Dronken commissaris achter stuur vandaan geplukt

Auteur: , 56 Reacties

Voorbeeldfunctie in het kwadraat, maar toch beneveld achter het stuur plaatsnemen. Jan Hoogstraten, wat doe je nou?

Hoogstraten is commissaris bij het politiekorps Rotterdam-Rijnmond en werd -naar nu blijkt– met maar liefst viermaal de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed achter het stuur vandaan geplukt tijdens de nacht van oud & nieuw. De burgemeester, hoofdofficier en korpschef zijn direct na het euvel geïnformeerd.

Politiewoordvoerder Henk van der Velde meldt dat er sprake was van een noodsituatie: de vrouw van Jan zou gevallen zijn en omdat de commissaris het te lang vond duren haalde hij thuis zijn auto op, ondanks zijn beschonken toestand en ondanks zijn voorkennis van strenge controles tijdens de feestdagen. Terug gekomen bij zijn vrouw bleek de politie reeds aanwezig en die zagen direct dat Hoogstraten (verantwoordelijk voor grote evenementen) dronken achter het stuur zat en lieten hem direct blazen. De uitkomst was 2 promille, vier keer zo veel als de wettelijke limiet van 0,5 promille.

Morgen verschijnt Jan voor de rechter en er is ook een intern disciplinair onderzoek tegen hem gestart. Volgens de woordvoerder is Hoogstraten verder van onberispelijk gedrag, maar dat neemt niet weg dat het “niet verstandig van hem was”. Joh, dat meen je niet. Op de eventuele gevolgen van het onderzoek voor de functie van Hoogstraten wilde men niet ingaan. Volgende keer gewoon een lift regelen Jan!

Wat vinden jullie? Kan een commissaris -gezien de verzachtende omstandigheden dat zijn vrouw gewond op straat lag- met een berisping en boete op zak weer plaats nemen achter zijn bureau? Of kan hij dat gezien zijn voorbeeldfunctie niet?56 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
via Android app
Ik vindt van niet, willen ze bij de politie nu consequent over komen moeten ze hem ontslaan! Staat daar vast wel iemand te trappelen om zijn plekje in te nemen..
@YouRockMyWorld: als je “ik vind” mét t schrijft is die mening van jou alweer iets minder van tel.. :-)

Een bijkomende sanctie onder de vorm van een tijdelijke schorsing of zo -thuis wat zitten kniezen- lijkt me eerder wat, als deze man van onberispelijk gedrag is. Laat eerst de onderzoeken maar afgerond worden… Daarnaast is er nog de boete en de publiekelijke schandalisering van ’s mans oudejaarsnacht… Even laten bezinnen en die is er weer klaar voor!
Situatie verzacht de boel toch. Noodsituatie dan handelt iedereen verward, zie Esteban geval laatst.
Gewoon de normale boete en nadrukkelijke waarschuwing, nog een keer over de streep is weg.
Als mij vriendin gewond op straat lag en was nieuwjaars avond (‘kan wat langer duren voordat de ambulance er is, ze schijnen het druk te hebben’), zou ik haar ook naar het ziekenhuis brengen als ik bezopen was (ook als ik nuchter was trouwens)(mocht ze in een stabiele staat verkeren etc etc).
Geef de man zijn boete en ga weer door met belangrijke zaken.
@gregorius: Waarschijnlijk zou ik het ook gedaan hebben omdat je met drank op juist niet goed meer nadenkt.

Alleen:
– Hulp was onderweg en dat wist hij.
– De kans dat hij onderweg meer schade zou berokkenen dan goed zou doen was onaanvaardbaar hoog.
– Zolang er geen consequenties zijn voor mensen met een voorbeeldfunctie is er geen reden voor anderen om het goed te doen.
– Als ambtenaar heeft hij een eed afgelegd.

Barbertje _moet_ hangen…
@tinnemans: dit menneke is anders wel gewoon schuldig hoor, niks “barbertje moet hangen”…

A bad call indeed. Een boete, officiële berisping en mogelijk een degradatie. “Nooit meer doen” en klaar.
@tinnemans: +1 voor jou.
Soms hebben gewone burgers ook een goede reden, daar kijkt men ook niet na, die mensen hebben een voorbeeldfunctie. Ik weet ook zeker dat je in nood altijd wel iemand nuchter kam vinden die even voor je rijdt.
@mbfanatic:

Inderdaad bij gewone burgers worden dan ook boetes uitgedeeld. Daarom ben ik van mening dat deze man die ook moet krijgen alsmede een waarschuwing dat bij een volgende keer (wel of niet met verzachtende omstandigheden) er direct ontslag op volgt. Persoonlijk vind ik dat nu nog niet nodig!
@mbfanatic: zie mijn post hieronder waarom het gewoon niet moet!
@mbfanatic: Klopt, en klopt niet. Ja, er wordt een boete opgelegd zonder met de omstandigheden rekening te houden. Nee, je hoeft je daar niet bij neer te leggen. Je kan het voor laten komen, zodat een rechter een uitspraak doet. Die hoort alle omstandigheden mee te wegen. Die kan bijvoorbeeld uitspreken ‘Schuldig, maar gene strafoplegging’ als hij vindt dat het gedrag gerechtvaardigd was (wat ik niet denk). Maar het kan ook andersom: ‘Schuldig, en een veel zwaardere straf dan de boete’ als hij pakweg de voorbeeldfunctie zwaar laat wegen, of er andere verzwarende omstandigheden zijn.
Goh je verwacht het niet he? Politiemensen die de wet overtreden. Ze rijden altijd zo netjes.
Ik zou het niet anders gedaan hebben…
Het mag niet, maar als een dierbare van je gewond is dan wil je echt dat ze de beste zorgen krijgt, zo snel mogelijk.
Ik kan me echter wel niet inbeelden dat hij geen buurman ofzo kon laten rijden, met in het achterhoofd zijn voorbeeldfunctie en job.

Ik zou toch even naar de buurman rennen, en als die niet thuis is(of even bezopen) zelf rijden.
@vale46: Als ze gewond zijn hoeven ze denk ik niet nog extra zorgen…
@vale46: Dat zal niet makkelijk worden tijdens de jaarwisseling iemand vinden met een rijbewijs die nuchter is.

ik zeg straf verhogen met 33% zoals dat altijd bij OM transacties gaat als het politie mensen betreft.
Ik vind niet dat hij gelijk zijn baan moet verliezen.. Ik woon in Rdam en ze hebben hier nog genoeg gum-busters nodig.
Maar meneer moet zeker geen voorkeurspositie krijgen, of dat hij bij zichzelf dacht: ik lul me wel onder de controle uit. Ik hoop ook zo dat Koos Spee een keer keihard de fout in gaat met zijn schijnheilige oorlog voor de “verkeersveiligheid”!! In 12 jaar rijbewijs nog nooit een lasercontrole gezien in een 30 kmu wijk. En ettelijke malen geflitst op de snelweg.
@audir8v10: Aah dus je woont aan een provinciale weg in de buurt van de snelweg (A) en rijdt hier meestal op :P
@luuktb: hehe nee ik woon in middenin het centrum maar rij veel rond en let goed op 30kmu zones ivm angst voor het verliezen van mijn rijbewijs bij 60kmu.
@audir8v10: Ik vraag me de volgende dingen altijd af voor ik te hard ga rijden:

Spelen er kinderen in de buurt ?

Is er kans dat je iemand dood rijd of ernstig letsel bezorgd ?

is de weg onoverzichtelijk en heb ik slecht zicht ?

wanneer ik deze vragen met nee kan beantwoorden is het vragen naar de bekende weg CONTROLE !! Let op uw snelheid.
@luuktb: ik ook hoor.. Ik rij ook alleen maar hard(er) als ik alleen in de auto zit. Maar ik bedoel er zijn sommige straten (bijv. laatste stuk Oranjeboomstraat richting tankstation in Rdam) waarvan je zou denken dat het een 50kmu weg is terwijl het in werkelijkheid een 30kmu weg is. Omdat het verkeersbeeld past bij een 50 weg en er talloze vergelijkbare wegen zijn waar het wel 50 is. Daarom goed kijken, 60 waar je 50 mag rij je immers zo. En als er dan gelaserd wordt dan ben je je pasje kwijt.
@audir8v10: ja dat is idd zo maar nu moet ik wel eerlijk zeggen ik rij makkelijker 100 op de cruise dan 50 waar je 50 mag daar rij je idd snel 60.
Dus ik denk dat wet allemaal moord en brand schreeuwen als we daar massaal gecontroleerd worden.
Politiemensen zijn ook mensen. Dit is gebeurd in de privésfeer van de agent en gaat ons eigenlijk niks aan. Was dit gebeurd onder diensttijd of in een dienstauto dan was dit natuurlijk veel erger geweest. Geef de man gewoon de reguliere straf, niks meer, niks minder.
@Darahan: ernstig plichtsverzuim ook in privesfeer voor mensen met een voorbeeldfunctie, met name hulpverleners.
Hoezo moest deze man niet werken tijdens dit tijdstip? Hij heeft zichzelf en zijn functie dusdanig beschadigd dat hij niet aan kan blijven.
Zijn vrouw is enkel maar gevallen, zit niet in een levensbedreigende situatie, er zijn mensen terplekke om haar op te vangen en meneer stapt stomdronken in de auto omdat hij wilt weten hoe het met haar gaat?

Gevalletje poging tot moord, 6 maanden cel voor de dommissaris, ontslag, geen wachtgeld, geen ww, geen pensioen, geen AOW en geen verklaring van goed gedrag.
@smulders: gelukkig ben jij geen officier van justitie.
het is misschien wel wat voor je maar dan in Singapore of zo :P
@smulders: Ik hoop maar dat jij geen leraar bent, anders zou je kinderen die hun huiswerk niet gemaakt hebben zeker ophangen?
Nood breekt wet gevalletje, maar een commissaris is altijd oproepbaar. Dus ook op oudjaarsavond zou hij niet 5 glazen champagne achterover moeten slaan.
3x zo hard straffen aangezien hijzelf andere peoples ook straft voor hun daden, maar het zelf ook gewoon doet..
De meeste reacties zijn hier dat een commisaris roomser dan de pedofiele paus moet zijn. Ik geloof dat deze man recht heeft op een privéleven, hij heeft zijn carriere al aan de publieke zaak gegeven. De boete met rijontzegging en de grote publiciteit zijn wat mij betreft een goede straf. Het valt me allang mee dat zijn ondergeschikten hem controleren,.
Tja bad call. Op zich begrijpelijk dat je in paniek misschien de auto pakt. Niet correct maar als er een dierbare hulp nodig heeft doe je soms rare dingen. En wat betreft de opmerkingen van iedereen die zegt: Ze zien zelf ook niks door de vingers dus aanpakken…. Er zijn genoeg voorbeelden van agenten die een escorte geven als je in nood zelf naar het ziekenhuis moet. Er is een aflevering van Wegmisbruikers waarbij een E36 BMW met ruim 200 over 80 wegen knalt. Die man was ook onderweg naar het ziekenhuis voor zijn doodzieke zoontje. Politie is meegereden en heeft het verhaal gechecked en heeft hem laten gaan. Ik denk dat de meesten in geval van nood hetzelfde handelen, nogmaals het is niet goed of correct maar wel begrijpelijk.
@E34M5Touring: inderdaad ik wil de meeste hier wel zien als er een dierbare gewond is en het uitgeschreeuwd van de pijn , en je weet dat tijdens de jaarwisseling het langer duurt voordat er een ambulance is.
Op zon moment denk je maar aan een ding en dat is je dierbare helpen.
ik zou precies het zelfde gedaan hebben.
@luuktb: Ik heb het zelf gehad met mijn broertje. Die is een paar jaar geleden aangereden door een vrachtwagen. Deze kwam op zijn arm tot stilstand en heeft daar behoorlijke schade toegericht (40 ton Mengvoedervrachtwagen). Enkele weken later valt hij thuis en trekt die wond weer gedeeltelijk los. Ik ben toen zo hard als mijn 96 Corolla wou naar het ziekenhuis gereden en zowel op de heen als terugweg geflitst. Ik moest hiervoor voorkomen en heb de situatie uitgelegd. Ze hebben toen de heenweg volledig kwijtgescholden en de terugweg een lichtere straf toegepast. Hierdoor ben ik gelukkig nog steeds in het bezit van mijn rijbewijs. Dit heb ik puur aan de goedheid en begrip van de Rechter te danken.
Juist iemand bij de politie moet in elke situatie kalm blijven en de verstandigste zijn. Ook al gaat het hier om zijn eigen vrouw, hij had dit niet moeten doen. Je hebt altijd andere opties.

Deze man kan nu toch niet meer op een geloofwaardige manier bij de politie (die bestuurders met alcohol op straft) actief zijn?
Ik begrijp dit niet.
Het stikt van de TAXI’S in Rotterdam.

Zou dit jezelf overkomen en je kruipt bezopen achter het stuur dan heeft de Hermandad ook geen meelij met je.

’t is wel lef van die dienders om de commissaris te pakken.
Denk niet dat dit 20 jaar geleden was gebeurd, dan hadden ze hem discreet op de achterbank van de Benz gezet en hem zo naar huis toe gereden.
Want een commissaris rijdt altijd premium :P
@desjonnies: Volgens de media is er een interne mail rond gestuurd waarmee ze het geprobeerd hebben om in de doofpot te stoppen.
Persoonlijk vind ik dat er geen excuus is om bezopen te rijden. Zoals je zegt Taxi’s genoeg en meestal staan ze binnen 10 minuten voor je huis. Ik ben altijd oproepbaar en ben daarom nooit meer dronken.
@midasracer: Wordt mijn persoonlijke Bob!
@kaasboerin: Nee dank je, ik baal er zo al genoeg van. Na 2 wijntjes aan de fris moeten. Shit gewoon.
@midasracer: Verschrikkelijk he.. Eerst kon ik nog wel is ergens heen fietsen, waren de kroegen dichtbij etc. Sinds een jaar woon ik in the midde of nowhere, kan nergens heen zonder auto.. Kan dus nooit zuipen.
@desjonnies: Een Taxi scoren op oudejaarsavond binnen 10 min wordt alsnog een pittige taak denk ik…
@kaasboerin:
” U spreekt met de politie, commissaris Droogcleaud, ik wil nu een Taxi “
@desjonnies: …*piep* *piep* *piep* *piep*… :lol:
Dus toen hij bij z’n vrouw aankwam was de politie ook al ter plaatsen. Heeft dus helemaal geen zin gehad om zelf de auto te gaan halen pannekoek. Meteen ontslaan anders komt het ook niet meer geloofwaardig over. Er moet een lijn getrokken worden en hij weet donders goed dat hij fout is, hoppa ontslaan die hap. En niet weer 25 maandsalarissen mee geven
Hij kon weglopen bij z’n vrouw maw ALLEEN LATEN dus 10 min langer op een ambulance wachten kan dan ook wel…
the-budel-guy via iPhone app
Gewoon ontslaan zo iemand wn. Dat z’n vrouw gewond was, tja als een ‘normaal’ iemand dat had verteld kreeg je toch de boete en het wat als verhaaltje.
Omdat hij het ‘te lang vond duren’? En dan wel je vrouw alleen laten?

Maargoed, met 2 promille alcohol op ben je toch al minder scherp met beslissingen maken. Kan me voorstellen dat je dan eerder de verkeerde keus maakt, maar da’s het risico als je veel drinkt…
Ik heb zelf in totaal 1300 Euro moeten betalen waar ik dan wel een 3-daagse cursus voor terug kreeg!!
De verhalen van de mensen daar over de redenen waarvoor zij mochten komen opdraven zijn duizend maal kleiner dan dit!!
De meest trieste was van een man met eigen bedrijf die na een vrijmibo met zijn personeel afspreekt om de auto’s buiten het hek neer te zetten zodat deze zaterdag opgehaald konden worden en met taxi’s naar de stad te gaan! 2 meter op de openbare weg… allemaal rijbewijs kwijt en cursus!
Deze beste man mag dus ook wel even een cursus lijkt mij!
@don Dat is zeker een triest verhaal… zullen ze wel weer trots aan mama vertellen wat ze gedaan hebben. zou trots zijn op mijn zoon (sarcastisch ofc)
Ontslaan vanwege zeer ernstig plichtsverzuim, oneervol waarschijnlijk. Ook al zijn de omstandigheden zo. Een aantal jaar geleden is in Oss ook een jongentje op nieuwjaars nacht doodgereden door iemand die alcohol op had en een ander naar het ziekenhuis bracht. De rede was toch echt alcohol omdat hij de bocht niet eens meer fatsoenlijk kon nemen.

Tevens paar jaar rijbewijs af pakken!
Bel dan een taxi lul.
@driftje: Idd, in Rotterdam stikt ’t van de taxi’s!
Als hij maar lid is van de PvdA hoeft dit geen ramp te zijn voor hem: een mooi regentenbaantje is immers gegarandeerd. (Al moet ‘ie wel even beloven ’t nooit meer te doen, en “sorry” zeggen…)
@fit4fun: Pfff, dat vind ik wel een hele pittige straf hoor.. Arme man.
Ik snap wel een beetje dat je bezorgd bent, maar het is zooooooooo doooooooooooom als hoge politiefunctionaris. Je weet dat een gewone burger ook geen clementie krijgt als die dit flikt.

En als je commisaris bent… dan bel je toch gewoon je collega’s?
met alcohol achter het stuur = exit
Als commissaris moet je toch beter weten.
Zijn vrouw mocht dan wel gevallen zijn, maar wat als je in je bezopen bui onderweg iemand anders ondersteboven rijd?
Mensen snappen kennelijk niet dat ook al voel je je goed genoeg om te rijden, je met alcohol op gewoon niet moet rijden.
Ik vind eigenlijk dat je gewoon helemaal niets op mag hebben als je moet rijden, mensen kunnen zelf namelijk die inschatting niet goed maken.
Zo moeilijk is het niet om een bus/trein/taxi te nemen of ergens te overnachten als je aan de zuip wilt, lukt mij namelijk ook prima, waarom zou het iemand anders dan niet lukken?
exit gewoon boeten voor wat je gedaan hebt

dat moet de gewone burger toch ook?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).