Dit is BMW’s nieuwe hoofddesigner: Karim Habib

Auteur: , 92 Reacties

Deze man gaat per 1 juni aanstaande de BMW's van de toekomst tekenen, en wordt de vervanger van Adrian van Hooydonk. Maak kennis met Karim Habib.

Zojuist plofte een PB van BMW op onze deurmat: de Canadees Karim Habib, momenteel bij BMW werkzaam als Head of Exterior Design, neemt over ruim een week het stokje van onze landgenoot van Hooydonck over (die het op zijn beurt weer van Chris Bangle overnam), en wordt hoofd design bij BMW.

Het persbericht is summier, maar we kunnen jullie melden dat Habib 42 is, is geboren in Libanon en sinds maart 2011 zijn huidige functie vervult. Hij schijnt onder andere verantwoordelijk te zijn voor het design van de huidige 7 Serie en de CS Concept. Sinds 1998 is hij aan BMW verbonden, maar niet continu, want we weten dat hij tussendoor in ieder geval een uitstapje naar Mercedes heeft gemaakt.

In een reactie zegt van Adrian van Hooydonk, die per 1 juni zijn dubbelfunctie als hoofd design BMW en Senior Vice President BMW Group Design (de hoogste designbaas van de BMW Groep) opgeeft en alleen nog design-eindbaas is van de BMW Group (verwarrend, we weten het):

“Karim Habib is an outstanding designer who has had a significant impact on the design of the BMW brand over many years. His longstanding experience and subtle instinct for timely elegance and dynamics are the ideal prerequisites for this demanding task. I look forward very much to his support and collaboration,”

We zijn benieuwd!

Geen das92 reacties

ik zie al aan zijn kop dat het de right man for the job is ..

lekker jong nog voor een hoofd-designer .. en ook voor een auto-designer ..
@lincoln: Hopelijk doet die bij het designen wel zn ogen volledige open ;)
@flutterby:

en is ie geen designer van zijn eigen hoofd ..
@lincoln: @flutterby: LOL! Geweldige humor! Hahaha.
@lincoln: vind dat’ie n beetje misselijk uit z’n harses kijkt… geen zuivere koffie op de eerste aanblik. Hoop dat hij knap tegenwerk aflevert.
@lincoln: hoho, dit is keihard lachen… op zn Duits! ;)
@lincoln: hopelijk worden de auto’s niet zo asymmetrisch als zijn hoofd.
Ik dacht ook dat van Hooydonk eerst hoofd design was? Nadat hij Bangle had opgevolgd?
@bmwalpina: Adrian van Hooydonk is hoofd van BMW Group Design en daar vallen BMW, MINI, Rolls-Royce en de rest onder.
Dat is de functie die nu resteert inderdaad. Hij deed ze allebei. Kostte mij ook een belletje naar BMW om daar achter te komen..
Laat deze man a.u.b. niet bij Mercedes/BMW zijn gang gaan met ontwerpen,al de auto’s die hij mede heeft ontworpen zijn zo lelijk als wat.
@bsxc2: Noem er eens een paar, behalve de al vermelde CS en 7…
@bsxc2: Vind de CS anders erg mooie lijnen hebben.. die mag van mij wel in productie zo
Die heeft het redelijk snel gemaakt dan! Hopen dat het mij ook lukt! :P
@Vanquish: Jouw kennende vast wel. ;)
Ik vraag me af wat hij bij MB gedaan heeft…
@Esprit_de_Flandre:

toen liep ie altijd te kutten met een elastiekje ..

volgens mij is daar nog beeldmateriaal van ..
@lincoln: Hahaha, die schudde je ff prima uit de mouw! 1
@lincoln: Je zou intussen toch beter moeten weten – nl. weten waar dat “elastiekje” voor wordt gebruikt.

http://www.bmwblog.com/wp-content/uploads/richard_kim_bmw_x_1_designer_working_on_clay_model.jpg
@BaRa: Natuurlijk weet die jongen dat. Laat je niet zo vangen…
bungabungastig
@Esprit_de_Flandre: zijn huidige salaris opkrikken, maar officieel was hij F(uture)-series designer.
@bungabungastig: Wil dat dan zeggen dat de F800 van zijn hand is? Een knappe vooruitgang tov. de F700 iig…
@Esprit_de_Flandre: Ik meen ooit eens gelezen te hebben dat hij (mede-)verantwoordelijk was voor het uiterlijk van de huidige CLS.
@Esprit_de_Flandre: de toekomstige smarts hebben in ieder geval Habib’s DNA…
Zullen we hem eerst eens een kans geven ipv betweterig achter een beeldscherm deze persoon al bij voorbaat af te kraken?..
dank u.
@sanderm3: Niks bij voorbaat, die 7-serie is een ramp…
-=edit: niet meteen op de persoon spelen graag=-
@4poorte: pas maar op voor je het weet heb je een Ip-ban haha :p
@luuktb: Nene, ik hou het beschaafd hoor, ik merk alleen dat de controle hier erg streng is en dat zelfs ‘seut’ als nutteloze bijdrage gemarkeerd gaat worden..
@gerard1710: het is niet dat jij de 7-serie lelijk vind, dat je die man moet afkraken. Ik denk dat je jaloers bent op zijn job dat een niveau heeft dat jij nooit zal bereiken..
@4poorte: Ik kraak hem nergens af, ik zeg alleen dat ik de huidige 7-serie lelijk vind. Bovendien durf ik je tweede bewering te betwijfelen, want ik ambieer geen baan als auto-ontwerper of iets dergelijks na mijn opleiding. Maar ik ben nog erg jong, dus niets is zeker…
@gerard1710:
Ah, ik zie dat je nog 18 moet worden, waar hebben we het dan over. dat wordt dan (later als je groot bent) waarschijnlijk een 9e hands 316i uit 1993 met m3 pakket als 1e auto voor 1000,-
@sanderm3: Met een goeie reactie beginnen, en dan terugkomen met zoiets..

Die 7 serie is lelijk, accepteer de mening van een ander gewoon als een volwassen vent, en begin niet met je geneuzel over ”oh je moet nog 18 worden”..
@gerard1710: ‘Niks bij voorbaat’ zegt genoeg denk ik..
@4poorte: Dat zegt dus dat hij eerder al verantwoordelijk was voor enige ontwerpen en dus op basis daarvan bekritiseerd kan worden.
@gerard1710:
wat is er dan zo’n ramp aan die nieuwe 7 serie, behalve dan dat jij hem dan niet kan betalen? Erger nog, je mag er niet eens een proefritje in maken. Dat je een Dacia Logan o.i.d. nog af zou kraken ok, maar die 7, die kun je alleen maar lelijk vinden -van binnen en buiten- als je hem niet KAN rijden. Jalouzie/afgunste heet dat in de volksmond.
@sanderm3: Ik zou noiot een Dacia Logan afkraken, das een auto voor mensen met verstand. En ik vind de huidige 7-serie inderdaad op uiterlijk een ramp. Mag dat? Dat is volgens mij geen jaloezie/afgunst. Gelukkig hoef je geen voorspellingen te doen wat betreft mijn toekomst en mogelijke inkomen. Bedankt voor je subtiliteit..
@sanderm3: OMG kerel alsjeblieft stop met jezelf belachelijk maken. Het slaat ook nergens op. Als jij een lambo aventador lelijk vindt is dat dan ook alleen maar omdat je hem niet kan betalen?

Hou toch op joh wannabe statusrijdertje.
@sanderm3:

te laat .. hij is al ontslagen naar aanleiding van de 10 autoblog.nl reaguursels ..

volgende keer wat rapper zijn .. slome ..
@sanderm3: Maar jongen toch, zo werkt het internet toch niet.

Kijk, het is vrij simpel. Iedereen met een internetverbinding zit op een onnoemelijke berg informatie, dat wordt dan volledig genegeerd, en dan geef je gewoon je mening zonder enige kennis van zaken. Makkie toch…

@lincoln: al ontslagen :lol:
goed bezig bmw, CS vind ik een hele mooie ontwerp van hem!
Schrok al. Ik had het jammer gevonden als van Hooydonk helemaal weg was, toch een beetje een held voor me.
-=edit: vragen en opmerkingen kunnen via de mail ([email protected])=-
@4poorte: Volgens mij zit daar amper tijd tussen.. you wil not spam!
Die 7 serie is mooi, dus mijn verwachtingen zijn hoog
Hopen dat hij ook mooie auto’s blijft tekenen!
Gewoon afwachten. Het is ook niet zo dat het hoofd design meteen even alle modellen ontwerpt, maar meer dat hij uitkiest waar het ontwerp naar toe moet gaan en een beetje de grote lijnen in de gaten houdt (letterlijk en figuurlijk).

Adrian heeft ook niet alle huidige BMWs ontworpen (zoals de 7 dus bijvoorbeeld), maar heeft wel de vorige 7 getekend IIRC die toen onder verantwoordelijkheid van Bangle op de markt is gebracht (er waren kennelijk 3 ontwerpen en Adrian’s design is toen gekozen). Heeft Adrian best handig gedaan eigenlijk, zo’n auto teken waardoor zijn baas verguisd is en dan zelf de functie overnemen.

Bangle wordt vaak gehekeld door BMW liefhebbers maar ironisch genoeg was hij het die bijvoorbeeld betrokken was bij het tekenen van de E46 die nog steeds als een van de meest mooie en meest BMW-achtige BMWs wordt beschouwd.
@jaapiyo: Dus het vorige hoofd design heeft de nieuwe 1-serie goedgekeurd? :X

Hopen dat er nu wat spannends aan de nieuwe modellijn wordt toegevoegd…
De nieuwe 7 vind ik erg fraai. Dus hij kan wel een karretje tekenen. Misschien komt er nog een fraaie Van Hooydonck exit special.
Ben benieuwd wat de eerste door hem getekende BMW zal zijn!

Als het maar niet te veel afwijkt van de designs van Adrian van Hooydonk! Die zijn echt vreselijk mooi!

BMW <3
Dat is interessant nieuws, had het enigzins verwacht dat er binnenkort iemand de taken van Hooydonk zou overnemen. Vrijwel de gehele huidige modellen gamma van BMW is onder supervisie van de heer Hooydonk gerealiseerd. Nu zal de heer Habib voor de volgende generatie verantwoordelijk zijn. Het is alleen jammer dat het een eeuwigheid zal duren voordat deze modellen op de markt komen. :| Ach, geduld is een schone zaak. Er zal ongetwijfeld een concept verschijnen met een orgie van designelementen onder visie van Karim die de toekomst zal bepalen voor BMW en niet te vergeten BMW i-modellen. Dat laatste is wel het leukste want je wordt niet beperkt door heritage in je creativiteit.
designers zijn 99% van de gevallen gay, en er zijn nog mensen die deze designers volgen ook.. Bmw design: mwa, werk zat
Ik heb een project met Karim Habid gedaan en het is echt een van de beste, intelligenste Auto-Designers die ik ontmoet heb. Na zijn ingenieurs studie heeft hij auto-design gestudeerd. Heel erg down-to-earth, een zeer brede interesse en hij doordenkt een product, dus niet alleen maar mooi/styling maar ook functioneel moet zijn wat in de auto-industrie helaas niet bij alle designers zo is…
@huge: Cool! Wat voor een soort project heb je met hem gedaan als ik mag vragen? Ik zou zelf graag als ingenieur/ontwerper in de autoindustrie (lees bmw) willen werken. ;)
@huge: Wat voor een project heb je met hem gedaan als ik vragen mag? Ik zou zelf graag als ingenieur/ontwerper in de autoindustrie (lees bmw) willen werken. ;)
@mbkevin: homofoob? sorry maar ik ken aardig wat auto-designers (denk stuk of 30) en daarvan is er misschien een of twee gay…dus redelijk normaal verdeeld lijkt me…
@mbkevin: Juist, alle gays terug naar hun eigen land!

Laatste keer dat ik het checkte was dit een blog voor autoliefhebbers, niet voor homofoben.
E30, e36, e46, e39, e38 dat blijven de echte BMW’s! Ben benieuwd..
@isobmw:

Pff, die vallen toch gewoon in het niet bij echte bmw’s zoals de 328’s en de 507’s en dergelijke.

Laat die man gewoon z’n ding doen, vernieuwing kan geen kwaad. We hebben immers al een 328,507,E30,E32,E34,E38 en E39 gehad. Eens zien wat voor mooi’s deze kan creëren en als die niet slaagt zijn er die oude nog altijd om naar terug te grijpen.
Gelukkig komt ie niet bij VAG vandaan.
Staat stoer op je Beemer ; Designed by Habib…
@norge: Je bedoeld Bimmer.
@SimonMc: Je bedoelt bedoelt.
@norge: Hahaha, misschien gaan ze ‘m dan niet meer modden.. :lol:
Och het ontwerpen van die autos dat zal wel goed komen. Ze zouden eigenlijk het ontwerp van de bestuurders een keer grondig aan moeten pakken.
habib betekend schat volgens mij
BMW verslijt wel snel designers. Er staan nog gewoon Bangle modellen in de showroom en de opvolger (van de best wel briljante Bangle) wordt al weer opgevolgd. Als Arabië iets meer karakter in de modellen legt zou me dat goed zijn, die van Hooydonk modellen in me te glad, te subtiel, te voorspelbaar.
@mashell: Arabië? Die autocorrectie op de iPad blijft grappen uithalen. Ik bedoel natuurlijk Habib.
@mashell: Dat is het ook. Welke designer ze ook aannemen, het heeft geen zin. Er rolt toch weer een saai of mislukt product uit de fabriek. Enige geslaagde versie tot nu toe vind ik de 5 serie, maar dan nog heb je een M pakket nodig om hem enigzins spannend te maken. Mijn mening.
@jeffreym3: Man, je weet niet waar je het over hebt! BMW wint het op alle fronten van zijn/haar concurrenten op Mercedes na; die eerlijk gezegd wel steeds minder mooi wordt.

Eet je bord groenten op en ga naar je kamer, opschieten!

(IFIC)
@Benz65: ??? Typ toch duidelijk mijn mening. Kwa design is BMW gewoon saai en gaan ze bergafwaarts. Face it. Dat jij mercedes op één hebt blijkt wel ja. Zelfs al pleuren ze bij wijze van spreken van ellende uit elkaar, zou je ze nog ophemelen en de rest de grond in (proberen te) drukken.
@jeffreym3: Jouw mening is in deze niet relevant en daarom classificeerbaar tot ruis.
@Benz65: Kan je proberen lekker bijdehand over te komen, maar het getuigt enkel aan een gebrek aan de capaciteiten om een normale reactie te geven.

Het heeft niks met slim/dom te maken (alhoewel, onnodig linksrijden en bumperkleven vind ik toch niet al te snugger overkomen, evenals allochtoon tuig dat in ons land hun waar loopt te verpatsen(drugs). Dit rijdt vaak BMW. Mercedes is voor kampers uiteraard), maar met gewenning. Die mensen rijden al zo lang BMW dat er een wereld voor ze open gaat als ze een keer iets anders rijden. Maar dat is een te hoog risico. Stel je voor dat ze uit hun saaie bimmer stappen. Ze houden het liever saai en klinisch. Lekker veilig.
@Benz65: Mensen die nu nog voor de nieuwe reeks BMW’s gaan hebben altijd al BMW gereden. Die weten niet beter. Die kijken door een roze BMW bril en zijn zo koppig als het maar zijn kan. Maar nog even en zelfs deze groep gaat zijn twijfels krijgen.
@jeffreym3: Als ze ontevreden waren met hun BMW’s dan zouden ze wel een alternatief zoeken, het zijn meestal niet de domste mensen die erin rondrijden.
Prima, ik zie wel wat er komen gaat. Ben persoonlijk echter niet echt gecharmeerd van het huidige BMW-design. Het begint steeds meer op elkaar te lijken allemaal. Dat zie je helaas steeds vaker bij de grote autofabrikanten hedendaags.
@kaasboerin: Nu moet ik niet vergeten te zeggen dat de nieuwe 1er en 3er wel gewaagde voorkanten hebben (zijkant en achterkant amper veranderd imo). Gewaagd leuk, maar ik heb er gewoon niks mee. Ik ga me eens verdiepen in een leuk Alfa’tje denk ik..
@kaasboerin: LOL.. Tja, waar veel andere merken wel slagen met gewaagde designs, verneukt BMW het al met een simpel bumpertje.. Ze kunnen beter net als audi lekker saai blijven, dan zitten ze veilig.
@kaasboerin: Je hebt grotendeels gelijk, maar zeggen dat de neus van de 3-Reeks er gewaagd uitziet, vind ik dan weer niet. Op zich wel is het design wel wat aparts, maar in mijn ogen is het gewoon weer een modernisering van de neus van de 5. En de nieuwe 5 vind ik gewoon een net iets grotere versie van de 3 geworden..

Let wel, ik vind het er allemaal redelijk tot erg goed uitzien (behalve de nieuwe(!) 1, die vind ik gewoon spuuglelijk), maar het is gewoon wat eenheidsworst aan het worden. Ik heb zo een vermoeden dat de BMW-executives een beetje jaloers aan het worden zijn op de verkoopsuccessen van Audi van de laatste jaren. Het werkt misschien wel goed op hun salaris, maar of ze er trots op moeten zijn..
@Revvji: Dont think so. Bmw heeft de afgelopen jaren echt enorm goed gedraaid, soms beter als Audi. Ik denk niet dat ze zo jaloers zijn.
@Alpinaa: Zeker? Ik heb namelijk de indruk dat Audi het de laatste jaren zeer goed doet op de fleetmarkt. Maar het blijft wel bij een “indruk”, ik het heb er geen cijfers van. Jij hebt ze toevallig niet ergens? Dan moet ik er vanavond niet meer naar op zoek :P
Dat BMW goed gedraaid heeft, daar twijfel ik niet aan. Maar ook op vlak van fleet sales? Want stel nu dat BMW op de particuliere markt beter doet dan Audi, maar Audi sterker is op de zakelijke markt, dan zou het geen slechte zet kunnen zijn van BMW om op beide markten proberen sterk te staan.. Da’s dan dubbel winnen ;)
Uhm ja leuk ? Straks krijg je een M3 met een bulge geinspireerd op een libanese dromedaris.
@bempi: LOL! Oké die is goed gevonden. +1
Ik hoop dat hij een beetje zijn eigen ding gaat mogen doen. De 7-Reeks vind ik persoonlijk erg geslaagd. Die CS Concept was qua lijnen en algemene looks wel leuk, maar volgens mij niet gewaagd genoeg voor een concept. En op bepaalde plekken zag hij er wat onafgewerkt uit. Alsof ze geen tijd meer hadden en maar vlug nog de vlakken tussen de lijntjes ingekleurd hebben.
Hopelijk is ie niet de designer van z’n eigen kop!Toch veel succes….HUM
@bempi
I lol’d irl.
@kaasboerin
*proest* ‘Alfista’?
Ik vind de nieuwe 3er goed geslaagd, net als de 5er maar de 1er is met de nieuwe styling helemaal van mijn shortlist verdwenen.
Blij dat Bangle weg is… De 7 serie heeft er nog steeds last van… hopelijk trekken ze hem nu recht en wordt ie weer zo mooi als vroeger.
Groot voorhoofd heeft die kerel.
@Tommy2: Zet jouw smoel is online. Kunnen we helemaal lachen. ;)
@jeffreym3: Staatie al, en de chicks zijn niet aan te slepen. ;)
Waarom analyseren veel bloggers het uiterlijk van de beste man? Ik bedoel het gaat om zijn tekenvaardigheden en hoe goed zijn hand kwaliteitswerk kan leveren. De rest is bijzaak.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).