De tien opvallendste concepts van Rinspeed

Auteur: , 31 Reacties

Het Zwitserse Rinspeed is al zo'n 35 jaar bezig om kaken van verbazing op de grond te laten denderen met al hun tuningfratsen & concept-ideeën. We vonden het daarom hoog tijd worden voor een Overzicht Door De Jaren Heen.

De meer ingetogen conversies op basis van bijvoorbeeld een Cayenne, 997 of Cayman laten we achterwege. We duiken het archief in van conceptvoertuigen die serieus anders of vernieuwend waren. Hoe nutteloos ze soms ook zijn. Rinspeed is namelijk een out-of-the-box-denker die de meest wilde ideeën tot realiteit brengt. De bedrijfsomschrijving is niet voor niets creative think tank for the automotive industry. Dit jaar komen ze met een elektrische schoenendoos annex peoplemover naar Genève, maar het ging er wel eens spannender aan toe.

10. Rinspeed eXasis (2007)
Rinspeed eXasis

Met zijn tweeën cosy achter elkaar, een zitpositie die is afgedwongen door de sigaarvorm van de carrosserie, ogend als een Auto Union-racer uit de eerste helft van de vorige eeuw. De eXasis is uit transparant kunststof opgetrokken, waardoor de auto slechts 750 kg weegt. Daarmee zal de slechts 750 cc grote, maar door toepassing van een supercharger wel 150 pk sterke motor best raad weten. Helaas, het bleef bij een concept. Story of Rinspeeds life…

9. Rinspeed E-Go Rocket Concept

Een eenzitter – daar heeft Rinspeed-baas Frank M. Rinderknecht een zwak voor – met een stoempende V8 achter de stoel en een uiterlijk geïnspireerd op de auto’s die in de jaren veertig snelhedisrecords neerzette op de Bonneville salt flats. Deze zilvergrijze torpedo met 420 pk gaat in 4,8 tellen naar de 96 km/u.

8. Rinspeed Presto Concept (2002)

Van klein tweezittertje tot 3,7 meter lange cabrio met plek voor vier. Een uitschuif-auto die 70 cm kan groeien of krimpen. Vrij ideaal in stadsgebruik. Verder op elk front een compromis.

7. Rinspeed Mono Ego Concept

Conceptueel gezien niet heel vooruitstrevend. Wel gewoon een lekkere eenzitter met een toepasselijke naam, die ook nog eens op kenteken werd gezet. Onder de kap ligt een V8 met supercharger (410 bhp). Zou niet misstaan in Wakcy Races.

6. Rinspeed Bedouin Concept (2003)

Wat ooit begon als een onschuldige Porsche 996 met 4WD, werd door de Zwitsers omgebouwd tot een vierzitter die met een druk op de knop wordt omgetoverd tot een tweezits pickup. Om dat de begrijpen heb je de foto’s nodig.

5. Rinspeed iChange (2008)

Een EV met een gewicht van 1.050 kg en een uitklapdak om van eenzitter daar driepersoons voertuig te gaan. De iChange, een heerlijk laag voertuig zonder conventionele deuren, doet het. Stiekem ontzettend jammer dat het nooit tot een productiemodel is gekomen.

4. Rinspeed sQuba (2007)
Rinspeed sQuba

Voor de aandrijving zorgt een elektromotor die op het land de achterwielen aandrijft en in het water twee propellers in de boeg en twee waterjets aan de achterkant van kracht voorziet. James Bond approves! Maar eh.. Waarom zou je van een cabrio een duikboot maken? Filmpje!

3. Rinspeed Roadster SC-R Concept (1995)

Een openluchtbolide met de voorkant van een inheemse karper uit Japan. Onderhuids is echter alles Amerikaans, tot aan de 5.0 V8 (305 bhp) uit de Mustang toe. Werd zowaar in een kleine oplage geproduceerd.

2. Rinspeed Advantage R Concept (2001)

Hij is slechts 97 cm hoog en loopt op biobrandstof van GFT. Dankzij de 1,8-liter viercilinder (120 pk) zit je onder de 6 seconden op de honderd. Het gevaarte weegt dan ook slechts 750 kg. Noviteit: tot 40 km/u staat de cockpit in de hoogste positie, daarna zakt het geheel maximaal 30 cm naar beneden. Ook een vorm van verlaging.

1. Rinspeed Splash (2006)
He! Andere kant op!

Aan de bar oreren over je auto die op zee 45 knopen haalt? Met de Splash kan het. Dankzij een turbogeblazen tweecilinder (750cc) op aardgas haalt je op land ook nog eens een Vmax van 200 km/u. En het mooie is: hij werkt gewoon. Check de video waarin hij de Noordzee oversteekt.31 reacties

Deze zijn zowel lachwekkend (Rinspeed Presto Concept) als zeer gaaf (Rinspeed sQuba)
Stuk voor stuk verschrikkelijk lelijk.
@kapiteinaudi: Mercedeskoplampje hier, Corsa-achterlichtje daar en klaar is Lee
Was vandaag nog op 5th Gear. Vind die sQuba echt cool. Ook nog helemaal electrisch. Jammer dat de Chopster het lijstje niet heeft gehaald. Zo had, in mijn ogen, de Cayenne altijd al moeten zijn.
@E34M5Touring: vraagje, op welke tijden is top gear en fift gear want ik zie het nooitmeer verschijnen maar ik wil het wel zien
@danielautoliker: 5th gear is meestal einde van de middag op Discovery. Top Gear meestal vrijdagavond op Veronica geloof ik.
Bij Wald Disney maken ze ook leuke concepten…
Die mensen zijn echt een stelletje bazen
Die iChange vond ik geweldig. Het is de auto waardoor ik het bedrijf Rinspeed leerde kennen. Altijd leuk uitkijken naar hun volgende concept.
@Ricardo: Onder het Cayenne linkje staat de 911 Indy ;)
-edit: check!-
Lelijk. Wel origineel.
Wat moet het fantastisch zijn om bij zo’n bedrijf als Rinspeed, of bijvoorbeeld Sbarro als engineer werkzaam te zijn. De meeste projecten zullen wel meer down to earth zijn, maar af en toe zo’n project tussendoor waar je al je creativiteit in kwijt kan, geweldig!
Razend knap! De 1 inderdaad mooier dan de andere, maar áltijd uniek! Ik snap alleen 1 ding niet: waar leeft die man van??? Dit kost en kost en kost maar… en wat komt er binnen?
@Svenska_Aeroplan_AB: wiki: Rinspeed is a Swiss automobile manufacturer and tuning designer. Rinspeed specialises in restoring classic cars, and tuning and modifying modern cars (like Porsches and Subarus). They also design exotic concept vehicles for the Geneva Motor Show each year
@Svenska_Aeroplan_AB: Als je op hun website kijkt zie je ook wat serieuzere projecten, zoals het bouwen van prototype’s en wat ontwerpen van speedboten. Misschien is dat laatste wel een heel belangrijke peiler voor dit bedrijf. Dan wordt het opeens wat minder vreemd dat een aantal van bovenstaande creaties half auto en half boot zijn.
@Svenska_Aeroplan_AB:

Projecten als de Rinspeed Black Magic, een speciale uitvoering van de 9-3 OG Cabriolet, leveren natuurlijk wel geld op.
Ik vind ze(bijna) allemaal afschuwelijk lelijk… Je mag dan wel fantasierijk zijn…, maar wat zijn dit voor stomme concepten….bahhh
Dr zitten nog wel wat leuke tussen
Dit zijn gewoon Hot Wheels
Iemand heeft ook vanmiddag fifth gear gekeken.
@martinh: Haha, ook het eerste wat mij te binnen schoot! Komkommertijd op Autoblog…
Ik mis toch echt de X-Trem M.U.V. (al was het maar vanwege de naam).
Is het niet BlindSpeed??? Wat een gedrochten!
Als auto’s konden schreeuwen, zou dat bij Rinspeed gebeuren.
mooi hor om te zien hoe Hotwheels auto’s (bijna) werkelijkheid worden, daar droomde toch elk jochie van.
10 koeien uit de sloot van Rinspeed
@jmeverts: ik mis trouwens de mooiste: de ZaZen
Ik wil die Bedouin! Echt de mooiste en meest praktische.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).