Dikke mist: Doden bij grote kettingbotsing in Duitsland

Auteur: , 71 Reacties

Grote chaos vanavond op de Duitse snelweg A31, net over de grens bij Enschede, tussen Heek en Gronau. Door de dikke mist (zicht 100-150 meter) zijn maar liefst meer dan 30 auto's op elkaar geknald. En dit had verschrikkelijke gevolgen.

Tot nu toe zijn er zeker 3 doden te betreuren en zijn er zo’n 20 tot 30 mensen (zwaar) gewond geraakt. Aangezien het ongeluk zo dichtbij de Nederlandse grens gebeurde zijn veel slachtoffers naar ziekenhuizen in Enschede gebracht.

Veel slachtoffers zaten bekneld in hun voertuig en moesten bevrijd worden door de meer dan 100 reddingwerkers die snel ter plaatse waren. Ooggetuigen melden dat het op de plaats van het ongeluk een grote chaos was. Het is in elk geval het grootste ongeluk in zijn soort voor het Duitse district Münster.

Of er ook Nederlandse slachtoffers zijn gevallen is nog niet bekend, maar aangezien het zo dichtbij Nederland gebeurd is lijkt die kans wel redelijk aanwezig. (via: nos.nl)

PS Laat dit een waarschuwing voor je zijn! De tijd van dikke mist komt er weer aan, wees dus verstandig, weer alert en hou extra afstand.71 reacties

Zelf net van arnhem naar enschede gereden en het zicht was echt op sommige momenten nul!
Sterkte voor de nabestaanden en hopelijk blijft het bij drie doden
Ik reed net op de A32 tussen Heerenveen en Meppel. Het zicht was daar minder dan 100 meter. Was erg geschrokken door een vrachtwagen die voor mij reed. De lampen leken achterlichten van een personenauto in de verte maar toen ik er dichter bij kwam zag ik opeens veel meer lichten, op 30 meter van de vrachtwagen. Mensen, rij niet te hard en blijf scherp!
@ewoudhoed: ik reed daar gisteravond ook, maar dan op de buitenwegen.. op een aantal plaatsen was het zicht zo slecht dat van een bocht die je in stuurde het einde nog niet eens kon zien.. schat minder dan 50 meter zicht. schrok erg van 3 fietsers zonder ligt..
@sportquattro:
Dat vind ik ook zo gruwelijk dom van die fietsers he. Maakt niet uit of het zicht slecht is of niet. Het is totaal niet stoer om daarna te vertellen aan anderen dat je door de *kut wouten* een boete hebt gekregen. Het is tenslotte veiligheid. Ik kan me soms daaraan gruwelijk irriteren..
Ik had begrepen dat het zelfs om 60 auto’s ging. Tot nu toe 3 doden en zo’n 30 (zwaar)- gewonden….
@SNDR: Nee, het ging om 30 auto’s ;)
Altijd lastig mist. De een remt uit voorzorg af en gaat langzamer rijden en de ander denkt ik zie het nog prima.
@betonstaal: denken… altijd link
@potver7: ER moet minder gedacht worden!
@betonstaal: laat het denken verboden worden! Nieuw wetsvoorstel
@geertje123: dat zal de overheid wel leuk vinden, zijn ze af van die lastige burgers
Daar vlakbij zitten kennisen hopen dat ze er niet in zitten!
Toevallig hier ook mistig vandaag,waarom rijden mensen met groot licht in de mist?
@norge: weet niet want dan zie je alleen nog maar minder. gewoon je mistlampen aanzetten en rustig rijden
@Flamingo: of aan de kant de met de auto. Waarom denken mensen toch dat doorrijden de enige mogelijkheid is? Je wordt vaak verrast door een mistbank maar als je kunt stoppen en wachten is dat echt de beste optie.
@mashell: het was hier gisteren de hele nacht mistig.. zit niet graag de hele nacht in de auto te wachten;)
Mist blijft gevaarlijk, remmen is niet altijd een optie als er iemand achter je zit, maar doorvlammen ook niet want je ziet geen steek.
Een van de ergste natuurverschijnselen in redelijk druk verkeer.

Sterkte voor de nabestaanden, en hopelijk zie ik morgen geen [update] met meer doden..
@vale46: ergste? IJzel komt ook redelijk in de buurt :S
@geertje123:

ijzel kun je nog makkelijker op anticiperen als mist.
bij ijzel zie je de andere weggebruikers nog aankomen. dan kun je gewoon gezamelijk langzaam rijden. en als de achterop komende harder rijd ziet hij dat ver van tevoren.

hier zie je het pas op het laatste moment dat er een snelheidsverschil is, dan is het vaak al te laat
@geertje123: ”een van de ergste”
Maar ijzel vind ik net iets minder gevaarlijk omdat je kan anticiperen op wat er zich voor je afspeeld.
In dichte mist knal je ergens op zonder dat ge tijd had om te anticiperen.
Uiteraard Nederlandse slachtoffers, de mensen die voorop reden en vol op de rem zijn gaan staan zodra ze de mistbank in reden…
Heb nooit problemen in de mist, dankzij mijn mistlampen.
@alcantara: lees even de gebruiksaanwijzing van het pakje boter. Die waar je je rijbewijs bij gekregen hebt… ;)
@alcantara: zou jij je rijbewijs op willen sturen naar het CBR tav de afdeling complete mongolen? Dankjewel voel me meteen een stuk veiliger.


OT: probeer zelf meestal in mist de gulden middenweg te kiezen, wel langzamer maar niet langzamer als 60. Verder overdrijven mensen soms ook wel enorm, beetje mist, zicht >300m en meteen vol de hele kerstboom aan. Ik denk dan maar dat die mensen niet weten hoe echte mist eruit ziet….
@Benjamin1:

al vroeg de hele kerstboom aan is beter als de mongool die ik gister tegenkwam.
Toen was het ook flink mistig en het was al aan het schemeren, die sukkel reed volledig zonder verlichting!
@Benjamin1: beter dan geen lichten(overdag in de mist).
Naar mijn mening kan je niet zichtbaar genoeg zijn.

Ik erger mij vooral aan mensen die keihard gaan remmen als ze mist zien, vooral op autosnelwegen kan dat gevaarlijk zijn. Door het snelheidsverschil en de beperkte zichtbaarheid.

Het is een paniekreactie, i know, maar zeker niet de goede.
Gewoon lichtjes vertragen/remmen.
Anders krijg je kettingbotsingen zoals hier.
@vale46: erg simpele redenering, mistlampen hebben een bepaalde intensiteit berekend op slecht zicht. Te vroeg je lamp aanzetten geeft alleen maar extra overlast en een slechter overzicht op de weg.

Regel is heel simpel: als je écht niks meer ziet zet je de kerstboom aan. (50m)

tot die tijd (dus ook bij 150m zicht) voldoen achterlichten op de meeste auto’s (behalve jaren ’60/’70 spul) prima en pas je enkel de snelheid iets aan. Mistlicht geeft dan alleen maar hinder.
@alcantara: Mistlampen op je fiets zeker!
het vriest daar, miss dat dat er iets mee te maken heeft dat de mist daar zo dicht is?
http://www.weerplaza.nl/data/gmt/GMT_TTTT_latest.png
http://www.weerplaza.nl/data/gmt/GMT_VVVV_latest.png
@Flamingo: sorry ik wist niet dat het ongeluk al om 7 uur was gebeurd
Kom er elke dag langs (emmen, gelsenkirchen) en de nederlanders rijden daar rustig (dit is gebeurt net in of na een slecht stuk asfalt mat 120km/u max) maar de duitsers rijden daar als idioten. Afgelopen week ook in die buurt een paar keer zo de mist ingereden na een vlauwe bocht
@nickelb: flauwe bocht bedoel je denk ik.
@nickelb: Ik kom daar elke dag langs woon er nog geen 15min vanaf. En wat jij zegt de nederlanders rijden rustig. Gvd man die idioten trappen vol op de rem als ze een mistbank in duiken, 100% dat het de schuld is van een nederlander, ook als ik in Duitsland rij en ik zie een nederlander ben ik gewoon bang, ze letten gewoon helemaal nergens op.

Ik had gelukkig nergens last van gehad op de mist na dan. Heb wel geluk gehad trouwens, half uur later weg van werk en ik zat erbij :s
@nickelb: de 17km lange 120 zone vanwege de slechte reparaties is ongeveer 2 km na de afrit Ahaus afgelopen en heel heel stuk voor Heek.
Ik moet zeggen, wat ben ik BLIJ dat we hier in NL zoveel matrixborden achter elkaar hebben om je tijdig te waarschuwen voor van alles!!!

Begrijp 1 ding niet zo goed… Als je net de mistbank inrijdt, WAAROM gaat iemand dan (vol) remmen i.p.v. gewoon je gas loslaten? :?
@VeniVidiVici: Wie zegt dat er iemand vol op de rem heeft getrapt??? Kan net zo goed zijn geweest dat iemand vol op een langzamer rijdende voorligger is geklapt – of een inhaalmanoeuvre is gestart wat door achteropkomend verkeer te laat werd opgemerkt… kortom, hou op met speculeren!
@potver7: Hey ik speculeer niet zeg ook alleen wat ze in het nieuws (verslaggever) vertellen…
@VeniVidiVici: misschien remmen de mensen omdat ze geen zicht meer hebben en hun snelheid dus te hoog ligt voor de omstandigheden. Het zijn niet de remmers die het ongeluk veroorzaken, maar degenen die niet voldoende remmen en er tegenaan knallen.
Die duitsers zetten hun mist achterlichten al aan als het nog een kilometer zicht is, daar reageren ze heel vel op.
@nickelb: heel fel bedoel je denk ik.
@robbie: “wees alert” bedoel je denk ik.

In de laatste zin van je artikel…

Volgende keer toch even overlezen voor je zelf in de comments op spelvaudjes gaat wijzen? :)
@bozewolf: dan is het eigenlijk zelfs; ‘weest alert’.
@FlighTom: “Weest alert ende houdt Uwe ooghen open!”
Het zicht hier is niet meer dan 20 meter, je ziet echt helemaal niks, elke auto waar je achter rijd rijd maar zo’n 40/50 op een 80 weg
Zitten trouwen nederlandse auto tussen, en er zullen vast wel nederlanders bij zitten die met duits kenteken tijden :D.
En het zijn geen 30 auto’s maar tegen de 60
@x7phenom: Hoe kom je daar bij dat het om meer dan 30 auto’s ging? Overal waar ik heb gelezen of gehoord over dit tragische ongeval, hebben ze het over plus minus 30 auto’s.
@euro95: omdat ik het zelf heb gezien. Woon er nog geen 15 min vanaf
hier bij Wijk bij Duurstede/Doorn was het bij vlage best mistig.. ik zag met stadslicht+mistlicht meer dan met dimlicht, tot er een tegenligger kwam..dat was onhandig :)

afentoe zat het zo dicht dat ik zo de berm in reed, op landweggetjes waar ik al 20 jaar overheen fiets/rij!
Twas wel gaaf als ik dan toch moest remmen.. alles lichte rood op achter mij :D
Wat een ellende.. Rotweer altijd die mist.. Ik heb het een keer meegemaakt jaren geleden op een provinciale weg in de polder. Zicht 0. Ik scheet hem echt.. Je zag echt geen meter..da’s eng joh. Heb het raam open gedraaid en ben als een mantarijder stapvoets naar huis gereden.. Want zo kon ik op de strepen van de weg navigeren.. Meer zicht was er niet.
@Freewarefreak: raam opengedraait? Kon je zelfs net voor je motorkap geen lijnen meer zien.
Ik prijs me gelukkig zo een extreme situatie nog niet hebben meegrmaakt.
@vale46: Ja echt.. serieus! Midden in de polder in een bosgebied op zo’n achteraf weg.. moest kaartjes ophalen voor een feest. Kon voor de auto NIETS zien.. een muur van wit. Moest dus NAAST de auto op de grond kijken om te zien of ik nog op de weg zat. Waanzinnig eng. Bij een kruispunt.. motor uit.. luisteren of er iemand aan kwam.. en dan er over. Zoals ik zei.. scheet 7 kleuren stront. Onnodig om te zeggen dat toen ik thuis was ik niet naar dat feest gegaan ben.
@Freewarefreak: Best wel eng! Leuke methode voor een kruispunt over te steken, zou ik niet opgekomen zijn :D
@Freewarefreak: en, niemand tegengekomen die het zelfde deed? :D
tuurlijk .. geef het weer maar de schuld ..

vooral niet achterlijk om met dat soort zicht nog te besluiten om te gaan rijden ..
@lincoln: alleen al die andere idioten die er met dit weer op de weg zitten zijn een hele belangrijke reden om thuis te blijven ;)
@lincoln: Da’s niet helemaal eerlijk natuurlijk. Zie mijn bovenstaande relaas. Dat was niet zo toen ik vertrok. Dat was pas op de terugweg. Je zag het gewoon dichttrekken. Ja en daar sta je dan halverwege.. ik moest toch naar huis? Had ik dan in de auto moeten gaan slapen in het bos?
@Freewarefreak:

yep .. of je leven riskeren .. 1 van de 2 iig ..

heb zoiets soortgelijks meegemaakt ..
en vond het eerlijkheidshalve rete-spannend in de polder ..

maar als ik kon kiezen tussen op werk overnachten of op een snelweg in de file staan dan zou ik het wel weten ..
(weet niet of de mist voorspeld was .. dus dat laat ik even in het midden) ..
@Freewarefreak:
Zelfde situatie tig-keer meegemaakt.
– Slaapzak in wagen
– Water in wagen
– paprika chips in wagen (mag ook naturel zijn)
– kudde BiFi worsten in wagen.
– brandstof tankje altijd op peil houden
het ergste mist geval ergens in de Pyreneeën op een bergpas met koeien op de weg.
en dan idd maar maffen onderweg, gelukkig kunnen de meeste mannen staande goed plassen.
@lincoln: Precies, en gewoon de wagen stilzetten als het (te) mistig wordt, voor de veiligheid. En natuurlijk ook zo’n noodpakket in de auto in de winter.
Fabrikanten zijn vanaf heden verplicht ABS op alle nieuwe auto’s standaard te monteren.

Wanneer worden fabrikanten verplicht adaptive cruise control standard te monteren op alle nieuwe auto’s? Bij mist dient dit zysteem automatisch te worden ingeschakeld.

Daarmee kunnen vreselijke ongelukken al dit worden voorkomen.

Maar in Nederland maken ze zich liever druk om iemand die 3 km/h te hard rijd op de snelweg. Daar kun je immers weer POEN mee vangen!
@ralf: Ja.. of dat wat Mercedes heeft. Als je voor de auto niets kunt zien kun je in het dashboard op een scherm infrarood beeld aanzetten of zoiets. Dan kun je toch alles zien. (tussen aanhalingstekens.. je kunt niet met je ogen op je klokken gericht rijden lijkt mij.. dan ben je wel gek als je dat durft)
@ralf: Adaptieve cruise control met radar zou inderdaad een erg goed hulpmiddel zijn om aanrijdingen in de dikke mist te voorkomen. Ik heb het zelf ook op mijn auto en het reageert zeer adequaat op plotselinge remacties voor voorliggers. Uiteraard is het aan de bestuurder om met een gepaste snelheid en maximale volgafstand te rijden maar dan heb je wel een systeem aan boord dat veel meer zicht heeft dan het blote oog.
@ralf: adaptive cruise control zorgt er niet voor dat je vanaf 120 binnen 10 meter stil staat. Met hoge snelheid door blijven gassen in de mist is gewoon dom, ook met ACC.
Ik rijd PREMIUM!
Ik heb mistachterlichten.
Ik heb 16 Airbags.
Ik heb kreukelzones.
Ik heb gordelspanners.
Ik heb radar ogen
Mij kan nix gebeuren.
Dat is de mentialiteit der mensheid.
@desjonnies:

tis alleen jammer dat de mensen die dat niet hebben het verpesten voor de ubermenschen ..

ander zou no matter what de minimuum snelheid gewoon op 130 km/h liggen ..
meer foto’s en video van het ongeval http://www.zoisenschede.nl/?p=715
utr1984 via Android app
Gisternacht vanuit Utrecht naar Almere ook flinke mist (afwisselend met goed zicht). Ik kon opzich nog wel voldoende zien en dus met een aardig tempo gereden, maar soms was het echt mistlampentijd. Jammer dat iedereen denkt dat je die dingen bij een beetje mist al aan kunt zetten en uiteraard vergeten om ‘m uit te zetten.

Ik heb ooit tijdens oud en nieuw mijn toenmalige vriendin voor de auto laten lopen omdat het zicht nihil was.
sterkte voor die mensen. het weer is de laatste tijd al niet prettig, ga denk maar met ov naar mijn werk.
Bedenk : dit is wereldwijd (..) nog het enige stukje snelweg waar je de ruimte hebt en onbeperkt mag knallen. Hollanders laten daar hun bolide uit maar kennen de spelregels van de Duitse Autobahn veelal niet….
Het is me afgelopen jaren al vaker opgevallen dat het slechte vaak weer het slechts is in Gronau. Vorig jaar daar ook wegens mist niet de A31 opgereden omdat ik de oprit vanaf de B54 niet eens kon zien, dan maar naar Ochtrup en aan de kant. Ik heb er rare gevoelens bij, kom daar toch zo’n 3a 4x per week, rijd er meestal 180 en ben erg dankbaar dat ik gisteren een vrije dag genomen heb.
Ik werd gisteren niet goed van Nederlanders die collectief besloten om eens hun mistACHTERterlicht te gebruiken terwijl het zicht zeker meer dan 50 meter was. Anders rij je echt geen 120km/h meer…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).