Racing Green bijvoorbeeld.

Bruin is al een tijdje opkomend, en die trend zal zich voortzetten. De man die dit voor u uitzocht, Mark Gutjahr, sierde drie jaar geleden ook al de BASF-foto’s, alleen had hij toen een ander hoofddeksel op en nog geen moeilijk designersbaardje. Tevens heeft hij zijn assistente van toen ingeruild voor een ander exemplaar.

Hij baseert zijn specifieke keuze voor groen overigens op de volgende sociale trends:

– New diversity
– Materials that can be experienced
– Global team, regional features

Wordt het er niet veel duidelijker op? In dit document wordt haarfijn uitgelegd waarom je over een paar jaar de onverklaarbare drang hebt een groene/bronskleurige/koperkleurige auto te kopen. Als het je interesseert althans.43 reacties

Het is dat er mooie kleuren tussen zitten anders had ik die mafkees met z’n debiele hoedje rare bril en “aparte broek” niet geloofd.
Gifgroen, roestbruin en brons voor alle zware metalen van BASF.
Bruin is het nieuwe zilvergrijs, wat ooit rood was:)

Ik ben autospuiter, en krijg elke maand updates van kleuren. Nieuwe kleuren bruin metallic vindt ik persoonlijk errrug mooi!
@dragspert: Help ons eens aan de AB-tips van week.
Zijn de bazen van autospuiters nou afzetters of niet?
Hoeveel kost het aan verf, om zeg, een Golf in de verf te zetten? Hoeveel tijd kost het een spuiten om die hele golf, met kwaliteit, te spuiten?
En hoeveel marge pakt jouw baas er nou vervolgens op?
@gregorius: Oh god niet zo’n figuur wat loopt te klagen over de prijs. Je hebt vast geen idee wat er allemaal bij komt kijken behalve het spuitwerk zelf.
@towi1989: nou, dat zou ik oprecht wel eens willen weten. Het lijkt me leuk als er zich bijvoorbeeld eens 2 of 3 autospuiters bij AB melden en samen wat info delen waar een goed artikel uit komt. Dan snap ik volgende keer hoe het werkt en wat ik kan doen om bijv mogelijke herstelkosten te besparen.
Het zelfde geld voor monteurs bij merken dealers; moeten er hier een paar op AB rondzwerven. In Zwitserland staat Audi (AMAG) erom bekend dat ze de grootste afzetters zijn; in de USA staat BMW er bekend om.
Een interessant punt is is monteur 1 die zegt: dat kan ik wel fixen, kost me 2 uur, werkt t weer. Waar monteur 2 zegt: ja als dat kapot is, is het policy bij Audi/MB/Toyota/Peugeot/wiedanook om gewoon het onderdeel te vervangen: is (iets) duurder voor de klant, maar is het wel lekker snel opgelost.
Is dat een idee AB?
@gregorius: Op mijn werk (autoschadeherstel) komen ook vaak zat mensen langs met spuitwerk en zeggen; ‘dat voorbereidende werk doe ik zelf wel’, wat 9 van de 10 keer niet goed gebeurd en duidelijk terug is te zien in het eindresultaat. En dan proberen ze nog de schuld op de schadehersteller af te schuiven.
@gregorius: het kost in totaal 25€ de rest is marge. Net als een worst van de Hema, die kostprijs 0,10€ kost. En een hamstertje bij de dierenwinkel komt voor niks op wereld. Afdingen maar…
Bullshit. zilver/grijs is altijd de populairste kleur
@w115: hoe oud ben je? 12?
@garp: 115 denk ik. Vandaar het grijs.
@w115: op mercedessen wel ja.
2 van de 5 auto’s die bij ons de showroom uit rijden hebben al een van deze kleuren. Wit is ook nog erg populair, maar dat komt door dat het een “geen meerprijs” optie is.
Ik ben wel benieuwd. Groen is wel een keer weer aan de beurt.
Ik vind matbruin op een SLS AMG wel heel mooi, stond in topgear, maar op “gewone” auto’s vind ik het meestal niet staan.
@jordy14: mercedes begon deze trend een beetje door hun nieuwe e-klasse in het bruin te promoten:)
@dragspert: maar daar vind ik het niet op staan, maar bij die sls amg in het mat was het echt een plaatje, het was de roadster.
@jordy14: in het geval van een SLS AMG zou het me niet uitmaken, al was ie roze!
@dragspert: En uiteraard de Dacia Duster had dit als introductie kleur!!
@dragspert:

Niet te vergeten de grandcoupe van BMW, deze was op de promotiefoto’s ook matbruin.
Fail acties.nl
Hoe kan die vent nu voorspellen wat wij voor kleur gaan rijden, zelfs voor het weer kunnen ze maar 14 dagen vooruit voorspellen wat er komen gaat.
@bsxc2:
Het is net als met mode, dat bedenk je zelf ook niet.
Dat wordt gehyped als helemaal 2013 en hele volksstammen willen dat dan hebben.
Het is maar net hoe gevoelig je er voor bent.
@jrk68: Ik wist nog dat in 2011 op de beurs de kleur rood was,op straat heb ik het echter niet terug zien komen.
Ik hou het gewoon bij zwart,altijd tijdloos.
Damn, heb ik net de auto weer helemaal in de was gezet om de lak te beschermen. Kan er dus beter niets aan doen, is hij over een paar jaar roestbruin en weer helemaal up to date
Groene autos rulen!
Grappig, toevallig heeft mijn broer net zijn nieuwe Fabia station in ontvangst genomen. Hele aparte kleur, soort van ijszilver maar met een sterke zweem van … groen. Beetje te ouwelijk voor mijn smaak maar niet lelijk.
@midasracer:

Bedoel je van dat vw passat groen/grijs?http://www.alliancemotorgroup.com/cars/2008_01_20_03_green_passat_v6/images/green_passat_top.jpg

Handige kleur want ze word niet vuil maar echt mooi is die niet.
@Hupke: Nee veel lichter:
http://www.skoda.nl/~/media/Skoda/Images/Foto%20en%20video/Fabia/Fabia%20%20(2).ashx?w=650&as=true&bc=white

soort van zilver met groene ondertoon.
@midasracer:

Mooi, m’n peug 407 (enige model waarop die kleur mogelijk was denk ik) heeft zo’n blauw maar dan wel met een lichte parlemour schijn erin. Dit groen (als het niet die schijn heeft) is dan wel mooier.
Achja zo blijven “mensen” dingen voorspellen of bepalen, uiteindelijk is het de klant die in de showroom zegt welke kleur hij wilt. Echter vind ik er wel een aantal mooie kleuren tussen zitten!
@snellehenk: ja maar die mensen zorgen er samen met de fabrikanten voor dat ze ook in die kleuren in alle showrooms/internet/bladen staan en dan koopt Jan L ‘m ook echt in die kleur. Denk maar ff aan wit. Een jaar of 6 geleden ondenkbaar, toen kwamen opeens allemaal witte automobielen in de bladen en wit kwam weer op de weg. Consumenten zijn lemmings.
@snellehenk: De klant beslist niets. De industrie kiest een kleurtje, afgaande op wat populair is in andere sectoren (mode, elektronica, …) en dat wordt dé kleur.

@garp: Dat wit hebben we bvb te danken aan Apple…
WTF doet het neefje (nicht?) van Vader Abraham daar bij Bas F. ?
@288gto: Hahaha, goeie vraag! voor je ’t weet wordt smurfblauw de nieuwe trend
Heb voor de verandering Sandbrown genomen (Passat) en valt hartstikke goed mee. Tamelijk licht van kleur en je ziet er geen vuiltje op ook na 2 weken regen. In de zon een goud-zilverren gloed en mooi glimmend. Zwart is voor mij uitgeslopen, elke spatje opgedroogde regen zie je. Zilver is ook niet mis maar past niet bij elke wagen.
Wordt de PTT weer een zelfstandig bedrij?
Ik heb er vrede mee dat deze, lichtelijk vrouwelijke man, vroeger vast al een pak rammel heeft gehad. Dat maakt het iets verdragelijker om te weten dat hij nu waarschijnlijk een paar ton meepakt om tot wat kleuren te komen.

Kun je je voorstellen als je de Baas-verf-ontwikkeling bent bij Basf en na het wederom hogere, goedgekeurde budget kom je bij deze Heinz binnen en zie je dat ie een tafel vol dure groene troep heeft gekocht ‘om zich te laten inspireren’.
Panoir please! Fabfab!
Ik heb geen kleurenadvies nodig van iemand die nog niet eens de juiste maat van z’n hoed weet…
@Esprit_de_Flandre: ik het anders wel positief hij dat in deze tijd waarin de rating-agencies allemaal de rol van onheilsprofeet willen spelen juist voor de vrolijke clowneske look is gegaan.
Geef mij maar zwart ;)
Je kunt zeggen wat je wilt, hij heeft wel een heel indrukwekkende collectie toiletpotdeksels aan de muur hangen!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).